Siet v dome

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
reflex
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Po 23. Nov, 2020, 08:30

Siet v dome

Príspevok od používateľa reflex »

Ahojte, chystame sa na komplet prerabat dom, to znamena, ze potahat aj novu elektriku a v ramci toho by som rad spravil aj poriadnu sietovu pripravu.

Dom:
- Pivnica = jedna z moznosti kde spravit serverovnu
- Prizemie Obyvacka spojena s kuchynou + komora + garaz = komora dalsia z moznosti na serverovnu
- 1. poschodie 4 izby
- do kazdej izby chcem potiahnut minimalne po 2 sietove kable, obyvacka mozno 4 = CAT. 6A

Otazky:
1. Momentalne bude optika od orange, ak by sme v buducnosti zmenili providera, bude si ten tahat vlastny kabel od nejakeho svojho boxu do svojho routra v dome? Ide mi o to, ak schovam pod strop opticky kabel a potiahnem ho do stredu domu, resp. do pivnice, caka ma pri zmene providera to iste alebo moze pouzit povodny kabel od orange?

2. Za router providera dam 16 portovy switch, nieco ako toto, pripadne iny tip ?
https://www.alza.sk/cisco-cbs350-manage ... 713908.htm
https://www.alza.sk/netgear-gs316epp-d6811256.htm

3. Ako vyriesim kvalitne pokrytie Wifi na vsetkych podlaziach? Ak bude serverovna v pivnici tam postaci router a na prizemie a poschodie potrebujem nejaky AP.
- Aky odporucate? Rad by som asi rovnaku znacku Switchu a AP, nech to spolu funguje.
- Musim potiahnut do danych AP tiez kabel? Alebo len reprodukuju signal z routra?
- Potrebuju vlastne napajanie alebo by to vedel poriesti Switch PoE?

4. Ak napojim switch na router, rozdeluje tento switch rychlost na 16 zariadeni z jednej linky? Maju na seba vplyv? Alebo je lepsie napajat zariadenia priamo na router? Chcem to vediet najma skrz gaming PC, aby sa mi nedelila rychlost napriklad s Playstation a TV v obyvke.

5. Mam rozmyslat aj do buducna a povedzme potiahnut nejake volne kable zo switchu na vonkajsie bezpecnostne kamery, pripadne projektor, alebo nejake ine zariadenie v ramci inteligentnej domacnosti? Nieco ako Alexa, Vonkajsie elektricke zaluzie alebo cokolvek ine, co ani zatial nepoznam.

6. Mam v ramci elektrickych rozvodov priviest kable na vonkajsie kamery alebo mozu byt napajane PoE zo switchu?

7. cokolvek ine, co vas napadne a mal by som na to mysliet uz dnes.

Podorys nie je dolezity, mam v hlave, kde co umiestnit, potrebujem to iba technicky doriesit.
Dakujem za kazdu radu
d3Xter
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 07. Apr, 2008, 14:00

Re: Siet v dome

Príspevok od používateľa d3Xter »

urob si optiku vramci domu po svojom a urci si miesto kde sa k tebe bude pripajat ISP, kazdy bude varit svoj pigtail, takze idealne svoju optiku ukonci krabickou alebo do patchpanelu na oboch stranach
rychlost bude samozrejme zdielana pre vsetky tvoje zariadenia, parametre UP/DOWN su teoreticky maxima, tj az do vysky, nic na tom nemas garantovane, je jedno ci to pripojis do detikovaneho swticha alebo rotura, do routra to pripajas tiez len do switch casti a nie route, takze ta bude zaujimat len pocet potov
reflex
Nový používateľ
Nový používateľ

no napad dobry, len orange u nas momentalne vyzera tak, ze do bytu ide hrubsi kabel do nejakej krabicky a z tej krabicky ide tenky opticky kabel do routra/konvertora. Co som cital, tak orange ani telekom asi nepodporuju ine konvertory.

1. To znamena, ze za vchodove dvere potiahnut hruby opticky kabel, dat ich krabicku a odtial mat predpripraveny tenky opticky kabel s neviem akou koncovkou, kedze pre kazdeho ISP sa bude asi lisit. Cize aku krabicku by som mal kupit? nejaky link?

2. Pripadne dat tu ich krabicku a router hned za vchodove dvere a z routra si uz iba nachystat klasicky sietovy kabel do switchu.

3. neviem presne aky patch panel by som mal pouzit, link potesi, vdaka
d3Xter
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 07. Apr, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa d3Xter »

ano viacvlakno ide do bytovky a dalej vyvaria pigtail do vane ktora bude najblizsie, nemusis mat inu koncovku vyberies si SC APC, orange a telekom si zdielaju siete, takze vramci migracie medzi nimi by to malo byt bezproblemove az po gpon
1. urcite by som si nachystal dostatocne velke chranicky aj na pozemku k domu aj vramci domu aby sa to lepsie zafuklo pripadne potom vymenilo, krabicka je individualna tam ide v podstate o to, ze sa pouzije spojka dvoch kablov/konektorov https://www.tesshop.sk/opticke-siete-pa ... c2358.html
2. idealne tahat chranicku do pivnice/serverovne a tam dat ONT a dalej metalika napr dalej
4. patch panel by som riesil aj pre metalicku strukturku po celom dome, tam si vyberies podla racku a poctu portov
reflex
Nový používateľ
Nový používateľ

Diky :D nebudem klamat, musel som si aj dost pogooglit, aby som porozumel roznym skratkam a vyrazom, co si napisal ... ale je mi to hned jasnesie
Este otazocka je ok pouzit zapojenie
ISP Router > Switch > Router
alebo
ISP Router > Switch > AP
pytam sa preto, lebo v podstate AP a Router sa nelisi moc cenovy rozdielom, pricom z touho routra by som rovno dostal aj nejake fyzicke porty navyse, keby trebalo.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

urcite ISP router, switch, AP

router je urceny na inu pracu, ako sirenie WIFI signalu. APcka su na to urcene a vedia v podstate len to

Ak potrebujes dalsie porty, tak si kup viacportovy switch. Do kazdej miestnosti (aj do zachodu) si natahaj chranicky a ked niekde budes potrebovat zasuvku, polahky ju spravis. Chranicku samozrejme sirsiu, nech tam prestrcis 3ks CAT6/7 bez vacsieho problemu
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

1. Este mozes natiahnut len opticku chranicku. ISP uz len pride a zafukne si do nej kabel. Aspon my tak do novych stavieb zalievame opticke chranicky konciace v racku(a druha strana niekde v skrini pri plote) a ci uz pride antik/telecom/orange/miestny ISP tak si to dotiahnu cez tu chranicku az do ciela. Davaj pozor nech ju nezalomis ani nech po ceste nie je ziadny ostry uhol.

2. Absolutne sa neviaz na to aby znacka switchu sedela s AP...
Mam rad ZYXEL switche. Funguju, su dobre, jednoduche a maju DOZIVOTNU zaruku
https://datacomp.sk/zyxel-gs1900-24ep-2 ... 13726.html

3. Ap potrebuju kabel, daju sa napajat aj zo switchu ale obmedzuje to vyber.

5. Kameram staci internetovy kabel. Ak ich neplanujes montovat v priebehu par mesiacov tak potiahni cierne vonkajsie FTP. Ak das klasicke biele a nechas ho rok visiet zo steny tak sa rozpadne. A ak planujes 4 kamery, tak je to malo.

6. Rack daj raz taky velky ako si teraz myslis ze potrebujes.
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Pridam aj ja nejaky nazor a zaroven si prihrejem polievocku. Ocividne si teda trochu menej zbehly v tomto, tak to rozpisem aj podrobnejsie. Cize rovno k odpovediam:

0) Zo vsetkych menovanych moznosti by som rack dal do pivnice. Nevadi tam hluk, je tam chladnejsie a bezpecnejsie. Komponenty umiesnit tak, aby si prezil nejaku pripadnu potopu (aspon 50 cm vody v pivnici). V komore asi nechces teplo (potraviny?) a v izbach haraburdie a hluk.

1) Ako bolo napisane - idealne potiahnut k racku opticku chranicku a tam si da kto chce co chce. Ak mas teraz (alebo budes mat) Orange, tak mas zaroven aj Telekom a O2. Zdielaju svoje siete, takze nebudu menit medzi sebou kable. Natiahne ho Orange a ked prejdes na Telekom/O2, pouziju ten isty kabel. A myslim si, ze akykolvek iny provider, ktory dotiahne optiku k domu, jednoducho vyuzije ten isty kabel. Ked nie, zafuknu si vlastny.

Od nejakej skrinky pri plote az do domu (k racku) sa natiahne taka tvrda chranicka na optiku (priklad). Vonku v zemi ju este mozes dat do instalacnej rurky (husi krk).

2) Cisco CBS mame radi, ale ten linkovany je iba 100 Mbit a to celkom urcite nechces. Switche do domu sme celkom detailne riesili v tomto topicu.
Polievocka: Mam na predaj takmer nepouzitu Arubu 1930, s 24 portami, PoE na kazdom porte a 195W power budget. Je aktivne chladeny, co mne vadilo aj po vymene vetraku za tichsi (switch je v predsieni). Kupovany novy z Nemecka mozno 2 mesiace dozadu. Celkom urcite to bude lepsia volba nez tie 100 Mbit a Desktop Netgear riesenia a dam za nizsiu cenu. Ale inak ako bolo spomenute - ZyXEL mame tiez radi. Z lacnejsich produktov aj Mikrotik urcite dobre posluzi.

3) Konkretne AP nejdem radit, lebo sam nemam vybrate, ale napajal by som ich len cez PoE switch a netahal tam este dalsiu elektriku. Rozmysli si, kde budu, dotiahni tam kabel a je vybavene. A vobec sa neviaz na rovnaku znacku. Vo vseobecnosti mas enterprise high-end sietove znacky, ktore budu celkom urcite mimo rozpocet a uplny overkill (Cisco Meraki, Cambium, Ruckus, atd.), potom cenovo lacnejsie sietove znacky, ktore budu fungovat (Cisco Meraki Go, Aruba, Mikrotik a take), dalej takych znackovejsich a funkcnych Cinanov/Taiwancov (Zyxel, Omada/TP-Link) a na konci vsetky ostatne cinske blbosti, ktore si nechces kupit.

4) Toto nemusis riesit v dnesnej dobe. Switch celkom urcite nebude brzda (pracuje radovo v mikrosekundach). Internetova linka je samozrejme zdielana, ale kazdy lepsi router zvladne nejake QoS a hlavne - toto bolo potrebne riesit v roku 2005, ked si mal 128-kbit mikrovlnku. Pri optike je jedno, ze niekto nieco stahuje, druhy streamuje Netflix a ty hras.

5) a 6) Vonkajsie IP kamery urcite pripoj cez PoE do switchu a hotovo. Natiahni kable tam, kde budu nainstalovane. Zvysok, tj. inteligentna domacnost (dalsie kable, zbernicovy system osvetlenia a tak)... to je na kompletne samostatny topic a asi by som sa poradil s nejakou firmou. Toto uz budu take uvahy, ze nikto nevie, co pozadujes a kolko penazi do toho chces dat.

Ine info: Co sa tyka kabelaze, tak Cat.6A je celkom dost dostacujuce. Potiahne 10 Gbit a v buducnosti zrejme aj viac. Pokial chces uplne future-proof, tak Cat.8 Class 1, ktory zvladne o dost vyssie frekvencie a je robeny na 25/40 Gbit. Zavisi len od tvojho future-proofovania a penazenky. Kvalitnejsi Cat.6A (napr. Solarix, F/FTP tienenie, 500m klbko) kupis za ~350,-€. Podobny Cat.8 uz kludne aj cez 1000,-€. Cat.7 nechces, lebo je parametrovo velmi podobny Cat.6A a nie je mysleny pre standardne RJ45 konektory. Ked si budes pytat v obchode, tak "drot", nie "lanko". To su tvrdsie kable na pevne instalacie (do steny, chranicky a tak).
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Inak na kamery je celkom fajn dat zvlast switch. Jednak tie kamerove switche o dost lepsie zvládajú blizke rany bleskom(maju ochranu voci prepatiu), a tiez ak ti trebars do kamery zatecie voda a nastane skrat na POE tak neodpalis POE obvod na celom hlavnom switchi.
Danix64
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 12. Máj, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa Danix64 »

@SKiLEX vies odporucit/poradit nejaky kamerovy switch? Asi 100mbit tam staci (pre 4 kamery) nie?
Spoiler: ukázať
fanless PC: Ryzen 5 5600G, 32GB RAM, 2x2TB SSD (17-19W idle)
fanless i3 server: i3-13100, 64GB RAM, Asus Pro H610T D4-CSM, 1x2TB SSD (<5W idle)
fanless secondary miniPC: Intel N6005, 16GB RAM, 2TB SSD (<6W idle)
fanless small home server: Odroid H3 (Unraid) (<5W idle), Raspberry Pi 4 (Debian/DietPi)
reflex
Nový používateľ
Nový používateľ

Hosi, dakujem za mega super rozpisanie a prakticke rady ... neskutocne mi to pomohlo a hned sa mi lahsie premysla.
0. Uplne mas pravdu s tym umiestnenim do pivnice
1. Ok, budem musiet najprv doriesit odkial to vlastne provider taha do domu, aby som to pripravil

2. Nepocul som v zivote o znacke Aruba, ale taky rychly check cez google hovori o dorbych referenciach = mas PM ak by to bolo cez financnu predstavu, mozno je dobre riesenie a rozumne riesenie tie 2x switche do buducna ako hovori Skilex, skrz bezpecnost
V takom pripade by si aky switch vybral ako hlavny a druhy na kamerovy obvod ako vedlajsi?

3. Co som preskroroval, casto sa spomina Ubiquiti, ale tiez som zachytil nejaku nespokojnost skrz interface nastavenia ... este to prebadam, ale ak som dobre pochopil Aruba bude robit aj AC, cize mozno by som sa ubral uz tym smerom

4. ok uzavreta tema, vdaka

5. myslel som, ze bude treba tahat aj elektriku, ale ak to poriesi sietovy kabel o to lepsie :) a diky za tip, ze treba uvazovat nad vonkajsim kablom = je to sice podruzna investicia teraz, tieto kamery, ale zrejme treba aj nejaky Synology na arhcivaciu zaznamu povedzme?

Info: jasne kable dam Cat6A pomer cena a parametre postacuju, zas nejdem robit overkill a vyhodit za to majland, lebo bude treba prerabat cely dom a tam sa splachnu tisice ... cize hladam nejaky slusny kompromis medzi cena/vykon a zaroven bol pripraveny do buducna ako potom zas nieco sramovat niekde :) istotne pojdem do lanka a tieneneho

Ako vybrat rack? na zaklade rozmerov planovaneho Switchu? Aku znacku?
Uz som pochopil, ze je asi logickejsie napojit vsetky kable do patch panelu a odtial do switchu ... aky patch panel by ste odporucali pre variant Aruba alebo Zyxel ?
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03

Príspevok od používateľa molnart »

v pripade rackov moc toho nenamyslas, taka klasika v nasich koncinach je triton, maju dobre dostupne nahradne diely a doplnky ako policky apod. urcite by som zacal sledovat aj bazos, na racku sa nema co pokazit, max. bude niekde osuchany co v pivnici ta moc trapit nemusi a dostanes sa k racku za tretinu az polovicu ceny. pozri si ale urcite rozmery a zamysli sa co tam chces dat do buducna. na switch, router a slusnu rezervu je ideal hlbka 60 cm, keby si raz mal pocit ze tam chces dat normalne dospele servery tak kludne aj meter a viac. ak mas obmedzeny priestor tak musis vypocitat aky tam planujes dat switch (eventualne ratat s tym ze raz za pokazi a budes tam musiet dat nieco co bude jemne vacsie) a pridak tomu 15-20 cm.
Spoiler: ukázať
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
reflex
Nový používateľ
Nový používateľ

reflex napísal: Pi 13. Okt, 2023, 07:04 istotne pojdem do lanka a tieneneho
ano osral som sa, chcel som napisat drot ...
mohlo by byt aj taketo nieco? https://www.alza.sk/legrand-evoline-nas ... 692537.htm
malo by to mat teda aj sirkovu rezervu 10cm oproti klasikych 19"
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

19" je sirka je oke. To musi byt aby do nej pasovali veci. Vpodstate 19" je montazny standard do ktoreho vsetko pasuje. Vyberas si len vysku. 12U je uz vporiadku.

switch na kamery zvyknem pouzivat tento. Nema zmysel riesit 4port pri tej cene.
https://sk.ab-com.cz/dahua-pfs3010-8et-96-v2/

Na ukladanie zaznamu je synology fajn, ale zadarmo vies pridat len 2 kamery. Ostatne musis dokupit za 50€/ks. To uz je vacsinou vyhodnejsie dokupit za 100-150€ zvlast zaznamnik.

Do kamier tahaj urcite 5e kabel. Na konci ho potrebujes schovat, skrcit a stocit pod kameru. Cat 6 su menej ohybne a nachylnejsie na zalomenie, takze tam robia sarapatu.

K videovratnikovy/brane ked budes tahat kabel, tak daj tiez vonkajsi. Ak das vnutorny tak o 5-10rokov prestane fungovat, zatecie aj ked bude v chranicke.

Patchpanel na doma nejaky taky aby mal za sebou tu PCB vo vodorovnej polohe.
https://www.alza.sk/datacom-patch-panel ... 703715.htm

Pod neho si das switch a vo focuse kupis prepojovacie kable...
Obrázok

Obrázok

reflex napísal: Pi 13. Okt, 2023, 07:04 1. Ok, budem musiet najprv doriesit odkial to vlastne provider taha do domu, aby som to pripravil
Odkial mu povies. Ak idu cez stlpy tak sa vacsinou snazia ist cez strechu/stenu hore, ale vies ich ukecat nech zijdu dole do zeme ak si to ty vykopes. Pri novostavbach vacsinou idu po zemi, a koniec chranicky im nechavame v elektromerovom rozvadzaci pred domom.
reflex
Nový používateľ
Nový používateľ

Svekle chlapci, dakujem za uzitocne rady, sledujem aj dalsie temy ohladom AP atd. Zrejme budem riesit ten Zyxel switch, co ste uviedli a nasledne aj Zyxel AP. Aj ako si pisal Skilex, ze nie je moc hlucny ... snad ten vetrak je variabilny a pri malom zatazeni nebude vrestat naplno :) Zoom mi v tomto velmi pomohol, za co som mu vdacny.

Otazku mam ohladne kabla Solarix Cat.6A ... mam pouzit STP alebo F/FTP? cenovy rozdiel nie je velky, ale skor ma to zaujima skrz instalaciu, s ktorym sa bude lahsie / bezpecnejsie pracovat? Nie je ten F/FTP moc tuhy a nedolame sa v chranickach alebo tak ?

Návrat na "Nákupná poradňa"