jj lebo na vypnutie treba asi raketove inzinierstvoak si "vypol" pocitac a potom mas uptime nie od 0 tak asi nevies vypinat pocitac. nikdy som nevidel ze vypnuty komp by nabehol s nie nulovym uptimemom.

fast start zvykne toto robit ak je zapnuty...
jj lebo na vypnutie treba asi raketove inzinierstvoak si "vypol" pocitac a potom mas uptime nie od 0 tak asi nevies vypinat pocitac. nikdy som nevidel ze vypnuty komp by nabehol s nie nulovym uptimemom.
A vieš, že Windows sa už od čias 8.1 tebou opísaným spôsobom nikdy reálne nevypne, pravda? V defaultnom stave je povolený tzv. "Fast Startup", čo je vo svojej podstate čiastočná hibernácia - uptime sa freezne a pokračuje po zapnutí ďalej. Reset Uptime a teda plná inicializácia OS "na čisto" prebehne jedine po strate prúdu, pri chybe počas bootovania, alebo pri vynútenom reštarte, či už kvôli aktualizáciám alebo cez tlačítko Reštartovať. Toto je defaultný stav, ktorý odporúčam každému zmeniť. Výmenou za pár sekund na bootovaní dostane človek neporovnateľne stabilnejší systém (z veľmi dlhodobého hľadiska) a totálne konzistentné správanie.shiro napísal: Po 25. Aug, 2025, 09:09 Thinkpad L14, zo srandy som pozrel a bac, uptime 12dni. Asi od posledneho restartu. Pritom som ho v piatok vypinal klasicky start-ikonka napajania-vypnut. Vypol sa, zhasol, nehucal. Dnes rano som ho zapol tlacitkom nad klavesnicou, windows bootoval od nuly. Haluz. Aj keby sa to drzalo v nejakom standby napr. kvoli nabijaniu z USB, tak ako sa to moze pocitat do uptimu ked nebezi OS? Counter v BIOSe, kt. udaje si odchyti potom OS? Podivne.
Pisal som to preto, ze som zazil lagovanie OS na DRAMless SSD a po vymene za SSD s DRAM sa to nedialo. Ten SSD fungoval normalne, problem bol pri zapise vela dat + sucasnej praci v OS/appkach. Vsetko bezalo z toho SSD.wingo napísal: St 27. Aug, 2025, 23:11 TL;DR - ak laguje systém, nie je to tým že NVMe SSD je DRAMless, problém je inde.
Vlastná skúsenosť, nahradil som starší PCIE 3 SSD s DRAM výrazne novším PCIE4 DRAMless SSD (obe 1TB), systém rýchlejšie bootoval aj bol trochu svižnejší, žiadne lagy.