Ahojte, takze podla odporucani zakladam novu temu. Ustredna vec: monitor (povodny ZR2440w uz naozaj nie je co byval a ano vraveli ste to )
Rozmery stola: 110x60
Specialne poziadavky:
- musi sa tam narvat 16" NTB v otvorenom stave
- compulzivna porucha na symetricke usporiadanie (ano ten notebook to bude narusat)
- monitor by mal mat co najmenej na hlbku aj so stojanom (nice to have)
Cena: cca 350€, skor menej ako viac
Idealny rozmer: 27"
Technologia: tu som sa stratil, pouzivam dlhe roky IPS, lebo text/tabulky/... necham si poradit
Rozlisenie: detto, ale nieco viac ako FullHD
Ucel: 90% gaming, 10% praca
Keby nieco chybalo dajte vediet.
MB: ASROCK X870 Pro RS WiFi, CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, Chladic: ARCTIC Liquid Freezer III 360 Pro, RAM: Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6000MT/s CL30, GK: ASROCK Radeon RX 9070 XT Steel Legend 16G, NVMe: Samsung 990 PRO 1 TB, Headset: Logitech G PRO Gaming-Headset, Case: NZXT H7 Flow, PSU: Corsair RM850e (2025), LCD: HP ZR2440w, Mys: Logitech G PRO X SUPERLIGHT, Klavesnica: Logitech Signature K650
Co tak skusit menej znamy wild card a zobrat Xiaomi G Pro 27i?
Kupis za 320,-€. Je to IPS, ale s nameranym nativnym kontrastom 1500:1 (bezne 1000:1), placaty, 180 Hz, FreeSync, dobre pokrytie farieb, mini LED podsvietenie s 1152 zonami. Podrobna recenzia napriklad na Rtings tu.
Pride mi to ako dost fajn vyvazeny monitor bez nejakych zasadnych negativ.
Neviem co tak tlacia tie OLEDy....hrat sa da aj na beznom monitore v ramci budgetu. U 27" by som nesiel pod 2560x1440 rozlisenie, vela ludom vadia uz privelke pixely pri 1080p. Zalezi ake ma kto oci a ako je narocny. Ak by si aj siel do 32", tak tam este 1440p staci, velkost pixelov je zhodna ako u 1080p monitora.
...doma mam inu verziu vyssie linkovaneho Samsungu - ViewFinity S60UA (32", 1440p, 75Hz, VA) a z blizsia je uz vidno na okrajoch tmavsi obraz kvoli mensim uhlom. Ale ked to clovek nehlada, ani si to nevsimne.
Ak by bol monitor pre tvoj stolik moc hlboky, da sa to eliminovat jeho zavesenim na stenu
shiro napísal: St 09. Júl, 2025, 14:54
Neviem co tak tlacia tie OLEDy....hrat sa da aj na beznom monitore v ramci budgetu.
Pretoze na hry su jednoducho su lepsie co sa tyka kvality obrazu. Obzvlast, ked sa mesiac dozadu kupovala zostava za 2k, takze sa nehrajme na uplne striktny budget
Preco by som sa nehral na striktny budget? Tam bol budget 2 000€ a ten som dodrzal (1 997,03€), takze nevidim dovod preco by som mal ist do drahsieho zariadenia. Treba si uvedomit z coho prechadzam.
Neviem co tak tlacia tie OLEDy....hrat sa da aj na beznom monitore v ramci budgetu. U 27" by som nesiel pod 2560x1440 rozlisenie, vela ludom vadia uz privelke pixely pri 1080p. Zalezi ake ma kto oci a ako je narocny. Ak by si aj siel do 32", tak tam este 1440p staci, velkost pixelov je zhodna ako u 1080p monitora.
...doma mam inu verziu vyssie linkovaneho Samsungu - ViewFinity S60UA (32", 1440p, 75Hz, VA) a z blizsia je uz vidno na okrajoch tmavsi obraz kvoli mensim uhlom. Ale ked to clovek nehlada, ani si to nevsimne.
Ak by bol monitor pre tvoj stolik moc hlboky, da sa to eliminovat jeho zavesenim na stenu
Vdaka, pozriem to, neviem ci chcem do steny vrtat, ale ano, pohravam sa aj s tou myslienkou
MB: ASROCK X870 Pro RS WiFi, CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, Chladic: ARCTIC Liquid Freezer III 360 Pro, RAM: Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6000MT/s CL30, GK: ASROCK Radeon RX 9070 XT Steel Legend 16G, NVMe: Samsung 990 PRO 1 TB, Headset: Logitech G PRO Gaming-Headset, Case: NZXT H7 Flow, PSU: Corsair RM850e (2025), LCD: HP ZR2440w, Mys: Logitech G PRO X SUPERLIGHT, Klavesnica: Logitech Signature K650
Neviem co tak tlacia tie OLEDy....hrat sa da aj na beznom monitore v ramci budgetu.
Pretoze na hry su jednoducho su lepsie co sa tyka kvality obrazu. Obzvlast, ked sa mesiac dozadu kupovala zostava za 2k, takze sa nehrajme na uplne striktny budget
Pri nejakej grafike to chapem, ale v hrach nemas cas porovnavat farbicky. Clovek si chce uzivat hru, nie robit analytika. Preto sa na tom smejem. OLED ma isto lepsiu kvalitu, ale za aku cenu a nie kazdy je super narocny.
Je to presne naopak, všetko vidíš cez monitor, takže to je najdôležitejší článok celého reťazca. Hlavne sa smejem na tvojom výroku že VA má lepšiu odozvu, to je donebavolajúca blbosť a je to presne naopak. Jediná výnimka sú high-end Samsung VA modely, a tým myslím tie za 500+€. Všeobecne VA má lepší kontrast a čiernu, IPS lepšiu odozvu a farby. Oboje blbý kompromis, vyskúšal som niekoľko modelov a s ničím som nebol spokojný, hneď ako bol OLED k dispozícii za rozumnú cenu som prešiel a mám zase na 10 rokov vystarané ako keď som kúpil prvý FullHD 120Hz LCD monitor.
OLED má najlepšie farby, najlepšiu odozvu, najlepšie pozorovacie uhly, najlepší kontrast...
wingo napísal: St 09. Júl, 2025, 17:15
Je to presne naopak, všetko vidíš cez monitor, takže to je najdôležitejší článok celého reťazca. Hlavne sa smejem na tvojom výroku že VA má lepšiu odozvu, to je donebavolajúca blbosť a je to presne naopak. Jediná výnimka sú high-end Samsung VA modely, a tým myslím tie za 500+€. Všeobecne VA má lepší kontrast a čiernu, IPS lepšiu odozvu a farby. Oboje blbý kompromis, vyskúšal som niekoľko modelov a s ničím som nebol spokojný, hneď ako bol OLED k dispozícii za rozumnú cenu som prešiel a mám zase na 10 rokov vystarané ako keď som kúpil prvý FullHD 120Hz LCD monitor.
OLED má najlepšie farby, najlepšiu odozvu, najlepšie pozorovacie uhly, najlepší kontrast...
Je tazke hodnotit monitory, vzdy zalezi na uzivatelovi, jeho ociach a kolko chce za to dat. Videl som ludi, ktorym nevadi 1080p na lacnych 27", u mna to uz bolo na hrane a asi by ma to pri dennom pouzivani stvalo.
Mal som za zivot VA aj IPS, a az teraz, pri 32" VA som si vsimol nedostatocnych uhlov v rohoch monitora. Sedim od neho cca 80cm, ked sa posuniem o 20cm dalej, uz to nevidno. Suhlasim ze OLED je spicka, ale aj stoji ako spicka.
Ja sa s nimi nehádam, ale pritakávam, tvrdia to isté čo ja: VA - slow response times. Taktiež je rozdiel TV a monitor - môj Sony TV má lepšie response times ako všetky VA monitory ktoré som skúsil.