ďakujem za každú radu
ďakujem za objasnenie, teraz som pozeral že poskytovateľ ponúka aj za nejaké 5€ mesačne mercusys h80x 2pack tak asi na skúšku vezmem od nich to a ak to nebude vyhovovať kúpim niečo svojezoom napísal: Po 24. Jún, 2024, 22:38 S rozpoctom je to naozaj take nieco lacnejsie, zakladne, ale funkcne. Odmyslim si predrazene a nove/neodladene WiFi 7 zariadenia (800-2000,-€), akekolvek high-endove ci americke znacky, akekolvek low-endove a nezname cinske znacky (Cudy, Mercusys, Tenda, atd). Ostanu akurat nejake lepsie cinske a taiwanske veci. Okrem spomenutych by som tam asi este pridal TP-Link Deco.
Ja osobne prilis neoblubujem Xiaomi a Huawei, takze by som sa im vyhol. Fungovat budu v pohode, ale vzdy som natravil casom na nejaku haraburdu od nich, ktora bola bud nejako nedomyslena, alebo divne blbla (nie vsetky nastavenia dostupne cez web interface a bolo treba pouzit mobilnu appku, router perfektne pripojeny na internet ale neroutuje a LAN nema net, uplne blbosti ako nefunkcna LED - co som hadam nikdy a nikde inde nevidel nakolko je to nesmrtelny komponent).
Na tvojom mieste by som si premyslel, ako to budes tahat. WiFi mesh je v zasade mesh len vtedy, ked mas tie krabicky pripojene do elektriky a oni medzi sebou komunikuju bezdrotovo. Ocividne mas v dome strukturovanu kabelaz, takze ich moze pripojit aj kablom. Vyrobcovia to vselijako kvetnato volaju (WiFi mesh s kablovym back-haulom), ale vtedy sa to zmeni na uplne obycajnu siet s viacerymi AP-ckami pripojenymi kablami. Nejake vyhody a nevyhody by som videl takto:Takze si pozri ponuku tych znaciek tu spomenutych, najdi nieco s rychlejsimi portami (kebyze v buducnosti zrychlia optiku), zober WiFi 6 alebo 6E (6E ma k dispozicii 6 GHz pasmo, ktore ponuka PODSTATNE sirsie kanaly a menej zarusenu komunikaciu - asi takto - aby si si vedel predstavit, ako zalostne uzke je 2.4 GHz pasmo).
- Vyhody: stabilne pripojenie, moznost napajat cez PoE (ak podporuje krabicka), menej zasieras WiFi pasmo
- Nevyhody: zvycajne 1 Gbit porty (= max rychlost klienta, ak nenajdes krabicku s 2.5/5 Gbit portami), obmedzenie existujucimi LAN zastrckami
Malo by to fungovat tak ze ap ma nastavenu nejaku hodnotu signalu(urcite sa nevyjadrujem technicky presne, ale chapeme) v dBm, a ak je ten signal slabsi, tak APcko daneho klienta "vykopne" a klient by sa mal plynulo prepojit na nove AP. U asusu sa to nastavuje niekde v kolonke "roaming assistant"zoom napísal: Po 24. Jún, 2024, 23:29 Henten seamless handoff neviem presne, ako funguje medzi wireless a wired backhaul meshi. Ono cela implementacia toho je taka nahodna. Mozno som este mohol dopisat, ze pri wireless backhauli (tj. jednotlive nody nie su pripojene kablom) mozu byt dve dalsie problemove veci: