Vymezanie ARP tabulky v routery zyxel vmg3927-t50k

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
opto
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 21. Sep, 2022, 16:02

Vymezanie ARP tabulky v routery zyxel vmg3927-t50k

Príspevok od používateľa opto »

:?:
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: Vymezanie ARP tabulky v routery zyxel vmg3927-t50k

Príspevok od používateľa mp3turbo »

https://www.shutterstock.com/image-phot ... 465848.jpg

a teraz nam prosim vysvetli, preco to potrebujes [poznamka : mikrotik to samozrejme vie, a dokaze aj naskriptovat pri splneni 100 podmienok]
z mojej strany uplne seriozna otazka
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
opto
Používateľ
Používateľ

Kvôli dočasnému zakázaniu prístupu na internet pre niektoré home zariadenia:

- si potrebujem overiť ktorá MAC adresa v ARP tabuľke pribudne keď sa zapne konkrétne home zariadenie.
- napr. aj vymazať - najlepšie konkrétne MAC zariadenie z ARP tabuľky - aby ho bolo treba reštartovať pre obnovenie prístupu - cez broudcast ?
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

cele zle. Poprve riadenie pristupu vobec nespravis takymto sposobom, podruhé a to popohlavné ked aj [nejako divne] vymazes MAC zaznam, co sa stane o desatinu milisekundy neskor ked sa zariadenie znovu posnazi komunikovat s tymto routrom, jeho default gatewayom ?

spravne, MAC zaznam sa znovu prida do tabulky, odkial bol vymazany (ano, isteze Mikrotik platforma vie osetrit aj taketo pripady, ale z inych domacich routrov mimo velkych sietovych znaciek a'la Cisco, Fortinet, Juniper... ma nenapada nic). Navyse absolutne neriesis moznost, ze si znaly "utocnik" zmeni MAC adresu v tvojej sieti... v tom momente ti je cele "riadenie pristupu" naprd a uplne naprd, pokial je akymkolvek sposobom manualne cize ak musis rucne riesit tieto situacie.

Ak mas zaujem, prosim popis situaciu ktoru sa snazis vyriesit. "Chodi ku mne vnucik, ktory je moc velky sikovnicek a s prinesenym notebookom..." pripadne "Chcem zabranit nejakej cinskej hracke, pouzivanej na zavlazovanie zahrady, aby mala pristup na internet pretoze sa bojim ze posiela nejake udaje na velín"... uplne normalne ludskymi slovami. Eventualne popis, co sa v danej sieti nachadza v zmysle riadiacich sietovych zariadeni : ak tam mas len tento Zyxel router, musime skumat jeho moznosti. Pozreme manual, skusime navrhnut riesenie. Ak tam mas este aj zariadenie XYZ alebo ABC, mozno sa nam zmenia dostupne moznosti k nejakej zaujimavejsej alternative (neverim tomu, ze by v normalnom beznom domacom routriku nebolo nejake riadenie pristupu, takze na 99.9999% to ma aj tento Zyxel. Otazka je, ci to nie je primarne len media converter namiesto plnokrvneho routriku, fakt sa mi nechce kukat manual dopredu).
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
opto
Používateľ
Používateľ

Chcem občas nasierať jednu osobu tj. zakázať na pár minút alebo hodín prístup na internet pre jej telefón a televízor.

...............
Vo WIFI nastaveni v MAC autentifikaci som nastavil odmítnut dc-90-88-27-ec-ae a zariadenie "dc-90-88-27-ec-ae" prístup na Internet nestratilo.

MAC autentifikace
Tato obrazovka umožňuje konfigurovat zařízení Zyxel tak, aby umožňovalo exkluzivní přístup ke konkrétním zařízením (Povolit) nebo vyloučit konkrétní zařízení z přístupu k zařízení Zyxel (Odepřít) na základě zařízení ( s) MAC adresa. Každé ethernetové zařízení má jedinečnou adresu MAC (Media Access Control). Je přiřazen v továrně a skládá se ze šesti párů hexadecimálních znaků, například 00: A0: C5: 00: 00: 02. Musíte znát MAC adresy zařízení, které chcete povolit / zakázat pro konfiguraci této obrazovky.
..............................
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

podla odcitovaneho textu sa jedna o riadenie pristupu NA ZYXEL SAMOTNY, avsak nie na internet.

nasierat osoby je velmi dobra vlastnost, to sa zide.
opto
Používateľ
Používateľ

aha "NA ZYXEL SAMOTNY" :facepalm:
a keďže sa MAC filter dá použiť aj n UTP vstupoch tak som si domyslel to čo potrebujem.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

jasan, velmi lahko sa to popletie.
Pozri v tom interfejsi ci mas nejake ine moznosti riadenia pristupu na internet, je to uplne bezna funkcia.
Používateľov profilový obrázok
Famous
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 14. Sep, 2010, 20:24

Príspevok od používateľa Famous »

Pripadne danu MAC naparovat na staticku IP a nastavit nan nezmyslene QoS? Horsie nez nemat internet je mat brutalne pomaly internet.
Ale stale neviem preco by si takto chcel niekoho nasierat dobrovolne? Ratam, ze ked to je tvoja wifina, tak ludia co maju heslo su blizki a nechces ich zbytocne nasierat, ci? Preco by si mal zakazovat na par minut telefon a televizor? Jedine ze by zena neposluchala alebo decka.
CPU: R7-9800X3D Cooler: AC LF3 420 MB: x870E Nova GPU: RTX 3080 Ti Suprim X
RAM: Corsair Vengenance 64GB 6200CL28 SSD OS: Corsair MP600 PRO XT 2TB
PSU: Corsair HX1000 CASE: Fractal Torrent
opto
Používateľ
Používateľ

Vyskusam vymysliet nieco cez toto
..........................................
Rodičovská kontrola
Rodičovská kontrola vám umožňuje omezit čas, kdy může uživatel přistupovat k Internetu, a zabránit uživatelům v prohlížení nevhodného obsahu nebo v účasti na konkrétních online aktivitách.

Tato obrazovka umožňuje povolit rodičovskou kontrolu a zobrazit pravidla a plány rodičovské kontroly. Můžete omezit čas, kdy může uživatel přistupovat k Internetu, a zabránit uživatelům v prohlížení nevhodného obsahu nebo v účasti na zadaných online aktivitách. Tato pravidla jsou definována v profilu. These rules are defined in a Parental Control Profile (PCP).
................

Návrat na "Siete"