Ja som sa nakoniec vyslovene len zo zvedavosti ako Intel zvladol prechod na chiplety, hecol a naskocil som na kombo 265K so Z890 Tomahawkom (Alza mala dobry deal teraz s tym zlacnenim - 265K za nejakych 325E a k tomu Z890 Tomahawk s 30E kreditom na Steam a hrou zadarmo za 220E).
Doska ma na starom stock BIOSe z oktobra 2024 velmi hnevala, bol som zaseknuty v restart loope az do momentu, kym som nepreflashoval BIOS na najnovsi. Potom uz vsetko slo ako malo. Ramky som si nechal tie ktore som mal s 13600K - klasicke DIMMy 2x24 M-Die kit od G.Skillu, ponechal som utiahnute casovania a celkovy config presne tak, ako som to mal na LGA1700 (7600 MT/s, CL36 a utiahnute casovania .. mam tam este rezervu a niektore partikularne casovania by este sli viac, ale s tym sa pohram asi neskor). Predpokladam ze doska aj IMC v 265K by zvladli, keby tie ramky vyzeniem na 8000 MT/s, poskusam aj to.
Skusal som sa hrat aj s OC a dost mi teda trvalo, kym som zacal ako tak chapat ktora sub-voltaz v BIOSe ovplyvnuje ktoru "dlazdicu". Prv som si nasiel relativne vybalancovany OC profil, ktory mi viacmenej vobec nezvysil spotrebu CPU oproti defeaultu ale zaroven vykon v hrach siel citelne hore kvoli stlaceniu latencie ramiek nadol.
E-jadra a P-jadra stock (all-core 5,2ghz a 4,6 ghz), takty suvisiace s interconnectom medzi dlazdicami som dvihol pre
NGU = 3,3 ghz, D2D = 3,3 ghz a
RING = 3,9 ghz.
Voltaz som specificky upravoval pre
VnnAON = 0.77V (ta sa tyka specificky D2D taktu, defaultne bola nastavena na auto kedy ju BIOS adaptivne nastavuje v intervale od 0.77V do 1V, zafixoval som to teda podla odporucani z internetu na 0.77V a pri takte 3,3 ghz na D2D to na prvy pohlad stabilne). Nasledne pre
VccSA sub-voltaz som to dvihol na 1.25V (default je nieco pod 1.2V, 200S boost profil od Intelu to dviha na 1.2V pre 3,2 ghz fabric takty). V tomto pripade by VccSA mala byt v pohode az po 1.35V ak by clovek chcel ist vyssie. Upravoval som este specificku
voltaz pre ring bus (na udrzanie tych 3,9 ghz) a tam som to dokonca
podvoltoval na 0,98V (Skatterbencher uvadzal, ze na defaultnej V/F krivke by to pri tomto takte pustalo az o 100-150mV viac). Na moje pocudovanie som to takto mal stabilne v starom CB15, OCCT (AVX2 CPU+RAM stress teste na hodinu ako aj hraniu BF2042, co osobne stale povazujem za ultimatny test stability).
Najviac som sa obaval, aka velka bude latency penalty oproti monolitickemu Raptoru, na ktorom som mal v Aide64 a ring-buse na 4,9 ghz na ramkach priemernu latenciu v intervale 56-60 ns. A na moje pocudovanie, pri configu vyssie to nie je az take zle - 70 ns. Ked som skusal hadzat NGU a D2D na 3,4 ghz (neviem ako stabilne mimo benchmarkov) mi to kleslo aj na 68 ns. Ak beriem do uvahy ze toto je ich desktopovo prva iteracia chipletov a ten ring-bus taktuje na vyrazne nizsej frekvencii ako moja 13600K (3,9 ghz vs. 4,9 ghz), tak mi tych cca. 10 ns nepride az tak tragickych.
Spotrebu mam v tomto OC pripade (teda OC fabricu, nie jadier) citelne nizsiu ako na taktovanom raptorovi 13600K (5,6 ghz/4,4 ghz/4,9 ghz pre P, E a ring) - a to sa teda bavime o procesore, ktory ma o 6 jadier viac. V hrach ako Marvel Rivals je to cca. -20W, v BF2042 ktory extremne vypeka procesory a pri FPS locku na 144 mi spotreba kolisala okolo 120-130W (len pre info, toto je hra kde aj 9800X3D ide bezne nad 100W). Ked ale chcete vas procesor v nejakej hre vypiect co najviac, odporucam si zapnut Need For Speed Unbound a odomknut framerate limit (pouziva to tiez Frostbite engine ako aj BF2042) - ta hra vypiekla tento 20-jadrovy procesor na 80%-85% vytazenia, vtedy mi samozrejme spotreba vyletela do vysin az na uroven 160-180W

V tomto pripade ked som mal 13600K, vedel Raptor ist aj kludne na PL limit 220W v tejto hre. V realnych hernych scenaroch mimo hier s Frostbite enginom a pri rozumnom nastaveni framerate locku na refresh rate, pripadne v singleplayerovkach na 120 fps sa mi spotreba CPU drzala v rozmedzi 70-90W.
Co sa tyka OC jadier, k tomu som sa zatial velmi nedostal. Skusal som len v rychlosti taktovat Skymontove e-jadra, kedze na tie bola vsade chvala ze jednak maju v defaulte super vykon a ze maju vacsiu rezervu na OC - pri rychlom teste som ich posunul o 300 mhz na 4,9 ghz s voltage offsetom +0,02V a v hrach mi o drzalo. Seriozne testy stability som zatial nerobil, k tomu sa dostanem cez vikend. Spotreba mi tam poskocila o nejakych 20W nahor. Myslim, ale ze ten moj odhad len +20 mV na offset taktu az o 300 mhz nahor nebude stacit na stabilitu mimo benchmarkov.
Ked to cele porovnavam s 13600K po OC, tak v hrach ten rozdiel asi velmi citelny nie je, teda vo vacsine. To je ale skor dane tym, ze vacsinu hier hrajem s framerate lockom na 120/140 FPS a v single-player hrach pouzivam DLSS FG. Teda ked uz som mal hry, ktore mi vytunena 13600K zvladala drzat na locknutych 120/140 FPS s prstom v nose, tak 265K robi to iste a rozdiel relane necitim. Co sa ale tyka enginov, ktore su explicitne optimalizovane na to, aby skalovali s viacjadrovymi procesormi, tam ten rozdiel je uz teraz. V tom spominanom Battlefielde, Dragon's Age Veilguard, NFS Unbound (co su hry na novom Frostbite) citim, ze mam teraz takmer nulove prepady pri locknutych FPS a ked ich odomknem, tak priemer ide citelne vyssie. Aplikacny vykon je uz ale samozrejme citelne lepsi - archivacia/rozbalovanie, kompilacia shaderov. Plus ako bonus vylepsene I/O, doska ma bleskovu Wifi7, novy Thunderbolt, mnoho USB4 vystupov, bezskrutkove instalovanie SSD a PCIE tlacitko (tieto ficurky su extremne navykove, ngl), clear CMOS tlacitko na I/O shielde a tiez bios flashback.
Ked budes mat cas,
@dexterav mozes sa potom podelit s tvojim daily nastavenim 265K. Zaujimali by ma tie voltaze pri tvojom nastaveni NGU/D2D/ringu, pripadne aj ake OC mas na jadrach a ake voltage offsety si im dal pre stabilitu. Ja tu v priebehu vikendu nahodim podrobnejsie vysledky mojho testovania.
Celkovo som ale spokojny a ten CPU zvlast za tu novu nizku cenu, mi pride ako bezkonkurencny. Ten vykon, zvlast pre ludi ktori si to vedia ako tak nastavit v BIOSE, hlavne tie fabric takty ako je ring, D2D a NGU s nejakymi schopnejsimi Hynix ramkami (kludne podla mna stacia aj nejake 120E 2x16GB kity, ktore ide utiahnut a vytocit na 7200 MT/s), je brutalny a vobec sa necudujem, ze nemcom z PCGH pri tom aktualnom teste s 265K po OC vyslo, ze ten CPU sa v priemere v hrach dostal na uroven 9800X3D. Pre beznych ludi je nevyhoda, ze na to aby z toho dostali super vykon sa s tym musia hrat, ale tak chcem verit tomu, ze toto je dan za to ze to su porodne bolesti pri prechode z monolitu na chiplet a Nova Lake uz bude ovela lepsia v stocku.