Mrzne PC v nahodnych casoch
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Re: Mrzne PC v nahodnych casoch
tipnem si : nebude, pretoze to vytuhne ako stolverky. Na to aby sa volaco zapisalo predsa musi fungovat kernel, aspon nieco z neho, musi fungovat file system atd... tu sa kernel nezrube. Navyse keby bol kernel paňic, tak mu to vypise nejake mudrosti na obrazovke (potazmo sa resetne) a tu obrazovka zostane mrtva natotalku.
>> k tomu SA napetiu: pri zapnuti XMP to niektore dosky zvysia aj na ~1.35
neplati pre procesor autora temy : napatie SA vedia pri inteloch zmenit VYHRADNE K-čkové procesory ktory Lepermessiah nema.
Vsetky procesory bez K su v tomto zamknute a VOBEC NEVEDIA zmenit SA napatie, bez ohladu na to co nastavis v BIOSe. Proste furt bezia na default 0.95 ako pisem a šmitec.
Nie je to SW problem. Ako by mohol byt SW problem ze strci pamat do slotu XY a masina vobec nenabehne a nedostane sa ani do BIOSu ? Citat :
"sekol sa nam, ked sme mali 1ks RAM v 3. slote, pricom ASUS kaze davat do 2 a 4. Ak dame 2ks RAM do 1 a 3, ani nenabehne do UEFI.."
>> k tomu SA napetiu: pri zapnuti XMP to niektore dosky zvysia aj na ~1.35
neplati pre procesor autora temy : napatie SA vedia pri inteloch zmenit VYHRADNE K-čkové procesory ktory Lepermessiah nema.
Vsetky procesory bez K su v tomto zamknute a VOBEC NEVEDIA zmenit SA napatie, bez ohladu na to co nastavis v BIOSe. Proste furt bezia na default 0.95 ako pisem a šmitec.
Nie je to SW problem. Ako by mohol byt SW problem ze strci pamat do slotu XY a masina vobec nenabehne a nedostane sa ani do BIOSu ? Citat :
"sekol sa nam, ked sme mali 1ks RAM v 3. slote, pricom ASUS kaze davat do 2 a 4. Ak dame 2ks RAM do 1 a 3, ani nenabehne do UEFI.."
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
prave sme pozreli journalctl a je to ciste, nejake hlasky o screensaveri a inak nic .. budeme zhanat RAM a skusat, rovnako aj nejake SSD skusime
Spoiler: ukázať
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold
mensi update, ze vymena zdroja nepomohla, vymena za RAM, ktore sli v inom PC v pohode nepomohla, rovnako aj RAM z tohto PC funguju v druhom v pohode .. pustili sme z USB live Mint a po par hodinach to vytuhlo tiez, cize predpokladam, ze to nebude ani SSD problem.
Otazka teda znie, bude to doska, CPU alebo moze byt nieco ine co sa da vyskusat? CPU urcite skusat zhanat nemam chut, ale aka je sanca, ze nahodne to vytuhne kvoli CPU?
Otazka teda znie, bude to doska, CPU alebo moze byt nieco ine co sa da vyskusat? CPU urcite skusat zhanat nemam chut, ale aka je sanca, ze nahodne to vytuhne kvoli CPU?
-
- Pokročilý používateľ
pozri dosku ci nema vypucene nejake kondíky.
rozborka-zborka = chladic dole, vyber procesor zo slotu, snad ste ho nechytali prstami dole na kontaktnych plôškach - ak ano, odmastit. Vyfukat ale nie hubou lebo tam dostanes vlhkost alebo nedajboze este aj nejaku mikrokvapocku (stlacenym vzduchom ideal).
taketo veci sa semtam proste stanu, nieco sa pokazi alebo nieco potrebuje nastupit vystupit.
Cim viacej ste v prostredi so statickou elektrinou, tym vacsia sanca.
rozborka-zborka = chladic dole, vyber procesor zo slotu, snad ste ho nechytali prstami dole na kontaktnych plôškach - ak ano, odmastit. Vyfukat ale nie hubou lebo tam dostanes vlhkost alebo nedajboze este aj nejaku mikrokvapocku (stlacenym vzduchom ideal).
taketo veci sa semtam proste stanu, nieco sa pokazi alebo nieco potrebuje nastupit vystupit.
Cim viacej ste v prostredi so statickou elektrinou, tym vacsia sanca.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- Jednoduska
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Vsade sa docitas ze CPU ma najmensiu sancu na fail, ale nie nulovu. Sam som mal niekedy novy haswell refresh a padal mi PC, nahodne.
Straaaaaasne dlho som riesil cim to je a nakoniec to bol proste CPU ktory nezvladal ani stock napatie, siel na reklamaciu.
Nehovorim ze je to tvoj pripad len ilustrujem a drzim palce
Straaaaaasne dlho som riesil cim to je a nakoniec to bol proste CPU ktory nezvladal ani stock napatie, siel na reklamaciu.
Nehovorim ze je to tvoj pripad len ilustrujem a drzim palce
- Danix64
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 12. Máj, 2008, 14:00
ja by som skusil z ineho PC sa pripojit cez ssh a spustit sudo dmesg -wH a sledovat ci pri vytuhnuti tam pribudne nejaky error log z kernelu.
Nahodou nie su tam pripojene este nejake ine komponenty? Nejake rozsirujuce karty v PCIe?
Update BIOSu ?
Nahodou nie su tam pripojene este nejake ine komponenty? Nejake rozsirujuce karty v PCIe?
Update BIOSu ?
Naposledy upravil/-a Danix64 v Ut 28. Nov, 2023, 12:48, upravené celkom 1 krát.
-
- Pokročilý používateľ
idete na to moc vedecky, uz hore som pisal ze kernel nevie takto vytuhnut ako stolverky a autor temy pisal, ze v logoch nema ani vindru.
ja som videl jediny "pokazeny" procesor v zivote - intelacky xeon v serveri, 22 jadier. Chyteny memory controller. Ked tam bolo menej nez vsetkych [myslim] 32 DIMM slotov obsadenych tak isiel, akonahle si narval 2TB RAM, tak dosahoval uptime zhruba do 12 dni (a potom nahodne padal). V serveri sa vymenilo vsetko dvakrat vratane VRM, uplne posledne prisli na radu procesory (dva kusy). Neviem ci to bolo vyslovene "pokazene" alebo skor vada uplne prvej serie tych procesorov, kupili sme okamzite ako vysli na trh, tento problem nastal asi po dvoch rokoch ked sme updatovali RAM a dovtedy mali nove revizie. Nic podobne som nenasiel v changelogoch HP a ani v errata intelu takze vyskum zostal na mrtvom bode.
ja som videl jediny "pokazeny" procesor v zivote - intelacky xeon v serveri, 22 jadier. Chyteny memory controller. Ked tam bolo menej nez vsetkych [myslim] 32 DIMM slotov obsadenych tak isiel, akonahle si narval 2TB RAM, tak dosahoval uptime zhruba do 12 dni (a potom nahodne padal). V serveri sa vymenilo vsetko dvakrat vratane VRM, uplne posledne prisli na radu procesory (dva kusy). Neviem ci to bolo vyslovene "pokazene" alebo skor vada uplne prvej serie tych procesorov, kupili sme okamzite ako vysli na trh, tento problem nastal asi po dvoch rokoch ked sme updatovali RAM a dovtedy mali nove revizie. Nic podobne som nenasiel v changelogoch HP a ani v errata intelu takze vyskum zostal na mrtvom bode.
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold
tak chceli sme dnes update BIOSu, ale akoze dmtkpc ta doska je blba.. ASUS B660M-A WIFI D4 - aktualny 1013 ci ako, najnovsi 2804 myslim. Dali sme na 8GB USB FAT32 a EZFlash3 ho nenajde (mam pocit, ze nenajde vobec to USB resp. najde len 4MB particiu na nom).
Flashback to pravdepodobne nema, takze zatial BIOS neriesime
Flashback to pravdepodobne nema, takze zatial BIOS neriesime
-
- Pokročilý používateľ
v najhorsom mozes skusit akekolvek smejdove SSD co mas poruke, nainstalovat Windows trva 9 minut. Naprogramujes z neho.
kluc musi byt naformatovany fat16 alebo fat32 alebo tak nejak, nesmie tam byt linux particia, ze ti vidi 4MB je asi preto lebo toto nemas standartny klucik - proste to vyformatuj a znovu. BIOSy sa updatuju tymto sposobom uz dekadu takze to urcite pojde aj na tvojej doske.
PS : nemyslim si, ze by novy BIOS vyriesil toto padanie ale rozhodne to spravit nezaskodi.
- ASUS CrashFree BIOS 3
- ASUS EZ Flash 3
- ASUS UEFI BIOS EZ Mode
myslim si ze ma flashback. Terminologiu ASUSu nepoznam a som lenivy studovat.
kluc musi byt naformatovany fat16 alebo fat32 alebo tak nejak, nesmie tam byt linux particia, ze ti vidi 4MB je asi preto lebo toto nemas standartny klucik - proste to vyformatuj a znovu. BIOSy sa updatuju tymto sposobom uz dekadu takze to urcite pojde aj na tvojej doske.
PS : nemyslim si, ze by novy BIOS vyriesil toto padanie ale rozhodne to spravit nezaskodi.
- ASUS CrashFree BIOS 3
- ASUS EZ Flash 3
- ASUS UEFI BIOS EZ Mode
myslim si ze ma flashback. Terminologiu ASUSu nepoznam a som lenivy studovat.
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold
no nejako sme tam BIOS dostali, zatial nezamrzlo, uvidime ..
-
- Pokročilý používateľ
to by bolo uplne great, drzime palec. Aj si to nejako nastavoval alebo si nechal vsetko na default, ved sme na IT fore ?
- Jednoduska
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Ja som izoloval problem na CPU znizenim jeho oltaze, prestal padat. Mozes takto skusit.
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
ja cudujem ze si sa odvazil zalozit temu z neupdatovanym biosom a my sme ti na to skocili...
- michalesku
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Tak comp, ktory jeden a pol roka bez chyby funguje a potom si zrazu spomenie, ze ma kvoli staremu BIOS-u zacat mrznut, nie je zrovna uplne standardny..
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold
@molnart no kedze ten PC siel v pohode bez jedineho zaseku aj niekolko tyzdnov vkuse a zrazu nevydrzi ani 12h tak asi BIOS nie je prva vec, ktoru by si podozrieval, ci? Akoze aktualizovali sme ho, ale neverim, ze to niecomu pomoze ..