PCIe 4.0 M2 SSD do 80-90E
PCIe 4.0 M2 SSD do 80-90E
Caute, chystam si kupit dodatocne 1TB SSD do M2 slotu na svojej B760 doske. Mam v hladaciku Kingston KC3000 1TB za nejakych 67E (Alza), pripadne som este nasiel FireCuda 530 1TB za 74,90E. Papierovo mi pri tej FireCude pise vyraznejsie vyssi endurance (az 1275 TBW). Ma zmysel na to prizerat, ci je to viacmenej jedno?
Spoiler: ukázať
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Re: PCIe 4.0 M2 SSD do 80-90E
k tomu sa za beznych okolnosti nepriblizis, ja dokazem zapisat 30 TB / rok, kde mi to bezi 24/7 so styrmi linux OS. na desktope mam tak 10 TB za rok. byt tebou ale beriem dalsi samsung, uz len kvoli tomu aby si nemusel instalovat dalsi soft od ineho vyrobcu. pripade este WD by som zvazoval. kingston a seagate su mi take nesympaticke znacky, kingston rad pod rovnakym modelovym oznacenim vydava produkty s vyrazne rozdielnymi parametrami a seagate je vseobecne taky meh...
@molnart najviac cenovo dostupne vychadza SN770 od WD, za cca. 50E. Tam som ale cital ze nema DRAM a v niektorych benchmaroch vychadza vyrazne pomalsie jak 980 Pro pripadne KC3000. Neviem ale ci to mam moznost spozorovat pri beznej prevadzke PC a hrani hier.
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
firecuda má dosť + za obnovu dát v cene ...
myslím že doteraz to nikto iný neponúka
a roziely v rýchlostich sú skorej kozmetické
ale ani z jedným chybu neurobíš proste top SSD pcie4
osobne by som moc neriešil QLC pokiaľ nemá fakt super cenu a hned potom je dramless
hlavne pri súčastých cenách kde sa top SSd predávajú hlboko pod 100e za 1TB
to už neni 150e top a 80e za slabší ssd
myslím že doteraz to nikto iný neponúka
a roziely v rýchlostich sú skorej kozmetické
ale ani z jedným chybu neurobíš proste top SSD pcie4
osobne by som moc neriešil QLC pokiaľ nemá fakt super cenu a hned potom je dramless
hlavne pri súčastých cenách kde sa top SSd predávajú hlboko pod 100e za 1TB
to už neni 150e top a 80e za slabší ssd
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
U KC3000 sme narazili na Discorde s chalanmi na zaujímavú vec. Rozdiel medzi teplotou Temp1 a Temp2 je u niektorých kusov príliš veľký. Jeden taký kus má jeden člen z Discord, druhý taký kus som vygooglil v jednej diskusii. Neviem, či je to chyba, chyba firmware, alebo úplne niečo iné, ale je to divné. Mať rozdiel cez 40 'C medzi teplotou pamäťových buniek a controllerom mi príde strašne veľa.
Chcem tým povedať, že ak by si šiel do KC3000 daj si na toto pozor.
Chcem tým povedať, že ak by si šiel do KC3000 daj si na toto pozor.
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
tak pri WD som myslel nejaku seriu 850 apod. aby to bolo adekvatne k tym ktore si daval, SN770 bude pravdepodobne len PCIe 3. rozdiel 5-10 eur by som neriesil ked to budes mat na niekolko rokov.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
tak.
dva kusy KC3000 s takymto "problemom" by som vobec nebral za smerodatne. Ludia maju milion rozlicnych instalacii a podmienok ktore tomu davaju sancu vzniknut. Ja som teraz odovzdaval 2TB kc3000, s chladicom AXAGON CLR-M2XL mala v idle 29 stupnov na pamatiach, 42 stupnov na kontroleri ; kontroler sa nepohol o jeden jediny stupen pri zapise 1000GB v kuse kvaltom 5GB/s a pamate vyrastli na 42 stupnov. Pri citani toho isteho suboru 34-35 stupnov.
Co to znamena neviem. Netusim preco sa kontroler nepohol. Zly reporting ?
Pozri si ake teploty dosahovali v recenziach aj bez chladicov aj s nimi napr https://www.techpowerup.com/review/king ... 000/7.html
a potom mi skus povedat, kde som spravil chybu.
So ziadnym z vymenovanych diskov nespravis chybu. KC3000 uplne v pohode. Spomenuta zmena sa prevazne tyka len lacnejsich modelov (kingston nv2 je nieco diametralne odlisne od kingston fury/kc3000) v dosledku havarie logistickeho retazca.
dva kusy KC3000 s takymto "problemom" by som vobec nebral za smerodatne. Ludia maju milion rozlicnych instalacii a podmienok ktore tomu davaju sancu vzniknut. Ja som teraz odovzdaval 2TB kc3000, s chladicom AXAGON CLR-M2XL mala v idle 29 stupnov na pamatiach, 42 stupnov na kontroleri ; kontroler sa nepohol o jeden jediny stupen pri zapise 1000GB v kuse kvaltom 5GB/s a pamate vyrastli na 42 stupnov. Pri citani toho isteho suboru 34-35 stupnov.
Co to znamena neviem. Netusim preco sa kontroler nepohol. Zly reporting ?
Pozri si ake teploty dosahovali v recenziach aj bez chladicov aj s nimi napr https://www.techpowerup.com/review/king ... 000/7.html
a potom mi skus povedat, kde som spravil chybu.
So ziadnym z vymenovanych diskov nespravis chybu. KC3000 uplne v pohode. Spomenuta zmena sa prevazne tyka len lacnejsich modelov (kingston nv2 je nieco diametralne odlisne od kingston fury/kc3000) v dosledku havarie logistickeho retazca.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
plus zaruka je nastavena tak, ze statisticky by skoro vsetky kusy mali zvladnut mnohonasobne viac. Ako podnikatel, nikdy nemozes dat zaruku na cokolvek s tym ze mas "rezervu" 10% alebo nieco podobne, takto to proste nefunguje. Stacia prevadzkove podmienky a'la trosku vyssia teplota v bedni, blba verzia browseru ktora nadmerne zapisuje nejake temporary data alebo blbe nastavenie cohokolvek a hned mas "rezervu" v perďeli.
Neriesit TBW uz zaznelo, aj ked mate zurive cokolvek databazy, virtualne masiny, vyvojove prostredia kompilacie kodov blablabla, ved jednoduchy rozum
1) platim 80 eur dnes, o dva roky to nebude mat ziadnu cenu. Pokaka sa, za 80 eur si kupim 4TB alebo 6TB alebo kery anciáš vtedy bude. Kolko stalo 1TB bombove SSD pred dvomi rokmi ?
2) zoberem si sucasne SSD ktore mam, pozrem kolko som zapisal cez utility vyrobcu a hned budem mat sajn v ktorom som vesmire. By som sa velmi velmi strasne velmi cudoval, keby sa naslo jedno ktore ma cez 100TB a tu sa bavime mnohonasobky
3) neriesim vec ktoru neriesi cely svet. Riesis ze spalovacie auto ma 60 litrov benzinu v nadrzi a moze to s tebou vybuchnut ? No vidis, neriesis a to ide o zivot a o mnohe desiatky tisic eur. Preco riesis nejake sproste SSD za par desiatok eur ? To je akoze najvacsia investicia a najvacsie prekliatie v tvojom zivote ?
4) kolko SSDciek si uz "uzapisoval" k smrti ? Realita.
atd atd
Pri 1TB SSD V dnesnej hodnote 65,-eur VOBEC nie je otazka co po X rokoch. Pretoze odpoved je gulove nič.
Zahodis do smetiaka a predtym s rehotom zlomis napolovicku. Riesis dnes, co spravis s uzasnym 128GB SSDckom ktore si kupoval ako obrovsky poklad a zivotnu investiciu za 79,-eur pred 4 rokmi ? A to ani nemam tusenie, ci pred 4 rokmi boli taketo kapacity v takejto cene.
Riesis dnes, co spravis s uzasnym procesorom Intel 9600k ? https://www.intel.com/content/www/us/en ... tions.html
tiez uvedene pred 4 rokmi a hlavne boli mnohonasobne drahsie nez 1TB SSD riesene v tejto teme. Aku nepredstavitelnu hodnotu maju dnes ?
Neriesit TBW uz zaznelo, aj ked mate zurive cokolvek databazy, virtualne masiny, vyvojove prostredia kompilacie kodov blablabla, ved jednoduchy rozum
1) platim 80 eur dnes, o dva roky to nebude mat ziadnu cenu. Pokaka sa, za 80 eur si kupim 4TB alebo 6TB alebo kery anciáš vtedy bude. Kolko stalo 1TB bombove SSD pred dvomi rokmi ?
2) zoberem si sucasne SSD ktore mam, pozrem kolko som zapisal cez utility vyrobcu a hned budem mat sajn v ktorom som vesmire. By som sa velmi velmi strasne velmi cudoval, keby sa naslo jedno ktore ma cez 100TB a tu sa bavime mnohonasobky
3) neriesim vec ktoru neriesi cely svet. Riesis ze spalovacie auto ma 60 litrov benzinu v nadrzi a moze to s tebou vybuchnut ? No vidis, neriesis a to ide o zivot a o mnohe desiatky tisic eur. Preco riesis nejake sproste SSD za par desiatok eur ? To je akoze najvacsia investicia a najvacsie prekliatie v tvojom zivote ?
4) kolko SSDciek si uz "uzapisoval" k smrti ? Realita.
atd atd
Pri 1TB SSD V dnesnej hodnote 65,-eur VOBEC nie je otazka co po X rokoch. Pretoze odpoved je gulove nič.
Zahodis do smetiaka a predtym s rehotom zlomis napolovicku. Riesis dnes, co spravis s uzasnym 128GB SSDckom ktore si kupoval ako obrovsky poklad a zivotnu investiciu za 79,-eur pred 4 rokmi ? A to ani nemam tusenie, ci pred 4 rokmi boli taketo kapacity v takejto cene.
Riesis dnes, co spravis s uzasnym procesorom Intel 9600k ? https://www.intel.com/content/www/us/en ... tions.html
tiez uvedene pred 4 rokmi a hlavne boli mnohonasobne drahsie nez 1TB SSD riesene v tejto teme. Aku nepredstavitelnu hodnotu maju dnes ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Hodis do bedne a kupis nieco aktualne.
Wtf, to co je za otazku.
Napr. kccko ma 5 rokov zaruku. Co bude po nej? Najskor vymena celej zostavy. Rovnako ako keby tam mal hociaky iny disk.
.
- Fanthomass
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 18. Sep, 2006, 02:00
Ja len tak pomimo sem hodím podľa mňa jeden veľmi zaujímavý disk za fakt dobrú cenu.
https://www.alza.sk/patriot-viper-vp430 ... 847348.htm
https://www.tweaktown.com/reviews/10491 ... index.html
Novinka v alze, na tie rýchlosti a udávanú životnosť perfektná cena. Záruka v alze síce len 36 mesiacov, no výrobca poskytuje 5 rokov.
Jeden som si práve zobral, lebo som sa po nejakom obzeral posledné dni aj ja.
https://www.alza.sk/patriot-viper-vp430 ... 847348.htm
https://www.tweaktown.com/reviews/10491 ... index.html
Novinka v alze, na tie rýchlosti a udávanú životnosť perfektná cena. Záruka v alze síce len 36 mesiacov, no výrobca poskytuje 5 rokov.
Jeden som si práve zobral, lebo som sa po nejakom obzeral posledné dni aj ja.
CPU: Intel i7-13900K, CPU cooler: Corsair iCUE H150i Elite Capellix White, MB: ASUS ROG STRIX Z690-A GAMING WIFI D4, RAM: G.SKILL 64 GB KIT DDR4 4000 CL18 RipjawsV, GPU: Gainward GeForce RTX 4090 Phantom 24GB, SSD: Samsung 980 PRO 1TB + Corsair MP510 960GB + Samsung EVO 960 250 GB + Apacer AS340 SSD 960 GB + HDD 2TB Seagate BarraCuda 256MB SATAIII 7200rpm, PSU: Corsair HX1200 Platinum, CASE: SilentiumPC Signum SG7V EVO TG ARGB, Klávesnica + Myš: YENKEE YKB 3400 PANZER + HyperX Pulsefire Surge RGB//// Monitor: 32" Odyssey OLED G8 (G80SD) //// NOTEBOOK: Lenovo Legion 7 (5800H + 32 GB RAM + 1TB + 2TB SSD + RTX 3070 8GB)
@Fanthomass no ten Patriot 2TB za tu cenu je velmi lakavy. Akurat sa tak zamyslam, ci tie dramless SSD maju v praxi nejaky vyrazny zadrhel oproti drahsim.
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 18. Mar, 2014, 12:47
mani isto maju ale ci si to ako bezny uzivatel vsimnes tak tomu barz neverim.pozri,ja tu riesil m2 do mojej zostavy.riesil som aj bazos a podarilo sa mi cez bazos kupit wd 850x 1tb za 60e ktory bol kupovany marec 2023 a tak isto wd 850x 2tb za 80e kupovany tak isto.lebo typek rozpredaval zostavu.maju zaruku normalne z alzy na fyzicku osobu.a maju nabehane obidva cca 600hodin.zapisano okolo 8000g.a chcem povedat len to ze ked pocekujes bazar ta moze daco najdes za dobru cenu ked ti to nesuri...
Amd R7 5800x3d = Noctua d15 = Asus strix b550f = Kingston 64gb ram 3600mhz cl18 = Rtx 4090 Phantom = Ssd: M2 WD 850x 1tb win10 + M2 WD 850x 2tb + 850 evo 2tb = Lian Li 216 black = Fany: 2x Lian Li 160mm-in + 3x Noctua a12x25-out + 2x Noctua a12x25-bottom = Asus strix 1kw aura = LG C2 42" = Per: Log g915 tkl + Log g pro wire + g440 hard + Xbox Wire Controller = Audio: Topping dx3pro+ = Mackie mr524 = AudioTechnica-a550z
PCIE Dramless SSD nie sú to isté ako SATA verzie. SATA trpeli na výkon, PCIE verzie si jednoducho cez PCIE rozhranie alokujú čast RAM podobne ako iGPU, čiže pribudnú obmedzenia na prenosovú rýchlosť a latencie PCIE rozhrania, neviem aké veľké je to obmedzenie reálne, ale z tohto SSD to vyzerá že nie moc. Hlavný rozdiel je v radiči, DRAMless radiče sa cielene vyvíjajú ako lacnejšie menej výkonné verzie vlajkových lodí, no a potom samozrejme závisí aj aké flash čipy výrobca použije.
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Ak sa bavíme o lacných diskoch, ja som bral z Amazon.de Silicon Power do HTPC (v mojom podpise). Na bežné použitie v pohode. Pomer cena / kapacita bol výborný.
Je to iba o tom, čo človek od toho chce, na čo to chce.
Je to iba o tom, čo človek od toho chce, na čo to chce.