Poprosil by som o radu pri vybere componentov
-
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Ne 26. Apr, 2015, 16:51
Poprosil by som o radu pri vybere componentov
Dobry den ja by som sa chcel iba opytat aka je teraz situacia ohladom cpu. Lebo grafu mam ale idem stale na intel 9 rade a uz v unreal 5 hrach ako COD a podobne nestiha. Dlho nacitava shadery. Preto sa chcem spytat ze ked by som upgradol konkretne skrinka+zdroj+ram+chladic+cpu do priblizne 900 ale cim menej tym lepsie je to len na hry...tak ze ktory procesor sa teraz asi najviac oplati alebo ci nekupit 15tu radu od intelu ked vyjde. Urcite nechcem 13tu radu ani 12 cize zostava len amd ktorym moc neverim a 14th intel ktory ide mat nove verzie... Pytal som sa aj kamarata na tuto temu a ten vravi ze amd mam zohnat ale mam nvidia grafiku. Diky za odpovede ta kupa mi zas tak strasne neponahla ale do vianoc by som to chcel mat vyriesene. Diky za odpovede a tipy.
Re: Poprosil by som o radu pri vybere componentov
Ak chceš to naj na hry tak máš na výber dve možnosti, 7800X3D alebo počkať na 9800X3D, ale tie podľa najnovších leakov asi budú až na nový rok (síce január 2025, ale furt po vianociach) takže asi nič. Aktuálny Intel nemá zmysel a nový neviem či dačo zmení, ale počkať na recenzie 15th gen môžeš, možno aspoň 7800X3D o niečo zlacnie ak sa Intel priblíži. To že máš nVidia grafiku má akože byť prečo problém s AMD CPU? Však drvivá väčšina recenzentov testuje CPU s RTX4090 lebo je na CPU najnáročnejšia.
Spoiler: ukázať
-
- Nový používateľ
Ja len ze niektore funkcie nvidie idu len s intel procesormi iba preto...realne rozmyslam o 15th gen nie len z hladiska kupovania ale ze by mohli prave 14ky zlacniet aspon o 20-30% lebo tie ceny co su teraz sa mi fakt nezdaju vhodne. 300+eurk za 14600 mi pride dost kedze naposledy co som kupil 9600k stalo to polovicu. Okolo 160 eur... Cize preto som sa aj vas chcel opytat ci myslite ze zlacnia tieto cpu ked zacnu ohlasovat prave 15ky. Ako nemam osobne nic proti amd ale neviem s tym robit. Taktovat viem len intel aj nastavenia v biose poznam len pre intely. Ale tak diky za radu dam si kedtak spravit cenovu ponuku na obe platformy a uvidim podla toho.
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2015, 00:29
A načo by si taktoval?
To sa už moc neoplatí zvlášť ked CPU bežia takmer na limitoch, doba kedy si pretočil CPU z 2.5GHz na 4.2GHz a získal zaujímavý nárast výkonu je dávno preč...
Šiel by som bez debaty do socketu kde mám možnosť upgradovať a nemusíš ani 7800X3D, postačí aj Ryzen 7 7700X, 8 jadro, HT, základný takt 4,5GHz
Prechod z i5 9600K (6 jadrový CPU bez HT), na 8 jadro bude aj tak slušný
To sa už moc neoplatí zvlášť ked CPU bežia takmer na limitoch, doba kedy si pretočil CPU z 2.5GHz na 4.2GHz a získal zaujímavý nárast výkonu je dávno preč...
Šiel by som bez debaty do socketu kde mám možnosť upgradovať a nemusíš ani 7800X3D, postačí aj Ryzen 7 7700X, 8 jadro, HT, základný takt 4,5GHz
Prechod z i5 9600K (6 jadrový CPU bez HT), na 8 jadro bude aj tak slušný
-
- Nový používateľ
Jasne to s tym taktovanim berem ale tento viem dat na turbo frekvenciu stabilne cez xtu a nemusim ani pridavat voltage. Lebo inak vzdy ked sa mi zopne turbo pri fotbal manazeri tak mi zalaguje hudba v prehliadaci na youtube. Uz nestiha ten procak. No hlavne ak teda by som sa chcel opytat ze aku skrinku a zdrojlebo v tom sa najmenej vyznam ak vobec.. netusim podla coho sa vyberaju a dokonca som pocul ze tie gold a silver standardy na zdrojoch nie su rozhodujuce pri vybere. Plus este ak mi sem hodite dake maticne dosky potrebujem s 7.1 audiom analogovym lebo cez coax a optical mi nejde dts surround. Diks
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 25. Mar, 2023, 19:17
Takže ty si si už vybral len si si prišiel o tom porozprávať, lebo chceš niečo poradiť a potom napíšeš že sa nevyznáš v skrinke a zdroji akože....... zdroj treba vybrať podľa zvyšku zostavy (GPU+CPU) a skrinka je skôr vec vkusu.
Intel je už v hernom výkone prekonaný a určite by som šiel do 7800X3D za ten peniaz to asi nemá konkurencie plus môžeš to skombinovať s lacnou doskou pamäte do 100Euro a bude to fungovať dobre..... plus môžeš to ďalej upgradovať na 9800X3D v budúcnosti.
Ktoré akože zázračné funkcie nefungujú v kombinácii AMD-NVIDIA? Lebo mne sa nezdá že Intel má niečo priamo spoločne s Nvidia.
Intel je už v hernom výkone prekonaný a určite by som šiel do 7800X3D za ten peniaz to asi nemá konkurencie plus môžeš to skombinovať s lacnou doskou pamäte do 100Euro a bude to fungovať dobre..... plus môžeš to ďalej upgradovať na 9800X3D v budúcnosti.
Ktoré akože zázračné funkcie nefungujú v kombinácii AMD-NVIDIA? Lebo mne sa nezdá že Intel má niečo priamo spoločne s Nvidia.
CPU: AMD 7800X3D GPU: Asus TUF Gaming RTX4080 MB: Asus TUF Gaming B650m-PLUS RAM: 2x16GB Kingston 6000 PSU: Asus Strix Aura 850w Gold SSD: Kingston Fury Renegade 1TB CASE: GameMax Spark Monitor: Alienware AW3432DWF
-
- Nový používateľ
Ja som si nic nevybral tak klud zatial som napisal iba co nechcem a to je intel 13 a 12 inak mi je jedno. Dobre toto amd odporucate to vyzera fajn. Nemusi byt lacna doska ale netusim ci ma dake vyhody doska za 250 proti doske za 150-170. Iba to potrebujem aby mala 7.1 audio proste potrebujem cierny oranzovy a zeleny conector vzadu. Netusim ktora znacka componentov (zdroj,mb,ram,chladic) je najlepsia zatial som vsetko kupoval gigabyte. Netusim ake skrinky sa kupuju ci mid ci tie vacsie bigtower ci ako sa to vola. Chcem sa najprv poraditoredtym nez napisem itckarovi pre ponuku aby som vedel co mam brat a co nie ktore komponenty a tak. Lebo skladat to tiez sam nebudem na to nemam skill
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
tak si nehan poradit a neries tu nejake taktovanie, features intel+nvdia, gold alebo silver. Staru generaciu intelu nie a uz vobec nie na hranie. Hore spomenute CPU co ti poradili tie tvoje intely da s prstom v nose a este za lepsiu cenu. Radsej napis co hras. Ake rozlisenie, ci pripadne chces ist na 4K, nejake poziadavky ako napriklad ta 7.1 zvukovka. Neries komponenty. Nevies o tom moc
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Ako vies ze je to shadermi? Ci mas CPU bottleneck sa sleduje inac.žrať spať srať hrať napísal: ↑Ne 08. Sep, 2024, 02:32 Dobry den ja by som sa chcel iba opytat aka je teraz situacia ohladom cpu. Lebo grafu mam ale idem stale na intel 9 rade a uz v unreal 5 hrach ako COD a podobne nestiha. Dlho nacitava shadery.
Neveris AMD, ale kupil by si si nestabilnu blbnucu 14-kovu radu Intelu.žrať spať srať hrať napísal: ↑Ne 08. Sep, 2024, 02:32cize zostava len amd ktorym moc neverim a 14th intel ktory ide mat nove verzie... Pytal som sa aj kamarata na tuto temu a ten vravi ze amd mam zohnat ale mam nvidia grafiku.
Ze musis mat AMD GPU ak mas AMD CPU je blbost a takato podmienka neexistuje.
Nezmysel. Ktore su to?žrať spať srať hrať napísal: ↑Ne 08. Sep, 2024, 20:19 Ja len ze niektore funkcie nvidie idu len s intel procesormi iba preto...
Vacsinou vo vybave, ty vies co potrebujes aby doska mala a nasledne pozeras na prevedenie, hlavne ci ma riadne chladice na napajani okolo CPU, pripadne na poziciach pre SSD - ale to si vies poriesit aj sa a ak ma byt doska kvoli kusu plechu na SSD drahsia o 50e, pretoze imidz, tak kaslat na nu.žrať spať srať hrať napísal: ↑Po 09. Sep, 2024, 03:03 Nemusi byt lacna doska ale netusim ci ma dake vyhody doska za 250 proti doske za 150-170.
Naco 7.1? Fakt mas okolo PC, kde sedis, rozlozenych 8 reprakov? Pochybujem. Prevadzkovaniu akoze priestoroveho zvuku na sluchatkach som nikdy neveril.žrať spať srať hrať napísal: ↑Po 09. Sep, 2024, 03:03Iba to potrebujem aby mala 7.1 audio proste potrebujem cierny oranzovy a zeleny conector vzadu. Netusim ktora znacka componentov
Skrinu kupis si taku, aku mas dosku, to je zakladny parameter vyberu velkosti skrine. A uz potom nasledne riesis kvalitu spracovania a by bolo dnu dost miesta na dobry airflow, aby mala riadne mriezkoovanie vpredu-vzadu, aby vzduch mal kade prudit, atd.žrať spať srať hrať napísal: ↑Po 09. Sep, 2024, 03:03(zdroj,mb,ram,chladic) je najlepsia zatial som vsetko kupoval gigabyte. Netusim ake skrinky sa kupuju ci mid ci tie vacsie bigtower ci ako sa to vola.
Ohladom znaciek:
Doska: Gigabyte, Asus, Asrock
Zdroj: Corsair RMx550-650-750, aky vykon potrebujes
RAM: Znacka je viac-menej jedno, vzdy sa moze stat ze si to nesadne s doskou. Vyberaj podla frekvencie a CL. CL pri danej frekvencii cim nizsie tym lepsie, ale zase cena ide hore
Chladic CPU: Endorfy Fera 5 alebo Fortis 5, s tych drahsich Noctua NH-U12, NH-D12 a pod.
Ako ti uz pisali, pokial chces top vykon, tak Ryzen 7800X3D, alebo Ryzen 7700-7700X, ak to chces lacnejsie a nemusis mat top vykon. Pomerom cena/vykon a prevadzkovymi vlastnostami (hlavne spotreba) AMD Intel prekonava.
Ak chces silou-mocou Intel a tvoja doska dane CPU podporuje, tak maximalne 12-kovu radu. 13-kova a 14-kova ma problemy s nestabilitou kvoli degradacii kremika, je toho plny internet. Alebo cakaj na 15-kovu, ale to asi uz budes musiet menit dosku a tym padom uz mas fuk ci AMD ci Intel.
Naposledy upravil/-a shiro v Po 09. Sep, 2024, 08:51, upravené celkom 1 krát.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
-
- Používateľ
Skrinky dnes postačia aj minitower, dávaš tam jednu grafiku a dva SSD ti dnes vojdú aj na dosku, jedine že by si mal ešte nejaký klasický HDD, alebo 2,5" SSD ale aj to v pohode zožerie minitower.
Jediné kritérium je aby tam vošla napríklad dlhá GPU a zmestil sa chladič CPU, keď väčšiu tak maximálne to vidím na miditower, ozrutu bigtower už dnes naozaj nepotrebuješ...
Pri rozpočte čím menej to vidím na 7700x + chladič , doska niečo čo vyhovuje, nový 2TB SSD, 32GB RAM, zdroj, skrinka a si aj cez 900€...
Takže 7800X3D, jedine že pridáš na rozpočte, alebo si nekúpiš napríklad nový SSD
Edit: Alza má teraz akciu na 7700x, je lacnejšia ako bežná 7700...
Jediné kritérium je aby tam vošla napríklad dlhá GPU a zmestil sa chladič CPU, keď väčšiu tak maximálne to vidím na miditower, ozrutu bigtower už dnes naozaj nepotrebuješ...
Pri rozpočte čím menej to vidím na 7700x + chladič , doska niečo čo vyhovuje, nový 2TB SSD, 32GB RAM, zdroj, skrinka a si aj cez 900€...
Takže 7800X3D, jedine že pridáš na rozpočte, alebo si nekúpiš napríklad nový SSD
Edit: Alza má teraz akciu na 7700x, je lacnejšia ako bežná 7700...
Nejaký nástrel:
https://www.alza.sk/amd-ryzen-7-7800x3d-d7665224.htm
https://www.alza.sk/gigabyte-b650-aorus ... 782737.htm
https://www.alza.sk/kingston-fury-32-gb ... 326449.htm
https://www.alza.sk/montech-air-903-max ... 760951.htm
https://www.alza.sk/xpg-core-reactor-ii ... 676576.htm
https://www.alza.sk/arctic-freezer-36-b ... 839681.htm
Všetko kvalitné komponenty, nie najlacnejšie, nie drahé. Dá sa ešte ušetriť ak treba, prípadne optimalizovať niečo lepšie na úkor niečoho iného.
https://www.alza.sk/amd-ryzen-7-7800x3d-d7665224.htm
https://www.alza.sk/gigabyte-b650-aorus ... 782737.htm
https://www.alza.sk/kingston-fury-32-gb ... 326449.htm
https://www.alza.sk/montech-air-903-max ... 760951.htm
https://www.alza.sk/xpg-core-reactor-ii ... 676576.htm
https://www.alza.sk/arctic-freezer-36-b ... 839681.htm
Všetko kvalitné komponenty, nie najlacnejšie, nie drahé. Dá sa ešte ušetriť ak treba, prípadne optimalizovať niečo lepšie na úkor niečoho iného.
-
- Používateľ
Ja si myslím že bude treba aj nové SSD, v časoch i5 9600K sa bežne kupovali 500GB SSD a kto sa buchol po vačku zobral 1TB
Dá sa fungovať aj s tým, ale do dnešného PC to chce viac, alebo aspon ten 1TB ak náhodu má
Asi by som to riešil podla toho akú má autor GPU, lebo radiť kúp si taký a taký CPU...
Ja som nenáročný hráč a v pohode bežím na Ryzene 7 5700G + stará RX580, ktorý som kúpil z bazoša za 100€...
Dá sa fungovať aj s tým, ale do dnešného PC to chce viac, alebo aspon ten 1TB ak náhodu má
Asi by som to riešil podla toho akú má autor GPU, lebo radiť kúp si taký a taký CPU...
Ja som nenáročný hráč a v pohode bežím na Ryzene 7 5700G + stará RX580, ktorý som kúpil z bazoša za 100€...
-
- Nový používateľ
Diky za odpovede chalani noo grafu mam 4060 ti iba no a shiro dikes za obsiahlu odpoved no k tym shaderom - viem ze je to cpu lebo ked zapnes codko tak tam hore ti ukazuje kolko % mas shader preload a postupne sa to nacitava. Vo vsetkych ue5 hrach je to tak. Aj vo first descendant atd. Okrem toho no ssdcka mam 2 terove ale nie su nvme. Tie neviem ako sa zapajaju by som musel asi odpajat grafu takze 2.5ky mam. No na moju dosku neviem dat nic ine len 9ku radu intelu a to sa ani neoplati upgradovat. Ale uz som vdaka vam aspon v lepsom obraze a pojdem asi do toho amd teraz na alze zacali vychadzat dake 9 serie od amd to je asi najnovsi model nie? No pozrem tie componenty ktore ste mi linkli pockam do konca septembra maximalne lebo kedze vsetci odradzate od intelu tak tipujem ze na tie 15ky sa moc neoplati cakat. Este som zabudol repro mam logitechy 5.1 preto ten zvuk s tromi connectormi
-
- Používateľ
Na doske máš na betón M.2 slot, ja som ho mal aj na staršej Z97 a ty máš kúpene 2TB 2,5" SSD a to SSD si ho nemohol kupovať až tak dávno...
k Tej 4060Ti by ti stačil aj Ryzen 7700X, čo som pozrel test 7700x vs 7800x3d na 4070ti, tak to robilo 0-30 a niekde aj 40fps - skrátka podla hry, pri 4060ti to bude menej, teda by som to videl 0-15 a sem tam aj 25 fps.
Ale to už ty musíš vedieť či chceš priplatiť 100€ za lepší herný cpu a či je pre teba podstatné či máš iba 170fps, 175fps, alebo dokonca 195fps...
Za mna pokial to nepadá pod 60fps tak je to stále v pohode, ked to nebude 60fps, tak to nezachráni ani 7800X3D a bude treba upgradovať GPU
k Tej 4060Ti by ti stačil aj Ryzen 7700X, čo som pozrel test 7700x vs 7800x3d na 4070ti, tak to robilo 0-30 a niekde aj 40fps - skrátka podla hry, pri 4060ti to bude menej, teda by som to videl 0-15 a sem tam aj 25 fps.
Ale to už ty musíš vedieť či chceš priplatiť 100€ za lepší herný cpu a či je pre teba podstatné či máš iba 170fps, 175fps, alebo dokonca 195fps...
Za mna pokial to nepadá pod 60fps tak je to stále v pohode, ked to nebude 60fps, tak to nezachráni ani 7800X3D a bude treba upgradovať GPU
A ide ti len o ten shader compile či aj FPS počas hrania (tam veľmi záleží od hry, shootery z X3D zvyčajne moc neťažia, simulátory naopak veľkú cache milujú) či nebodaj rýchlosť simulácie v stratégiách a manažéroch (tam väčšinou X3D exceluje)? Lebo pokiaľ viem shader compile sa robí iba pri prvom spustení (a tiež pri prvom spustení po každej aktualizácii ovládačov).
Osobne vo všeobecnosti by som šiel buď vyslovene do budget verzie 7600 s lacnou doskou napr. ASRock B650M-HDV/M2 (neviem či sa dá poskladať dačo rozumné s 14th gen za podobnú cenu, nemám prehľad) alebo all-in na 7800X3D. Ak dobre pozerám ceny 7700 ušetrí 100€ pri 900€ upgrade, to mi nepríde ako dobrý deal, zbytočný kompromis keď sa už ide toľko minúť. Ono X3D totiž prináša doslova nulový nárast alebo aj 40%, všetko závisí od konkrétnej hry a tiež situácie/scény. A presne tie prepady v náročných scénach sú dôležitejšie ako priemery, lebo viac vidno či je v boji prepad na 40 alebo 60fps než či máš 120 alebo 140fps keď sa nič nedeje. Tiež nepoteší keď znižuješ detaily a FPS napriek tomu moc nerastie lebo ťa brzdí CPU.
Toto všetko si samozrejme musí každý zvážiť sám za seba, každý má svoj názor a iné skúsenosti, očakávania a nároky.
Osobne vo všeobecnosti by som šiel buď vyslovene do budget verzie 7600 s lacnou doskou napr. ASRock B650M-HDV/M2 (neviem či sa dá poskladať dačo rozumné s 14th gen za podobnú cenu, nemám prehľad) alebo all-in na 7800X3D. Ak dobre pozerám ceny 7700 ušetrí 100€ pri 900€ upgrade, to mi nepríde ako dobrý deal, zbytočný kompromis keď sa už ide toľko minúť. Ono X3D totiž prináša doslova nulový nárast alebo aj 40%, všetko závisí od konkrétnej hry a tiež situácie/scény. A presne tie prepady v náročných scénach sú dôležitejšie ako priemery, lebo viac vidno či je v boji prepad na 40 alebo 60fps než či máš 120 alebo 140fps keď sa nič nedeje. Tiež nepoteší keď znižuješ detaily a FPS napriek tomu moc nerastie lebo ťa brzdí CPU.
Toto všetko si samozrejme musí každý zvážiť sám za seba, každý má svoj názor a iné skúsenosti, očakávania a nároky.