Obnovenie dát po factory reset

Všetko o mobilných telefónoch, tabletoch, fitness náramkoch, smart hodinkách a iných prenosných zariadeniach. Diskusia o mobilných sieťach, operátoroch a ponukách.
Toto nie je nákupná poradňa!! Taktiež zadeľte tému do dobrej podkategórie
lopo1
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Pi 09. Jún, 2006, 02:00

Obnovenie dát po factory reset

Príspevok od používateľa lopo1 »

Chlopi kolega došiel za mnou či mu viem poradit jeho žena si nejakým záhadným spôsobom dala na telefone (Xiaomi Redmi Note 9) factory reset a otázka je ak ešte s telefónom po resete nič nerobila dajú sa nejakým spôsobom vytiahnuť zmazané dáta?
Primárne sa jedná o fotky (malé dieťa a tak) či už v domácich podmienkach alebo aj cez firmu alebo niekto kto to robí doma za nejaký ten dukát . Ideálne ak by sa nachádzal v okolí Žiliny.

Áno reči o zálohovaní poznáme, ale ľudia sú nepoučiteľný.

Dík za každý konštruktívny nápad a nasmerovanie.
Používateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00

Re: Obnovenie dát po factory reset

Príspevok od používateľa felipe25 »

skus tam nainstalovat toto... je to najprv free..

preskenuje to mobil, a ukaze, co sa da obnovit, ak tam nieco najde, zaplatis a obnovi ti to..
https://play.google.com/store/apps/deta ... gger&pli=1
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, Intel Core i5 9600K, Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16, ADATA XPG GAMMIX S5 SSD 256 GB SSD, 1x5TB + 1x4TB, GIGABYTE 1060 GTX 3GB, Blue-Ray LG, 27" Samsung QHD, keyboard: Asus TUF Gaming, mouse: HP Pavilion mouse 200, Windows 11 Pro 64bit

NB: DELL + ASUS

iPhone 13 Pro Max
Huawei Mate 40 Pro
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Osobne si myslim, ze neobnovi nic, ale tak som zvedavy na vysledok. Android uz dlhe roky sifruje ulozisko. Hlavne kluce su ulozene v nejakom HW chipe (asi obdoba TPM) a su nejako 3x rozne hashovane, 2x saltovane, je uplne nemozne vydolovat z toho kluc ci pouzit rainbow tabulku na toto. Velmi teoreticky, kebyze ma ten system stale aktivny, tak nejakym hackovanim (rootnuty telefon alebo co) by mozno vedel tie kluce vydolovat (Android tusim pouziva dm-crypt na sifrovanie).

Pri factory resete sa okrem ineho jednoducho vymaze sifrovaci kluc a je koniec. Restorovanie dat (= vlamanie sa) na takom telefone je podla mna v oblasti: forenzna analyza, tajne sluzby, vyuzivanie zranitelnosti (cold boot utok) a podobne. Nemyslim si, ze nejaka utilitka nieco vrati spat prave preto, ze neprecita nic (nahodny zhluk dat). Kebyze ten telefon nie je vyreseteny, tak potom ano, ale takto asi nie.

A samozrejme si nemozem odpustit facepalm :facepalm:... kde ludia nenahraditelne veci maju ulozene na nejakom cinskom zariadeni a hotovka. Uploadovat fotky na Google Photos je otazka hadam 5 kliknuti. Nuz, pouci sa do buducna, ale tie nenahraditelne fotky su zrejme nadobro prec.
lopo1
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

jo na nete sa nasli nejake platene softy ktore to vraj dokazu tak kolega bude doma skusat inak ked volal do nejakých PC a mobil shopov tak vsade ho poslali ze to sa neda sam som zvedavy na vysledok
lopo1
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Tak kolega dnes informoval ze data (fotky) sa podarilo zachrániť .... našiel dáky platený soft 50€ za licenciu ale vytiahlo fotky ktoré už predtým boli fyzicky zmazane.
Soft bol pre PC nie priamo do telefónu.
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Mal stastie. Ak s fonom nic odvtedy nerobili (nezapinali), tak data sa este nestihli prepisat. Lebo plati to, co pri PC - ked mazes subor, odmaze sa len zaznam vo FAT tabulke, subor fyzicky na disku/flash pamati je. Nakolko kontroler disku/flashky riadi pracu s datami sam, moze byt subor prepisany za hodinu ci za tyzden alebo moze byt prepisana jeho lubovolna cast.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Sugyi
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 24. Nov, 2011, 15:17

Príspevok od používateľa Sugyi »

Vies nam prosim zistit aspon nazov softu?
lopo1
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Riešil to tu s dalším chlapom ze program od EaseUS uz používa na recovery dáta z diskov a pre android je to EaseUS MobiSaver For Android 6.0
lopo1
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

shiro napísal: St 11. Dec, 2024, 09:49 Mal stastie. Ak s fonom nic odvtedy nerobili (nezapinali), tak data sa este nestihli prepisat. Lebo plati to, co pri PC - ked mazes subor, odmaze sa len zaznam vo FAT tabulke, subor fyzicky na disku/flash pamati je. Nakolko kontroler disku/flashky riadi pracu s datami sam, moze byt subor prepisany za hodinu ci za tyzden alebo moze byt prepisana jeho lubovolna cast.
ano presne to bol ten prípade ze ked zena spravil factory reset tak jej zakázal čokolvek robiť s telefonom aby sa nepremazali dáta
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Tak to by som ani v najmensom nebol povedal. Preto som bol taky pesimisticky, lebo Android od verzie 7 podporuje File-based encryption a tusim od verzie 10 je uz vyzadovana. Podla GSMAreny bol Redmi Note 9 dodavany uz s Androidom 10. To, ze sa tomu softu podarilo nieco recovernut poukazuje na to, ze tam nebolo sifrovane ulozisko.

Takzeee... stastie pre toho cloveka, ale namet na zamyslenie, lebo presne nieco take by som cakal od patlalskych Cinankov. By default vypnu sifrovanie a po factory resete sa este daju obnovit obrazky. Thanks but no thanks. Cinske haraburdie.

48ybrs.jpg
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
lopo1
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

@zoom tak ako ďalších možno 80% ludí to vobec neriešia proste su to len konzumenti a potrebuju telefon za prijatelnu cenu moc toho na výber nie je.
Btw mozno by stalo za skusku vyskusat nejaký "premiovy" telefon ci to dokaze tiez recovery
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

zoom ty si vynimka, ktorej nieco sifrovanie alebo zabezpecenie nieco hovori a vyzadujeto. Lenze drviva vacsina ludi su len konzumenti, a ani len netusia co to znamena sifrovanie uloziska a bezpecnost vseobecne. XY ludi ma v telefonoch, PC na prihlasovanie uplne jednoduche hesla, ak vobec. Ja som bol teraz prekvapeny, kolko rodicov da svojmu dietatu len tak mobil a potom cumakuju, ze ich 7 rocna dcera ma profil na facebooku, pridava tam videa a pod.
Vsetci vsetko chcu mat co najjednoduchsie, mat stym pokoj, nechcu sa nic ucit, len potom plestia oci ze ich dietatu vypisuje nejaky uchylak, alebo im niekto vybiely ucet
Ja mam doma redmo note 9 pro, len tak skusim zo srandy cez vikend, co sa mi podari z toho telefonu dostat.
NB: Asus ROG Strix G16 G614 + G Helper
Pronto
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 26. Nov, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa Pronto »

Je obrovsky problem, ze ludi ako @zoom je tak malo. Tiez som sice jeden z nich, ale aj v praci aj v rodine vidim, ze je to velmi ojedinele. Potom sa stavaju incidenty, ze ludom uniknu data, alebo v horsom pripade ich niekto priamo preda tretim stranam.
Jednoducho ochrana dat a osobnych udajov je nieco, co je hrozne podcenovane a velmi lahko zneuzitelne.
Z tohto dovodu som sam presiel na apple a aj zena dostala jablko, lebo ked mi OPPO telefon nepresiel bezpecnostnou kontrolou a Intune mi ho oznacil ako nevzhovujuce zariadenie na BOYD a ze mi tam nedovoli nahrat firemny profil, okamzite siel do suflika.
First: Intel i7 10700KF + BeQuite Dark Rock Pro4, ASROCK B560 PRO4, 32GB HyperX 3600 CL18, EVGA GTX 3080Ti FTW3, 1TB WD Blue NVMe, EVGA SuperNova G6 850W, be quiet! Pure Base 500DX White, W10Pro + AOC Q3279VWF
Second: Intel i5 7500, ASUS z170Pro Gaming, 8GB DDR4 2600MHz, Strix RX 570 4GB, 1TB SSD Patriot, 650W Gold PSU

AUDIO
Headphones - Sennheiser GSP 300
Micro System - Panasonic SC-PMX82EG-K DAB+
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Na druhej strane, ludia nevedia zalohovat a v takom pripade je sifrovanie neprekonatelna prekazka pri obnove dat.
Ked uz, tak citlive data aspon spakovat do RAR na heslo, alebo si spravit veracrypt subor, ked nechcu sifrovat cely disk/system.

Inac nechapem ludi, kt. davaju detom na hranie telefon, kt. pouzivaju na bezne veci, foto, FB, IG, banking, atd. Dietatu to spadne, rozmlati to, ktovie co tam moze naklikat v appkach...kopa rizik a problemov. Dieta ma mat svoj mobil, idealne bez mobilnych dat a s obmedzeniami na appky, aspon do 13r ci kolko sa vyzaduje minimalny vek na vacsinu appiek.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

detom som dal telefon, ale maju nahodeny famyli link. Nemaju v nom nic, co im nedovolime. Da sa tam jednoducho obmedzit cas straveny v telefone, alebo priamo na apkach. Cize ziaden facebook a podobne si tam nenahra, bez mojho/zeninho vedomia. Jednoducho sa da korigovat aj spotreba dat atd.
Rodicia si neuvedomuju, co vlastne detom davaju do ruky. A to nehovorim o tom, ze kolko deti na tych telefonoch vie lepsie robit, ako ich rodicia.
A slovo bezpecnost, alebo ochrana dat, je bohuzial pre drvivu vacsinu neznamy pojem.
Ten backup jednoduchych veci, ako su napriklad fotky, je uplne primitivna zalezitost. Ak mam android, pouzivam google photos, alebo iOS, tak iCloud. Ak mi nestaci zakladna velkost, tak za par centov mesacne si ulozisko rozsirim a veselo dalej zalohujem.
NB: Asus ROG Strix G16 G614 + G Helper

Návrat na "Mobilné telefóny, tablety, wearables a mobilné siete"