A cez aplikáciu k doske vidím že jeden ten konektor má otáčky že 2500. To bude asi tá pumpa a to asi nedokážem manuálne nijako stiahnuť. Takže možno budem potrebovať kúpiť zas nejaký ten regulátor s teplotnými senzormi a displejom aby som to všetko mohol ovládať nejako.
Vsetko sa da regulovat, ci uz v BIOSe alebo v OS cez fan control. Nemusis silou mocou furt nieco kupovat. Hoci ak chces 5080ku tak zdroj asi ano.
Ze ty si chces kupit nejaky regulator len tak?
CPU: R7-9800X3D Cooler: AC LF3 420 MB: x870E Nova GPU: RTX 3080 Ti Suprim X RAM: Corsair Vengenance 64GB 6200CL28 SSD OS: Corsair MP600 PRO XT 2TB PSU: Corsair HX1000 CASE: Fractal Torrent
Nie nechcem kúpiť. Asi len 3 kábliky kde je na druhej strane 2x 4pin. Alebo rovno taký plošak kde je ich 10? Vyjde to cenovo rovnako. Len tam idú všetky ventilátory na rovnaké otáčky. To neviem či sa dá regulovať keďže to napája sata kábel.
Tak som to skúsil znížiť tie otáčky pumpy a toho malého ventilátora vrm cez ten fan control ako ste mi poradili ale nereaguje ani to. Pumpa si stále ide svoje 2500 otáčok a ten druhý ventilátor 1500 otáčok. Jediné čo sa dá regulovať sú tie tri vetráky na radiátore ale nič iné ovládať na tom chladiči nejde.
No trošku sa snažím doladiť tu teplotu cez ryzen master. Znižujem iba napätie. Dal som 1.2V a 5Ghz na všetky jadrá. Púšťam iba cinebench 2024. Multi Core test. Keď to prejde týmto. Bude to v hrách stabilné?
Aha. Takže to môže byť hra od hry. Niektorá vypne niektorá nie. Áno máte pravdu. Ja nepotrebujem ultra stabilný systém. Idú len Torenty. Občas nejaká hra. Ja chápem že to čo robím ja nieje 100% stabilita. Ale proste ja to nepotrebujem. Chcel som znížiť primárne teplotu cpu. Co všetci vieme že teraz mám takpovediac na piču cpu. Ale tak nejako to zatiaľ doladíme spolu. Zatiaľ to ide na 5250Ghz na 1.26V neviem ci mám ísť cestou väčšej frekvencie kvôli hrám alebo menej Voltov. Neviem. Koľko reálne GHz potrebujú hry pri tomto modely cpu ktorý teraz mám. A samozrejme je mi jasné že teraz ladim všetky jadrá súčasne. A padať to bude podľa toho najslabšieho. Keď nájdem strop pre všetky jadrá. Môžem ísť aj cestou na každé jadro zvlášť ak to podľa vás bude mať nejaký reálny benefit v hrách.
Naposledy upravil/-a xvydra v Pi 26. Sep, 2025, 14:32, upravené celkom 1 krát.
Ono najväčšia sranda je, že pol dňa hráš, všetko OK, potom pustíš vo Win obyčajný browser a spadne to. Aj to sa stáva. Proste nejako nastav a časom odladíš podľa potreby.
Nikdy nevies, mne vsetko fungovalo ako malo, desiatky aplikacii plne stabilnych okrem Age of empires 2 pri hre 4 vs 4 po hodine hry ked tam bolo naraz 800 rychlejsich unitov A aj vtedy nepadala, len nahodne zrychlovala a spomalovala.
Ak som hral len 3 vs 3 alebo menej defenzivne ze tam nebolo tolko unitov tak sa problem nikdy neprejavil. Ani v ziadnej inej hre...
Lepšie by si spravil, keby jednoducho nastavis negatívne hodnoty do Curve Optimizer-a a máš vybavené. Začneš na -30 a zvyšuješ kým nemáš stabilný systém.
Takto si akurát znížiš maximálne frekvencie a budeš mať horšie výsledky ako stock. Čo nemá zmysel, obzvlášť na 420 aio. Tvojim cieľom by malo byť ešte zdvihnúť boost o ďalších 200mhz na 5.5..
-30 sa mne ani nerozbehne. nemam najstastnejsi kus kremika. a uz vobec nie nejaky super model cpu.takze skusam teraz.
na 5.5ghz toto nikdy nepojde ak mozno jedno jadro. a ma toto nejaky zmysel? za cenu toho ze bude spotreba miesto 70WWatt 120Watt? mozem skusit postupne vsetko. uvidime.teraz skusam vestky jadra. a to viac ako 5250Mhz proste neda,
A mám dať všetky jadrá alebo na jadro osobitne? Ono to možno dá ale za cenu watov a teploty. Preto sa pýtam či to má význam dvíhať GHz. Či to bude mať nejaký prínos v hre. + - 200Mhz keď spotreba bude o 40% vyššia.