rozmyslam o update mojej zostavy , realne potrebujem CPU + DIMM + MB
1000W PSU , 4070s , disky 4x (NVMe , SATA) a v podstate ostante veci nepodstatne
Realne sa bavime o vymene I5 9600K , 32DDR4 , Mugen 4 chladic
- nechapem preco to menim ked mi vykon nechyba ... je to tiche , nezerie to vela ... mam rad techniku

Mam velku skrinku Fractal cize format dosky niesom obmedzeny , do buducna som premyslal o nejako mini itx setupe ale do velkej dobrej vetranej skrine mi to pride ako blbost
V skrini caka Noctua D15 G2
1. CPU
AMD novej generacie AM5 socket → chcem si vykusat asi v praxi konkurenciu a to co predvadza intel ma nejako odraza
cenovo tazko povedat , nieco co bude skok oproti aktualnemu CPU
3D procesory vynechat , akutalne cenovo je to sielane podla mna
Premyslam :
AMD Ryzen 7 8700G 284€ ta grafika je tu mega → neskor by som ho mohol pouzit s nejakou malou itx doskou a vcelku by to malo vykon na stare hry
AMD Ryzen 7 9700X 385€ oplati sa priplatit tych 100€ viac jadier , podpora PCIe 5 ? no neviem no
2. MB
Mal som Asrock a vcelku som bol s nimi spokojny aj pomer cena vykon bol super
Nepotrebujem ziadne svetielka a asi ani nebudem taktovat ale nejaku taku prijemnu dosku
stale som bral 4 sloty na dimm , velke dosky co mali dost sata konektorov ale to dnes vedia vsetky a zistil som ze aj tak pouzivam len dva sloty na dimm ...
Mam pci kartu na ktorej je wifina aj BT → bolo to pre mna dolezite ale tuto kartu viem predsa prehodit do noveho systemu
Realne je taky velky vyber tych dosiek ze sam neviem , skoncil som pri drahych doskach a premyslam
Dolezite pre mna je opticky vystup pre zvuk , nejako som si na to zvykol a chcem pri tom ostat (Logitech z709)
ASROCK B850 Riptide WiFi
ASROCK X870 Pro RS (nema WIFI , BT ale tak vykonnejsi cip , napajanie ehm oplati sa to)
3. DIMM
Mam 32GB a nevidel som aby som potreboval viacej, cize ostal by som pri tejto kapacite len by som presiel na DDR5 a co som cital tak asi idealna volba je 6000Mhz ?
Nechcem ziadne svetielka nevidim v tom zmysel respektive je to asi nieco co sa moze pokazit a skrina je zavreta → jedine ze by sa to potom lepsie predavalo ked by bol teraz priplatok 5€

Idealne to chcem nakupovat na Alze , rozpocet nieje celkom dany , chcem proste upgrade kvoli grafike a preto ze za 3 roky to uz asi ani nepredam , respektive necham si vysvetlit veci , co je lepsie , za co sa oplati priplatit a podobne
Dakujem za kazde rady a vysvetlenia