Bzučanie - SSD?
- GASPi
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 01. Jún, 2007, 08:00
Bzučanie - SSD?
Rád by som sa popýtal, či ste sa už stretli so "bzučaním" z NVMe SSD?
Pozorujem tento zvláštny jav, kde akonáhle PC nabehne do OS - Desktop (W11), do pár sekund začne bzučanie (ako pri starých HDD, keď dačo kopírovali), ktoré pretrváva aj keď sa na PC nič nerobí (= nonstop). Zvuk vychádza z miesta pod CPU socketom a presne tam je primárny slot na NVMe, kde je osadený nový WD Black SN770.
Napr. v BIOSe je úplne ticho. Naozaj to môže byť SSD?
MB: ASUS TUF GAMING X670E PLUS
Pozorujem tento zvláštny jav, kde akonáhle PC nabehne do OS - Desktop (W11), do pár sekund začne bzučanie (ako pri starých HDD, keď dačo kopírovali), ktoré pretrváva aj keď sa na PC nič nerobí (= nonstop). Zvuk vychádza z miesta pod CPU socketom a presne tam je primárny slot na NVMe, kde je osadený nový WD Black SN770.
Napr. v BIOSe je úplne ticho. Naozaj to môže byť SSD?
MB: ASUS TUF GAMING X670E PLUS
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Re: Bzučanie - SSD?
skor by som tipoval grafiku.
alebo skus ssd dat do ineho m.2 slotu, ci zvuk pocestuje s nim.
alebo skus ssd dat do ineho m.2 slotu, ci zvuk pocestuje s nim.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Samozrejme. A viackrat. Aj optane bzuci, aj samsunky aj sata ssdcka.
Bezna vec.
Bezna vec.
.
Ak nebzučí práve ten systémový, nastav uspávanie diskov po xx minútach nečinnosti vo win power pláne a bude pohoda. Ja mám napr. agresívne nastavené už po dvoch minutách.
Naposledy upravil/-a Vlko v Pi 16. Jún, 2023, 22:46, upravené celkom 1 krát.
AMD Ryzen R9 7950X3D PBO, Noctua NH-D15S [NA-HC4] chromax.black&white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 @6200MHz CL30 White RGB, ASUS TUF RTX 4070Ti GAMING OC 12GB GDDR6X @3/23,5Ghz, NVMe SSD Samsung 990 PRO 1TB + Kingston A2000 1TB, SATA SSD Team Group CX2 1TB + Samsung 860 EVO 250GB, A4tech Bloody V7M HoleLess, Seasonic Focus Plus SSR-750FX Gold, Lian Li Lancool 215 White, 32" Samsung LE32B551 RED, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz
- GASPi
- Používateľ
Práve spomínaný WD Black SN770 je systémový (čisto nainštalovaný W10 + upgrade na W11). Iný slot som chcel použiť len na potvrdenie, že ide o disk a nie o VRM, či GPU. GPU ešte chcem vytiahnuť a spustiť PC na integrovanej, aby som aj túto možnosť vylúčil. Celé je to zvláštne, lebo task manager ukazuje 0% vyťaženie SN770 a i tak tam niečo bzučí.
Normalka, najskor to bude niektora z tych cievok na SSD
Ako nimi preteka prud, vytvaraju magneticke pole ktore vibruje jednotlivymi "zavitmi"... Vacsinou sa tie zavity podari zaliat tak ze nevibruju/vibruju na takej frekvencii ktoru ludske ucho nepocuje. Ked je spravna konstalacia hviez(doska/zdroj/ssd/ucho ktore to pocuje) tak budes pocut bzunenie/cvrklikanie/piskot...
Vrat to SSD do obchodu a vezmi iny kus. Alebo iny model. Alebo to ber ako sucast elektroniky. Ja takto potichu v noci pocujem piskot zo zosilovaca na reprakoch, z monitora a zakladna doska mi zase bzuni. Aj LED ziarovka v stolnej lampe si trosicku bzuni.
Bud ho vymen alebo si zvykni.
Ako nimi preteka prud, vytvaraju magneticke pole ktore vibruje jednotlivymi "zavitmi"... Vacsinou sa tie zavity podari zaliat tak ze nevibruju/vibruju na takej frekvencii ktoru ludske ucho nepocuje. Ked je spravna konstalacia hviez(doska/zdroj/ssd/ucho ktore to pocuje) tak budes pocut bzunenie/cvrklikanie/piskot...
Vrat to SSD do obchodu a vezmi iny kus. Alebo iny model. Alebo to ber ako sucast elektroniky. Ja takto potichu v noci pocujem piskot zo zosilovaca na reprakoch, z monitora a zakladna doska mi zase bzuni. Aj LED ziarovka v stolnej lampe si trosicku bzuni.
Bud ho vymen alebo si zvykni.
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Tak to mas usi ako netopier.
Nepopieram ze HW bzuci/cvrlika (aj v zavislosti od vytazenia), ale to musis mat 20cm od hlavy otvorenu case. Ak je to velmi silne a pocut to aj cez zavretu case, tak ano, nieco je zle. Najskor tie cievky.
V PC v podpise, 50-60cm od hlavy, mam 3xNVMe a 1xSATA SSD a nebzuci nic. Poskladal som XY PC so SSD a nebzucal ziaden. Grafiku v podpise pocujem slabo cvrlikat pri 200-300fps.
Nepopieram ze HW bzuci/cvrlika (aj v zavislosti od vytazenia), ale to musis mat 20cm od hlavy otvorenu case. Ak je to velmi silne a pocut to aj cez zavretu case, tak ano, nieco je zle. Najskor tie cievky.
V PC v podpise, 50-60cm od hlavy, mam 3xNVMe a 1xSATA SSD a nebzuci nic. Poskladal som XY PC so SSD a nebzucal ziaden. Grafiku v podpise pocujem slabo cvrlikat pri 200-300fps.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- GASPi
- Používateľ
No takže takto:
GPU to nie je - vybraná, odskúšané na iGPU a to isté
NVMe SSD to nie je - presunuté do najspodnejšieho slotu a zvuk pretrváva z pôvodného miesta
Tým pádom ostáva len MB alebo CPU. Predpokladám, že CPU nemáva s týmto problém.
Zvuk vychádza z miesta ako sa nachádza CPU socket, spodná časť asi bližšie k VRM (naľavo).
Je ešte niečo, čo by som mal skúsiť pred prípadným odoslaním MB na RMA?
PSU = EVGA SuperNOVA 750 G2
GPU to nie je - vybraná, odskúšané na iGPU a to isté
NVMe SSD to nie je - presunuté do najspodnejšieho slotu a zvuk pretrváva z pôvodného miesta
Tým pádom ostáva len MB alebo CPU. Predpokladám, že CPU nemáva s týmto problém.
Zvuk vychádza z miesta ako sa nachádza CPU socket, spodná časť asi bližšie k VRM (naľavo).
Je ešte niečo, čo by som mal skúsiť pred prípadným odoslaním MB na RMA?
PSU = EVGA SuperNOVA 750 G2
- michalesku
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Vsetky cievky v ktoromkolvek komponente mozu jemne sustat, skvrcat, bzucat v zavislosti od aktualneho zatazenia..
Cize sa velmi jednoducho moze stat nasledovne - posles na RMA, daju tam nejaky testovaci lowcost CPU a nebudu pocut nic.. RMA zamietnuta, dalsi, prosim.. Pri troche stastia nainstaluju Windows na nejaky testovaci SSD a budu pocut.. A potom zalezi na tom, ci to vyrobca uzna ako reklamovatelne, alebo Ti to vratia s tym, ze "it's not a bug, it's a feature"..
Mne napr. cvrlika radic v NB v uplne inom mieste, ako je samotny disk.. Takze by nejake presunutie disku pomohlo tak trochu nijako.. Pritom s HDD bol uplne ticho, kedze datove prenosy boli podstatne pomalsie..
Cize sa velmi jednoducho moze stat nasledovne - posles na RMA, daju tam nejaky testovaci lowcost CPU a nebudu pocut nic.. RMA zamietnuta, dalsi, prosim.. Pri troche stastia nainstaluju Windows na nejaky testovaci SSD a budu pocut.. A potom zalezi na tom, ci to vyrobca uzna ako reklamovatelne, alebo Ti to vratia s tym, ze "it's not a bug, it's a feature"..
Mne napr. cvrlika radic v NB v uplne inom mieste, ako je samotny disk.. Takze by nejake presunutie disku pomohlo tak trochu nijako.. Pritom s HDD bol uplne ticho, kedze datove prenosy boli podstatne pomalsie..
Spoiler: ukázať
- GASPi
- Používateľ
Ešte 1 vec odpozorovaná - bzučanie "reaguje" na pohyb myši (zosilnie frekvencia).
Skúsim upratať bedňu a uzavrieť ju. Možno to bočnice utlmia dostatočne a nebudem musieť riešiť RMA.
Skúsim upratať bedňu a uzavrieť ju. Možno to bočnice utlmia dostatočne a nebudem musieť riešiť RMA.
- michalesku
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Mal som rovnaky problem na AsRock Z390 a i5-9600K - bzucanie, ktore sa menilo pri pohybe kurzoru. Pomohlo jedine uplne vypnut setriacu funkciu, ktora podtaktuvava cpu pri necinnosti - Intel C-State. Predpokladam, ze budes mat nejake obdobne nastavenie tiez.
Bol to inak (minimalne u mna) dost zretelny zvuk. Mam sice PC na stole, ale urcite sa to neda porovnat s nejakym zvukom co moze vydavat SSD, bolo to pocut aj cez fany v idle.
Bol to inak (minimalne u mna) dost zretelny zvuk. Mam sice PC na stole, ale urcite sa to neda porovnat s nejakym zvukom co moze vydavat SSD, bolo to pocut aj cez fany v idle.
▌PC » Ryzen 5 7600 | Noctua NH-D15 G2 | Gigabyte B650 Gaming X AX V2 | 32GB Kingston Fury 6000MHz CL36 | Gigabyte RTX 3060Ti Gaming Pro | Samsung 970 EVO Plus 1TB & Crucial P3 1TB | EVGA G3 650W | Endorfy Arx 700 ▌27" Dell U2719D | Gamdias Hermes P3 | Logitech G300s
▌NTB » MBP 13" | Mid 2014
▌NTB » MBP 13" | Mid 2014
- GASPi
- Používateľ
Tak bočnice to slušne potlačili (+ bedňa je pod stolom), počuteľné v podstate len zo zadnej strany ak sa človek nakloní k bedni.
Tu som natrafil na video (treba si zvýšiť hlasitosť), čo je presne môj prípad (u mňa by som povedal, že ešte hlučnejšie) - https://www.youtube.com/watch?v=4_dOPq70E_0
Riešil niekto niečo podobné cez RMA?
Tu som natrafil na video (treba si zvýšiť hlasitosť), čo je presne môj prípad (u mňa by som povedal, že ešte hlučnejšie) - https://www.youtube.com/watch?v=4_dOPq70E_0
Riešil niekto niečo podobné cez RMA?