WD Red vs WD Element
WD Red vs WD Element
Ahoj, potreboval by som poradit. Potrebujem externy disk, ktory bude sluzit primarne ako ulozisko fotiek pre raspbery pi, na ktorom bude bezat Immich. Neviem vsak, ci kupit holy disk napr. WD Red a ten hodit do boxu pripadne docku, alebo kupit rovno WD Element uz v boxe. Co by ste mi odporucili? Dakujem.
Re: WD Red vs WD Element
Nemal som problém ani s jedným riešením, fungujú mi aj boxy aj starý WD Elements. Každé má svoje teoretické pre a proti ale reálne je to asi takmer jedno či tak alebo tak. Šiel by som asi podľa ceny, rozmerov, preferencií a hlavne konkrétnej rady diskov ktorá je vnútri. Možno sa vyhnúť radám diskov ktoré majú vyššiu pravdepodobnosť že sa pokazia, možno chceš tichý disk alebo ti to je jedno lebo to budeš mať kdesi odložené v pivnici?
Spoiler: ukázať
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Kupensky disk od vyroby v krabicke = disk s integrovanym USB prevodnikom na spolocnej elektronike. Odide ti tento prevodnik a na disk sa nijak nedostanes, musis ho poslat do firmy na obnovu dat.
Ked si kupis disk + krabicku, tento problem odpada, pretoze disk bude standardny SATA, ktory si mozes pripojit kam chces, ked ti prevodnik v krabicke umre.
Ked si kupis disk + krabicku, tento problem odpada, pretoze disk bude standardny SATA, ktory si mozes pripojit kam chces, ked ti prevodnik v krabicke umre.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
- molnart
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
myslim ze ten problem sa tyka len 2.5" diskov, 3.5" by mali byt vo vnutri standardne disky odpojitelne. a externe disky byvaju lacnejsie
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
myslim, ze zmrsene su aj 3.5" disky - NASCHVAL maju ine interfejsy ako Shiro pise. Su tam priamo zaintegrovane tie prevodniky na USB.
Bez ohladu na tento fakt, ja ako storage clovek absolutne hovorim, ze by som zobral kvalitny standartny disk a pichol do standartnej krabicky. Hentie externe disky sa robia ako lacne hovienka, nie su tam dobre modely, NEOCAKAVA SA OD NICH TRVALA/VYSOKA ZATAZ - pouzitie je "raz za den, idealne raz za tyzden zapojim a nakopirujem si trochu dat ako zalohu" a adekvatne su oje...klamane na konstrukcii. Castokrat su to modely, ktore nepresli testami kvality pre standartne disky.
Vytiahnutie dat v pripade zlyhania nie je rozhodujuci faktor - zaloha je zaloha a vzdy aj bude. Bez ohlad na disk, model, kapacitu, vyrobcu, vsetko ostatne. Statisticky horsie konstrukcie a horsie zaruky su pre mna rozhodujuci moment. Radsej zaplatim o 30 eur viac za disk, a budem mat 5 rocnu zaruku namiesto 2-rocnej (ktora je polrocna v Amerike a je na to velmi dobry dovod, len to v Europe nemozu).
Bez ohladu na tento fakt, ja ako storage clovek absolutne hovorim, ze by som zobral kvalitny standartny disk a pichol do standartnej krabicky. Hentie externe disky sa robia ako lacne hovienka, nie su tam dobre modely, NEOCAKAVA SA OD NICH TRVALA/VYSOKA ZATAZ - pouzitie je "raz za den, idealne raz za tyzden zapojim a nakopirujem si trochu dat ako zalohu" a adekvatne su oje...klamane na konstrukcii. Castokrat su to modely, ktore nepresli testami kvality pre standartne disky.
Vytiahnutie dat v pripade zlyhania nie je rozhodujuci faktor - zaloha je zaloha a vzdy aj bude. Bez ohlad na disk, model, kapacitu, vyrobcu, vsetko ostatne. Statisticky horsie konstrukcie a horsie zaruky su pre mna rozhodujuci moment. Radsej zaplatim o 30 eur viac za disk, a budem mat 5 rocnu zaruku namiesto 2-rocnej (ktora je polrocna v Amerike a je na to velmi dobry dovod, len to v Europe nemozu).
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
To nie je pravda, tie externe su vacsinou kvalitne serververove disky ktore sa z nejakeho dovodu nedostali do bezneho predaja(vraj nesplnali niektore parametre, ale source je "trust me bro)
Ale nevies co vlastne kupujes, vpodstate to moze byt cokolvek od SMR wd blue po hgst he12. Jedina sanca je googlit po redditoch co sa v akej kapacite zvykne schovavat v akej krabicke.
Trebars ja som takto 4 roky dozadu vyberal 8TB wd mybooky a boli v nich HGST HC320. Zatial maju odkrutene nejak 35k hodin v nasku a kamerach.
Ale nevies co vlastne kupujes, vpodstate to moze byt cokolvek od SMR wd blue po hgst he12. Jedina sanca je googlit po redditoch co sa v akej kapacite zvykne schovavat v akej krabicke.
Trebars ja som takto 4 roky dozadu vyberal 8TB wd mybooky a boli v nich HGST HC320. Zatial maju odkrutene nejak 35k hodin v nasku a kamerach.
- molnart
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
tak od 4 rokov dozadu sa situacia mohla zmenit, ale ja som tiez takto kupoval tu na fore 8TB externy disk v ktorom bol HGST He10. aktualny stav neviem, ale ked pogooglis "shucked drives" tak by si mal najst konkretne cisla externych diskov kde je dnu nieco zaujimave. na aj na reddite co som narazil tak ludia to prestavaju robit a radsej si kupuju pouzite serverove disky
Viete mi prípadne poradiť nejaky box na 3,5HDD? Pozeral som alzu, tam maju všetko od axagonu, a ľudia sa tam sťažujú dosť na rýchlosť.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
presne tak, 4 roky dozadu bol iny svet nez dnes. Bez jedineho slova ti tam pichnu akykolvek model, nemozes sa spolahnut na absolutne ziadnu informaciu na fore atd. Presne ako som napisal, strkali tam disky ktore nepresli kvalitativnymi testami pripadne to boli rovno refurbished kusy - velmi dobre vies, ze do nejakeho blbeho externeho boxu daju najkvalitnejsie datacenter disky stavane na najtazsie prevadzkove podmienky, s najlepsou konstrukciou, vydrzou, zarukou atd.
Box neviem poradit.
Box neviem poradit.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.