aktuálne riešim viac vecí naraz a medzi nimi sa mi dostala pod ruku aj výmena zdroja.
Doteraz som mal starý 1000W Corsair (HX), ktorý slúži vyše 10 rokov. Okrem ventilátora, ktorý sa chystám čoskoro vymeniť, ide stále skvelo. To ma ale priviedlo k myšlienke, že nový zdroj by mal byť:
kvalitný
tichý (najmä v idle)
ideálne pasívny pri nízkej záťaži
a taký, ktorý zvládne prežiť viac zostáv
Narazil som na nový 750W Gold model, ale nepáčilo sa mi, že sa ventilátor roztočil hneď po pripojení len dosky a CPU. To bol pre mňa spúšťač, aby som sa do výberu ponoril viac.
Ako som si nastavil výberové kritériá:
Výkon: min. 650W, ideálne 750–850W, viac len ak to má reálne opodstatnenie.
2x EPS (CPU napájanie) – čoraz častejšie chýba, aj u drahších modelov, a pritom to chcem mať.
Záruka 10 rokov – beriem ako znak, že výrobca svojmu produktu dôveruje.
Tichý chod – ideálne semi-pasívny, aby v idle išiel bez ventilátora.
140 mm ventilátor – nie je must-have, ale je to pre mňa príjemný bonus.
Dĺžka do 160 mm – ak to bude 200 mm, dá sa s tým žiť, ale menší rozmer poteší.
Min. 8x SATA konektory – dá sa to riešiť rozdvojkami, ale ak to ide z výroby, o to lepšie.
ATX 3.1 + tiché/samostatne zapojené 12VHPWR – podľa všetkého to má byť už „poriadne“ vyriešené práve pri 3.1.
Dostupnosť na Alze, cenový strop 180 €.
Zatiaľ vybrané/uvažované modely:
– Výborný zdroj, tichý, dobrá reputácia, záruka 10 rokov.
– Cítim to ako strop výkonu aj ceny, ale má všetko, čo potrebujem.
– Cenovo výhodnejší, stále fajn parametre, ATX 3.1, tichý.
– Biela verzia sa mi hodí do skrine, ale farba rozhodovať nebude

– Pozrel som viacero modelov, ale pri tých lacnejších (pevná kabeláž atď.) som čítal, že ich dodáva slabší OEM. Niečo mi tam úplne nesedí.
– Zaujalo ma to najmä pri bielom 850W modeli – má aj 10-ročnú záruku.
– Nemal som ADATA PSU za spoľahlivú značku, ale recenzie boli prekvapivo pozitívne.
– Pozrel som len orientačne. Vyzerá fajn, ale nemám jasno, či ide o ideálnu voľbu v tejto cene.
Moja dilema:
Ako vždy, klasická nekonečná nerozhodnosť...

Zároveň to ale beriem tak, že zdroj má vydržať roky a prežiť niekoľko zostáv, takže výberu venujem viac pozornosti.
Som dosť citlivý na hluk v idle – páči sa mi, keď PC funguje úplne ticho a ventilátory naskočí až pri vyššej záťaži (napr. pri hraní). Vtedy mi už nevadí, že niečo počuť – len nech to nie je zvuk turbíny na štarte.
Vďaka každému za rady, postrehy, návrhy alebo osobné skúsenosti – pomôže mi to posunúť sa ďalej.