ARCTIC Liquid Freezer III 420 Pro

Všetko o chladení procesorov, grafických kariet, pasí­vne chladenie, ventilátory...
xvydra
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39

Re: ARCTIC Liquid Freezer III 420 Pro

Príspevok od používateľa xvydra »

Namiesto chat GPT mám predsa vás. Žiadny experiment. 2-3 Fany čo mám 486 DX33? Bedňa je veľká aby vošiel po metrový vodný chladič tak ten tam je. Ten má v základe 3 vetráky. Hore na výfuk z bedne sú 3 vetráky. Vzadu má každá bedňa 1 vetrák. Jedine čo som pridal je vetrák čo som položil na hdd tak čo preboha nenormálne chcem? Zapojil som huby a oni proste nefungujú ako majú. Včera už som bol z toho na nervy. Dal som po fľaše vodky a išiel som spať lebo už by som to asi rozbil. Nič nenormálne nechcem len aby išli všetky vetráky ako majú. Mám lacnú dosku asrock b650m-hdv m.2. Ktorá neutiahne na jednom 4pine dva a viac ventilátorov. To je celé.
xvydra
Používateľ
Používateľ

Tak dnes sa počítač rozhodol že všetko pôjde ako má. Lebo nerobil som s nim odvčera nič. Ale dnes všetko ide. Veľa krát sa mi to už stalo keď som skladal nejaký počítač. Všetko bolo zapojené ako malo byť ale počítač nešiel. Nechcel tak nešiel.

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Keďže som nenašiel ďalší sata kábel ktorý by som mohol zapojiť do zdroja na tie fan huby tak som to musel zapojiť takto. Zdroj ma asi 10 rokov a ten kábel možno už ani neexistuje. Lebo budete mi nadávať že aký bordel v tom mám. Musel som to zapojiť takto inak mi nedosiahnu tie káble zo ssd a hdd. Tam kde sú dva ssd zapojené je fan hub kde sú zapojené 3x arctic P14 max. A tam kde sú dva hdd je zapojený fan hub a do neho je zapojený vrm vetrák čo je na cpu a dva be quiet pure Wings 3 140 mm. Teraz mám otázku kto má taký chladič ako ja. Tá pumpa sa vážne nedá nastaviť na nižšie otáčky. Tam všade v biose mi ide nastaviť len 60% ale to určite neni keďže je tam stále viac ako 2200 otáčok a maximum je asi 2800?

WINGO : potvrdzujem. Tie P14 Max nejdú nižšie nastaviť ako 945 otáčok. Aj keď som v biose nastavil 10% tak to stále ide minimum na 945rpm

1.4 volta na ramkach je xmp1 profil nastavený v biose.

Neviem čo včera počítaču ZAJEB****. Myslím si že každý PC má svoju dušu. Keď nechce nejde. Ten môj ide dnes bez sebe menších chýb. Okrem otáčok pumpy tie neviem ako znížiť viac. Ak sa to dá. Nerobil som žiadny reset biosu. Odpojil som všetky káble od PC a šiel som potom spať. Nsratý. Dnes som ho zapol a všetko fungovalo ako má bez akéhokoľvek zásahu. Upravil som si len krivky otáčok v biose. Keď som zistil že všetko ide a funguje.
Používateľov profilový obrázok
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

xvydra napísal: Pi 03. Okt, 2025, 09:12 Namiesto chat GPT mám predsa vás. Žiadny experiment. 2-3 Fany čo mám 486 DX33? Bedňa je veľká aby vošiel po metrový vodný chladič tak ten tam je. Ten má v základe 3 vetráky. Hore na výfuk z bedne sú 3 vetráky. Vzadu má každá bedňa 1 vetrák. Jedine čo som pridal je vetrák čo som položil na hdd tak čo preboha nenormálne chcem? Zapojil som huby a oni proste nefungujú ako majú. Včera už som bol z toho na nervy. Dal som po fľaše vodky a išiel som spať lebo už by som to asi rozbil. Nič nenormálne nechcem len aby išli všetky vetráky ako majú. Mám lacnú dosku asrock b650m-hdv m.2. Ktorá neutiahne na jednom 4pine dva a viac ventilátorov. To je celé.
Ako vobec mozu ludia fungovat s troma fanmi? Bosoractvo, cary.
Na radiatore maj tri fany, to zmysel dava. Jeden dozadu bedne, nech fuka von. Vrchne odmontuj, nech neprekazaju a otestuj ako sa budu teploty spravat. Na HDD nemas co mat polozeny fan.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
xvydra
Používateľ
Používateľ

Bedňa nemá klietku. Tak som 6tb hdd na Torenty ktorý má nabehané 42 tisíc hodín a mal nonstop teplotu 42 prišróboval o spodok bedne. Keďže vpredu mám radiátor a ten disk je v uzavretom priestore tak som pre istotu naňho položil be quiet pure Wings 3 140 mm. Možno stúpa teplo nahor ale je tam teplo aj z grafickej karty aj z diskov. Je to teda zlé ak tri ventilátory pomáhajú z bedne odsať teplý vzduch??? Ďalej sa mi podarilo vyriešiť vysoké otáčky pumpy s tým blbý softom od dosky. Lebo v biose nejde nastaviť menej ako 2250 otáčok. Ale cez soft k doske sa to teraz podarilo. Takže sa teším.

Obrázok

Obrázok
Naposledy upravil/-a xvydra v Pi 03. Okt, 2025, 12:42, upravené celkom 1 krát.
Miso122
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 27. Nov, 2019, 21:36

Príspevok od používateľa Miso122 »

shiro je ako vždy, trochu zakomplexovaný, treba ho brať s rezervou.

fany hore kľudne nechaj, určite teplotám iba pomôžu.

asrock appku by si už konečne mohol zahodiť a namiesto nej https://getfancontrol.com/
ITX >>> ATX
xvydra
Používateľ
Používateľ

Ale podarilo sa s ňou znížiť pumpu. Hore som updatoval príspevok. Skúšal som ten fan kontrol čo ste mi tu poradili ale písalo mi to že sa nepodarilo spárovať teplotný senzor s vetrákom a tak sa nedajú ovládať otáčky. Takže nič mi tá aplikácia nepomohla.

Wingo : poteším ťa. Kázali ste mi nastavovať tie krivky v biose. Ale tie P14 MAX potom nejdú nastaviť menej ako si písal ani pumpa. Tiež beží jak divá 2250rpm. A cez ten soft od dosky som znížil pumpu na 1000rpm. Vrm na 700rpm. A P14 MAX sa mi podarilo stlačiť na 321 otáčok. Otáčky idú stabilne na 322-323rpm. Je to stabilné nelietajú otáčky.

Obrázok

Obrázok

Obrázok
wingo
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36

Príspevok od používateľa wingo »

Zaujímavé. Tak fajn keď to ide. Asi je hlavne problém pri rozbiehaní ak sú nastavené nižšie otáčky a takto sa rozbehnú cez UEFI na 900 a po nabehnutí Windows zregulujú na menej cez ten program. A môžno im pomáha aj to že nie sú priamo do dosky ale cez ten fan hub. A možno Arctic vydal novú revíziu. Bohvie, ale nemusí nás to trápiť, hlavne že to funguje k tvojej spokojnosti.

Osobne by som tie fany vymenil za P14 Pro PST ak sa ti dajú vrátiť do 14 dní. Majú aj Value pack s 5ks za výhodnú cenu a budeš mať všetky fany v bedni rovnaké, jedny z naj na trhu. Ale je to na tebe, ak sa ti nechce a si spokojný alebo sa ti už nedajú vrátiť tak nechaj tak.

To že máš 8 fanov, no nie je to nevyhnutné ale ani to ničomu nevadí, práve naopak je to fajn pre teploty a môžeš ísť nižšie s otáčkami oproti situácii s menej fanmi pri zachovaní teplôt. A máš ich aj dobre rozmiestnené. Ten na HDD mi síce príde zbytočný ale ničomu neublíži tak prečo nie ak máš navyše a ti to pridá pokoj na duši.
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 7 9800X3D, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, ASRock B850M-X WiFi, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6200, Sapphire Pulse RX 9070XT 16GB, Samsung 980 PRO 2TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX/Edifier M60 + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 7600X, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury@6000, Gigabyte RTX 3070 8GB Vision, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Gigabyte P650SS ICE, Zalman P10 White, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Edifier WN820NB Plus
xvydra
Používateľ
Používateľ

Dva Fany sú zo Zvolena a jeden z alzy. Keďže sa dali nastaviť pod 400 otáčok co je deklarované minimum tak fajn. Nieje ich počuť tak zatiaľ to asi riešiť nemusím. Arctic Liquid Freezer mi dovolil is na - 36pbo čo predtým keď som dal - 20 tak počítač sa nerozbehol. Pumpa nepíska. Všetko sa dalo ce ten soft doladiť k mojej spokojnosti. Chápem že som vás všetkých len tak pobavil. Ale aj keď je to na 11 strán postupne ste mi pomohli vyriešiť moje všetky problémy za čo som vám vďačný aj za vašu trpezlivosť somnou. Ten fan na hdd skúsim teraz odstrániť a porovnať teplotu potom. Co fúka cez ten radiátor. 42 stupňov som mal v starej bedni. Neviem koľko to bude mať. Ak sa to zase zvýši na 42 stupňov tak ho tam vrátim naspäť. Aj keď ste mi písali že ten HDD vie bežať aj na 42 stupňoch. Áno tešim sa a oslavujem. Takže na zdravie všetkým. A na moju dosku písali že sa tam hreju vrm na doske že by bolo dobré to chladiť a tento chladič má tú vrtuľku na ofuk vrm. To je úplne bomba. Takže to vyriešilo ďalší problém. A viem že v tejto bedni a s touto zostavou ventilátorov a chladiča uchladím úplne čokoľvek. Ďalší level bude nový zdroj 1600watt,nový cpu a nová grafická karta. Potom už bude pokoj asi pre mňa na ďalších 7 rokov. Keďže ja to mám len na hry. Ale to až o polroka. Uvidíme čo prinesie nový rok. Ako to pohne cenami. A kto čo bude predávať na bazoši. Mne sa tam podarili kúpiť dva 18tb disky s malými hodinami za dobré peniaze. Takže treba tam striehnuť lebo dobré veci sa tam dlho neohrejú. Každopádne každý nákup bude tu schválený. Keď mi potvrdíte že áno toto je tá najlepšia voľba momentálne pre mňa.
xvydra
Používateľ
Používateľ

No a ešte toto by som potreboval poradiť ale nebudem kvôli tomu zakladať zbytočne novú tému. Na grafickej karte hneď vedľa konektorov napájania som objavil taký prepínač. Neviete niekto zistiť že načo to slúži? Ja som to nezistil.

Obrázok

Obrázok
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Stiahnes manual a pozres nie?
Tipujem performance/quiet GPU BIOS
Miso122 napísal: Pi 03. Okt, 2025, 12:39 shiro je ako vždy, trochu zakomplexovaný, treba ho brať s rezervou.
fany hore kľudne nechaj, určite teplotám iba pomôžu.
asrock appku by si už konečne mohol zahodiť a namiesto nej https://getfancontrol.com/
Komplexy tu predvadza vidis kto, uz 10 stran :-)
Fany hore mozu pomoct, uvidi ked otestuje s nimi/bez nich. Zbytocne ich riesit (a riesit X problemov s hubmi) ak mu to spravi 2C rozdiel.
Asrock appka nieje zla, pouzival som ju dlhu dobu. Je robena pre BFU, nema tolko moznosti ale regulovat reguluje. Fancontrol ci Argus su jasne ze lepsie. Pokial funguju. Tiez sa mi stalo ze mi Fancontrol nevidel vsetky fany. Asrock appka ci Argus ich vidi. Mam 4, napichane rovno do MB, kazdy do svojho konektora.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
xvydra
Používateľ
Používateľ

Neni manuál. Nenašiel som. Tak v budúcnosti kúpim lepšiu dosku kde nebudem musieť toto riešiť.
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Hladaj lepsie. Vyrobcovia maju bezne manualy na download.
Xiaomi 14T 256GB
xvydra
Používateľ
Používateľ

Jaaj to som nevedel.tak ked najdes budes big BOSS. XFX Speedster SWFT 319 Radeon RX 6800 CORE
xvydra
Používateľ
Používateľ

Tak super. Ďakujem. Čiže pre mňa keď to mám takto pretaktovane a podvoltovane to má vôbec význam prepínať to vôbec?

Obrázok

Obrázok
Vlko
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 12:51

Príspevok od používateľa Vlko »

nemá, vždy je lepsie tichý bios a ručne dotaktovať, aby vrtule pri rovnakej teplote pomalšie točili.
AMD Ryzen R9 7950X3D UV-OC, Noctua NH-D15S [NA-HC4] chromax.black&white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 @6258MHz CL30 White RGB, MSI RTX 5070 Ti 16G GAMING TRIO OC PLUS @3,2/34Ghz, NVMe SSD Samsung 990 PRO 1TB + Kingston A2000 1TB, SATA SSD Team Group CX2 1TB, A4tech Bloody V7M HoleLess, Seasonic Focus Plus SSR-750FX Gold, Lian Li Lancool 215 White, 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz

Návrat na "Chladiče a všetky druhy chladenia"