ARCTIC Liquid Freezer III 420 Pro
Re: ARCTIC Liquid Freezer III 420 Pro
Ale veď na kontrolu mám od dosky aplikáciu A tuning. Tam sa to upravuje. Ale proste nefunguje to. V manuale spomínajú cpu fan 2.ale ja taký na doske nemám.
Pozri v BIOSe, či máš AiO header nastavený na PWM reguláciu.
Následne musí ísť ovládať aj cez FanControl
Následne musí ísť ovládať aj cez FanControl
ITX >>> ATX
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Na to sa ho uz 3x pytam. Serie na to.
V programe len vidis nejake otacky na nejakom konektore. Ani len ten manual nevies citat, ziadny cpu fan 2 sa tam nespomina.xvydra napísal: So 27. Sep, 2025, 13:50 Ale veď na kontrolu mám od dosky aplikáciu A tuning. Tam sa to upravuje. Ale proste nefunguje to. V manuale spomínajú cpu fan 2.ale ja taký na doske nemám.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
Water pump mod vypni (používa sa pre 3pin DC reguláciu) a prepni do klasickej PWM regulácie
Naposledy upravil/-a Miso122 v So 27. Sep, 2025, 14:13, upravené celkom 1 krát.
ITX >>> ATX
- shiro
- Pokročilý používateľ
Mam pocit ze to nieje manual k tvojej doske asrock b650m-hdv m.2 o ktorej si pisal ze ju mas.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
Už si konečne pozrel v BIOSe ako to tam je nastavené?
ITX >>> ATX
Nie, sak načo. Má aplikáciu predsa.
CPU: R7-9800X3D Cooler: AC LF3 420 MB: x870E Nova GPU: RTX 3080 Ti Suprim X
RAM: Corsair Vengenance 64GB 6200CL28 SSD OS: Corsair MP600 PRO XT 2TB
PSU: Corsair HX1000 CASE: Fractal Torrent
RAM: Corsair Vengenance 64GB 6200CL28 SSD OS: Corsair MP600 PRO XT 2TB
PSU: Corsair HX1000 CASE: Fractal Torrent
Tak som bol teraz v biose. Bolo tam xy nastavení. Ja sa v tom nevyznám. Tak som dal na všetko water Pump. Pwm. A customize. Výsledky v a tuning si teraz takéto. Tá vrm vrtulka čo je na procesore asi nedokáže ísť na menej. Na všetky vetráky som aplikoval toto nastavenie. Ak treba niečo zmeniť povedzte. Ja som chcel len dostať vetráky na čo najmenšie otáčky. Chápete mám ******** cpu. Tak akože čo. To pbo - 35 znížilo moje akože idle na 35 stupňov. Tak načo to má ísť plne gule. Hry som ešte neskúšal. Iba web + Torenty. A stále ste mi nepovedali či mám skúšať pbo - 40. Disky si držia v tejto bedni nenormálne teploty až som z toho prekvapený. Lebo predtým viete že bi 42 stupňov a aj keď teraz som znížil vetráky na úplne minimum tak akože bomba podľa mňa. Bedňa vyriešila naozaj veľa. Aj keď nemám klietku na hdd a vyriešil som to ako sa dalo. Ale vďaka vám aj spotreba cpu klesla na cca 6 watt. Teplota na cca 32 stupňov.. Akože veľmi som vám povďačný. Hrozne moc ste mi všetci pomohli. No teším sa veľmi. Ani neviete ako.

- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Rovno hovorim, ze som necital posledne 2 strany, lebo som bolo niekde na strane 4 ci 5, potom ze si pospim trochu a sme na strane 7. Sa divim, ze tu este nezaznela hlaska, ze treba novu dosku. Idealnu nejaku 500,-€ dosku k 7600X s aspon 12 FAN konektormi - jeden z nich snad bude musiet robit to, co chces.
Co sa tyka PBO, tak nie, nemas skusat PBO -40, ked si este ani neotestoval -35 (co uz je samo o sebe hodnota, ktoru ten CPU nemusi dat na 100%). Takze teraz je cas, ked nechas -35 a budes skusat nejaku zataz - 3Dmark, Cinebench, samotne hry a podobne. Podtaktovava sa tak, ze kazdy krok aspon naokolo odskusas, ze je stabilny a to neznamena, ze spustis jednu aplikaciu vo Windowse a vsetko je teda OK. Dalej, ked odskusat, ze -35 je stabilnych, tak nie je uplne dovod ist nizsie, ak si spokojny s terajsou spotrebou a teplotou CPU. Nemusis ist uplne na hranu toho, co zvladne tvoj CPU.
Co sa tyka tvojich fanov, aplikacie a BIOSu, tak neviem no... v BIOSe sa nevyznas, tak to tam vselijako poprecvakavas, a potom vo Windowse vymyslis krivku, kde fan (alebo pumpa) ide na 14% PWM, az kym CPU nema 98°C. Skvele. Ono z nejakeho dovodu existuju v BIOSe defaultne nastavenia. A taktiez na vsetkych vetrakoch vies nastavit aj jednoduche nastavenie (akoze Quiet, Turbo a tak). Nemusis tam nutne zadavat tie krivky rucne cislami. Dalsia vec je, ze BIOSy vedia prejst vsetky vetraky a zistit, aky maju najnizsi PWM duty cycle, tj. pri akom najnizsom nastaveni sa este tocia a s tym potom dokazu robit. Takze byt tebou, tak by som teraz testoval, ci je CPU stabilny a trochu krajsie sa pohral s tymi nastaveniami vetrakom.
Nejdem ani len zistovat, ako to mas zapojene, do ktorych konektorov, ktore fany prepojene medzi sebou a podobne. Nebude to mat vyznam.
Co sa tyka PBO, tak nie, nemas skusat PBO -40, ked si este ani neotestoval -35 (co uz je samo o sebe hodnota, ktoru ten CPU nemusi dat na 100%). Takze teraz je cas, ked nechas -35 a budes skusat nejaku zataz - 3Dmark, Cinebench, samotne hry a podobne. Podtaktovava sa tak, ze kazdy krok aspon naokolo odskusas, ze je stabilny a to neznamena, ze spustis jednu aplikaciu vo Windowse a vsetko je teda OK. Dalej, ked odskusat, ze -35 je stabilnych, tak nie je uplne dovod ist nizsie, ak si spokojny s terajsou spotrebou a teplotou CPU. Nemusis ist uplne na hranu toho, co zvladne tvoj CPU.
Co sa tyka tvojich fanov, aplikacie a BIOSu, tak neviem no... v BIOSe sa nevyznas, tak to tam vselijako poprecvakavas, a potom vo Windowse vymyslis krivku, kde fan (alebo pumpa) ide na 14% PWM, az kym CPU nema 98°C. Skvele. Ono z nejakeho dovodu existuju v BIOSe defaultne nastavenia. A taktiez na vsetkych vetrakoch vies nastavit aj jednoduche nastavenie (akoze Quiet, Turbo a tak). Nemusis tam nutne zadavat tie krivky rucne cislami. Dalsia vec je, ze BIOSy vedia prejst vsetky vetraky a zistit, aky maju najnizsi PWM duty cycle, tj. pri akom najnizsom nastaveni sa este tocia a s tym potom dokazu robit. Takze byt tebou, tak by som teraz testoval, ci je CPU stabilny a trochu krajsie sa pohral s tymi nastaveniami vetrakom.
Nejdem ani len zistovat, ako to mas zapojene, do ktorych konektorov, ktore fany prepojene medzi sebou a podobne. Nebude to mat vyznam.
Tak ja mám na doske len 4 konektory. Cpu fan a chassis fan 1-3. To je celé. Potreboval som len vedieť či to dokážem nejako znížiť. Áno. Poradili ste mi. Keď som to predstavil v biose na water Pump a customize tak odrazu to ide ovládať aj v aplikácii od dosky. To postupne doladíme. Ale už sa to aspoň dá. Áno vyskúšam teraz hry na tom oled TV ktorý som už rok ani nezapol aby som ho nedegradoval nejakým statickým obrazom. Tak som si radšej kúpil monitor 24 palcový za 10eur na bazoši a všetko beží na ňom.
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
No, sam si napastoval screenshoty z navodu, kde mas napisane, ze na Fan konektory vies nastavit [Customize] [Silent Mode] [Standard Mode] [Performance Mode] [Full Speed]. Asi by som vsade nechal Silent Mode namiesto tvojej placatej krivky. A pisal si, ze si nastavil Water Pump mode na nejakom konektore. Vies co to robi vobec? Cital si vyssie prispevky? Zmeni to ovladanie na konektore z PWM na DC a tym ovlada pumpu.
Zvysne vetraky skus nejako zgrupit podla modelu - je vhodne mat napriklad 3 rovnake vetraky pichnute do jedneho fan konektora, lebo ich lahko mozes rovnako ovladat (najdes im otacky, pri ktorych nehucia a tak). Vsetky vzduchove fany prepni do PWM rezimu a daj do Silent modu alebo co. Zakazdym odskusaj, ci stiha chladenie - benchmarky idealne a pozorovanie teploty CPU, GPU a tak.
A dufam, ze priebezne aktualizujes BIOS. Na tvoju dosku ich vyslo cez 20 a posledny vcera. Obsahuje novu AGESU, co je vzdy dobre mat aktualne.
- PWM strieda plny vykon (12V) a ziadny vykon (0V). V jednoduchosti, 1 sekundu ide 12V, potom 1 sekundu 0V a tym sa vetrak toci pomalsie, ale nezastane, ako keby si mu pustil malu voltaz. Samozrejme tie medzery nie su sekundove ale milisekundove.
- Water Pump rezim toto nemoze robit, lebo by konstantne vypinal a zapinal napajanie pumpe a tym ju odrovnal. WP rezim = DC rezim = mas konstantne zapnute napatie, ale postupne ho znizujes - napriklad tam pojde 7V namiesto 12V.
Zvysne vetraky skus nejako zgrupit podla modelu - je vhodne mat napriklad 3 rovnake vetraky pichnute do jedneho fan konektora, lebo ich lahko mozes rovnako ovladat (najdes im otacky, pri ktorych nehucia a tak). Vsetky vzduchove fany prepni do PWM rezimu a daj do Silent modu alebo co. Zakazdym odskusaj, ci stiha chladenie - benchmarky idealne a pozorovanie teploty CPU, GPU a tak.
A dufam, ze priebezne aktualizujes BIOS. Na tvoju dosku ich vyslo cez 20 a posledny vcera. Obsahuje novu AGESU, co je vzdy dobre mat aktualne.
- shiro
- Pokročilý používateľ
Nieje. Cely cas pisem o manuali. Ty sem fotis "software bios setup guide", ktora je spolocna pre 5 chipsetov. Si robis prdel? Samozrejme ze tam budu veci kt. na svojej doske mat nemusis.xvydra napísal: So 27. Sep, 2025, 16:02 Je je. A aplikácia A tuning vie ovládať krivky. Všetkých 4pinov na doske. Len proste pri troch sa nedeje nič aj keď to nastavím na 30% aj pri 90tich stupňoch. Ono si to stále ide svoje otáčky.
Stale nevieme do kt. konektoru mas vobec tu pumpu pichnutu, posledne si napisal tri rozne konektory.
5x sme ta museli vyzyvat aby si siel do BIOS a nastavil konektor pre pumpu do PWM rezimu. Aspon to mas konecne hotove.
Krivky si ponastavuj, aby sa rychlost fanov na radiatore zvysovala plynule s teplotou CPU. Nechaj na minime do nejakych 60C teploty CPU a potom dvihaj krivku plynule do nejakych 50% v niekolkych krokoch. Pripadne doladis v zavislosti na tom, ako vodnik odvadza teplo.
Radiator mas preco na prednej strane bedne? Predne fany tlacia vzduch cez teply radiator a zohrievaju celu bednu. Radiator ma byt na vrchu bedne a nech cezen fany tlacia vzduch von. Na prednej strane skrine maju byt fany nasavajuce studeny vzduch.
S tebou sa bavit to je jak s jelitom. Nikoho nezaujimaju nepodstatnosti "To je celé." "Áno. Poradili ste mi.", alebo ze ti fany dosli zo Zvolena, ze je v BIOSe XY nastaveni...no nehovor. A podstatne info je roztratene medzi tymito hlupostami.
Vzdy ries naraz len jeden z problemov, ak ich mas viac. Nesahaj do veci kt. nerozumies. Potom rozbabres dalsich 10 veci a cely kolotoc tvojich sr*ciek sa rozbieha odznova.
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB