Notebook na programovanie pre studenta na strednej

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
alexkonecny
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: So 19. Júl, 2025, 21:20

Notebook na programovanie pre studenta na strednej

Príspevok od používateľa alexkonecny »

Caute idem na strednu skolu zameranu na IT a budem potrebovat notebook na programovanie ktory bude mat idealne 32gb ram a utiahne android studio aj s android emulatorom. Mal som v plane apple macbook air m4 ale ten mi bol skolou bohuzial zamietnuty kedze v niektorych veciach robil hovadiny, tak sa chcem s vami poradit ze aky notebook do cca 1200€ doporucili, aby bol dostatocne vykonny a aby s nim neboli problemy. Ci to bude intel procesor alebo amd to je jedno a aby mal minimalne 6 jadier. Diki moc :)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: Notebook na programovanie pre studenta na strednej

Príspevok od používateľa mp3turbo »

Servus Alex, drzime palec pri studiu - nech sa dari. Notebookov je strasidelne kvantum a poradit nie je uplne jednoduche. Ja by som na tvojom mieste pozeral nasledujuce parametre :

- 64GB RAM alebo aspon moznost takto rozsirit (neprilis vela novych notebookov ma 64GB od vyrobcu, ten trh je strasidelne maly). 32GB nie je zazrak.
- 2TB SSD. V takejto cenovke mne osobne pride neprijatelne 1TB, rozdiel na 2TB je okolo 40-50eur podla konkretneho typu takze 1TB nechces.
- kvalitna bateria, ktora dlho vydrzi. Nemusi mat v tvojej konkretnej situacii ziadny vyznam, ak mate zasuvky poruke a mozete pouzivat.
- kvalitna konstrukcia (panty, chassis, klavesnica, touchpad) s ktorou je priamo spojena dlzka zaruky (ja som kupil notebook s 5rocnou zarukou)
- velkost displeja, kvalita, lesklost a rozlisenie. Nemyslim si, ze sikovne programovat dokazes na 14" rozmere bez ohladu na rozlisenie.
- minimalne 6jadro ale to uz mas zmaknute, a v tejto cenovke je to automaticky splnene

Doporucenie : ak nebudes sediet na/pri zasuvke, s drzym ksichtom si dokup 20Ah powerbanku. Netreba taku, ktora dokaze 65W alebo viac ; na udrzanie notebooku ti v pohode stacia 30W modely (cize kapacita 20.000mAh, vykon 30W). Stoja okolo 30 eur, predlzia vydrz notebooku radovo o 4-6 hodin podla toho co robis, aky je to notebook atd. Zoberes ked chces, nezoberes ked nechces (mne sa paci tato kombinacia oproti obrovskej cojaviem 90Wh baterke v notebooku, ktoru musis vlacit furt a potrebujes ju 5x za rok, inak si vystacis s 3-4 hodinami co masina v pohode potiahne).

Doporucenie2 : otazka je, ci chces gaming notebook. Vyhodou su samostatne graficke karty a teda napr. vacsi vykon, daleko lepsia vhodnost na hranie (integrovane grafiky v modernych CPU nie su zrovna idealne na hranie), nevyhodou vysoka spotreba, mala vydrz na baterku, urcite hlasnejsi prejav, vaha, cena.

Doporucenie3 : ja osobne mam obrovske vyhrady voci lesklym displejom. Nemam dojem, ze su dobre pouzitelne v beznom dennom prostredi, kancelarii atd, tie odlesky mi neskutocne vadia, vadia, vadia a mozu sa vsetci appláci plieskat po stehnach ze ich leskle displeje su absolutne najlepsie na svete blablabla. Rozmyslaj, ci je toto pre teba argument. Na programovanie urcite nepotrebujes OLED displej.

Pre mna osobne AMD versus intel nehra ulohu, nezatazujem procesor na 100.2% polovicu dna. Starsie generacie Intelu (12, 11, 10) boli energeticky narocnejsie a notebooky hlucnejsie kvoli chladeniu, v poslednej generacii je to prakticky fuk a viac zalezi na konkretnej konstrukcii (type notebooku), nez uvaham o procesore.

V tejto cenovke absolutne nesmies chciet 32GB LPDDR pamate ; LPDDR znamena ze su naletovane priamo na doske a teda sa nedaju rozsirit.
Ja mam HP Zbook Firefly 14, je to 14" takze ti ho nedoporucujem, ale existuje jeho 16" bracek. Novy v pozadovanej cenovke sotva najdes (s komprimisom na konfiguracii, taku aku mam ja nenajdes), ale pozri Bazos, uplne veselo aj rakusky Willhaben.at, cesky bazos a podobne, podla toho ako si trufas (ja som kupil za 900 masinu, ktora mala necely rok, nova stala 1600 a zostavali jej 4 roky zaruky onsite NextBusinessDay (takze najneskorsie dalsi pracovny den ku mne dobehne HP panáčik, vymeni co je treba a ja nebudem cakat 30 dni na akukolvek reklamaciu, nikam chodit a s nikym sa natahovat). 64GB RAM v dvoch slotoch, takze viem rozsirit na 96GB, 2TB SSD, maly lahucky (tusim 1.3kg) takze lahko prenosny, najlepsi displej sice 14" ale DreamColor ci ako to oznacuju (cele dni to mam pripojene na 2x 43" monitory). Masina je prakticky uplne ticha cely den, v BIOSe mam nastavene ze ventilator ma ist cely cas ked je pripojeny notebook (ide pomaly prakticky potichu, ked je treba tak prida).

Pozri bazose, pozri heureku, pozri alzu.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
alexkonecny
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: So 19. Júl, 2025, 21:20

Príspevok od používateľa alexkonecny »

Oukej, kuknem to, dakujem pekne za odpoved.
Používateľov profilový obrázok
Miso122
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 27. Nov, 2019, 21:36

Príspevok od používateľa Miso122 »

viewtopic.php?p=1643476#p1643476

Upgrade RAM, upgrade SSD a za 900€ máš super ntb do školy.
ITX >>> ATX

Návrat na "Nákupná poradňa"