Dešifrovanie pracovnej plochy

Všetko o operačných systémoch...
POZOR: žiadny WAREZ
Brego
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ne 23. Nov, 2025, 23:00

Dešifrovanie pracovnej plochy

Príspevok od používateľa Brego »

Dobrý večer,
celý problém začal tým, že som zašifroval jeden bezvýznamný súbor na pracovnej ploche. Bol to iba test v domnienke, že touto možnosťou nastavujem iba heslo na samotný súbor a že sa tým "zahesluje". Už poriadne neviem, čo som tam postláčal, ale pýtalo si to akýsi certifikát a nieslo to názov EFS. Pravdepodobne som vytvoril certifikát na šifrovanie dát. Prejavovalo sa to tak, že keď som vytvoril na pracovnej ploche nový súbor, tak mal pri sebe automaticky yellow padlock (žltý zámok). To sa mi nejakým spôsobom, ktorý si už naozaj nepamätám, podarilo vyriešiť. Teraz sa mi ale deje to, že pokiaľ vytvorím na ploche poznámkový blok, tak mi nejde premenovať a vyjde mi chybové hlásenie. Pri priečinku nie, netuším prečo, ale ten mi ide premenovať, iba poznámkový blok. Ostatné formy som neskúšal, ale pravdepodobne to nie je podstatné

Pri pokuse o zmenu názvu toho poznámkového bloku, mi to na 2 sekundy zamrzne a vypíše následné chybové hlásenie. Pri priečinku to síce tiež zamrzne, ale dokážem upraviť názov. https://i.imgur.com/6nYIxzc.png

Vypol som bitlocker disku i keď to s tým pravdepodobne nič nemá. Osobne sa domnievam, že to má niečo s tým, že konkrétny EFS certifikát pre šifrovanie súborov som našiel a odstránil, skúšal som rôzne zaujímavé cmd príkazy, ale stále mám pri súbore dekstopu žltý zámok. Doteraz som nedokázal ani vo vlastnostiach pracovnej plochy odškrtnúť šifrovanie obsahu priečinka. Podarilo sa mi aj to prelomiť a vypnúť celkovo šifrovanie. Pokiaľ však momentálne odškrtnem toto šifrovanie a pokúsim sa o použitie, tak dôjde k chybe "The system cannot find message text for message number 0x%1 in the message file for %2".

Taktiež sa domnievam, že som spravil zásadnú chybu, že som vymazal spomenutý, mnou vytvorený, certifikát. Existuje spôsobom na jeho backup ? Prípadne iné riešenie tohto problému ? Dopracoval som sa k poslednému riešeniu, kedy by som mal vytvoriť nový desktop a presunúť tam obsah - nahradiť a starý vymazať.

Som jediný majiteľ zariadenia a nemám žiadny iný profil s ktorým by to mohlo byť v kolízii. Okrem toho mám pri tých samotných profiloch nastavené všetky permissions. V prílohe zasielam zoznam všetkých dôležitých snímok.

Budem naozaj veľmi vďačný za akúkoľvek pomoc, nedokážem si rady už pár dní a preto vás prosím, ak by ste vedeli poradiť.
Prajem príjemný štart do nového týždňa.

Zoznam snímok: https://imgur.com/a/2ImzQ8e

PS: Vopred sa ospravedlňujem, pokiaľ som náhodou nedodržal správny vzor, prikladanie odkazov alebo priradenie topicu. Nie je to mojim cieľom a rád sa poučím.
Používateľov profilový obrázok
wingo
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36

Re: Dešifrovanie pracovnej plochy

Príspevok od používateľa wingo »

Keďže si jediný majiteľ a skúšal si všelijaké zaujímavé cmd príkazy tak podľa mňa ideálne riešenie ako to dať do poriadku je spraviť zálohu súborov a spraviť novú čistú inštaláciu Windows. Windows sa síce vie nainštalovať aj bez formátu disku a staré veci dá do adresára Windows.old, ale zálohovať pre istotu sa vždy oplatí.
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 7 9800X3D, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, ASRock B850M-X WiFi, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6200, Sapphire Pulse RX 9070XT 16GB, Samsung 980 PRO 2TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX/Edifier M60 + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 7600X, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury@6000, Gigabyte RTX 3070 8GB Vision, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Gigabyte P650SS ICE, Zalman P10 White, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Edifier WN820NB Plus
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Najlepsi je uzivatel, ktory nevie co robi. Nepamata si na co kde klikal, nenapise co do cmd pozadaval, a my si mame vestit z gule...
Predavas deti na organy, pasujes ludi ci zbrane, ze mas neskutocnu potrebu si na domacom pc nieco sifrovat?

Ak nezaberie postup nizsie, prajem prijemny reinstall OS. V tvojom pripade najrychlejsie a najefektivnejsie riesenie.
A yellow lock on a Windows file means it's been encrypted with the Encrypting File System (EFS) and requires the user's EFS certificate to access. If you are the original user and encrypted the file, you should be able to remove the lock by unchecking the "Encrypt contents to secure data" box in the file's advanced properties. If you have reset your PC or no longer have the original user's EFS certificate, the files are likely permanently locked unless you can restore the certificate or recover the old user profile.
Remove the lock if you are the original user

Right-click the file or folder and select Properties.
In the General tab, click the Advanced button.
Uncheck the box that says "Encrypt contents to secure data".
Click OK, and then click OK again on the properties window.
If it was a folder, you may be prompted to apply the changes to subfolders and files; select that option to remove the lock from all items inside
Video navod k textu vyssie:
https://youtu.be/D4TL28Wqpws?si=YnWyhp6iIebO0g2w&t=178
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Brego
Nový používateľ
Nový používateľ

Prajem dobrý deň,
vidím, že ťa táto situácia rozhnevala ešte viac, ako mňa samotného. Ako som už spomenul úplne na začiatku, skutočne som nevedel čo robím a jednalo sa iba o test. Chcel som vedieť, ako sa heslujú súbory za normálnych podmienok. Napríklad, keď ti príde výplatnica a musíš zadať heslo. V mylnej domnienke som to však zašifroval a zaškrtol taktiež to, že chcem zašifrovať aj nadpriečinok, teda pracovnú plochu.

Samozrejme som skúmal rôzne youtube videá, avšak ani táto možnosť mi nepomohla. Ospravedlňujem sa, že som nezaslal konkrétne kroky, ale už som bol z toho jeleň a skúšal to dať rôznymi spôsobmi preč, pretože ma zmiatol akýsi certifikát EFS a podobne.

Myslíte si, že je nutné reinštalovať celý windows a zakúpiť nový kľúč, nestačilo by iba vytvoriť novú pracovnú plochu (nadpriečinok), prípadne nového užívateľa a momentálneho zmazať ? Počul som aj názor bodu obnovenia, avšak neviem, či sa šifrovanie dotýka aj toho.

Chybové hlásenia https://imgur.com/a/V5cp6r9

Použité CMD príkazy:
cipher /D /S:"%USERPROFILE%\Desktop"
attrib -E "%USERPROFILE%\Desktop"
cipher /U /N
fsutil behavior set disableencryption 1
wingo
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36

Príspevok od používateľa wingo »

Nepotrebuješ nový kľúč, kľúč je už spárovaný s tvojim PC a aktivuje sa automaticky.

Zmena používateľa by tiež mala pomôcť keďže plocha je viazaná na používateľa (každý má svoju), otázka je len či si svojimi pokusmi nedobabral celý Windows.

Na šifrovanie dokumentov je ideálne používať zabudovanú funkcionalitu, prinajhoršom skomprimovať do ZIP/RAR/7ZIP s heslom, čo mám skúsenosti tak vo väčších firmách výplatné pásky zvyknú chodiť ako zašifrované PDF keďže takto je to chránené aj počas celej cesty k tebe, nie až u teba na PC.
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 7 9800X3D, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, ASRock B850M-X WiFi, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6200, Sapphire Pulse RX 9070XT 16GB, Samsung 980 PRO 2TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX/Edifier M60 + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 7600X, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury@6000, Gigabyte RTX 3070 8GB Vision, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Gigabyte P650SS ICE, Zalman P10 White, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Edifier WN820NB Plus
mirjak
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa mirjak »

Brego napísal: Po 24. Nov, 2025, 16:41 Chcel som vedieť, ako sa heslujú súbory za normálnych podmienok. Napríklad, keď ti príde výplatnica a musíš zadať heslo
Takze povodny plan bol otestovat modelovu situaciu, ze Ti pride vyplatna paska (alebo vypis z banky) v pdf, pri otvoreni si aplikacia vypyta heslo, ktore zadas a vtedy Ti otvori subor? To si isiel podla dakeho navodu v ChatGPT?

Nie som Win admin, ale tiez by som asi ako prve isiel zmenou uzivatela, po vypnuti sifrovania vytvorit noveho a ked bude vsetko OK, tak potom toho afektovaneho uplne vyhodit.

A v dalsom kroku si precitat nieco, ako si rozbehat na lokalnom PC nejake VM-ky (virtualbox alebo rovno vmware workstation - uz je uplne zadarmo) a tam si testovat v dalsom kole cokolvek Ta napadne
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Brego napísal: Po 24. Nov, 2025, 16:41 Prajem dobrý deň,
vidím, že ťa táto situácia rozhnevala ešte viac, ako mňa samotného. Ako som už spomenul úplne na začiatku, skutočne som nevedel čo robím a jednalo sa iba o test. Chcel som vedieť, ako sa heslujú súbory za normálnych podmienok. Napríklad, keď ti príde výplatnica a musíš zadať heslo. V mylnej domnienke som to však zašifroval a zaškrtol taktiež to, že chcem zašifrovať aj nadpriečinok, teda pracovnú plochu.
Ja sa nehnevam, len poukazujem na to, aki su ludia nepoucitelni. Najprv sa vzdy studuje, ako funguju veci, ktore nepoznas.
Sifrovanie PDF s vyplatnou paskou sa robi pri vytvarani suboru v danom programe pri ukladani. Windows s tym nic nema.
Brego napísal: Po 24. Nov, 2025, 16:41Myslíte si, že je nutné reinštalovať celý windows a zakúpiť nový kľúč, nestačilo by iba vytvoriť novú pracovnú plochu (nadpriečinok), prípadne nového užívateľa a momentálneho zmazať ? Počul som aj názor bodu obnovenia, avšak neviem, či sa šifrovanie dotýka aj toho.
V pripade reinstallu na rovnaky PC kluc kupovat nemusis. Instalacia sa viaze na konkretny PC a akonahle sa to dostane na internet, aktivuje sa automaticky.
"Nova prac. plocha, nadpriecinok" je nezmysel, nic take neexistuje. Riesi sa to prave vytvorenim noveho uzivatela.
Co som cital, tak ked resetnes/obnovis OS, mal by si mat vzdy ten certifikat, je potrebny na odsifrovanie. Bez neho si o data prisiel.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Brego
Nový používateľ
Nový používateľ

UPDATE
Nakoniec som sa rozhodol zvoliť cestu vytvorenia nového umiestnenia pracovnej plochy. Vytvoril som nový súbor a vo vlastnostiach defaultného desktopu zmenil umiestnenie a tým som presunul všetky dáta z pôvodného do nového. Pravdepodobne som riadne rozbil akýsi atribút, keďže presunúť mi to išlo bez problémov - takisto aj na USB. Súbory samé o sebe šifrované neboli, iba pracovná plocha. https://imgur.com/a/fVE830N

Skúšal som zo zaujímavosti nájsť aj pôvodný priečinok, ale nenašiel som ho a popravde sa mi v tom vŕtať už ani nechce. Dúfam, že je to trvalý fix a nebudú s tým už ďalšie problémy.

Chcem sa vám úprimne veľmi pekne poďakovať za pomoc. Vytvorenie nového profilu by bolo pravdepodobnejšie čistejšie, ale kým to funguje, tak sa toho dotýkať nebudem. Ešte raz ďakujem a prajem pekný zvyšok večera.
Festro1991
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 25. Mar, 2023, 19:17

Príspevok od používateľa Festro1991 »

To šifrovanie súborov vo Windows je riadna tragédia, aj ty užívatelia. Držím palce, ja by som už skočil po novej instalcke za ten čas si to už mohol aj mať :D
CPU: AMD 7800X3D GPU: Asus TUF Gaming RTX5090 MB: Asus TUF Gaming B650m-PLUS RAM: 2x16GB Kingston 6000 PSU: Asus Strix Aura 850w Gold SSD: Kingston Fury Renegade 1TB CASE: GameMax Spark Monitor: Alienware AW3432DWF

Návrat na "Operačné Systémy"