Ten Qnap TS-112P je uz starsi kusok, ktory
skoncil na QTS verzii 4.3.3, aj to posledne roky su len bezpecnostne opravy. Samotne QTS je teraz na verzii 5.2.0. Kazdopadne jedna z poslednych oprav este v roku 2022
bola:
"To prevent malware and ransomware from exploiting SMB v1 vulnerabilities, QTS now automatically sets the lowest SMB version to SMB v2 if your lowest SMB version is SMB v1 before this firmware update."
Takze asi nemusis velmi instalovat a hrotit SMB1 vo Windowse. Po novom sa pouziva WS-Discovery a ked pozeram
navod pre staru verziu, tak by som sa pohral s nasledovnymi moznostami:
-
Local master browser -- Co je taka osemetna vec, uz za zenitom, ale mozes skusit vypnut alebo zapnut. Na SMB sieti by si mal mat jeden master browser a kludne to moze byt NAS, ktore bezi non-stop. Toto vsak plati pre stare SMB siete.
-
Enable WS-Discovery -- Toto mas mat zapnute.
-
Highest SMB version -- Tu by si mal mat zvolenu co najvyssiu verziu, cize SMB3.
Ani toto vsak nezaruci zobrazenie NAS v sieti vo Windowse. Ja pouzivam TrueNAS, na ktorom mam zapnuty WS-Discovery, ale rovnako ho tam nevidim. Zato Windows najde uzitocne veci ako Philips Hue hub. Skor by som to na tvojom mieste poriesil manualnym pridanim sietovej lokacie (
takto) alebo priamo namapovanim sietovych adresarov ako disky (
takto a tam pouzivas ine login/pass ako vo Windowse, zaskrtni "Connect using different credentials").
Bonus na predlzeny vikend: IP 192.168.0.179 nevyzera byt ako pevna IP, skor dynamicky priradena cez DHCP. NAS by malo byt na pevnej IP. Pokial nan budes pristupovat cez hostname (napriklad: \\nas), tak to nehra rolu. Ak sa budes napajat cez IP (\\192.168.0.179), tak by si na routeri mal nastavit pevnu IP pre toto zariadenie (rezervovat ju pre toto zariadenie).