Ako diskové pole slúži TrueNAS Scale, ktoré priebežne aktualizujem. Po upgrade na verziu 25.04 sa tento problém objavil, čiže predtým fungovalo všetko ako malo. PC je s NAS prepojené cez 2.5Gbit sieť a reálne viem cez to pretlačiť 277-282 MB/s (testované kopírovaním súborov aj pomocou iperf3). Diskové pole (kde sa ukladajú dáta) zvládne sustained write speed okolo 630-650 MB/s (testoval som cez fio príkaz na ZVol bez kompresie a cachovania). Ako súborový manažér používam dlhe roky Altap Salamander, na ktorý už nevychádzajú aktualizácie, takže v tomto smere sa nič nezmenilo. Doteraz som normálne dal kopírovať veľký súbor a išlo to približne touto maximálnou rýchlosťou.
Po upgrade je situácia takáto (kopírovanie veľkého súboru na NAS):
- Altap Salamander - začne to cca na 200 MB/s a za pár sekúnd to narastie na 220-230 MB/s až to finálne osciluje okolo 230 MB/s.
- Windows Explorer - jednoducho drag-and-drop súbor do zdieľaného foldra a ide to hneď 280-284 MB/s.
- RoboCopy - príkaz cez command-line a ide to tiež okolo 280 MB/s.
Príkaz smbstatus hovorí, že tam beží "Samba version 4.21.7-truenas" a potvrdzuje spojenie cez protokol SMB 3.1.1, tj. ten najnovší. Keď pozriem príkaz top počas kopírovania na NAS cez Altap, tak smbd vyťažuje CPU na 13-15%. Pri použití Windows Explorer je to 15-16%. To je celý rozdiel, čo som našiel a bude súvisieť s rýchlosťou kopírovania, ale nie je príčinou. Takže... help?