Btw v benchmarkoch som videl rozdiely v QHD nie len FHD, 4k je jasne ze zbytocne pozerat ale pride mi to ze pri QHD este CPU pomoze ze?
CPU:
Beriem to tak ze primarne chcem CPU na hry, ziadne benchmarky ani sekundy v kompilovani/renderovani nahanat nebudem, samozrejme chcem ale aby to bezne tasky zvladlo rychlo (photoshop, chrome - vela tabov), aj v pozadi pri hrani a pod. aby som sa nemusel obmedzovat ale verim ze to moderny cpu zvladne bez problemov aj ked je herny.
@dark_globe co mi da ten 7900 oproti 7800x3d? len celkovy vykon ale v hrach bude o kolko horsi?
Mohlo by mu (7800x3d) realne robit problem aj to ze budem mat chrome pusteny na pozadi?
Nepremietnu sa tie % aj pri 3080?dark_globe napísal: ↑Ne 16. Apr, 2023, 14:51 pri fungovani na RTX 3080-tke je jedno , že s rtx 4090 dava 7900-vka v testoch (vo full-hd/WQHD) o 10-15% menej v hrach než 7800X3D
MB:
Nie je lepsie ist do X670 cipsetu pre pripad buduceho upgradu s tym ze moze lepsie podporovat nove CPU nez ist do B650?
Ak nie tak by som zobral potom asi https://www.alza.sk/asus-rog-strix-b650 ... 456366.htm (len skoda ze bez podpory pcie 5)
Alebo https://www.alza.sk/asus-rog-strix-b650 ... 438135.htm
@Memnon Hlavne nech vyzera dobre ale nie, nemam specialne poziadavky len nech to ma kvalitne VRM, nech to zvladne 2x NVME na full speed, 6000+ MT RAM na OC. Nizsie teploty a hluk su urcite velke +
Mne sa napr. TUF branding nepaci (znovu, viem ze je to blbost riesit ale) a radsej dam o 80€ viac za X670 Strix aj ked je to to iste
RAM:
Spravi realne nejaky rozdiel ked 6000 MT RAM taktnem na co ja viem 6400? lebo 7200 co podporuje intel asi s nimi nedam ci?
ZDROJ:
Za nejakych 220€ je Corsair Shift 1000W ale myslim ze to necham tak ako vravite a pri upgrade vymenim
Cize ked si to zhrnieme, najlepsi vykon dostanem takto ak:
1. scenar - kupim 7800x3D a necham si 3080
2. scenar - kupim 7900 a upgradnem na 4070ti
Moja otazka znie, ktory CPU je najlepsia volba pre aktualnu 3080 a do buducna 5080? nech ked uz teraz nekupim 4080 tak aspon nemusim najblizsie menit aj CPU
Moja dalsia otazka, uvidim aj ja %-tny narast vykonu s 7800x3d + 3080 ake vidim v roznych videach s 4090? oproti napr. 7900 alebo 13700k s tou istou GPU?
@satanicek666 Tak to skoda ze som to nesledoval to by bol dobry deal. Chapem ze Noctua na to bude overkill ale radsej pojdem na istotu, aj ked za vyssiu cenu + mam uz davno kupene biele krytky na Noctuu tak bola by to skoda Ano nedava to velmi zmysel to beriem, trosku ma stve moj specificky vyber co sa dizajnu tyka. Cable management ale dufam bude ok, v podstate budem napajat len dosku, cpu a gpu tak dufam ze to dam + vrch skrinky sa da odmontovat.
PS: Ako to je s taktovanim 7800x3D? ak som dobre cital tak oficialne sa neda taktovat ze?
PS2: Na zamyslenie, pri Intel vs AMD sa da este polemizovat aj nad nizsou spotrebou AMD takze ked sa niekto na to pozera z dlhodobeho hladiska celkove naklady na AMD budu nizsie