Skor je to o tom, ze vy nikto nechcete vyskusat 6400 lebo sa bojite

Na jakom negatívnom čísle s PBO začať? -30?? Od jakeho čísla sa odraziť? 5800x3d mi išiel stabilne na -30 vsetke jadrawingo napísal: St 10. Sep, 2025, 09:20 Reálne ti nejaké štelovanie už moc nepomôže a pokojne to môžeš nechať tak, ale ak sa chceš vyslovene zabávať tak z môjho pohľadu z hľadiska priority:
1. CPU - zapni PBO a sprav undervolt, samozrejme dôkladne potestuj stabilitu. Undervoltom sa ti aj zvýši boost.
2. Keď už budeš na 100% istý že je CPU po UV stabilné, až potom skús zvyšovať IF frekvenciu (FCLK) a rýchlosť RAM. Štandard je 2000 FLCK/6000 RAM. Skúsiť môžeš potom 2067/6200 a 2133/6400, otestovať stabilitu minimálne v OCCT a zároveň aj výsledky benchmarku v AIDA lebo vyššia rýchlosť môže byť stabilná ale pomalšia lebo sa vyskytujú opraviteľné chyby, takže neopraviteľné síce sú 0 ale rýchlosť a latencia utrpí.
3. Až teraz sa zamysli nad časovaniami RAM, či sa ti s tým chce babrať. Najviac získaš znížením niektorých terciálnych časovaní, samotné zníženie tCL z 30 na 28 či dokonca 26 pravdepodobne spraví rozdiel nula celá nič ak neupravíš ostatné časovania. Ale to je na celý článok (alebo niekoľko hodinových videí od Buildzoida a v každom príde na niečo nové).
aRGB riešim tak že nainštalujem soft výrobcu, nastavím nejaký jednoduchý synchronizovaný efekt ktorý sa mi páči, reštartujem a ak zostane aj počas bootu tak odinštalujem soft výrobcu a nechám tak donekonečna, toto mi funguje minimálne na ASRock a Gigabyte doskách. Nejak sa s tým neserkám a mám jeden z defaultov, "klasickú" padajúcu dúhu, dcéra má statickú fialovú (mierne doružova) farbu v bielej skrinke. Pokročilejšie efekty myslím vyžadujú bežiacu službu, skúšal som aj OpenRGB a ešte jeden opensource a jeden z nich bolo komplikované rozbehať a ani si už nepamätám či som rozbehal, a čo si pamätám tak zapne nastavené efekty až po boote keď naštartuje jeho služba po štarte Windows, počas bootu je nejaký default alebo tma, už si presne nepamätám, ale kľudne vyskúšaj.