Na dané účely určite numerický blok, takže 14" nie. Ver mi, numpad chceš, naozaj. Aj keď sa pripájaš k monitoru a máš separátnu klávesnicu, nejaké (aj keď iba minimálne) % času budeš možno potrebovať pracovať na cestách a klávesnicu so sebou asi nosiť nebudeš. Samozrejme je tu možnosť nosiť externú numerickú klávesnicu, keď už budeš nosiť aj myš, no aj tak je už lepšie zobrať väčšiu uhlopriečku - väčšia obrazovka, lepšie chladenie atď. 13-14" notebooky sú fajn na časté cestovanie a nejaké tie office veci, nie na 3D/CAD/BIM.
Tu bude dôležitý CPU výkon, na render aj GPU, ale tu tiež záleží, v akom programe bude render, či je to iba live náhľadový render, alebo finálne vizualizácie a tiež či je to CPU alebo GPU render. Finálne veci by som aj tak rendroval na desktope kvôli chladeniu.
RAM určite minimálne 32GB, ideálne 64GB ale to tiež nemusí byť úplne nevyhnutné. Robím 3D/BIM/CAD, mám síce 64GB v notebooku ale aj pri komplikovaných projektoch sa málokedy dostanem s vyťažením RAM nad 24-25GB a to mám samozrejme otvorených viacero programov naraz, veľa kariet v prehliadači, pdf súborov atď. Ešte sa mi cez 32GB pri tomto type práce nepodarilo dostať. Ak dovolí rozpočet, treba zobrať 64GB, ale ak nie, určite postačí 32GB s možnosťou neskoršieho upgradu. Ale teda nevieme, aké projekty a vyťaženie sa chystá, ale vo všeobecnosti v tomto type programov nie je až taká potreba RAM.
Sciu som už pár rokov nemal zapnutú, ale tam myslím tiež bežali výpočty primárne na CPU, takže by som sa zameral hlavne na CPU výkon