Caute,
trapim sa s tym uz vyse tyzdna a nedari sa mi docielit "normalne" texty v porovnani s macOS a Windows.
Kedze som bol dlhorocny Windowsak (a pri sucasnych nervoch z Linuxu as nadalej budem), ocakavam od akehokolvek Linuxu, aby text vyzeral na 95% rovnako. Ak moze mac a Windows zobrazovat "system fonts" na webe takmer na nerozoznanie a hlavne krasne ostre, preco to nevie Linux?
Kedze som sa odmietol vzdat WinSCP a Affinity, bezia mi cez Wine na CachyOS. WinSCP mi funguje lepsie ako som cakal, Affinity uz nie tak uzasne, ma rozpite fonty v celom UI. Ako logicky krok mi prislo skopirovat C:\Windows\Fonts k sebe. Nainstaloval som si teda z Win11 vsetky kriticke fonty: Arial, Courier, Tahoma, Verdana, Times New Roman, Segoe, Calibri. A vysledok je relativne zly.
V Thunderbird mam NIEKTORE texty uplne bez antialiasingu, vyzeraju ako z Windows 98. V takmer vsetkych Electron aplikaciach (Actual Budget, Slack..) su fonty rozmazane podla toho ako velke su, 14px je akysi sweetspot ze su ostre, vsetko mensie nema antialias, vsetko vacsie ho ma prehnany/posunuty subpixel. Vo Firefoxe je UI relativne OK, no akonahle ma web "system font", pocitovo je to Roboto Condensed namiesto niecoho "regular". Konkretne tento web mam Rychle menu rozpite, breadcrumbs ostre, nadpis az po predmet ostre, input s predmetom rozpity, tlacidla editora rozpite, text v textarea ostry. Alza text "zlavovy kod" necitatelny, ako keby bol bold 2x cez seba, texty v sidebare maju kerning ako keby som s tym zatriasol..
Skusal som prepinat antialiasing, subpixel rendering na RGB, hinting od None po Full .. vzdy je nieco OK a nieco totalne zle.
Chapem, ze konkretne CachyOS ma systemovy font Noto Sans, no prepnutim napr. na Segoe UI sa to rozhodne nezlepsi. Co mam este skusit, aby som mal vsade normalny antialiasing? Ved nie je mozne, aby na jednom konkretnom webe mal jeden blok textu sirku 312px na Windows, 314px na macOS a 280px na Linuxe .. akoze dafaq?
Antialiasing fontov v Linuxe
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold

- Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
Antialiasing fontov v Linuxe
Spoiler: ukázať
Re: Antialiasing fontov v Linuxe
moze to byt sposobene ovladacom HDMI 2.1, ktory nie je open source a robi Linuxu problemy ?
https://www.phoronix.com/news/HDMI-2.1-OSS-Rejected
nwm, mozno aj to ?
https://www.phoronix.com/news/HDMI-2.1-OSS-Rejected
nwm, mozno aj to ?
Intel Core i5-12600K+ARCTIC-Freezer-i35 | MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI | MSI RTX 2060 SUPER OC 8gb | 2x 32GB DDR5-4800MHz ADATA Lancer
SSD NVMe 1TB WD_BLACK SN850 | Kingston Fury Renegade 4TB || HDD WD40EFRX | WD6003FFBX Red Pro | DELL U3423 running on Manjaro
NTB Lenovo S510p (2014) running on Manjaro
==============
Mice Logitech MX Master 3S
Keyboard Logitech MX Keys S
SSD NVMe 1TB WD_BLACK SN850 | Kingston Fury Renegade 4TB || HDD WD40EFRX | WD6003FFBX Red Pro | DELL U3423 running on Manjaro
NTB Lenovo S510p (2014) running on Manjaro
==============
Mice Logitech MX Master 3S
Keyboard Logitech MX Keys S
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold

Nemyslim, ze to bude mat suvis, mimo ine mi ide obraz 5120x2160@120Hz a pouzivam len USB-C, teda doma TB4 a v praci to ide ako DP-alt.
Ciastocne mi to vyriesil https://github.com/maximilionus/lucidglyph ale fonty pod 14px su stale zle citatelne - chybaju im niekedy obluciky, niekedy palicky. Tyka sa to v podstate svetleho textu na tmavom pozadi. Tmavy text na svetlom pozadi vyzera OK (napr. uz ten Thunderbird mam vyrieseny tymi fixmi)
Ciastocne mi to vyriesil https://github.com/maximilionus/lucidglyph ale fonty pod 14px su stale zle citatelne - chybaju im niekedy obluciky, niekedy palicky. Tyka sa to v podstate svetleho textu na tmavom pozadi. Tmavy text na svetlom pozadi vyzera OK (napr. uz ten Thunderbird mam vyrieseny tymi fixmi)
- shiro
- Pokročilý používateľ

- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
len zo srandy, skus napr 60Hz, alebo 1080p monitor
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold

60/120 som uz skusal prepinat, to velmi nespravilo nic. Oba monitory mam na 100% scale, aj HP je 1920x1200 native.
Problem sa mi akurat podarilo vyriesit, neviem ako .. ale zmazal som vsetky nastavenia fontov v systeme, zmazal vsetky fonty, ktore mi netreba, nechal Arial, Segoe UI, Tahoma, Times New Roman, Verdana z Win a nechal som Noto Sans, ktory je predvoleny v OS. V Thunderbirde som dal force antialias co mi podarilo AIcko a je to na nerozoznanie od Windowsu. Problem zle citatelnych pismen (ako napr. tvoj podpis shiro) je vyrieseny.
Plosne v systeme som si nastavil Segoe UI, pre sans-serif som nastavil Arial a vacsina webov to chape. Wordpress Admin bar to nechape, tam su tie pismena proste 2/3 zo sirky na Windowse. Neriesim, precitat sa to da, je to len Admin UI.
Ostavaju nie uplne smooth biele texty na ciernom/skoro ciernom pozadi, ale s tym sa nejako naucim zit.
Problem sa mi akurat podarilo vyriesit, neviem ako .. ale zmazal som vsetky nastavenia fontov v systeme, zmazal vsetky fonty, ktore mi netreba, nechal Arial, Segoe UI, Tahoma, Times New Roman, Verdana z Win a nechal som Noto Sans, ktory je predvoleny v OS. V Thunderbirde som dal force antialias co mi podarilo AIcko a je to na nerozoznanie od Windowsu. Problem zle citatelnych pismen (ako napr. tvoj podpis shiro) je vyrieseny.
Plosne v systeme som si nastavil Segoe UI, pre sans-serif som nastavil Arial a vacsina webov to chape. Wordpress Admin bar to nechape, tam su tie pismena proste 2/3 zo sirky na Windowse. Neriesim, precitat sa to da, je to len Admin UI.
Ostavaju nie uplne smooth biele texty na ciernom/skoro ciernom pozadi, ale s tym sa nejako naucim zit.