Výmena receivera

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
wingo
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36

Výmena receivera

Príspevok od používateľa wingo »

Už dlhšiu dobu som rozmýšľal na upgradom receivera Yamaha RX-V475 keďže už je postarší a nepodporuje nové technológie (eARC, ATMOS atď.) k 5.1 sade repro Mordaunt Short Avant. Cez koronu boli receivery drahé a/alebo nedostupné tak som to tak nejak prestal sledovať a teraz som si všimol https://www.alza.sk/denon-avr-x1700h-black-d6809388.htm

Cena, funkcie vyzerá až prekvapivo dobre, oplatí sa mi výmena? Nebude to zvukový downgrade? Či dačo iné do 500€ bude výrazne lepšie? Využitie filmy, seriály, youtube, hudba, rádio... zapojené bude cez HDMI do TV cez ARC/eARC. Tiež ma napadlo či by nešlo zadné repro použiť na odraz od stropu, dobrý nápad? Lebo ako zadné repro je to oštara kvôli priestoru, musím ich na film presunúť na správne miesto a potom odložiť späť aby nezavadzali.
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 5 7600X, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6000/28/37/37/30, Gigabyte AORUS RX 6800XT Master 16GB, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 5 5600X, ASUS TUF Gaming B550M-PLUS WiFi, 32GB DDR4 Kingston Predator@3600/16/19/21/36, Sapphire Pulse RX6600 8GB, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, Seasonic Platinum SS-660XP2, Riotoro Morpheus, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Superlux HD-330 + Brainwavz Sheepskin earpads, Edifier WN820NB Plus
lopo1
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Pi 09. Jún, 2006, 02:00

Re: Výmena receivera

Príspevok od používateľa lopo1 »

btw ten denon je cez ISIC zlavu za 375 € co mi pride fajn cena
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Odhliadnuc od vedlajsieho topicu, kde nakup Denonu nedopadol dobre, tak ako pisem v kazdom takomto topicu ako podomovy predajca Denonu - ja som naozaj spokojny. Na mojich reprakoch Dali som pocul dve Yahamy. Jednu starsiu RX-397, este s ikonickym oranzovym displejom, ktoru som dotiahol ako bazarovy kusok z Nemecka a len som to na 2 dni pripojil k reprakom. Naladil som tam uplne obycajne FM radio (rakusky Kronehit) a sedel som pri tom, ze fakt prijemne to hra. Potom neskor som mal RX-A2040, co bol dost fajn stroj. Hlavne 17kg macek so 140W na kanal (2ch, 20Hz-20kHz, 8Ω). Kvoli nepodpore HDR som ju predal a vymenil za terajsi Denon X3500H.

Hoci som nerobil double-blind A/B test, ale jednoducho som jeden AVR odpojil a pripojil druhy, tak mozem povedat, ze to hra rovnako. Kvalita posluchu sa zasadne nezvysila ani neznizila napriek nizsiemu vykonu na kanal. Presne ako v tvojom pripade, Denon priniesol radost v novych technologiach - zrazu som mal HDR, eARC, Audyssey na hranie a este ten Denon stal polovicu tej Yamahy. Avsak nove technologie su padny dovod na upgrade techniky.

Obidva tvoje ampy maju 80W na kanal, co je pomerne malo(?), ale zase o tvojich reprakoch sa da docitat po nete, ze im staci tak 40-100W a hraju. Tvoja stara Yamaha ma 280W prikon, ten Denon zase 440W. Samozrejme ma o 2 kanaly viac, ale stale je fajn mat tu vykonnostnu rezervu a pripadne moznost zapojit predne bi-wire. Paci sa mi na nom ze ma Audyssey MultEQ XT, tj. ten druhy najvyssi. Ak si fanusik takehoto ladenia, tak sa mozes vyhrat - aj s pouzitim Audyssey aplikacie a naslednom optimalizovani audio krivky v REW pomocou skriptov, ktore sa neustale vylepsuju a komplikuju. Zabava na dlhe hodiny, ale nic to nestoji a je to hodne haluz.

Este mozes porozmyslat nad novsim X1800H, ktory sa v Rakusku predava za 387,-€. Je to vlastne to iste len novsie za takmer rovnaku cenu. 1800 ma navyse Dolby Atmos Music, DSD cez HDMI, Bluetooth 5.0 a nejake blbosti. X2700H ma trosku vyssi vykon na kanal a asi to nie je potrebne (~700,-€). X2800H by bol este drahsi.
wingo
Moderátor
Moderátor

Dík za info, čo tak pozerám rozdiely jediné čo ma trochu zaujalo je Dialog enhancer, možno Atmos Music do budúcna ale to aj tak pôjde ak to pustím cez TV ak som to správne pochopil, DSD cez HDMI pre mňa zbytočné keď všetko púšťam cez TV a do receivera cez eARC, Bluetooth je jedno aká verzia aj tak obe pre bezdrôtové slúchadlá podporujú iba základný SBC kodek ak by som to aj náhodou chcel využiť, to si rovno môžem pustiť z mobilu vo vyššej kvalite, a iné využitie ma nenapadá.

Mediamarkt pozerám predáva 1800H lacnejšie ako 1700H :D
Ale neposiela na Slovensko a osobne by sa mi to "trochu" predražilo a skomplikovalo prípadné vrátenie, vyšlo by ma výhodnejšie zobrať to rovno cez BIS Audio za 440€ ale vyzerá že sa mi neoplatí priplácať.

Vezmem teda z Alzy ten 1700H, vyskúšam doma a uvidím, ešte že funguje Alza požičovňa a keď sa mi nebude páčiť vrátim :)

PC1:
Ryzen 5 7600X, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6000/28/37/37/30, Gigabyte AORUS RX 6800XT Master 16GB, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 5 5600X, ASUS TUF Gaming B550M-PLUS WiFi, 32GB DDR4 Kingston Predator@3600/16/19/21/36, Sapphire Pulse RX6600 8GB, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, Seasonic Platinum SS-660XP2, Riotoro Morpheus, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Superlux HD-330 + Brainwavz Sheepskin earpads, Edifier WN820NB Plus
kllr007
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52

Príspevok od používateľa kllr007 »

Iba k mediamarkt - poslat do nejakej zásielkovej, napríklad nakupyvnemecku, a ti ti to pošlu tebe. Riešil som cez nich aj veľké zásielky (denon receiver a 5.1 repro) a aj slm ho vracal cez nich a v pohode. Pár eur to bolo.
MB: ASUS TUF B550M-PLUS; CPU: AMD Ryzen 5800X3D; RAM: 32GB DDR4 3200Mhz; GPU: Nvidia RTX 3080Ti 12GB; SSD: WD SN750 1TB + SN570 1TB; PSU: ROG Strix 850W Gold Aura Edition; CASE: LianLi Lancool 2 Mesh; LCD: LG OLED 42C2; MOUSE: Logitech G305; KEYBOARD: Logitech MX Keys; Repro: Panasonic PMX-90; OS: Windows 10
zoom
Používateľ
Používateľ

Ten Mediamarkt som spomenul preto, lebo hned tu vedla hranic v Parndorfe maju predajnu a zvycajne sa tam da naklikat vyzdvihnutie tovaru. Pozeram vsak, ze pri tomto receiveri to nie je mozne z nejakeho dovodu a navyse som si pozrel na mape, kde sa nachadza Podbrezova, tak z tade tam urcite nepojdes. To uz asi radsej priplatit a zobrat z toho BIS a mat pokoj.

Dialog Enhancement nepoznam, neviem presne ako funguje, ale myslim si, ze Audyssey Dynamic EQ to do istej miery pokryje. Je to fakt dobry kusok technologie. Inak... hmm... ked pozeram europsky navod pre X1700H, tak aj ten podporuje Dialog Enhancement...? Klik. Tak mozno dalsi dovod preco ti nebude chybat X1800H.
wingo
Moderátor
Moderátor

Receiver zapojený, prvotné nastavenie trochu oštara lebo to ide iba diaľkovým a je nutný obraz cez HDMI, som čakal že v roku 2024 to pôjde aj pohodlnejšie cez mobilnú appku. Ale tak po základnom nastavení som bol hneď prekvapený kvalitou zvuku, znelo to lepšie ako so starou Yamahou, hlavne subwoofer konečne neblbne a hrá ako má, čisto. Neskôr som pustil aj to Audissey, všetko dal na auto, zvuk sa stal taký uhladenejší ale neviem či sa mi predtým taký rýdzejší nepáčil viac. Budem sa s tým musieť vyhrať, uvidím ako budú reálne fungovať tie dynamické EQ a volume. Repro mi nastavilo crossover na 40Hz, žeby boli až také dobré? :D zmenil som späť na 80Hz ako som to nastavil hneď na začiatku, hneď to lepšie basuje. Ale vzdialenosti repro nastavilo takmer úplne presne, teda až na subwoofer ale tam je to asi jedno.

Ozaj ako to je s ATMOS, nejak mi furt vypisuje len DD a DD+ podľa toho ako to nastavím, žeby to nezvládala TV? Alebo jednoducho Youtube, Skylink púšťajú DD a KODI aj keď v ňom pustím video s ATMOS nevie ATMOS priamo preposlať, iba cez DD/DD+? Asi to bude chcieť trochu viac študovania a skúšania všemožných nastavení, aj v TV mám pár nastavení preposielania zvuku a neviem presne ktoré ako fungujú.

Sklamala ma appka, čakal som fakt viac v dnešnej dobe, máločo tam ide nastaviť, všetko treba cez menu ktoré sa zobrazí iba na TV. Nejde nastaviť ani len WiFi, lebo cez appku sa pripojíš len keď je v sieti (nejde sa pripojiť cez nejakú dočasnú WiFi ako napr. tlačiareň), a keď to dočasne pripojíš káblom nejde nastaviť WiFi lebo treba najprv odpojiť sieťový kábel, no komédia :D A nahadzovanie hesla je utrpenie lebo menu receivera je brutálne spomalené a pritom graficky predpotopné, nechápem. Moja stará Yamaha síce tiež bola predpotopná, ale aspoň rýchla.
Inak teraz som znova kukal v appke a našiel som že Web control, preplo ma do graficky trochu iného menu podobného webovému rozhraniu routerov s totožnými hlavnými položkami ako má priamo mobilná appka, akurát je tam sprístupnených omnoho viac vecí, konečne ide aj nastavovať reproduktory atď. Ďalšia komédia.

Tiež ma sklamalo že možnosti posielania audia z mobilu, internetové rádia atď. som čakal že budú priamo v appke, ale je to vraj v inej samostatnej HEOS ktorá chce registráciu takže som ju zatiaľ neskúšal iba zapol a skončil na úvodnej obrazovke kde to chcelo registráciu. Appka pre Audissey zase chce 20€, stojí za to? Či len keď sa budem chcieť vyhrať s REW, EQ a podobnými detailami?

Celkovo mix mierneho sklamania a nadšenia, každopádne vyzerá že si ho nechám, ale mám ešte čo robiť kým sa s tým poriadne vyhrám k úplnej spokojnosti.

PC1:

PC2:
zoom
Používateľ
Používateľ

Mno tu som, wall of text incoming. Ze si spokojny so zvukom, je asi najdolezitejsie. Budem to povazovat za masivny uspech. To je must-have, ostatne je nice-to-have, aj ked je to castokrat fail, ze receiver nieco nema, nepodporuje, nema dotiahnute.

Audyssey
To, ze ti to nastavilo spravne vzdialenosti reprakov je fajn. Co sa tyka "zlej" vzdialenosti SW, tak maj na pamati, ze Audyssey tento parameter vyuziva na nastavenie oneskorenia zvuku z repraku. Ked usudi, ze je lepsie to mat posunutu fazu, mozes tam mat "zlu" vzdialenost, ale je to naschval. Velakrat to bolo spomenute a preberane v roznych Audyssey topicoch. Rozhodne sa s tym pohraj dalej. Jedna zo zakladnych rad je urobit merania z viacerych miest - cize nielen to jedno hlavne, ale aj okolo neho (3-6 merani).
Dynamicke EQ je dobra vec na tichsie pocuvanie, kedy pocujes aj slabe veci. Filmove audio je mastrovane na pocuvanie pri 0 dB na receivri/v kine, co je referencna hodnota a kedze vacsina ludi pocuva filmy potichsie, tak vyrobili Dynamic EQ, aby slabsie zvuky bolo tak akurat pocut. Je to celkom pocutelny rozdiel, nehovorim, ze zasadne lepsi. Je to ine a treba vyskusat.

Audyssey appka
Rovno ti hovorim, ze je to uplna katastrofa a neoplati sa to kupit, avsak asi s nou skoncis :laugh:. Ja som odolaval roky a kupil som ju niekedy minuly rok. 20,-€ za to je sialena cena, ma to byt zadarmo, lebo si si uz kupil receiver. Kupa tejto appky ma dve roviny pouzitia:
  1. Okrem jemne lepsieho hrania sa s nastavenim tam vies vypnut "Midrange Compensation". To je dip na cca 2 kHz, ktory Audyssey defaultne robi [klik, klik]. Preco? Sam neviem. Po internete najdes prispevky ako vypnutie tejto veci zrazu prinieslo podstatne lepsi zvuk a svetovy mier... no, nemyslim si, ze je to tak, ale moze to byt nieco co je velmi zavisle na konkretnom cloveku, miestnosti, audio aparature, takze ti to moze pomoct. Btw. nezabudaj, ze ta cervena "After" krivka je vzdy zelanie, ako by si to Audyssey prialo a nie je to realita. Realita je vzdy ina a podla ocakavania.
  2. Aplikacia umoznuje z AVR vytiahnut namerany Audyssey profil (subor *.ady) a aj ho tam vie naspat nahrat. Toto vyuzijes, ked sa zacnes hrat s polo-manualnym optimalizovanim nameranej Audyssey krivky. Stiahnes receivrom vygenerovany subor, pouzijes carovne skripty na upravu v PC, nahras ho naspat do AVR. Ak ta bavi laborovanie so zvukom, alebo to chces len vyskusat, tak budes potrebovat tu appku.
Moja skusenost bola asi taka, ze som si to kupil a za toho boha som nevedel z AVR vytiahnut subor. Furt sa to odpajalo, nenachadzalo to receiver na sieti, furt nejaky problem. Az som musel rucne nainstalovat starsiu verziu, kde to zazrakom islo a tu mam doteraz. Hovorim, je to extremne zla appka, absolutne nema hodnotu 20,-€, ale ak sa chces hrat s tymito vecami, potrebujes ju. Dvacka zase nie je tak vela oproti audio aparature a je to jednorazova kupa, takze som to zniesol a teraz uz som len rad, ze mam tu moznost sa zabavat so zvukom.

Hrame sa so zvukom
Ak sa chces zadarmo (za cenu Audyssey appky) pohrat so zvukom este viac, mozes zacat riesit Audyssey One skripty. Typek na internete urobil mega-javascript, ktory zhltne ten *.ady subor a pomocou REW API prepocita vsetko lepsie. Na zaciatku to bol jednoduchy subor a furt na tom pracuje a rozsiruje to. Najprv to bol "Audyssey One", potom rozne verzie, potom "A1 Evo", "A1 Evo Maestro", teraz naposledy uz "A1 Evo Nexus". Ten posledny je uz celkom morda, kedy to *.ady meranie prekonvertuje do REW a tam dalej s pomocou meracich mikrofonov este merias dalej. Nakoniec to komplet presroti a vypluje modifikovany *.ady subor, ktory nahras naspat do AVR. Menu vyzera takto. Ako zabavnu vec poviem, ze to okrem miliona dalsich veci napravuje kalkulacie s rychlostou zvuku. Denony az do generacie 700 (tj. aj X1700H) pocitali s rychlostou zvuku 300 m/s (v skutocnosti 343 m/s). Preco a ako velmi to ovplyvni vysledny zvuk, to uz neviem. Rozdiel v dobe letu zvuku v domacich podmienkach <10m su cca 2-4ms, co je asi nepostrehnutelne pre cloveka.

Rovnako ako pri inych veciach pri zvuku - aj tu su ludia uneseni, ako to zasadne vylepsi zvuk a podobne. Do istej miery tomu aj verim, kedze PC + REW ma trochu iny vypoctovy vykon na vypocitanie inverznej krivky nez samotne AVR. Opat, iniciative sa medze nekladu, je to zadarmo, mozes skusat. Ked si pohnes, este vyuzijes dlhe zimne vecery :-).

AVR appka
Tu asi nemam velmi co napisat. Pouzil som ju snad dvakrat, inak ide uplne mimo mna. Tiez mi nevadi nastavenie AVR cez TV. Na Yamahe predtym som pouzival aj aplikaciu, lebo som mal Speakers B vytiahnute do spalne (AVR v obyvacke, repro B v spalni) a pri zaspavani som pocuval hudbicku, takze tu Yamahacku appku velmi dobre poznam aj s internetovymi radiami.
Denon a ich HEOS ma na to samostatnu appku a tipujem, ze je to preto, lebo vydavaju aj samostatne HEOS repraky (ako Sonos a spol). Takze ked si niekto kupi cisto taky reprak, nepotrebuje a nechce mat nejaku AVR aplikaciu. Preco vsak HEOS funkcionalita nie je integrovana do AVR appky... asi dva rozne teamy uplne a japonska konzervativna kostrbatost. Mozno ked si rozbehas tu HEOS aplikaciu, tak to fixne tieto veci a zase budes o kusok spokojnejsi.

Ocividne to sralo aj niekoho ineho a urobil HeosStream appku, ktora umoznuje prehravat aspon tie live streamy. Kazdopadne ja to nejako nevyuzivam a doteraz nemam HEOS ucet, aj ked rozmyslam, ze by som si kupil Denon smart repracik ako nahradu/upgrade Sonos One, s ktorym som celkom ze velmi spokojny.

Návrat na "Nákupná poradňa"