USB disk s LAN pripojením
- kajo873
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 27. Nov, 2006, 02:00
USB disk s LAN pripojením
Ahojte.
Mám takú špecifickú situáciu. Mám zariadenie, ktoré ukladá fotky na USB. Potreboval by som, nejaké zariadenie, ktoré by fungovalo ako USB externý disk, a zároveň bolo prístupné po LAN sieti, a na tento "sieťový disk" by ukladalo moje zariadenie fotky cez USB. Následne by som ku dátam, ktoré sú v ňom uložené, pristupoval po sieti z počítača.
Rozmýšľal som nad NAS serverom, ale ten pravdepodobne nie je možné pripojiť aj ako USB externý disk.
Existuje vlastne také riešenie? Viete mi poradiť?
Ďakujem.
Mám takú špecifickú situáciu. Mám zariadenie, ktoré ukladá fotky na USB. Potreboval by som, nejaké zariadenie, ktoré by fungovalo ako USB externý disk, a zároveň bolo prístupné po LAN sieti, a na tento "sieťový disk" by ukladalo moje zariadenie fotky cez USB. Následne by som ku dátam, ktoré sú v ňom uložené, pristupoval po sieti z počítača.
Rozmýšľal som nad NAS serverom, ale ten pravdepodobne nie je možné pripojiť aj ako USB externý disk.
Existuje vlastne také riešenie? Viete mi poradiť?
Ďakujem.
- molnart
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Re: USB disk s LAN pripojením
vsak aj k nasu mozes hocico pripojit cez USB. ale preco tam vobec tie forky nahravat cez USB a chodit k nemu fyzicky ked si ich mozes nakopirovat pekne po sieti priamo z mobilov na pozadi.
Spoiler: ukázať
- kajo873
- Používateľ
Hej, k NAS viem pripojiť hoci čo cez USB, ale bude sa NAS chovať ako USB externý disk? Viem že pripojiť ku nas vieš ďalší USB disk kvôli rozšíreniu kapacity, resp. aby ho NAS zálohoval do seba.
Mám špeciálne zariadenie, ktoré robí snímky a ukladá ich na USB kľúč. Nemá možnosť sieťového pripojenia. Preto hľadám riešenie ako toto zariadenie pripojiť ku nejakému disku ktorý by bol ako USB kľúč, a zároveň ten disk by bol prístupný po sieti.
Aktuálny stav je taký že pri snímaní sa fotky nahrávajú na pripojený USB kľúč a následne musím kľúč zobrať a zapojiť do PC.
Mám špeciálne zariadenie, ktoré robí snímky a ukladá ich na USB kľúč. Nemá možnosť sieťového pripojenia. Preto hľadám riešenie ako toto zariadenie pripojiť ku nejakému disku ktorý by bol ako USB kľúč, a zároveň ten disk by bol prístupný po sieti.
Aktuálny stav je taký že pri snímaní sa fotky nahrávajú na pripojený USB kľúč a následne musím kľúč zobrať a zapojiť do PC.
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Co je to za zariadenie, to ktore uklada fotky na USB disk? Nech sa o tom da nieco nacitat, ze co podporuje, nepodporuje a tak.
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Nebude. NAS je Network Attached Storage. Pristupujes don cez LAN. Akonahle pozadujes nejaky ext. disk s pripojenim do LAN je to NAS. Musi to tiez mat nejaky svoj operacny system, lebo pripojenie do LAN nieje robene ako USB, ze je to len jednoduche hardwarove pripojenie.kajo873 napísal: Št 25. Sep, 2025, 23:06 Hej, k NAS viem pripojiť hoci čo cez USB, ale bude sa NAS chovať ako USB externý disk?
Ano, takto sa to da a z NAS vies na ten USB disk pristupovat.kajo873 napísal: Št 25. Sep, 2025, 23:06Viem že pripojiť ku nas vieš ďalší USB disk kvôli rozšíreniu kapacity, resp. aby ho NAS zálohoval do seba.
Ak to nieje nejaka fotopasca, ze nieje mozne pri tom zariadeni umiestnit NAS, tak by mohlo byt mozne pripojit to zariadenie rovno USB kablom do NAS, aby ukladalo fotky priamo, bez potreby USB kluca. Ale je to treba odskusat, ze ako sa pre NAS to zariadenie bude javit. Musi sa identifikovat ako Mass storage (ako sa identifikuju USB kluce). Vies to testnut aj pripojenim k PC, ci to zariadenie uvidis ako nejaky USB kluc.kajo873 napísal: Št 25. Sep, 2025, 23:06Mám špeciálne zariadenie, ktoré robí snímky a ukladá ich na USB kľúč. Nemá možnosť sieťového pripojenia. Preto hľadám riešenie ako toto zariadenie pripojiť ku nejakému disku ktorý by bol ako USB kľúč, a zároveň ten disk by bol prístupný po sieti.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
- kajo873
- Používateľ
Ďakujem za odpovede.
Jedná sa o lekárske zariadenie od olympusu. Je to zariadenie na gastro/kolonoskopiu. Zariadenie sa dá pripojiť aj do LAN siete. Olympus ponúka svoje riešenie za desiatky tisíc eur, pretože musíš vybudovať server na zber dát, rozbehnúť VM, kde pobeží ich licencovaný softvér, ktorý zberá údaje zo všetkých olympus zariadení v sieti. To je tak pre veľké moderné nemocnice. Ja to potrebujem pre jedno zariadenie.
OFF grid dokáže to zariadenie ukladať snímky len na USB, nevieš tam nič nastavovať, len strčíš kľúč a ukladáš. Preto hľadám nejaké takéto riešenie.
Pátral som a zistil som, že niektoré NAS by mali mať aj režim USB Mass storage. ALe nenašiel som žiadne čo sa ešte predávajú (možno som zle hľadal) aj to ich je ako šafránu.
A druhá vec je že či to niekto má reálne odskúšané, že reálne pripojil NAS akom USB Mass storage.
Prípadne viac hláv viac kapusty, nejaké iné riešenie ešte vymyslieť.
Ďakujem.
Jedná sa o lekárske zariadenie od olympusu. Je to zariadenie na gastro/kolonoskopiu. Zariadenie sa dá pripojiť aj do LAN siete. Olympus ponúka svoje riešenie za desiatky tisíc eur, pretože musíš vybudovať server na zber dát, rozbehnúť VM, kde pobeží ich licencovaný softvér, ktorý zberá údaje zo všetkých olympus zariadení v sieti. To je tak pre veľké moderné nemocnice. Ja to potrebujem pre jedno zariadenie.
OFF grid dokáže to zariadenie ukladať snímky len na USB, nevieš tam nič nastavovať, len strčíš kľúč a ukladáš. Preto hľadám nejaké takéto riešenie.
Pátral som a zistil som, že niektoré NAS by mali mať aj režim USB Mass storage. ALe nenašiel som žiadne čo sa ešte predávajú (možno som zle hľadal) aj to ich je ako šafránu.
A druhá vec je že či to niekto má reálne odskúšané, že reálne pripojil NAS akom USB Mass storage.
Prípadne viac hláv viac kapusty, nejaké iné riešenie ešte vymyslieť.
Ďakujem.
- shiro
- Pokročilý používateľ
Ten Olympus ma nejaky PC kde bezi nejaky operacny system? Alebo je to nieco kompletne custom, nestandardne s vlastnym systemom?
Vyzera to ze niektore modely NAS od QNAP maju co potrebujes. Uz si len prezisti, ci sa cez to USB NASko hlasi ako mass storage, aby ho ten Olympus videl ako USB kluc. Podla popisu to tak vyzera, ale pre istotu:
Vyzera to ze niektore modely NAS od QNAP maju co potrebujes. Uz si len prezisti, ci sa cez to USB NASko hlasi ako mass storage, aby ho ten Olympus videl ako USB kluc. Podla popisu to tak vyzera, ale pre istotu:
https://www.qnap.com/en-me/how-to/faq/a ... -filesdataQNAP NAS models TS-x51A Series, TS-x53B Series and TVS-x73e Series with a USB QuickAccess port allows you to directly access files/data without requiring network connectivity. Other USB ports on the NAS do not support this function.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
Čisto teoreticky, USB kľúče čo majú z konektory z oboch strán vedia fungovať naraz z oboch? Pichol by si to do toho zariadenia a cez kábel pripojil aj do NAS. Ale teraz som vyskúšal jeden taký USB kľúč a keď som ho pripojil do PC tak sa z mobilu odpojil, takže asi nie.
Tu dačo veľmi podobné riešil, sú tam nejaké nápady ale nakoniec nič neporiešil lebo chcel spoľahlivé a robustné riešenie:
https://www.reddit.com/r/sysadmin/comme ... onnection/
Spomínal že fungovalo pripojenie RaspberryPi a pripojenie mobilu cez OTG, samozrejme potom musí bežať nejaká appka na zdieľanie obsahu cez WiFi a takto k nemu potom pristupuješ, len nebolo to 100% spoľahlivé čo bola požiadavka.
Najjednoduchšie hlúpe riešenie bude KVM switch, len musíš ručne prepínať ktoré zariadenie má práve teraz prístup k USB kľúču, nemôžu mať oba naraz. Ale ak je workflow typu nasnímam na USB disk, stlačím tlačidlo a zobrazí sa mi v PC tak by to malo stačiť, určite jednoduchšie ako neustále vyťahovať a prehľadzovať USB kľúč medzi zariadeniami, tam potom aj hrozí že niektorý konektor časom odíde. Sú tam aj zariadenia s diaľkovým ovládačom ak by to pomohlo (aj keď pozerám že to "diaľkové" je len tlačidlo na USB kábli).
https://www.alza.sk/prepinace-kvm-km/18843237.htm
Tu dačo veľmi podobné riešil, sú tam nejaké nápady ale nakoniec nič neporiešil lebo chcel spoľahlivé a robustné riešenie:
Spomínal že fungovalo pripojenie RaspberryPi a pripojenie mobilu cez OTG, samozrejme potom musí bežať nejaká appka na zdieľanie obsahu cez WiFi a takto k nemu potom pristupuješ, len nebolo to 100% spoľahlivé čo bola požiadavka.
Najjednoduchšie hlúpe riešenie bude KVM switch, len musíš ručne prepínať ktoré zariadenie má práve teraz prístup k USB kľúču, nemôžu mať oba naraz. Ale ak je workflow typu nasnímam na USB disk, stlačím tlačidlo a zobrazí sa mi v PC tak by to malo stačiť, určite jednoduchšie ako neustále vyťahovať a prehľadzovať USB kľúč medzi zariadeniami, tam potom aj hrozí že niektorý konektor časom odíde. Sú tam aj zariadenia s diaľkovým ovládačom ak by to pomohlo (aj keď pozerám že to "diaľkové" je len tlačidlo na USB kábli).
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
>> Čisto teoreticky, USB kľúče čo majú z konektory z oboch strán vedia fungovať naraz z oboch?
ako by si vyriesil sharovany filesystem, napriklad NTFS alebo FAT32 ?
ako by si vyriesil sharovany filesystem, napriklad NTFS alebo FAT32 ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- michalesku
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Este v byvalej praci par zakaznikov bralo od nas WD MyBook World ci Live, ci ako sa v ktorom obdobi volali, to bolo presne zariadenie, ake hladas.. Bohuzial je to davna historia, ale malo to USB, RJ45 a vedelo to fungovat na oboch rozhraniach.. Prip. ak by si nasiel nejake z druhej ruky, len s diskom moze byt riziko a vymena nebude taka jednoducha, ako pri beznych NAS..kajo873 napísal: So 27. Sep, 2025, 09:27 ... Pátral som a zistil som, že niektoré NAS by mali mať aj režim USB Mass storage. ALe nenašiel som žiadne čo sa ešte predávajú (možno som zle hľadal) aj to ich je ako šafránu.
Pozrel som par zariadeni v lokalnej distribucii a nic som uz nenasiel.. Mozno Aliexpress by nieco mohol mat..
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
>> malo to USB, RJ45 a vedelo to fungovat na oboch rozhraniach..
ale nie sucasne.
ale nie sucasne.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- kajo873
- Používateľ
Ďakujem za reakcie
RPi to nechcem, nie je to podla mojho nazoru spolahlivé riešenie.
To KVM by bolo fajn, prepínanie by nevadilo, ale sieťové riešenie som si tam nevšimol. Nie je to v jednej miestnosti. Teda tie 19" riešenia sa dajú osadiť sieťovou kartou poznám to, ale to je riešenie 2k€.
Skúsim ešte pohľadať aliexpres verzie buď toho AnywhereUSB, alebo niečo podobné tomu WD.
Ďakujem za brainstorming..
Je to neštandardné zariadenie s vlastným systémom, nevieš tam nič konfigurovať. Čiže tie QNap ako som pozeral videá, asi by nefungoval lebo tam sa to najskôr konfiguruje v PC cez aplikáciu.shiro napísal: So 27. Sep, 2025, 10:35 Ten Olympus ma nejaky PC kde bezi nejaky operacny system? Alebo je to nieco kompletne custom, nestandardne s vlastnym systemom?
Na tom redite odporúčali zaraidenie AnywhereUSB - ako som pochopil nefunguje ako Mass storage, ale mal by vedieť umožniť pristupovať z jedného USB portu na druhý, čiže snímky by sa ukladali na USB zapojené do neho, a následne by cez LAN sieť sa pristupovalo na USB disk.. Ale za 500€ to skúšať je trochu drahá záležitosť. Ak by to 100% fungovalo tak idem do toho.wingo napísal: So 27. Sep, 2025, 10:47 Tu dačo veľmi podobné riešil, sú tam nejaké nápady ale nakoniec nič neporiešil lebo chcel spoľahlivé a robustné riešenie:
RPi to nechcem, nie je to podla mojho nazoru spolahlivé riešenie.
To KVM by bolo fajn, prepínanie by nevadilo, ale sieťové riešenie som si tam nevšimol. Nie je to v jednej miestnosti. Teda tie 19" riešenia sa dajú osadiť sieťovou kartou poznám to, ale to je riešenie 2k€.
Takéto reišenie som našiel aj ja, to by bolo ideálne riešenie, ale všetky možné produkty ktoré boli aj LAN aj USB ako ten WD, tak už sa nedajú kúpiť. Nové som nenašiel nič.michalesku napísal: So 27. Sep, 2025, 13:14 Este v byvalej praci par zakaznikov bralo od nas WD MyBook World ci Live, ci ako sa v ktorom obdobi volali, to bolo presne zariadenie, ake hladas.. Bohuzial je to davna historia, ale malo to USB, RJ45 a vedelo to fungovat na oboch rozhraniach.. Prip. ak by si nasiel nejake z druhej ruky, len s diskom moze byt riziko a vymena nebude taka jednoducha, ako pri beznych NAS..
Skúsim ešte pohľadať aliexpres verzie buď toho AnywhereUSB, alebo niečo podobné tomu WD.
Ďakujem za brainstorming..
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Finta 1
Raspberry Pi 4, 5 a Zero podporuju USB Gadget Mode, kedy vies na USB nastavit rozne mody. Jeden z nich je aj emulacia USB mass storage, cize vies RPi pripojit cez USB k PC a ono to vystupuje ako bezny USB disk. A kedze je to samotny pocitac s LAN a WiFi, tak mozno sa bude dat dostat z druhej strany pomerne jednoducho k datam.
Kedze si vo svete Lisuxu, tak namiesto jednoduchosti budes skumat a menit 50 configov a skusat preco nieco nejde. Ale pokial ti dochadzaju moznosti, toto by mozno stalo za vyskusanie.
Inak USB mass storage je zalezitost na urovni block levelu, tj. zariadenie je podsunute ako celok pocitacu - cize pripojeny disk, kde Windows vidi jednotlive particie, moze ho formatovat a podobne. Kdezto NAS cez siet je na urovni file levelu. By default su tieto dve vrstvy nekompatibilne a zavisi od zariadenia ako sa s tym vysporiada a ci vobec. Teoreticky by sa dali nejako automatizovane kopirovat fotky na RPi z jedneho uloziska na vedlajsie (jedno pristupne cez USB, druhe cez LAN).
Finta 2
Co tak skusit take tie klasicke WiFi SD karty? Bolo to urcene na taketo pripady. Cez USB adapter to pichnes do stroja, ten na to uklada fotky a na druhej strane to precitas cez WiFi. Vo vseobecnosti su to uz zabudnute zariadenia, kedze snad kazde zariadenie dnes ma WiFi a ostatne pripady lahsie a rychlejsie ohandluje USB citacka. Tipujem, ze bude problem nieco zohnat a navyse to asi nebude super odladene a bezproblemove. Opat vsak, moznosti vela nemas, tak za par desiatok eur sa to moze odskusat.
Raspberry Pi 4, 5 a Zero podporuju USB Gadget Mode, kedy vies na USB nastavit rozne mody. Jeden z nich je aj emulacia USB mass storage, cize vies RPi pripojit cez USB k PC a ono to vystupuje ako bezny USB disk. A kedze je to samotny pocitac s LAN a WiFi, tak mozno sa bude dat dostat z druhej strany pomerne jednoducho k datam.
Kedze si vo svete Lisuxu, tak namiesto jednoduchosti budes skumat a menit 50 configov a skusat preco nieco nejde. Ale pokial ti dochadzaju moznosti, toto by mozno stalo za vyskusanie.
Inak USB mass storage je zalezitost na urovni block levelu, tj. zariadenie je podsunute ako celok pocitacu - cize pripojeny disk, kde Windows vidi jednotlive particie, moze ho formatovat a podobne. Kdezto NAS cez siet je na urovni file levelu. By default su tieto dve vrstvy nekompatibilne a zavisi od zariadenia ako sa s tym vysporiada a ci vobec. Teoreticky by sa dali nejako automatizovane kopirovat fotky na RPi z jedneho uloziska na vedlajsie (jedno pristupne cez USB, druhe cez LAN).
Finta 2
Co tak skusit take tie klasicke WiFi SD karty? Bolo to urcene na taketo pripady. Cez USB adapter to pichnes do stroja, ten na to uklada fotky a na druhej strane to precitas cez WiFi. Vo vseobecnosti su to uz zabudnute zariadenia, kedze snad kazde zariadenie dnes ma WiFi a ostatne pripady lahsie a rychlejsie ohandluje USB citacka. Tipujem, ze bude problem nieco zohnat a navyse to asi nebude super odladene a bezproblemove. Opat vsak, moznosti vela nemas, tak za par desiatok eur sa to moze odskusat.
- shiro
- Pokročilý používateľ
To nieje problem sak do QNAPu pristupujes cez LAN z hocicoho.[/quote]kajo873 napísal: Po 29. Sep, 2025, 23:23 Je to neštandardné zariadenie s vlastným systémom, nevieš tam nič konfigurovať. Čiže tie QNap ako som pozeral videá, asi by nefungoval lebo tam sa to najskôr konfiguruje v PC cez aplikáciu.
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
Obávam sa že iba riešenie s USB Gadget mode ktoré spomínal vyššie Zoom by mohlo fungovať.
Kedysi Sandisk ponúkal Connected Wireless Flash Drive, čo bol USB mass storage a WiFi prístupom, ale tieto režimy nefungovali súčasne.
Tiež sme kedysi experimentovali v starších kamerách s SD kartami s Wifi prístupom, ale tam to fungovalo cez nejakú aplikáciu ktorá to odtiaľ sťahovala. A nefungovalo to so všetkými kamerami. Takže týmto smerom by som nemal veľké očakávania ani keby sa ti podarilo niečo staršie zohnať.
Kedysi Sandisk ponúkal Connected Wireless Flash Drive, čo bol USB mass storage a WiFi prístupom, ale tieto režimy nefungovali súčasne.
Tiež sme kedysi experimentovali v starších kamerách s SD kartami s Wifi prístupom, ale tam to fungovalo cez nejakú aplikáciu ktorá to odtiaľ sťahovala. A nefungovalo to so všetkými kamerami. Takže týmto smerom by som nemal veľké očakávania ani keby sa ti podarilo niečo staršie zohnať.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.