ARCTIC Liquid Freezer III 420 Pro

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
Mani
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 20. Dec, 2011, 08:23

Re: ARCTIC Liquid Freezer III 420 Pro

Príspevok od používateľa Mani »

X-kove Zen 4 procesory su notoricky zname tym, ze maju vysoke teploty v idle a extremne rozkolisanu vykonnostnu fluktuaciu pri beznom behu OS, ked sa clovek len flaka na ploche a nieco instaluje. Pri ziadnom CPU mi nikdy tak agresivne neskakali teploty a otacky na chladici, ako to bolo pri 7700X. Neviem ci je normalne, ked tych 60C na 7600X/7700X ma clovek konstatntne v idle, ale ak to robi pri vykyvoch, vobec to nemusi znamenat ze ma zle mountnuty chladic.

Porovnavat to s 9800X3D nema vobec zmysel, kedze Zen 5 uz mal tento problem vyrieseny - pokial teda viem, uz ta non X seria Zen 4 procesorov ten problem nemala.
Spoiler: ukázať
PC 1: 13600K (5.7P/4.4E/4.9R) + Cooler Master Atmos 360 (3x Noctua NF-A12x25 G2) + TR Contact Frame | ASRock Z790 Pro RS WiFi | 48 GB DDR5 G.Skill Trident Z5 7800 MT/s CL36 (~56 ns) | Aorus Master 5070 Ti (3.25C/1.02V) | Seagate FireCuda 530 2TB | Asus ROG Strix Aura 850W | Lian Li Lancool 216 | Dell G2724D

PC 2: R7 5700X3D (BCLK OC 4.2C) + Thermalright Phantom Spirit 120 SE | Gigabyte B550M DS3H | 2x16GB XPG DDR4 3600 MT/s | RTX 5060 Ti 16G ~130W (3.05C/0.93V ) | Samsung 970 EVO 1TB| 2x P12 Slim PWM in + 2x P12 PWM out | Corsair RM750X (2021) | Jonsbo D30
xvydra
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39

Príspevok od používateľa xvydra »

Tak ako píšete. Každý z vás má svoju pravdu. A je to ku od kusa. Môže a nemusí.... Musím to vyskúšať a uvidíme. Namontoval so. To z predu lebo som pozeral celý deň testy. Malo to z predu o cca 6 stupňov nižšie teploty. Áno mali tam Intel. Ale ide o fyziku a tá bude asi rovnaká aj pri amd. Ďalej som pozeral testy ohľadne polohy. Bubliniek a pumpy. Bla bla bla. Takže hadice musia byť dole. Čiže klietka na hdd sa tam už nevojde.

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok
xvydra
Používateľ
Používateľ

Každopádne som vám všetkým veľmi vďačný za pomoc s týmto. Lebo ja nemám šajnu o vodnom chladení a ešte o XY veciach. Takže vám veľmi pekne všetkým ďakujem. Dnes to už doskladám. Ešte pozerám videá o tekutom kove a už to dám dokopy.
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Mani napísal: St 24. Sep, 2025, 18:01 X-kove Zen 4 procesory su notoricky zname tym, ze maju vysoke teploty v idle a extremne rozkolisanu vykonnostnu fluktuaciu pri beznom behu OS, ked sa clovek len flaka na ploche a nieco instaluje. Pri ziadnom CPU mi nikdy tak agresivne neskakali teploty a otacky na chladici, ako to bolo pri 7700X. Neviem ci je normalne, ked tych 60C na 7600X/7700X ma clovek konstatntne v idle, ale ak to robi pri vykyvoch, vobec to nemusi znamenat ze ma zle mountnuty chladic.

Porovnavat to s 9800X3D nema vobec zmysel, kedze Zen 5 uz mal tento problem vyrieseny - pokial teda viem, uz ta non X seria Zen 4 procesorov ten problem nemala.
Teplota fluktuuje jak besna, lebo fyzika a male kremiky, ako som pisal predtym. Ked som kedysi presiel z Xeona 1231v3 (ekvivalent i7-4770 tusim) na R7-3700X co mam v podpise, tiez som cumel, ze to skace jak dive. Xeon bol jeden monolit kremik, kde sa teplo ma kam sirit + vacsiu stycnu plochu s IHS a tie vykyvy niesu tak agresivne.
Easa napísal: St 24. Sep, 2025, 17:27 1. V rámci vlastného dovzdelania si niekedy vyskúšaj idle, poprípade nejaký najjednoduchší load (pokojne beh OS s nejakými vecami v pozadí) na takom 5800X3D, alebo pokojne aj 7800X3D, potom sa môžeme rozprávať o tom kto bude a nebude skladať PC. Maximálna kravina sú akurát tvoje auto analógie, neuplatniteľné v tejto situácii. Rovnako ako tvrdenie o montáži chladiča, !! ovládačoch !! (pri procesoroch, ktoré majú takúto teplotu už v BIOSe, ovládače tam fakt nehrajú žiadnu rolu) či šetriacich funkciách. S tým idle si sa zasekol niekedy v ére 65nm Conroe.

2. A ja niekde tvrdím, že je to nenormálne, alebo na čo konkrétne teraz reaguješ? Okrem toho, nie každý dnešný CPU sa takto chová, nie každý kus (aj toho istého CPU) sa takto chová, do tretice GPU (ktoré majú defakto rovnaký výrobný proces a oveľa viac tranzistorov) sa už vôbec takto nechovajú. Je to len súčasť veľmi dlhej rovnice, ktorá má mnoho premenných a veľa z nich vieš priamo ovplyvniť. Skutočne ma nemusíš školiť vo veciach, ktoré robím väčšiu časť svojho života.
1. V ramci vlastneho dovzdelania pouzi hlavu. Ziadny CPU, nemaju co mat v idle 60C ci viac. X3D ma skor problem v zatazi, u starsich verzii cache branila prenosu tepla. U 9xxxX3D to spravili lepsie.
Auto analogia suhlasi. Naco hnat veci za kludoveho stavu nasilu hore, lebo sak "v zatazi ma len o 15C viac".
Vsetky CPU, ked si v BIOSe, idu na vysoke idle teploty, pretoze sa tam nepouzivaju setriace funkcie. V BIOSe ich len zapnes. Zvysok zariadi OS + ovladace chipsetu. Default ovladace v OS nemusia vzdy davat optimalne vysledky a mat podporu vsetkych vymozenosti, to snad vies.

Dalsia vec je nastavenie BIOSov od vyroby, castokrat su velmi konzervativne a maly undervolt robi zazraky.
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/u ... _too_high/
Plus samozrejme updaty s novsou AGESA.

2. Pises, akoby bola 60C v idle normalna vec a ze sa o to vobec netreba starat. Nieje a starat sa o to treba. Tiez ma nemusis skolit o veciach kt. robim vacsinu zivota.

Normalne su idle teploty hlboko pod 60:
https://www.reddit.com/r/buildapc/comme ... dle_temps/
https://www.reddit.com/r/overclocking/c ... dle_temps/

Inac vo vseobecnosti: nechapem preco vyrobcovia CPU drzia tak vysoku base clock. Co ju nedaju kludne aj na 1GHz, nech ma CPU v idle kam padat a tym padom byt chladnejsi. Okrem toho, ze vypina jadra. Potom by aj napajanie v idle mohlo byt napr. 0.5V. Zbytocne fici na 3GHz na ploche. Ved ked appkam treba vykon, naskace to vsetko nazad za milisekundy.

Ked uz o tekutom kove: aku to ma viskozitu, ako sa to chova ked je to na CPU a doske, kt. je vertikalne? Nestecie to casom?
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
xvydra
Používateľ
Používateľ

Ale veď nedám tam toho toľko ako koko*. Tého tekutého kovu. Používal som to 20 rokov na inteloch. Aj na čipy. Kde bol delid.
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Jasne ze nemozes toho namatlat vela, sak je to vodive. Ale ci to casom netecie, ked je doska vertikalne. Ale asi ee ked hovoris ze si to dlho mal.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
ericc64
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa ericc64 »

Zbytocne tam davat tekuty kov, na nejaku 7600X ... Samozrejme stiect ti to moze, do tych malych SMD co su na CPU ... Je to blbost tam davat, zmysel to ma len u delidnuteho CPU ... Akurat ti to rozozerie vrch CPU a prides o zaruku ( ak ten CPU nejaku zaruku ma ) a potom taky CPU ani nikto nechce kupit, ked ho budes raz predavat ...
Spoiler: ukázať
PC1: MB: ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 5 8400F RAM: G.SKILL 48GB 8000MHz CL40 VGA: ASUS DUAL Radeon RX 6500 XT O4G SSD: Kingston KC3000 1TB PSU: Corsair RM850e CASE: Streacom BC1 V2

PC2: MB: ASUS ROG MAXIMUS Z790 APEX ENCORE CPU: Intel Core i9-14900KF RAM: G.SKILL 32GB 6000MHz CL26 VGA: Asus ROG Astral GeForce RTX 5090 OC SSD: WD Black SN850 1TB
+ WD BLACK SN7100 2TB PSU:
Seasonic Prime TX-1600 Noctua Edition CASE: Streacom BC1 V2

UGREEN 8K HDMI KVM Switch: LCD:
32" ASUS ROG Swift PG32UCDM KEYBOARD / MOUSE / PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95

COOLING → CPU: Noctua NH-U12A chromax + Alphacool Core 1 + TG AMD / Intel Mycro Direct-Die Pro V1 + Watercool HEATKILLER® IV PRO VGA: Alphacool Core RTX 5090 ROG Astral RAM: 2x IceManCooler Block + Heatsink RADIATOR: Watercool MO-RA IV 600 + 9x Noctua NF-A20 PWM Chromax CHILLER: TECO TK 2000 WIFI + 6x ARCTIC P12 PWM PST PUMP: 4x D5 TUBING: EK 16/12 FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 + Alphacool ES BLH1A CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW: Aquacomputer High Flow LT + Aquacomputer High Flow NEXT FILTER: Alphacool ES Big Inline
xvydra
Používateľ
Používateľ

Môžete mi vysvetliť ako ste ten chladič prišrobovali??? Ja to šrobujem už 20 minút a nechytil sa ani na jeden závit.
Famous
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 14. Sep, 2010, 20:24

Príspevok od používateľa Famous »

Ďalej som pozeral testy ohľadne polohy. Bubliniek a pumpy. Bla bla bla. Takže hadice musia byť dole.
Len pre info, hadice nemusia byt dole. Cela "veda" za orientaciou vodnika je v tom, ze CPU blok, respektive pumpa, v tvojom pripade CPU blok, nesmie byt najvyssim bodom, pretoze tam bude vzduch/bubliny a pumpa pojde na sucho a casom ti odide.

Taktiez potom sa odporuca pumpu nepustat na 100%, po prve to zbytocne huci a po druhe nema to pridany efekt, pretoze rychlost vody je od urciteho bodu jedno, pretoze nedokaze preniest teplo z CPU bloku. Takze este potom aj s tym sa pohraj.

A ako sme ten chladic prisrobovali? Nooo, asi by som povedal ze uplne normalne sorby cez fany do dier na radiatore. Neviem ako to robis, ci medzi fany a radiator pchas plech zo skrinky, lebo aj take som uz videl, alebo ako. Ale teda ziaden problem som ja s nim osobne nemal. A to mam hadice hore.
CPU: R7-9800X3D Cooler: AC LF3 420 MB: x870E Nova GPU: RTX 3080 Ti Suprim X
RAM: Corsair Vengenance 64GB 6200CL28 SSD OS: Corsair MP600 PRO XT 2TB
PSU: Corsair HX1000 CASE: Fractal Torrent
xvydra
Používateľ
Používateľ

Na cpu som myslel. Mal som naopak tie plechy. Na pumpu cpu. To bol celý problém. Teraz ale keďže nemám 10 4 pinov na Fany musím použiť tie 2 eurove 10 ročné z fraktalu cez ten kontroler čo mám. Zatiaľ. A takto vyzerajú 10 ročné vyčistené ventilátory za 2 eurá.

Obrázok
xvydra
Používateľ
Používateľ

Takže nestalo sa nič. Mám otvorenú bedňu. Otvorené okná. Vonku je zima. A teplota klesla o 3 stupne. Teraz mám 62. Aj s vodným chladičom :-) v idle a tekutým kovom. Niečo tam asi nebude ok na tom cpu. Si myslím.

Obrázok
xvydra
Používateľ
Používateľ

treba proste iny cpu. vidite sami. ale do noveho roku este vydrzim. viac sa urobit nedalo.
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

Nerozumiem preco sa tu vobec riesili teploty v idle...

Kym to v plnej zatazi neprichadza o privela vykonu kvoli limitu 85°C tak nie je dovod nieco riesit. Tebe vsetko funguje ako ma, a fungovalo to aj predtym.

Jedine co nefunguje je tvoj usudok a logika.

Neviem naco to tu vobec pisem, akoby som stenu na hrach hadzal...
xvydra
Používateľ
Používateľ

Ale malo by to byť aspoň 40 stupňov nie? Sťahujú sa len Torenty. Nič iné nebeží.
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Malo, nie je. Ryzen 7000 je taky. Recenzia na 7600X hovori o tazkom chladeni a vysokych teplotach, hlavne teda v zatazi. Po nete najdes viacero diskusii, kde sa to riesi a aj ludia, co hlasia 40-45°C idle pisu, ze staci len nieco malo robit (mozno napr. tvoje torrenty) a maju 55-60°C. Ryzen 7000 ma v idle vyssiu spotrebu nez porovnatelny dobovy Intel = musi produkovat viac tepla. Mozes sa skusit hrat s PBO a podvoltovanim.

Inak tu proste vo viacerych topicoch riesis... kokos ani neviem co... o par stupnov vyssie teploty na HDD? Z toho vznikol zbrkly nakup novej bedne, co si si zaumienil a ani sa neporadil, resp. ani len nezistoval, ako ma uchytene disky a ides do novej bedne vyrabat nejake custom DIY uchytenie diskov... skvely napad, ciganina, kolotocarina.

Potom tu mame hned nove ÁÍÓ, hoci po nete mas kopec informacii, ze ten CPU jednoducho je horuci. Ale okej, AIO vydrzi aj do dalsieho upgradu, takze to nie je vyslovene zly nakup. Teraz si sa uzrozumel, ze treba novy procesor a hotovo. Samozrejme uz je vybraty 9950X3D, tak ocakavam potom 5-stranovy topic o CPU, kde na konci si kupis 9950X3D, hoci vo vseobecnosti je na hry horsi nez 9800X3D, ale to tam uz pisat nebudem, lebo je to jedno.

Grafika je RTX 5080, proti ktorej nemam nic okrem ceny a velmi jednoducho sa nemusi oplatit oproti 5070 Ti, ak bude mat +15% vykonu a +40% ceny. Ale uz chapem, ze bude RTX 5080, takze je jedno aka bude na konci roku situacia a kolko bude stat.

Pre urychlenie by si este mohol napisat, aky vsetok HW si chces kupit kvoli tomu, ze disky maju o 5°C viac, nez by bolo pekne. Novy monitor by nepomohol? Pripadne klavesnica alebo mys?

Návrat na "Nákupná poradňa"