Crucial T700 2 TB dilema ohladom vysokej teploty
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Re: Crucial T700 2 TB dilema ohladom vysokej teploty
nemuselo, pretoze... ked sa paria hry, tak graficka karta kuri ako besna.
Kde sa nachadza SSD ? Rovno nad grafikou a je veeeeelmi dobre zarárožené z kazdej strany aby malo co najhorsie vetranie.
Kde sa nachadza SSD ? Rovno nad grafikou a je veeeeelmi dobre zarárožené z kazdej strany aby malo co najhorsie vetranie.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
SSD nad GPU je snad najlepsie riesenie ake moze byt. Oproti blbosti vela vyrobcov, kt. daju M.2 slot hned pod prvy PCIe, kam ide GPU, kt. chuda SSD pod sebou smazi a este tomu pomaha ventilatorom, tlaciacim horuci vzduch cez chladic.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
-
- Pokročilý používateľ
a to SSD rovno nad grafickou kartou, utopene v doske... to je uz uplne najidealnejsi pripad, aky si dokazes predstavit ?
grafika smazi ssd rovno pod sebou, kde je aspon trocha miesta, ale ssd rovno nad grafikou stiesnene chladicom od cpu, rovno pri chladicoch z napajacej kaskady, taketo ssd nad grafikou dycha arkticky horsky vzduch, ze ?
grafika smazi ssd rovno pod sebou, kde je aspon trocha miesta, ale ssd rovno nad grafikou stiesnene chladicom od cpu, rovno pri chladicoch z napajacej kaskady, taketo ssd nad grafikou dycha arkticky horsky vzduch, ze ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- shiro
- Pokročilý používateľ
Netaraj, SSD medzi CPU a GPU ma ovela viac miesta na dychanie. CPU fan tlaci vzduch cez svoj chladic a dalej cez chladic napaj. kaskady. K tomu mu pomaha front fan umiestnovany bezne na uroven CPU fanu, takze airflow je tam paradny. Front fan tiez pomaha tlacit vzduch okolo pasivu toho SSD.
Teply vzduch sam stupa nahor, takze okolo toho SSD ani nepojde.
SSD je praveze utopene, ked ho prekryva GPU a pripadne este pasiv co davaju k doske....GPU tak neofukuje priamo SSD ale jeho pasiv, a vysledok je ten isty.
Teply vzduch sam stupa nahor, takze okolo toho SSD ani nepojde.
SSD je praveze utopene, ked ho prekryva GPU a pripadne este pasiv co davaju k doske....GPU tak neofukuje priamo SSD ale jeho pasiv, a vysledok je ten isty.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
-
- Pokročilý používateľ
asi to bude tak ako hovoris - urcite preto mali v testoch SSDcka bezne cez 60 stupnov, nezriedka 80. Ano Gen3, Gen4, nieze Gen5 co tu preberame.
a po nasadeni poriadneho chladica na tom istom mieste medzi grafikou a CPU zrazu nedosahuju ani 50. To bude urcite tym, ze nie su utopene.
napriklad vsetky vzduchove chladice na procesore uplne priamo ofukuju SSD - cojaviem prvy obrazok co som nasiel
https://datacomp.sk/img.asp?attid=3120654
ssd vobec nie je utopene medzi grafikou a cpu a hlavne ho priamo ofukuje ventilator na cpu ; plus ten prievan z bedne... ten si ani neviem predstavit.
alebo cojaviem prijemnych 110 stupnov : https://www.techpowerup.com/review/wd-b ... -tb/8.html
a po nasadeni poriadneho chladica na tom istom mieste medzi grafikou a CPU zrazu nedosahuju ani 50. To bude urcite tym, ze nie su utopene.
napriklad vsetky vzduchove chladice na procesore uplne priamo ofukuju SSD - cojaviem prvy obrazok co som nasiel
ssd vobec nie je utopene medzi grafikou a cpu a hlavne ho priamo ofukuje ventilator na cpu ; plus ten prievan z bedne... ten si ani neviem predstavit.
alebo cojaviem prijemnych 110 stupnov : https://www.techpowerup.com/review/wd-b ... -tb/8.html
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2015, 00:29
Riešiť rýchlosť zápisu je pre väčšinu úplne zbytočné, lebo aj 3000MB/s je viac než dosť...
Nie je to tak dávno čo sa onanovalo nad rýchlosťami 2,5" SSD SATA, kde bol človek rád za 400MB/s a zrazu treba 11000MB/s...
Ako nemám s tým problém ak by to bolo za bežnú cenu, ale nie za príplatok cez 100%, lebo hovorím že to na 99,9 % nepotrebuje
Nie je to tak dávno čo sa onanovalo nad rýchlosťami 2,5" SSD SATA, kde bol človek rád za 400MB/s a zrazu treba 11000MB/s...
Ako nemám s tým problém ak by to bolo za bežnú cenu, ale nie za príplatok cez 100%, lebo hovorím že to na 99,9 % nepotrebuje
- shiro
- Pokročilý používateľ
Tak ked uz mame PCIe 4 a 5, preco ich nevyuzit. Ano, kedysi sme slintali nad 400-500MB/s u SATA SSD, ale to bol zaroven aj prechod z HDD na SSD. SSD ma nasobne vyssie IOPS a nasobne nizsie pristupove doby a tieto veci masivne prispeli k ich vysokemu vykonu. A ak clovek pracuje s velkymi subormi (video, diskove image atd.) vyuzije aj vysoke sekvencne rychlosti.
SSD lacneju, kedysi som mal za cenu 1TB PCIe 4.0 NVMe, 64GB SATA.
Teraz daj taky SSD pod GPU, to budu cisla.
Aj ked CPU chladic SSD prekryva, rozhodne je tam viac miesta ako pri GPU, kt. je takmer hned nad SSD. CPU chladic ma svoje rebra ovela vyssie. Tiez prefukuje vzduch cez pasiv dozadu, kdezto chladic na GPU ho tlaci oproti plosaku a stade sa teply vzduch siri vsetkymi smermi. Ked je SSD medzi CPU a GPU, tak teply vzduch od CPU/VRM okrem toho ze je vyfukovany dozadu, aj samovolne stupa nahor. GPU pod SSD zase robi "stenu" teplemu vzduchu od GPU, kt. je primarne vyfukovany dozadu. Nieco z tepleho vzduchu od GPU sa moze dostat k SSD, ale je to minimum.
Mam dosku, kde je prvy M.2 slot prekryty GPU. Kupil som taku, lebo v tej dobre nebola ina alternativa vzhladom k mojim poziadavkam.
Mam tam 970evo plus, PCIe 3.0, ziadny chladic. GPU bola GTX1060, mala tak rieseny chladic ze nefukala na SSD. Teploty SSD boli cca 40 idle, 55 pri zapise. Po vymene GPU za RTX4060Ti tato uz SSD, ktore prekryva, ofukuje. Teploty boli kludne 70 idle, 80 pri zapise. Dal som na SSD pasiv, teploty su okolo 50.
SSD lacneju, kedysi som mal za cenu 1TB PCIe 4.0 NVMe, 64GB SATA.
Objavil si ameriku, ze osadenie chladica pomozemp3turbo napísal: Ut 25. Feb, 2025, 14:48 asi to bude tak ako hovoris - urcite preto mali v testoch SSDcka bezne cez 60 stupnov, nezriedka 80. Ano Gen3, Gen4, nieze Gen5 co tu preberame.

Aj ked CPU chladic SSD prekryva, rozhodne je tam viac miesta ako pri GPU, kt. je takmer hned nad SSD. CPU chladic ma svoje rebra ovela vyssie. Tiez prefukuje vzduch cez pasiv dozadu, kdezto chladic na GPU ho tlaci oproti plosaku a stade sa teply vzduch siri vsetkymi smermi. Ked je SSD medzi CPU a GPU, tak teply vzduch od CPU/VRM okrem toho ze je vyfukovany dozadu, aj samovolne stupa nahor. GPU pod SSD zase robi "stenu" teplemu vzduchu od GPU, kt. je primarne vyfukovany dozadu. Nieco z tepleho vzduchu od GPU sa moze dostat k SSD, ale je to minimum.
Mam dosku, kde je prvy M.2 slot prekryty GPU. Kupil som taku, lebo v tej dobre nebola ina alternativa vzhladom k mojim poziadavkam.
Mam tam 970evo plus, PCIe 3.0, ziadny chladic. GPU bola GTX1060, mala tak rieseny chladic ze nefukala na SSD. Teploty SSD boli cca 40 idle, 55 pri zapise. Po vymene GPU za RTX4060Ti tato uz SSD, ktore prekryva, ofukuje. Teploty boli kludne 70 idle, 80 pri zapise. Dal som na SSD pasiv, teploty su okolo 50.
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
V prvom rade je celý M.2 form factor pre stolové PC holý nezmysel. OK, ako optional accessory je to fajn, v praxi sme dospeli k tomu, že 70% využiteľného mieta na doske zaberajú M.2 porty ktoré by pokojne mohli byť ako add-in card, nie ako hardwired nezmysly ktoré zbytočne viažu PCIE linky. To ani nehovorím o tom, ako veľmi je to priestorovo limitované, tj. kompromisy na NAND, radičoch, DRAM. Defakto všetky M2x2280 disky sú dnes consumer level odpad až nižšia stredná trieda. Chladí sa to blbo a pritom z toho lezie pár W. Pre notebooky je to fajn, pre desktopy sa dávno malo riešiť U.2 / U.3 tak ako v enterprise a bol by pokoj.
Nedá sa jednoznačne povedať ktoré umiestnenie disku je lepšie. Ak už, tak poďme úplne dolu na spodnú stranu dosky, kde to bude dostávať ofuk od spodných ventilátorov príp. okolo toho pôjde vzduch ktorý saje GPU. Priamo pod GPU je to kravina. V oboch prípadoch sa naviac dostaneme u väčšiny dosiek k pripojeniu do PCH, nie do CPU, čo môže ale nemusí byť nežiadúce. Ale nad GPU sa to zas krásne ohrieva od backplate karty alebo od VRM chladiča. To je fakt ako riešiť, či je lepšie drôtom do oka alebo do ucha.
Nedá sa jednoznačne povedať ktoré umiestnenie disku je lepšie. Ak už, tak poďme úplne dolu na spodnú stranu dosky, kde to bude dostávať ofuk od spodných ventilátorov príp. okolo toho pôjde vzduch ktorý saje GPU. Priamo pod GPU je to kravina. V oboch prípadoch sa naviac dostaneme u väčšiny dosiek k pripojeniu do PCH, nie do CPU, čo môže ale nemusí byť nežiadúce. Ale nad GPU sa to zas krásne ohrieva od backplate karty alebo od VRM chladiča. To je fakt ako riešiť, či je lepšie drôtom do oka alebo do ucha.
Sekvenčná rýchlost, kor ešte tá marketingovo udávaná, nevypovedá absolútne o ničom. Pokojne sa môže stať, že na nejakom low cost NVMe disku pôjde OS horšie, ako napr. na 870 PRO či KC400, to ani nehovorím o dátovej bezpečnosti. Dôležité sú IOPS a ešte viac latencie. Odporúčam urobiť test napr. v Anvil Storage Tools, človek je častokrát prekvapený.Ivko napísal: Ut 25. Feb, 2025, 15:20 Riešiť rýchlosť zápisu je pre väčšinu úplne zbytočné, lebo aj 3000MB/s je viac než dosť...
-
- Používateľ
shiro : Však využiješ aj PCIe 5.0, buchneš tam nejaký 2TB SSD PCIe 4.0 lebo stojí 140€ a bude to vedieť 5-6000MB/s
Ked mám vygrcať 250€ tak si radšej kúpim 4TB
Hovorím, takú rýchlosť 99,9% užívatelov ani nepotrebuje a zopakujem znovu : človek pichne USB klúč do PC a je rád za zápis 20MB/s a ked má lepší tak dá aj 50MB/s
Je to ako s GPU, za to že má niekto novú dosku, nemusí nutne meniť GPU za najnovšiu generáciu aby mal tiež PCIe 5.0
Ked mám vygrcať 250€ tak si radšej kúpim 4TB
Hovorím, takú rýchlosť 99,9% užívatelov ani nepotrebuje a zopakujem znovu : človek pichne USB klúč do PC a je rád za zápis 20MB/s a ked má lepší tak dá aj 50MB/s
Je to ako s GPU, za to že má niekto novú dosku, nemusí nutne meniť GPU za najnovšiu generáciu aby mal tiež PCIe 5.0
Opakujem znovu, ako generácia PCIE pripojenia, tak udávaná sekvenčná rýchlosť nijak priamo nevypovedá o kvalite ani reálnej rýchlosti disku.
P.S.: To, že ty niečo nevyužiješ, neznamená že to nevyužije niekto iný, tá "99.9%" štatistika vycucaná z prstu je úsmevná.
Čo s tým majú USB kľúče?
P.S.: To, že ty niečo nevyužiješ, neznamená že to nevyužije niekto iný, tá "99.9%" štatistika vycucaná z prstu je úsmevná.
Čo s tým majú USB kľúče?
- shiro
- Pokročilý používateľ
M.2 povazujem praveze velmi dobry napad aj do beznych PC.
2.5" SSD su zbytocne velke, treba ich sroubovat do case, realne plosak zabera stvrtinu tej krabicky a s M.2 nepotrebujes riesit kable.
90% uzivatelov ma 1-2 SSD a to sa v pohode na dosky zmesti. Ked uz setrit miestom na doske, riesenim mozu byt M.2 na stojaka na doske, tj. SSD je vertikalne. K tomu nejaky uchytny system, aby to zo slotu nevypadlo, nekyvalo. Potom by sa dali aj lepsie ofukovat. Redukcie su, skoda ze ziadny vyrobca konektory takto rovno na dosku.
https://quarch.com/products/m-2-m-key-v ... rd-module/
SSD sa daju riesit aj kartami do PCIe slotov, sam mam takto jeden z diskov. Ale na tie sloty tiez potrebujes miesto a minimalne jeden ti prekryje dvojslotova GPU.
Chladenie SSD kontrolera je problem kvoli tomu ze je to maly cip, tj. aj ked mas malo tepla, je na malej ploche, skade je problem ho odviest.
Co sa USB klucov tyka, ludia su blbi a nevedia co kupuju. Citanie/zapis 20-50? Odpad. Nech sa paci, SSD v baleni USB kluca, kovove telo, 250GB za 44e. Tie rychlosti +- dokaze, pouzivam ho.
https://www.alza.sk/silicon-power-ds72- ... 23148e5ec0
2.5" SSD su zbytocne velke, treba ich sroubovat do case, realne plosak zabera stvrtinu tej krabicky a s M.2 nepotrebujes riesit kable.
90% uzivatelov ma 1-2 SSD a to sa v pohode na dosky zmesti. Ked uz setrit miestom na doske, riesenim mozu byt M.2 na stojaka na doske, tj. SSD je vertikalne. K tomu nejaky uchytny system, aby to zo slotu nevypadlo, nekyvalo. Potom by sa dali aj lepsie ofukovat. Redukcie su, skoda ze ziadny vyrobca konektory takto rovno na dosku.
https://quarch.com/products/m-2-m-key-v ... rd-module/
SSD sa daju riesit aj kartami do PCIe slotov, sam mam takto jeden z diskov. Ale na tie sloty tiez potrebujes miesto a minimalne jeden ti prekryje dvojslotova GPU.
Co potom pre teba nieje odpad? Dufam ze kvalitu SSD nemerias podla TBW. Ako vsade, mas lowend aj highend.Easa napísal: Ut 25. Feb, 2025, 16:53Defakto všetky M2x2280 disky sú dnes consumer level odpad až nižšia stredná trieda. Chladí sa to blbo a pritom z toho lezie pár W.
Chladenie SSD kontrolera je problem kvoli tomu ze je to maly cip, tj. aj ked mas malo tepla, je na malej ploche, skade je problem ho odviest.
Co sa USB klucov tyka, ludia su blbi a nevedia co kupuju. Citanie/zapis 20-50? Odpad. Nech sa paci, SSD v baleni USB kluca, kovove telo, 250GB za 44e. Tie rychlosti +- dokaze, pouzivam ho.
https://www.alza.sk/silicon-power-ds72- ... 23148e5ec0
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
-
- Používateľ
Ani keby ten SSD nevykazoval 3000MB/s, ale len 750MB/s pri velkom objeme dát, tak aj tak to reálne vela užívatelov nepocíti. Sú ludia čo presúvajú denne 10-tky GB, ale sú aj taký čo za týžden neprekopírujú vôbec nič.Easa napísal: Ut 25. Feb, 2025, 17:09 Opakujem znovu, ako generácia PCIE pripojenia, tak udávaná sekvenčná rýchlosť nijak priamo nevypovedá o kvalite ani reálnej rýchlosti disku.
Čo s tým majú USB kľúče?
Niekto si kúpi TLC, niekto QLC a niekto 3D NAND a čítaš že by sa niekto sťažoval? No nie, lebo ludí to ani nezaujíma, pretože to je dostatočne rýchle... Riešia to len onanisti lebo nejaký benchmark im ukázal menšie číslo ako čakali.
Čo s tým má USB klúč? Asi to, že niekto onanuje aby mal neviem aké rýchlosti u SSD a potom ked potrebuje dostať na USB klúč 5GB dát tak čaká večnosť, lebo to nekopíruje ani 1/10 z toho čo vie zapisovať SSD.
V podstate hovorím o nepomere technologií, načo si mi ukrutné rýchlosti u SSD, kde je jedno či ti niečo zapíše za 10 alebo 13s, ked pri klasickom USB klúči nejak zaspali dobu a tie isté dáta zapisuješ celé minuty
- shiro
- Pokročilý používateľ
3D NAND je sposob konstrukcie NAND cipov. TLC ci QLC je mnozstvo ukladanych urovni naboja
Pokial clovek nezapisuje desiatky GB naraz, netreba sa bat ani QLC, lebo nestihne dojst SLC cache a pomalost TLC cipov sa neprejavi.
Tiez ma stve, ze prenos po 1Gbit LAN doma, alebo zalohy na externy HDD trvaju 10x dlhsie ako kopirovanie medzi SSD. Myslim ze moje cat5e kable by este dali aspon 2.5Gbit. Ale prerobit domacu LAN na 2.5-5-10Gbit je zatial financne vrazedne.

Tiez ma stve, ze prenos po 1Gbit LAN doma, alebo zalohy na externy HDD trvaju 10x dlhsie ako kopirovanie medzi SSD. Myslim ze moje cat5e kable by este dali aspon 2.5Gbit. Ale prerobit domacu LAN na 2.5-5-10Gbit je zatial financne vrazedne.
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
Uchádza pointa. M.2 je faktor limitujúci to SSD vo všetkom na úkor veľkosti. Je to maximálne praktické, to je bez debaty. Ale limituje ťa veľkosť, tj. musíš používať hustejšiu NAND pri vyšších kapacitách, lebo tam tých NAND veľa neosadíš => väčšia prístupová doba, vyššie riziko straty dát, opäť menší priestor pre radič, DRAM, kondenzátory... M.2 22110 je ešte ako tak, ale 2280 je proste malá. Rovnaká analógia ako snažiť sa vytĺcť xyz koní z 1.2l motoru, niekde sa to proste odrazí. Chladiť to musíš krytom z dosky, tj. hrubým plátom hliníku s nulovou vyžarovacou plochou, česť pár výnimkám.
Ja netvrdím, že to v PC nemá byť. Ja tvrdím, že to nemá byť jediný možný formát v ktorom si vieš zakúpiť rýchle SSD do bežného PC.
SSD kontroler skutočne nie je malý a už vôbec nie problematicky uchladiteľný, problematické je umiestnenie vhodného chladiča naň, umiestnenie samotného disku voči doske a GPU + warranty void nálepky ktorý celý problém len zhoršujú, aj keď dnes už ich aspoň robia z materiálu ktorý má akú takú tepelnú vodivosť nakoľko sa počíta s tým, že to pôjde pod heatsink dosky.
Povedal som, že defakto všetky consumer 2280 disky sú dnes odpad až nižšia stredná trieda z toho automaticky vychádza že nie všetky sú odpad. 990 PRO je použiteľný disk + pár ďalších. Pozri, evidentne tu máme každý rozličné predstavy o kvalite a iné nároky, skutočne mi príde zbytočné strácať čas riešením jednotlivých radičov, kvalít a vlastností konkrétnych SSD s niekým, kto sa na TLC a QLC díva len cez rýchlosť a v roku 2025 zapisuje 20MB/s na USB flashku. Tu sme už aj tak OK, kľudne môžeme pokračovať v SS ak je treba.
Ja netvrdím, že to v PC nemá byť. Ja tvrdím, že to nemá byť jediný možný formát v ktorom si vieš zakúpiť rýchle SSD do bežného PC.
SSD kontroler skutočne nie je malý a už vôbec nie problematicky uchladiteľný, problematické je umiestnenie vhodného chladiča naň, umiestnenie samotného disku voči doske a GPU + warranty void nálepky ktorý celý problém len zhoršujú, aj keď dnes už ich aspoň robia z materiálu ktorý má akú takú tepelnú vodivosť nakoľko sa počíta s tým, že to pôjde pod heatsink dosky.
Povedal som, že defakto všetky consumer 2280 disky sú dnes odpad až nižšia stredná trieda z toho automaticky vychádza že nie všetky sú odpad. 990 PRO je použiteľný disk + pár ďalších. Pozri, evidentne tu máme každý rozličné predstavy o kvalite a iné nároky, skutočne mi príde zbytočné strácať čas riešením jednotlivých radičov, kvalít a vlastností konkrétnych SSD s niekým, kto sa na TLC a QLC díva len cez rýchlosť a v roku 2025 zapisuje 20MB/s na USB flashku. Tu sme už aj tak OK, kľudne môžeme pokračovať v SS ak je treba.
- shiro
- Pokročilý používateľ
Hustota cipov ide beztak hore, naco budes pouzivat U.2/U.3 2.5" format, ked nemusis? Lebo plosak v tej krabicke zabera stvrtinu miesta + sa este drbkat s kablami? Zbytocne umelo nafukujes rozmer. Do M.2 2280 urobis 4-8TB v pohode. Napada ma len chladenie, v pripade 2.5" moze byt chladic cela krabicka. Ak by vyrobcovia dosak spravili vertikalne M.2 ako som spomenul predtym, SSD by trcalo rovno do prudu vzduchu front fanu a nebol by problem s chladenim.
Mnozstvo suciastok okolo kontrolera je +- konstantne. DRAM cache je jeden cip, podla TPU SSD DB ani 8TB SSD nemaju viac ako 2GB.
Ktovie ci pocet kanalov kontrolera (tj pocet cipov nan pripojenych a pristupnych simultanne) nejak ovplyvnuje prist. dobu. Ona je beztak uz davno super, ktovie ci tam je nejake zlepsenie co by stalo za to.
Riziko straty dat - to mas fuk, akonahle umre jeden z cipov, umre cele SSD.
Chladice na doskach su kapitola sama o sebe. Blbi vyrobcovia idu po dizajne, chladice maju mat co najviac rebrovania. Oni ich robia ploche aby na ne mohli kreslit somariny. Na SSD je to o nieco lepsie.
Mnozstvo suciastok okolo kontrolera je +- konstantne. DRAM cache je jeden cip, podla TPU SSD DB ani 8TB SSD nemaju viac ako 2GB.
Ktovie ci pocet kanalov kontrolera (tj pocet cipov nan pripojenych a pristupnych simultanne) nejak ovplyvnuje prist. dobu. Ona je beztak uz davno super, ktovie ci tam je nejake zlepsenie co by stalo za to.
Riziko straty dat - to mas fuk, akonahle umre jeden z cipov, umre cele SSD.
Chladice na doskach su kapitola sama o sebe. Blbi vyrobcovia idu po dizajne, chladice maju mat co najviac rebrovania. Oni ich robia ploche aby na ne mohli kreslit somariny. Na SSD je to o nieco lepsie.
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB