Scanovanie starych fotiek mam dlhodobo v plane aj ja. Ma to v mojom dodrbanom zivote velmi malu prioritu a mozno ani za 5 rokov s tym uplne nepohnem, ale z casu na cas ma to chyti a aspon sa snazim vymysliet proces. Nemam teda pre teba overene a hodnotne info, ale aspon spomeniem nejake veci. Moje podmienky budu asi nasledovne:
- Garbage in, garbage out. Takze co mozno najkvalitnejsie nascanovat fotku a uz tam odstranit rozne nedostatky.
- Ziadne automatizovane batch upravy a vylepsenia, ze fotky prezeniem nastrojom a ten to sam "vylepsi".
- Co najrychlejsia manualna uprava - ziadne rucne odstranovanie zrniecok a neviem co. Par efektov, vizualna kontrola, hotovka.
- Ciernobiele fotky ostanu ciernobiele, nejdem nic vyfarbovat.
S tym scanovanim som sa asi uzrozumel na nejakom scanneri s ICE technologiou, tzn. ma infracervene svetlo. Funguje to tak, ze normalne nascanujes fotku alebo negativ a mas farebny obrazok so skrabancami. Potom IR svetlom nascanujes fotku znovu. Pre IR svetlo je obrazok neviditelny a vidi len papier s fyzickymi skrabancami. Takto vie velmi presne odstranit z obrazku neziaduce veci (
napriklad takto). Obcas to moze vyrobit aj
nejaky problem, ale to sa skor tyka nejakeho zvysku striebornych castic na filme... ak som dobre pochopil, nakolko blokuju IR svetlo. Taktiez ICE nefunguje na ciernobielych negativoch (blokuju IR svetlo). Fotky to podporuje glossy, takze asi s takymi matnymi zrnitymi to bude mat problem.
Takze za mna nejaky Epson scanner s Digital ICE technologiou. Problem je, ze dnes kupis uz len Epson 850 Pro (~1000,-€). Po bazaroch vies najst V550 (~160-180,-€) alebo V700 (~500,-€). Alternativne mozes pouzit nejaky lacny domaci scanner bez ICE.
Samotna uprava fotiek bude prebiehat v Photoshope. Nic ine a lepsie na to asi nie je. Aj tak sa bude jednat o par zakladnych veci. Celkom fajn video
je tu. Zenska robi s Affinity Photo, ale ten princip je uplne rovnaky aj pre Photoshop. Cca tolko manualnej roboty som ochotny venovat jednej fotke. Presne na odstranenie vyblednutia a zazltnutia.
Ako scanovaci soft zrejme pouzijem soft priamo k Epsonu. Alternativa moze byt
VueScan, ktory tiez podporuje ICE a kopec starych scannerov. Na ich stranke si vies hladat podporovane zariadenia a ked rozkliknes konkretny scanner, vidis v tabulke, ci ma "Infrared lamp" (= ICE). Dalsia alternativa vyzera byt nemecky
SilverFast, ktory to berie tak serioznejsie, ma aj karticky na kalibraciu farieb a ten ich soft uz ma viac advanced nastroje na upravu obrazkov = ak hladas nieco all-in-one, mozno toto by mohlo byt ono.