Po štarte Windows asi po minúte začne byť Windows celý zasekaný, spomalený. Niekedy to zmizne, na chvíľu zase ide pekne plynulo aby sa po chvíľi zase zasekal. Okná aj kurzor viditeľne trhané, zvuk zašumený, zachrčaný alebo pazvuky či ako to nazvať a je jedno či z TV cez HDMI, z integrovanej zvukovky alebo z USB DAC. Benchmarky sú nižšie ako by mali byť, hlavne disku, tam ide sequential asi 2000MB/s ale hlavne 4K read iba asi 20MB/s a vyzerá že to korešponduje aj s realitou, ide spomalene aj viditeľne (kopírovanie či mazanie veľkého množstva súborov je mega pomalé oproti tomu čo som zvyknutý). OCCT nevyhadzuje žiadnu chybu pri testoch stability, ale tiež ukazuje nižší výkon keď spustím benchmark ale skôr single core tak o 30% ale multi je takmer taký aký má byť len mierne nižší, teploty sú fajn na všetkých komponentoch vrátane CPU ten má bežne okolo 55°C, v stress teste OCCT okolo 85°C, paradoxne výrazne lepšie teploty ako 7600X. Jedna zaujímavosť ale, v OCCT mi ukazuje konštantné vyťaženie jedného jadra okolo 60-70% zvyšok minimum, ale Windows v správcovi ukazuje vyťaženie CPU tak do 6% a iba bežné služby, najviac z toho práve OCCT.

Spravil som update UEFI, nanovo niekoľkokrát dal nové chipset drivery, Adrenaline aj na všetky zariadenia, žiadna zmena.
Skúsil som nastaviť aj vypnúť rôzne kolónky v UEFI čo sa týka EXPO, optimalizácie atď., aj som dal default nastavenia, žiadna zmena. Vypol som WiFi, Bluetooth, odpojil grafiku a šiel iba cez integrovanú, žiadna zmena.
Reinstall Windows, raz so zachovaním aplikácií, druhýkrát čistá inštalácia, žiadna zmena. A trval dlho, ten disk bol spomalený.
Skúsil som boot z USB na SuSe Linux a ten vyzeral že ide dobre, zvuk nesekal ani po 10min (pustil som net radio) len som nevedel rozbehať poriadne grafiku išla len v nejakom núdzovom režime 800x600 asi chýbali drivery.
Netuším čo robiť ďalej, napadá ma už len dnes poobede keď prídem domov vybrať jednu RAM, prehodiť SSD do iného portu (teraz je v hlavnom PCIE5) a prehodiť CPU na starý 7600X.