Lenovo Legion 5 - divne blbne klávesnica

Všetko o notebookoch, PDA, tablet PC ich problémoch...
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2258
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (40)

Lenovo Legion 5 - divne blbne klávesnica

Príspevok od používateľa zoom »

Elou, opäť ten istý notebook, čo som riešil tú pastu a prehrievajúcu sa grafiku, čiže Lenovo Legion 5 (konkrétne 15ARH05H). Začala tam tak divne blbnúť klávesnica. Neviem, odkedy to presne robí, už to bude nejaký čas a nie je to dôsledkom môjho rozoberania notebooku.

Problém
Často až vždy nejdú niektoré konkrétne klávesy, napriklad G, numpadová 7, šípka dole, niekedy tuším aj Esc. Nemám ich všetky zmapované, ale aj toto stačí. Vždy sú to tie isté klávesy a nefungujú ihneď od štartu notebooku, aj v BIOSe (= nie je to Windows problém).

Prečo je to divné?
Lebo klávesy sú fyzicky v poriadku. Napriklad klávesa G - otvorím Notepad, stlačím G a nič sa nedeje, ale Shift-G už napíše veľké G. Ďalej tá numpadová 7 nejde, ale keď tak dokopy postláčam num 7 a 8, že to napíše "8778" a podobne, tak potom sa rozbehné aj samotná numpadová 7. Jednoducho WTF?

Skúšal som všetko aktualizovať (Windows, BIOS, aj irelevantné ovládače pre GPU, sieť a iné). Otvoril som notebook, odpojil z PCB obidva keyboard káble a vyčistil ich, 10x odpojil a pripojil, nech sa všetky tie kontakty oškrabkajú od oxidácie, ale dlhodobo nič nepomohlo. Občas sa stane, že všetko funguje, ale po chvíli sa problém vráti, pričom to oveľa častejšie nejde. RGB podsvietenie pod tými klávesami funguje normálne, ale to zrejme obsluhuje iný chip a iné drôty.

Príde mi to, ako keby blbol nejaký enkodér, čo enkóduje signál a posiela ho po tých drôtoch = asi fyzický problém? Veľmi by som sa chcel vyhnúť kupovaniu a výmene celej klávesnice. Nová stojí nejak 35-50,-€, ale treba fakt že rozobrať komplet celý notebook, ešte aj displej a pánty odpojiť. Takéto čosi som ešte nevidel, má s tým niekto skúsenosť? Celkom som získal "meh" pocit z toho Lenova a rozmýšľam, že ďalší herný nástupca už bude nejaká iná značka.

Návrat na "Mobilné PC"