>> Daco som googlil, ale nenasiel som nic, kde by ten disk nejak fyzicky rozoberali, porovnavali na HW urovni, robili porovnanie firmwaru, ako to
>> zaobchadza s datami atd. Inac sa mozeme len domnievat
a kto by to asi tak objektivne urobil ? Na HW urovni najdes nejake snimace gravitacneho zrychlenia/pretazenia alebo nejake podobne veci, to sa da - ale ako by si asi tak chcel spravit analyzu firmware ?
Vyrobcovia diskov tvrdia, ze tato specialna kategoria diskov ma iny firmware, urceny pre nepretrzity zapis dat. Ja osobne by som si velmi tipol, ze okrem mnohych inych veci to znamena, ze tie disky nezapisuju male bloky, ale vzdy kombinuju obrovske mnozstvo dat a tie zapisu na jeden prietah (napr. 1MB alebo nieco podobne). Ked tvrdia samotni vyrobcovia diskov ze tie modely maju iny firmware, tazko budes rozporovat ze nemaju.
Uz tu zaznelo : na taketo obcasne zalohy to bude fungovat. Uz tu zaznelo : ja osobne si moje data cenim daleko-predaleko viac, nez usetrenych 20 eur na disku samotnom. Z nejakeho dovodu tie surveillance disky su vzdy najlacnejsie v danej kapacite, ze ?
4tB disk na zalohu
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Re: 4tB disk na zalohu
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Aaaalebo sa scream buchne po vacku a za 165€ kupi datacentrovy 8TB seagate exos ktory ma dvojnasobnu zivotnost aj kapacitu...
Mam taky nicim nepodlozeny dojem ze vsetky tieto "bezne" disky su presne optimalizovane tak aby vydrzali o rok dlhsie ako maju zaruku.
Kupis kamerovy s 3r zarukou? Tak v kamerach umrie po 4
Kupis naskovy s 3r zaruku? Umrie v nasku po 4.
Kupis desktopovy s 2r zarukou? Umrie v PC po 3r
A to nevravim o srandach ked to pomiesas. Das kamerovy/desktopovy do naska a rozpadne sa ti raid. Das naskovy/desktopovy do zaznamnika a po case to prestane stihat zapisovat.
Seriozne ak vezmem trebars 10 zaznamnikov s 5 rocnymi skyhawkami, kazdy jeden z nich bude mat minimalne vadne sektory, niektore z nich sa uz ani nebudu tocit
Potom su datacentrove seagate exos, wd gold, hgst hc seria, toshiby MG... Tie som este v ruke mrtve nedrzal. Nikdy som na ziadnom ani nevidel zly sektor ani nic. A to len doma mi ich bezi 6, u zakaznikov ani nehovorim... Akurat vacsinou nie su velmi tiche a viacej hreju.
Mam taky nicim nepodlozeny dojem ze vsetky tieto "bezne" disky su presne optimalizovane tak aby vydrzali o rok dlhsie ako maju zaruku.
Kupis kamerovy s 3r zarukou? Tak v kamerach umrie po 4
Kupis naskovy s 3r zaruku? Umrie v nasku po 4.
Kupis desktopovy s 2r zarukou? Umrie v PC po 3r
A to nevravim o srandach ked to pomiesas. Das kamerovy/desktopovy do naska a rozpadne sa ti raid. Das naskovy/desktopovy do zaznamnika a po case to prestane stihat zapisovat.
Seriozne ak vezmem trebars 10 zaznamnikov s 5 rocnymi skyhawkami, kazdy jeden z nich bude mat minimalne vadne sektory, niektore z nich sa uz ani nebudu tocit
Potom su datacentrove seagate exos, wd gold, hgst hc seria, toshiby MG... Tie som este v ruke mrtve nedrzal. Nikdy som na ziadnom ani nevidel zly sektor ani nic. A to len doma mi ich bezi 6, u zakaznikov ani nehovorim... Akurat vacsinou nie su velmi tiche a viacej hreju.
-
- Pokročilý používateľ
>> Das kamerovy/desktopovy do naska a rozpadne sa ti raid. Das naskovy/desktopovy do zaznamnika a po case to prestane stihat zapisovat.
presne tak, do Raidov som nesiel do hlbky (iba som brnkol do temy TLER ktora s tym samozrejme suvisi daleko viac ako papez s nabozenstvom) pretoze tu sa raid riesit nebude, ide o solo disk.
Surveillance proste nie na data. Audi A8 proste nie na oranie po poli, aj ked ma vykonu dost a tazne zariadenie sa da. Jednoduche.
Teraz idem kupit 30 enterprise diskov, 1.2TB. Pouzite, rokov uz budu mat pozehnane. Nemam strach. Dostupnost a spolahlivost dat sa proste v mojej sfere riesi uplne inak nez individualnymi diskami.
presne tak, do Raidov som nesiel do hlbky (iba som brnkol do temy TLER ktora s tym samozrejme suvisi daleko viac ako papez s nabozenstvom) pretoze tu sa raid riesit nebude, ide o solo disk.
Surveillance proste nie na data. Audi A8 proste nie na oranie po poli, aj ked ma vykonu dost a tazne zariadenie sa da. Jednoduche.
Teraz idem kupit 30 enterprise diskov, 1.2TB. Pouzite, rokov uz budu mat pozehnane. Nemam strach. Dostupnost a spolahlivost dat sa proste v mojej sfere riesi uplne inak nez individualnymi diskami.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Jasne, pointa bola ze nejak nevidim zmysel kupovat 4TB consumer disky okolo 110€ ked za 160€ mas 8TB datacentroveho disku
Hlavne ked si vezmem moju osobnu statistiku kde su po 5 rokoch vsetky consumer disky mrtve a vsetky datacentrove disky v bezchybnom stave.
Hlavne ked si vezmem moju osobnu statistiku kde su po 5 rokoch vsetky consumer disky mrtve a vsetky datacentrove disky v bezchybnom stave.
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Co sa stane s datacenter HDD ked bude zapinany 1-2x/mes, pripadne castejsie? Tieto veci maju duplom radi prevadzku 24/7/365
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
-
- Pokročilý používateľ
ja si myslim, ze neexistuje ziadny disk ktory by mal lepsie predpoklady vydrzat zapinanie vypinanie a akekolvek ine zaobchadzanie (montaz postojacky, poleziacky, do trojuholnika v antigravitacnom kanóne...), vysoke teploty, proste akekolvek veci si len vies predstavit ... lepsie, nez datacenter disky.
Neexistuje ziadny disk, ktory by mal hutnejsiu lepsiu konstrukciu, trvacnejsi design, kvalitnejsie materialy blablabla.
Datacenter disky su to najlepsie a najodolnejsie, co tato civilizacia ma.
Neexistuje ziadny disk, ktory by mal hutnejsiu lepsiu konstrukciu, trvacnejsi design, kvalitnejsie materialy blablabla.
Datacenter disky su to najlepsie a najodolnejsie, co tato civilizacia ma.
- scream
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 04. Okt, 2005, 20:00
Presne tak, dik za tip. 8TB nebude problem, nerad triedim dataSKiLEX napísal: Št 21. Aug, 2025, 12:16 Jasne, pointa bola ze nejak nevidim zmysel kupovat 4TB consumer disky okolo 110€ ked za 160€ mas 8TB datacentroveho disku

Nuz ale tie recenzie na alze nie su moc dobre: https://www.alza.sk/seagate-exos-7e10-8 ... tm#reviews
Ryzen5 7600, 32GB DDR5 6000 Corsair, MSI PRO B650-P WIFI, Fortis 5, Sapphire pulse 9070 15g, 2x2TB samsung 980 pro, 2TB SATA, EVGA SuperNOVA 550 GT @ 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1
XBOX series X
XBOX series X
-
- Pokročilý používateľ
k Exosom sa ja osobne neviem vyjadrit. Hentie staznosti v Alze vyzeraju byt nie uplne cerstve a nejak som zachytil, ze Seagate mal terazki par mesiacov dozadu pruser s tymi refurbished diskami s vymazanymi Smart udajmi. Ktorych serii sa to tyka neviem, nesledoval som.
Vseobecne k hlucnosti, teplotam a podobnym prevadzkovym vlastnostiam : enterprise disky nikdy neboli stavane na ticho (ale na brutalny vykon), na najmensie otacky (presne naopak kvoli vykonu, takze nemozeme ocakavat teploty 5200rpm green eko-ter*rist diskov co furt parkuju hlavicky a furt sa vypinaju aj ked to nechces a zuris z toho s penou na papuli) a hlavne vzdy boli stavane na prevadzku v zodpovedajucich podmienkach, cize napriklad datacentra s prislusnym chladenim, nesmiernym prietokom vzduchu cez zostavy kde su namontovane atd.
Nepredstavujte si, ze zalozite enterprise disk do najmensej najzastrcenejsej strbiny v nejakej 10x10cm bednicke bez akehokolvek prietoku vzduchu. Napriklad radic Adaptec 71605, co je uplne standartny bezny konzumersky radic 10 rokov stary, ma vyrobcom diktovany prietah vzduchu 200cfm okolo cipu na tej doske, ktory ani nema osadeny chladic...
V neposlednom rade : v mojom ponimani enterprise disky prilis nepouzivaju SATA rozhranie, pretoze to samo o sebe ma nejake vlastnosti. Alebo nema.
Ale to je zase moja profesionalna deformacia.
Vseobecne k hlucnosti, teplotam a podobnym prevadzkovym vlastnostiam : enterprise disky nikdy neboli stavane na ticho (ale na brutalny vykon), na najmensie otacky (presne naopak kvoli vykonu, takze nemozeme ocakavat teploty 5200rpm green eko-ter*rist diskov co furt parkuju hlavicky a furt sa vypinaju aj ked to nechces a zuris z toho s penou na papuli) a hlavne vzdy boli stavane na prevadzku v zodpovedajucich podmienkach, cize napriklad datacentra s prislusnym chladenim, nesmiernym prietokom vzduchu cez zostavy kde su namontovane atd.
Nepredstavujte si, ze zalozite enterprise disk do najmensej najzastrcenejsej strbiny v nejakej 10x10cm bednicke bez akehokolvek prietoku vzduchu. Napriklad radic Adaptec 71605, co je uplne standartny bezny konzumersky radic 10 rokov stary, ma vyrobcom diktovany prietah vzduchu 200cfm okolo cipu na tej doske, ktory ani nema osadeny chladic...
V neposlednom rade : v mojom ponimani enterprise disky prilis nepouzivaju SATA rozhranie, pretoze to samo o sebe ma nejake vlastnosti. Alebo nema.
Ale to je zase moja profesionalna deformacia.