Herný pc s novou generáciou
Re: Herný pc s novou generáciou
Ešte otázka než nájdem tu MSI s ddr4
Toto je blbosť ? https://m.alza.sk/asrock-z690-pg-riptid ... b81a1e7a4c
Samozrejme s tym že by som neplánoval žiadne pretaktovanie
Toto je blbosť ? https://m.alza.sk/asrock-z690-pg-riptid ... b81a1e7a4c
Samozrejme s tym že by som neplánoval žiadne pretaktovanie
Spoiler: ukázať
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Pekna cena, ale... zoberies si zoznam dobrych Z690 dosiek a nizsie na stranke v DDR4 sekcii mas pod tabulkou ASRock napisane:
"Comment: The PG Riptide, Pro, Phantom and ITX AX boards are simply not up to the standards of gamers or overclockers."
Dalsia pekna tabulka je tu - zoznam LGA1700 dosiek s DDR4. Mas tam pocet faz (stlpec "CPU power") a konkretnu konfiguraciu (stlpec "VRM (CPU)"). Takze tu spomenute dosky:
Dalsia vec je, ze ja mam Asus Z790-PLUS TUF Gaming D4, ktora ma 2x8 fazy so 60A, cize tiez na prvy pohlad o nicom a doteraz funguje bez problemov (mam tam 13600K). Pricom ta ista doska mala pri Z690 verzii 2x7 fazy s 80A VRM. Uplne ze Asus downgrade. Nejako ma prestali bavit. Moja dalsia doska bude velmi pravdepodobne MSI.
"Comment: The PG Riptide, Pro, Phantom and ITX AX boards are simply not up to the standards of gamers or overclockers."
Dalsia pekna tabulka je tu - zoznam LGA1700 dosiek s DDR4. Mas tam pocet faz (stlpec "CPU power") a konkretnu konfiguraciu (stlpec "VRM (CPU)"). Takze tu spomenute dosky:
- MSI Z790 Tomahawk (ano, tu sme spominali iba pre DDR5): 2x8 fazy, 90A VRM
- Asus ROG Strix B660 Gaming A (nemaju v zozname B760): 2x6 fazy, 50A VRM
- Gigabyte Z790 Aorus Elite (AX bude asi rozdiel len v AX WiFine): 16 fazy, 70A VRM
- ASRock B660M Pro RS: 7 fazy, 48A+73A VRM oznacene ako h/l ... neviem presne ako to porovnat s ostatnymi v zozname
- ASRock Z690 PG Riptide: 2x6 fazy, 55A VRM
Dalsia vec je, ze ja mam Asus Z790-PLUS TUF Gaming D4, ktora ma 2x8 fazy so 60A, cize tiez na prvy pohlad o nicom a doteraz funguje bez problemov (mam tam 13600K). Pricom ta ista doska mala pri Z690 verzii 2x7 fazy s 80A VRM. Uplne ze Asus downgrade. Nejako ma prestali bavit. Moja dalsia doska bude velmi pravdepodobne MSI.
Pekne porovnanie, ďakujem. Tak není o čom už len nájsť msi dosku s ddr4 niekde 
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
>> Dalsia vec je, ze ja mam Asus Z790-PLUS TUF Gaming D4, ktora ma 2x8 fazy so 60A, cize tiez na prvy pohlad o nicom a doteraz funguje bez
>> problemov (mam tam 13600K).
hele, zober to tak ze tvoja 600vka papa povedzme 150 wattov ked je zle - cize pri jednom volte to mame 150 amperov a vieme, ze voltov je viac ako jeden. 150 amperov henten pocet faz (aj ked su "len" po 60) da s prstom v zadku a tvoj procesor nezere v jednom kuse 150 watty.
hele, zober to tak ze tvoja 600vka papa povedzme 150 wattov ked je zle - cize pri jednom volte to mame 150 amperov a vieme, ze voltov je viac ako jeden. 150 amperov henten pocet faz (aj ked su "len" po 60) da s prstom v zadku a tvoj procesor nezere v jednom kuse 150 watty.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
To nebude. Pohybujes sa uz v komponentoch v dopredajoch (nielen starsi chipset ale este aj DDR4 pamate). Pozrel som teraz narychlo nejake obchody. Filter bola ATX doska s LGA1700, DDR4 a 4 sloty na RAM. V Alze nic (s dobrou konfiguraciou VRM), Datacomp nic, Mironet nic. V TSBohemia som nasiel jedinu dosku - tu Gigabyte Z790 Aorus Elite AX za 255,-€ a 1 kus skladom. Podla tabulky by mala mat 16 faz a 70A VRM.
Iny pristup: Otvorim si Bazos a hned najdem cloveka, co predava MSI Tomahawk s DDR5 za 190,-€. Rozpredava PC, tak ma k tomu aj 32GB G.Skill DDR5 RAM za 120,-€. Dokopy 310, dohodnes sa na 290-300, lebo si preto musis prist, ale zato mu jeden clovek vezme dva komponenty z troch. Kedze rozpredava PC, tak by to malo spolu pekne fungovat. Za podobnu cenu mas upgrade na DDR5 platformu, akurat asi bez zaruky. Samozrejme ak si ochotny kupit (aj z bazaru) DDR5 pamate, tak moznosti kupy novej dosky z obchodu sa znacne rozsiruju.
Iny pristup: Otvorim si Bazos a hned najdem cloveka, co predava MSI Tomahawk s DDR5 za 190,-€. Rozpredava PC, tak ma k tomu aj 32GB G.Skill DDR5 RAM za 120,-€. Dokopy 310, dohodnes sa na 290-300, lebo si preto musis prist, ale zato mu jeden clovek vezme dva komponenty z troch. Kedze rozpredava PC, tak by to malo spolu pekne fungovat. Za podobnu cenu mas upgrade na DDR5 platformu, akurat asi bez zaruky. Samozrejme ak si ochotny kupit (aj z bazaru) DDR5 pamate, tak moznosti kupy novej dosky z obchodu sa znacne rozsiruju.
Ty máš podľa "primitívneho" výpočtu 960A, tá doska čo zhorela mala 600A čo je dosť rozdiel.mp3turbo napísal: So 15. Feb, 2025, 12:26 >> Dalsia vec je, ze ja mam Asus Z790-PLUS TUF Gaming D4, ktora ma 2x8 fazy so 60A, cize tiez na prvy pohlad o nicom a doteraz funguje bez
Ale nakoľko to takto "primitívne" nefunguje, napájanie CPU je regulované PWM signálom, ktorý v jednom momente necháva nejaké fázy odpočívať a iné sú v záťaži (nie včetky fázy sú určené pre Vcore), tak pri napájaní z tej zhoretej dosky sa kludne mohlo stať, že jadro CPU bolo v jednom momente napájané 2-3 fázami po 50A čo už mohla byť teoreticky 100% záťaž.
Ty máš 16x60, čo je podla mňa OK, 12x50 tej zhoretej dosky už za OK nepovažujem +bonus: B doska pre K procesor je na facku priamo od eshopu hneď ako to človek vloži do košíka

No tak nakoniec to dopadlo všetko tak že vraciam celý komp, tak buď vyskladam niečo od začiatku alebo kúpim použité so zárukou.
Mozem sa opytat co sa stalo? Odislo aj nieco ine?
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 19. Okt, 2006, 02:00
To mas odkial take blbosti?
Nejdem dopodrobna ale ak ma doska napisane 12+1 faz po 50A neznamena, ze setrili bo nedali 100A, ale maju lepsiu ucinnost v danom spektre kde sa cpu pohybuje.
Číslo 12+1 u tej dosky znamená že reálne 13 fáz je pre vCore, dalsie co su na doske okolo CPU - dokopy 15 cize 3 je pre ostatne casti cpu
ktore ale taktiez spadaju do TDP čiže si zopar deiatok W mozes odratat este
takze sme pri lahkej matematike 1Vx13x50A=650W .... 1,2V neznamena nic len viac tepla pre CPU a trochu menej pre VRM lebo budu viac ucinne.
nemyslim ze ta kaskada je slaba.
Nejdem dopodrobna ale ak ma doska napisane 12+1 faz po 50A neznamena, ze setrili bo nedali 100A, ale maju lepsiu ucinnost v danom spektre kde sa cpu pohybuje.
Číslo 12+1 u tej dosky znamená že reálne 13 fáz je pre vCore, dalsie co su na doske okolo CPU - dokopy 15 cize 3 je pre ostatne casti cpu
ktore ale taktiez spadaju do TDP čiže si zopar deiatok W mozes odratat este
takze sme pri lahkej matematike 1Vx13x50A=650W .... 1,2V neznamena nic len viac tepla pre CPU a trochu menej pre VRM lebo budu viac ucinne.
nemyslim ze ta kaskada je slaba.
Prepac ale odpoviem ti otazkou.
Podla teba ak ma doska napr 12 faz po 50A, tak dokaze dodavat v kazdom jednom momente 600A cisto len pre Vcore?
Podla teba ak ma doska napr 12 faz po 50A, tak dokaze dodavat v kazdom jednom momente 600A cisto len pre Vcore?
-
- Pokročilý používateľ
podla mna nie, ale ak to vies uchladit nieje problem
podla mna sa ale power stage nevypinaju a nejdu "len 2-3" len tak
ten cpu moze mat maximalne 250A co sme pri primeranej zatazi pre dane napajanie
podla mna sa ale power stage nevypinaju a nejdu "len 2-3" len tak
ten cpu moze mat maximalne 250A co sme pri primeranej zatazi pre dane napajanie
Mrkni sem, tu je jednoducho vysvetlene ako sa spinaju fazy (cas videa je tam kde ma byt)
https://youtu.be/zDxFbAhu4Bo?si=T7JOycrvFw7cVRoJ&t=495
jedna sa sice o "stotiny" sekund ale fazy sa proste stale striedaju a nikdy su neni zapnute vsetky.
https://youtu.be/zDxFbAhu4Bo?si=T7JOycrvFw7cVRoJ&t=495
jedna sa sice o "stotiny" sekund ale fazy sa proste stale striedaju a nikdy su neni zapnute vsetky.
-
- Pokročilý používateľ
ak narazas na switching frequency tak to neznamena ze jedna ide a druha nie teda teoreticky ano akurat nato je tam kondenzator a cievka a hodnota 50A je vystup stabilny nie switching prud pre jednu fazu
cim viac faz tym mensie zvlnenie napätia
realne to moze dat vystup 600A ale problem je ze VRM bude topit priblizne 120W co zvladne asi tak na 25 sekund
cim viac faz tym mensie zvlnenie napätia
realne to moze dat vystup 600A ale problem je ze VRM bude topit priblizne 120W co zvladne asi tak na 25 sekund