Trošku ťa opravím, pretože ten program vyťažuje aj jadro GPU.
Keď ho zapnem hneď po štarte PC, vyťaží GPU na 99% a berie si počas testu na default frekvencii a pretaktovaných pamätiach cca 405w.
Dexter presne tak, posúvaním taktu pamätí vzrastá spotreba len minimálne, oveľa menej než pri RTX 3090. A tým, že drvivá väčšina chladičov je vapor chamber s priamym kontaktom na pamätiach, tak aj pri veľkom OC teplota stúpne len o nejaké tri, či štyri stupne = a to už píšem o veľkom OC pamätí.
Som prekvapený, ako priemerne veľmi dobre idú tie pamäte pretaktovať práve na Gainwardkách phantom(GS). Napozeral som pár užívateľov CZ/SK/zahraničie a dá sa povedať, že tie gainwardky dosahujú pri pamätiach nadštandardné výsledky v OC. A pritom fakt prinajlepšom priemerné PCB.
Aby som to ešte raz zhrnul, tak RTX 4090 Gaming OC max. 1450 MHz, Suprim X max. 1000 MHz, Inno X3 max. 1700 MHz a gainwardka stabilne cez expertool (dovoľuje až +3000) dala aj +2300 bez chýb! A až pri +2500 nastal pri spustený tohto programu úplný zásek PC.
Na druhej strane, na tomto konkrétnom kuse sú výborné pamäte a podpriemerné jadro na UV + OC. Inno X3 vie frčať na jadre 2900 MHz pri 1V, to táto gainwardka dá možno niekde pri 1,045V. Inno vie ísť 2805 MHz pri 0.95V, Gainwardka 2760 MHz nie menej ako 0.975V. Čokoľvek manuálne nastavené nad 2800 MHz potrebuje o dosť viac napätia na gainwardke, než na Inno. Rozdiel v spotrebe je potom dosť viac pre gainwardku, cca 35 až 40w proti inno na rovnakých taktoch. Človek si proste nenavyberá asi všetko TIP-TOP na jednom PCB.
Ale keď si to zhrniem, gainward výborné OC pamätí, akceptovateľný UV na stock taktoch, žiadne pazvuky z vetrákov a tiež absolútne najmenší coilwhine zo všetkých kusov, takže na 99,99% si nechám tento kus a to inno vrátim alze, keďže je defektné.
(tiež len zhrnutie skúsenosti)