Chladic pre M.2 disk do notebooku
-
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Po 04. Dec, 2017, 21:59
Chladic pre M.2 disk do notebooku
Caute, poprosil by som o radu. Chcel by som vymenit m.2 disk v notebooku, chcel by som dat konkretne asi samsung 990Pro. Viete poradit nejaky tenky kvalitny chladic co by tam vosiel na ten disk, aby sa to zmestilo? Pripadne ak staci aj nejaka teplovodiva podlozka ako je na originalnom disku co tam bol. Notebook je dell xps 9570, prikladam foto ako to tam asi vyzera. Vopred vdaka za radu.
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Re: Chladic pre M.2 disk do notebooku
asi konkretne ? pravdepodobne urcite zrejme asi nabeton mozno snad
takto, 990pro je performance model, ktory sa na notebookovu montaz a teploty prilis nehra. Do notebookov sa proste pouzivaju menej vykonne a menej sa zahrievajuce modely.
Ked uz to musi byt 990pro - napriklad teraz sa predava tu na fore za krasnu cenu, rozhodne odporucam - tak v notebooku by som na neho nacapal hentaku zuvacku alebo 3mm Axagon https://www.alza.sk/EN/axagon-clr-m2l3- ... 392965.htm
Klasicke plechove chladice tam zrejme nezmestis, nepoznam presne tento model ale centimeter na vysku od krytu tam urcite nemas. S obrovskym stastim by tam mohol vyjst 6mm model https://www.alza.sk/EN/axagon-clr-m2l6- ... 392966.htm ale tomu fakt neverim. Ked mas naladu natahovat sa s vratenim tovaru Alze, skus svoje stastie (mozno v jednej objednavke nacapat obidve varianty a jednu im povracať). Ono vlastne nemas zarucene ani to, ze tam vojde 3mm model...

Ked uz to musi byt 990pro - napriklad teraz sa predava tu na fore za krasnu cenu, rozhodne odporucam - tak v notebooku by som na neho nacapal hentaku zuvacku alebo 3mm Axagon https://www.alza.sk/EN/axagon-clr-m2l3- ... 392965.htm
Klasicke plechove chladice tam zrejme nezmestis, nepoznam presne tento model ale centimeter na vysku od krytu tam urcite nemas. S obrovskym stastim by tam mohol vyjst 6mm model https://www.alza.sk/EN/axagon-clr-m2l6- ... 392966.htm ale tomu fakt neverim. Ked mas naladu natahovat sa s vratenim tovaru Alze, skus svoje stastie (mozno v jednej objednavke nacapat obidve varianty a jednu im povracať). Ono vlastne nemas zarucene ani to, ze tam vojde 3mm model...
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- Danix64
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 12. Máj, 2008, 14:00
ak tam bude 2mm priestoru, tak toto: https://www.aliexpress.com/item/1005005713814718.html
Spoiler: ukázať
Vzhľadom k tomu že pôvodný tam mal teplovodivú podložku predpokladám že spodný kryt je kovový alebo tam je nalepený nejaký kovový rozvádzač tepla, určite by som tam dal znova podložku. Či už pôvodnú alebo kúpiš novú v podobnom rozmere, napr. Arctic, hlavne nech je dosť hrubá na to aby sa dotýkala oboch strán. Lebo nejaký pidipasív ktorý zase bude len odvádzať teplo do uzavretého nechladeného priestoru medzi doskou a krytom nemôže nikdy pomôcť viac ako priamy odvod tepla do externého krytu.
-
- Nový používateľ
mp3turbo dik ten chladic som mal presne vyhladiadnuty ze asi vyskusam no tie 3 milimetre mozno vojdu, tak uvidim...pripadne ktory m.2 disk by si este odporucil do notebooku co hreje menej a je najlepsi z tych moznosti pre notebook?
danix64 vdaka to nevyzera zle, mas to aj osobne oskusane na nejakom notebooku?
wingo tu podlozku si myslel teda z oboch stran dat nejaku ci len na vrch ako je na fotke? lebo neviem ci som dobre pochopil...ta fotka nie je moja priamo, ja tam mam aktualne 970evo tak ani neviem ci tam vobec je nejaka taka podlozka teraz lebo uz som tam menil disk len to mi menili ked bol rozobraty ked sa menila aj baterka. Takze neviem presne ako to tam bude.
danix64 vdaka to nevyzera zle, mas to aj osobne oskusane na nejakom notebooku?
wingo tu podlozku si myslel teda z oboch stran dat nejaku ci len na vrch ako je na fotke? lebo neviem ci som dobre pochopil...ta fotka nie je moja priamo, ja tam mam aktualne 970evo tak ani neviem ci tam vobec je nejaka taka podlozka teraz lebo uz som tam menil disk len to mi menili ked bol rozobraty ked sa menila aj baterka. Takze neviem presne ako to tam bude.
- Danix64
- Používateľ
mam presne ten chladic, ale nie v notebooku, ale v miniPC, ktory je kompletne pasivne chladeny a kde tiez nie je vela miesta pri SSDcku a s tym 3mm chladicom + hrubsia teplovodiva podlozka (asi 1-2 mm) zabezpecuje odvod tepla do hlinikovej skrinky
-
- Nový používateľ
Danix a podla teba je lepsia moznost to ci si ty poslal co sa tyka teploty oproti tomu z alzy? toto : https://www.alza.sk/axagon-clr-m2l3-m2- ... lang=sk-SK
Aj ked je otazne ci by mi to tam voslo tie 3 mm z alzy.
Aj ked je otazne ci by mi to tam voslo tie 3 mm z alzy.
Na tej fotke čo si tu dal to je, na iných nevidím ale na videu čom som pozrel to vyzeralo že tam síce bola ale naopak zostala nalepená na spodnom kryte a nie na SSD. Myslím ten celý spodok notebooku čo odmontuješ aby si sa dostal dnu, čítam že by mal byť kovový čiže ideálny obrovský chladič pre SSD 
Vyzerá to tak že je to myslené tak aby bolo teplo odvádzané teplovodivou podložkou z SSD priamo do spodného krytu, čiže musí byť dostatočne hrubá na to aby sa dotýkala zároveň SSD aj krytu keď je založený, netuším koľko tam je miesta medzi nimi.
Tieto by mali byť fajn, ak treba hrubšie dáš dve na seba máš tam 4 v balení, sú mäkké a ľahko stlačiteľné takže nevadí ak to bude aj mierne hrubšie ako treba: https://www.alza.sk/arctic-tp-3-thermal ... 631272.htm
Majú 120mm na dĺžku ale skrátiť na 80mm čo má bežný M2 SSD to vieš ľahko

Vyzerá to tak že je to myslené tak aby bolo teplo odvádzané teplovodivou podložkou z SSD priamo do spodného krytu, čiže musí byť dostatočne hrubá na to aby sa dotýkala zároveň SSD aj krytu keď je založený, netuším koľko tam je miesta medzi nimi.
Tieto by mali byť fajn, ak treba hrubšie dáš dve na seba máš tam 4 v balení, sú mäkké a ľahko stlačiteľné takže nevadí ak to bude aj mierne hrubšie ako treba: https://www.alza.sk/arctic-tp-3-thermal ... 631272.htm
Majú 120mm na dĺžku ale skrátiť na 80mm čo má bežný M2 SSD to vieš ľahko

- Danix64
- Používateľ
ak je notebook z hlinika (alebo nejakej zliatiny) a nie z plastu, tak potom ako pise wingo, dat tam len teplovodive podlozky uplne postaci, vid aj komentar na alze:
ja som nemal tolko teplovod. podloziek, tak som medzi SSD a hlinikovym krytom vopchal este ten 3mm medeny chladic (cize u mna v miniPC z dola nahor: doska, m.2 SSD, 0,5mm podlozka, 3mm medeny chladic, 2x 1mm podlozka, kryt)Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2015, 00:29
Treba tam dať SSD PCIe 3.0 a nebude ani problém s teplotami
-
- Nový používateľ
wingo ano je to z hlinika ten spodok...dik za podrobne vysvetlenie uz tomu rozumiem, skusim teda asi len tie podlozky dat ak teda chladic netreba.
Danix64 diky cize dam asi teda len tie podlozky ak by ten chladic co si poslal nemal vyznam...je tam hlinik ten spodny kryt...
A odporucate dat jednu tu podlozku aj pod m.2 disk ako je spomenute v tej recenzii? Ci len na vrch cisto dat aj dve aby sa to dotykalo toho krytu hlinikoveho?
A este sa chcem opytat ten novy disk 9100PRO myslite ze by menej topil ako ten 990pro? Je to uz sice PCIe 5.0 a ja mam PCIe 4.0 notebook cize ho plne nevyuizijem ale tak mozno by som ho neskor pouzil aj do pc...lebo rozmyslam ze skusim rovno ten ak by bol lepsi co sa tyka teploty.
Danix64 diky cize dam asi teda len tie podlozky ak by ten chladic co si poslal nemal vyznam...je tam hlinik ten spodny kryt...
A odporucate dat jednu tu podlozku aj pod m.2 disk ako je spomenute v tej recenzii? Ci len na vrch cisto dat aj dve aby sa to dotykalo toho krytu hlinikoveho?
A este sa chcem opytat ten novy disk 9100PRO myslite ze by menej topil ako ten 990pro? Je to uz sice PCIe 5.0 a ja mam PCIe 4.0 notebook cize ho plne nevyuizijem ale tak mozno by som ho neskor pouzil aj do pc...lebo rozmyslam ze skusim rovno ten ak by bol lepsi co sa tyka teploty.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
ides nespravnym smerom : nesmies si vyberat najvykonnejsie SSD na planete a ocakavat, ze budu najchladnejsie.
https://www.techpowerup.com/review/sams ... -pro-2-tb/
https://www.techpowerup.com/review/sams ... -pro-2-tb/
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2015, 00:29
Kúp si PCIe 3.0, bude za rozumnú cenu, nebude tolko kúriť a na rýchlosti to ani nejak nezbadáš, pokial nebudeš čumieť na tabulky z benchmarku...
Myslíš že je pre teba podstatné či ti to zapisuje 2000MB/s alebo 5000MB/s??? Čo také budeš robiť?
Potom strčíš do toho notebooku USB klúč a budeš rád za 30MB/s, ale 2000MB/s u SSD sa ti zdá málo
Potom ked PCIe 5.0 bude už zabehnutý, tak si ho kúpiš za normálnu cenu a nie dnes kupovať rovnako velké úložisko za dvojnásobnú cenu.
Zhruba platí že novšie PCIe = vyššie teploty
Nenechaj sa oklamať marketingom
Myslíš že je pre teba podstatné či ti to zapisuje 2000MB/s alebo 5000MB/s??? Čo také budeš robiť?
Potom strčíš do toho notebooku USB klúč a budeš rád za 30MB/s, ale 2000MB/s u SSD sa ti zdá málo
Potom ked PCIe 5.0 bude už zabehnutý, tak si ho kúpiš za normálnu cenu a nie dnes kupovať rovnako velké úložisko za dvojnásobnú cenu.
Zhruba platí že novšie PCIe = vyššie teploty
Nenechaj sa oklamať marketingom