otazka na amaterskych elektrikarov:
stary rozvod elektriny kde na oznacenie kablov sa nedbalo, bezne sa stava ze na zeleno-zltom je faza.
za vypinacom su 3 zily, jedna je faza zo skrinky, druha ide k svetlu. 3 zilka je neznama. nulak to nebude, moze to by uzemnenie, najpravdepodobnejsie len nezapojeny kabel bohvie odkial.
otazka je, ako to premerat multimetrom a byt schopny povedat ci je to zem, nulak, alebo nezapojeny kabel?
ako rozoznat nulak od zeme?
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
ako rozoznat nulak od zeme?
Spoiler: ukázať
- d3Xter
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 07. Apr, 2008, 14:00
Re: ako rozoznat nulak od zeme?
na oznacenie sa mozno nedbalo no na HR by si mal mat urcite typ sustavy, zrejme tam bude spolocna nula s uzemnenim PEN
najpravdepodobnejsie je ze druhy kabel z vypinaca tam je na druhe svetlo, tj dvojvypinac tam kedysi mohol byt a teraz je free, hladal by som druhy koniec na strope pri tom istom svetle co zasvieti po zapnuti toho vypinava
najpravdepodobnejsie je ze druhy kabel z vypinaca tam je na druhe svetlo, tj dvojvypinac tam kedysi mohol byt a teraz je free, hladal by som druhy koniec na strope pri tom istom svetle co zasvieti po zapnuti toho vypinava
- molnart
- Pokročilý používateľ
nj, to by davalo zmysel, mohlo to byt stare svetlo na povalu. co je ale zaroven blbe, lebo som dufal ze v prepojovacej krabicke v stene tam napojim nulak, ale obavam se ze tam na blizku ziadny nebude.
Zem a nulak nepremeras, lebo obe su zem, obe koncia v jednom bode. Jediny rozdiel je ze nulak je "pracovna zem" zatial co zelenozlty je "ochranna zem" cez ktoru by mal prud tiect len v pripade poruchy.
Stare rozvody(siet TN-C) zelenozlty("ochrannu zem") nemali, mali len fazu a nulak. Tam kde si potreboval zelenozlty si tiez napojil nulak. Davalo by teda zmysel ak by v prepojovacej krabici nebol zelenozlty, ale neviem si velmi predstavit ze by tam nebol nulak.
btw https://meratest.sk/poruchy-a-triedenie ... 21815.html toto je celkom dobry pomocnik ak potrebujes najst druhy koniec kabla.
Stare rozvody(siet TN-C) zelenozlty("ochrannu zem") nemali, mali len fazu a nulak. Tam kde si potreboval zelenozlty si tiez napojil nulak. Davalo by teda zmysel ak by v prepojovacej krabici nebol zelenozlty, ale neviem si velmi predstavit ze by tam nebol nulak.
btw https://meratest.sk/poruchy-a-triedenie ... 21815.html toto je celkom dobry pomocnik ak potrebujes najst druhy koniec kabla.
- molnart
- Pokročilý používateľ
diky za tip, uz som minulosti tahal 10 m kabel napojeny na wagace do druhej casti domu aby som zistil ktory kabel vedie kam, toto je fakt pekna vec.
nulak tam nebude v tom zmysle, ze ten volny kabel pravdepodobne vedie "dalej" od prepojovacej krabice a nie k nej, takze nebudem vediet odtial pripojit nulak.
nulak tam nebude v tom zmysle, ze ten volny kabel pravdepodobne vedie "dalej" od prepojovacej krabice a nie k nej, takze nebudem vediet odtial pripojit nulak.
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
stare rozvody su smrt. Zem sa prakticky netahala, vsetko je nulak. v zariadeniach, kde potrebujes zem, prepojis s nulakom.
Odmeranie je problematicke. Musis najist koniec toho kabla. Teoreticy, by si mohol v rozvodnej skrinke postupne nulaky a prepipavat si ich s tym kablom. Teoreticky
Odmeranie je problematicke. Musis najist koniec toho kabla. Teoreticy, by si mohol v rozvodnej skrinke postupne nulaky a prepipavat si ich s tym kablom. Teoreticky
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2015, 00:29
Moja rada : vytrhať všetko do p**e...
Celé tie staré rozvody stoja za jedno velké H
Milion zásuviek na jeden istič (rozumej kludne tri miestnosti) v tom horšom prípade ešte na klasickú poistku, často totálne haluze v kábloch ako tahanie fázy cez vodič inej farby ako sa má aby sa ušetrilo natiahnutie dalšieho kábla...
Naťahané svetlo v miestnostiach zo zásuvkového okruhu aby sa zasa "ušetril" kábel.
To isté v krabiciach v stene na svorkách káble rôznych farieb na jednej svorke a často práve fáza s ochranným...
Celé tie staré rozvody stoja za jedno velké H
Milion zásuviek na jeden istič (rozumej kludne tri miestnosti) v tom horšom prípade ešte na klasickú poistku, často totálne haluze v kábloch ako tahanie fázy cez vodič inej farby ako sa má aby sa ušetrilo natiahnutie dalšieho kábla...
Naťahané svetlo v miestnostiach zo zásuvkového okruhu aby sa zasa "ušetril" kábel.
To isté v krabiciach v stene na svorkách káble rôznych farieb na jednej svorke a často práve fáza s ochranným...
- molnart
- Pokročilý používateľ
zasuvkove rozvody su natiahnute nove, s prudovymi chranicmi, prepatovou ochranou apod., takze by mal byt v poriadku. "len" svetelne okruhy ostali takto po starom.
druhy koniec kabla som nasiel, bol nezapojeny. samozrejme ze az v druhej prepojovacej krabicke, aby som to nahodou nemal na prvy pokus a samozrejme v tej kde je plno kablov a obsadenych 5 svorkovych wagacov, takze to mozem prepajat cez dalsie wago. ale nestazujem sa , mohol to byt jeden z kablov ufiknutych hned na vstupe do krabicky ze akurat hrot multimetra som tam vedel prilozit ale nic ine by som tam nenapojil.
druhy koniec kabla som nasiel, bol nezapojeny. samozrejme ze az v druhej prepojovacej krabicke, aby som to nahodou nemal na prvy pokus a samozrejme v tej kde je plno kablov a obsadenych 5 svorkovych wagacov, takze to mozem prepajat cez dalsie wago. ale nestazujem sa , mohol to byt jeden z kablov ufiknutych hned na vstupe do krabicky ze akurat hrot multimetra som tam vedel prilozit ale nic ine by som tam nenapojil.