ZAKLADNA DOSKA
-
peterkozns
- Nový používateľ

- Dátum registrácie: St 21. Máj, 2008, 20:45
ZAKLADNA DOSKA
Ahojte,
musel som reklamovat MB(MSI PRO B760-P DDR4 II) a vratili mi peniaze,nakolko je vsade vypredana
chcem sa spytat na vhodnu alternativu.Ktoru by ste mi doporucili?
dakujem
musel som reklamovat MB(MSI PRO B760-P DDR4 II) a vratili mi peniaze,nakolko je vsade vypredana
chcem sa spytat na vhodnu alternativu.Ktoru by ste mi doporucili?
dakujem
- dark_globe
- Používateľ

- Dátum registrácie: Št 29. Sep, 2011, 08:33
Re: ZAKLADNA DOSKA
výber novych DDR4 dosak pre LGA 1700 je už dosť značne obmedzeny :
sice si to teraz reklamoval a asi sa ti nebude 2x chcieť skakať pre MSI
ale toto je stale najkvalitnejšia voľba : https://www.alza.sk/msi-pro-b760-p-wifi ... 636947.htm
pripadne lacnejšia altarnativa: https://allegro.sk/produkt/zakladna-dos ... 7caecd9b8c
to MSI-čko ma ale s prehľadom najkvalitnejšiu napajaciu kaskadu spomedzi dosak , ktore su momentalne skladom a ktore nestoja 200 eur .
zaleži tiež aky tam maš procesor - ten ASUS prime by som určite neparoval s i7 ani i9 ...
naproti tomu ak tam maš nejaku i3 alebo i5 12400f tak to zvladne aj lacnejšia doska za 80 eur
sice si to teraz reklamoval a asi sa ti nebude 2x chcieť skakať pre MSI
ale toto je stale najkvalitnejšia voľba : https://www.alza.sk/msi-pro-b760-p-wifi ... 636947.htm
pripadne lacnejšia altarnativa: https://allegro.sk/produkt/zakladna-dos ... 7caecd9b8c
to MSI-čko ma ale s prehľadom najkvalitnejšiu napajaciu kaskadu spomedzi dosak , ktore su momentalne skladom a ktore nestoja 200 eur .
zaleži tiež aky tam maš procesor - ten ASUS prime by som určite neparoval s i7 ani i9 ...
naproti tomu ak tam maš nejaku i3 alebo i5 12400f tak to zvladne aj lacnejšia doska za 80 eur
personal rig:
Spoiler: ukázať
-
peterkozns
- Nový používateľ

hmm..praveze to chcem ku i7 14700kf,mal som taky tichy tip,ze to bude ta MSI ktoru si linkoval...
tak budem musiet zariskovat,nic ine mi asi nezostava...hadam nebudem mat stastie opat na vadny kus
dakujem
tak budem musiet zariskovat,nic ine mi asi nezostava...hadam nebudem mat stastie opat na vadny kus
dakujem
- dark_globe
- Používateľ

pripadne možeš zariskovať a pozrieť cez bazar nejake Z-et čipsetove dosky ,
každopadne DDR4 pamate už dosť brzdia tu i7-mičku
(samozrejme ak sa bavime o hrach tak zaleži stale hlavne na tom aku maš grafiku , ale s DDR5 škaluju tie intely skratka lepšie)
- ak by si bol v tejto situacii cca pred pol rokom tak by som ti poradil , že reklamacia DDR4 dosky je
dobra priležitosť na to predať rovno aj stare ramky a isť do DDR5 - ale teraz na to fakt nie je vhodna doba .
každopadne DDR4 pamate už dosť brzdia tu i7-mičku
(samozrejme ak sa bavime o hrach tak zaleži stale hlavne na tom aku maš grafiku , ale s DDR5 škaluju tie intely skratka lepšie)
- ak by si bol v tejto situacii cca pred pol rokom tak by som ti poradil , že reklamacia DDR4 dosky je
dobra priležitosť na to predať rovno aj stare ramky a isť do DDR5 - ale teraz na to fakt nie je vhodna doba .
personal rig:
- dexterav
- Sponzor fóra gold

- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
vzhladom na ceny to nestoji ani za uvahu prejst na DDR5 zase taký rozdiel tam neni ak nehráš 720p
ak rovno nenahodiš 8GHz
ak rovno nenahodiš 8GHz
- dark_globe
- Používateľ

ano , momentalne to nema realny zmysel vzhľadom na ceny (čo som aj napisal)
inak ale praveže je tam už dosť vyrazny rozdiel a čim su novšie hry tym sa to viac naťahuje v prospech DDR5 :
(AM4 platforma a ryzeny 5xxx už začina tiež vyraznejšie stracať)
aj obyčajny 12400f (nutne ale dodať , že v kombinacii s rtx 5090) zaživa cca 20% vykonovy uplift už pri 6000MHz DDR5 pamatiach VS 3200MHz DDR4 .
zas pre intel nepotrebuješ 8GHz - to už sa zas dostavame do sfery "diminishing returns" -
ale pred DDR5 krizou boli pre intel idealne v pomere cena/vykon 7000-7200-7400-7600MHz cl32/34/36 pamaťove kity ,
ktore často krat nestali ešte v auguste ani o 20-30 eur viac ako 6000MHz/cl30 , ktore sa davali k ryzenom .
samozrejme ak maš 14700K(f) sparovany s nejakou 5060Ti a podobnymi grafikami tak tam sa priliš nemame o čom baviť -
ale pri nejakej rtx 5070(ti)/9070(xt) a vyššie uvidiš rozdiely , ktore už sa nedaju bagatelizovať na uroveň nejakej "chyby merania" ,
ale bude to 10% a viac + uplift .
testy z decembra/25 : https://www.techspot.com/review/3059-dd ... r4-gaming/
(samozrejme 1080p a 12400f + rtx 5090 je v realnom svete "šialeny" setup , ale aj tak rozdiely su veľmi jasne -
a 14700K(f) je tiež omnoho silnejši procesor než 12400f-ko takže bude DDR4 pamaťmi brzdeny ešte viac) .
inak ale praveže je tam už dosť vyrazny rozdiel a čim su novšie hry tym sa to viac naťahuje v prospech DDR5 :
(AM4 platforma a ryzeny 5xxx už začina tiež vyraznejšie stracať)
aj obyčajny 12400f (nutne ale dodať , že v kombinacii s rtx 5090) zaživa cca 20% vykonovy uplift už pri 6000MHz DDR5 pamatiach VS 3200MHz DDR4 .
zas pre intel nepotrebuješ 8GHz - to už sa zas dostavame do sfery "diminishing returns" -
ale pred DDR5 krizou boli pre intel idealne v pomere cena/vykon 7000-7200-7400-7600MHz cl32/34/36 pamaťove kity ,
ktore často krat nestali ešte v auguste ani o 20-30 eur viac ako 6000MHz/cl30 , ktore sa davali k ryzenom .
samozrejme ak maš 14700K(f) sparovany s nejakou 5060Ti a podobnymi grafikami tak tam sa priliš nemame o čom baviť -
ale pri nejakej rtx 5070(ti)/9070(xt) a vyššie uvidiš rozdiely , ktore už sa nedaju bagatelizovať na uroveň nejakej "chyby merania" ,
ale bude to 10% a viac + uplift .
testy z decembra/25 : https://www.techspot.com/review/3059-dd ... r4-gaming/
(samozrejme 1080p a 12400f + rtx 5090 je v realnom svete "šialeny" setup , ale aj tak rozdiely su veľmi jasne -
a 14700K(f) je tiež omnoho silnejši procesor než 12400f-ko takže bude DDR4 pamaťmi brzdeny ešte viac) .
personal rig:
-
peterkozns
- Nový používateľ

Gpu mam 9060xt 16 gb,
som si vedomi toho ze ideal by bol prechod na ddr5,ale uz v case ked som robil tento upgrade boli ceny RAMiek dost prestrelene,a hladal som nieco
"lacne" aby som s tym vedel cca 4-5 rokov prezit pokial sa nejako nestabilizuje trh.zatial mi kupa nejako nesuri mam nahradne pc na ktorom dokazem vydrzat par dni/tyzdnov
co by si doporucil zo Z-... cipsetu?
som si vedomi toho ze ideal by bol prechod na ddr5,ale uz v case ked som robil tento upgrade boli ceny RAMiek dost prestrelene,a hladal som nieco
"lacne" aby som s tym vedel cca 4-5 rokov prezit pokial sa nejako nestabilizuje trh.zatial mi kupa nejako nesuri mam nahradne pc na ktorom dokazem vydrzat par dni/tyzdnov
co by si doporucil zo Z-... cipsetu?
- dark_globe
- Používateľ

jasne pri 9060xt to nemusiš vobec riešiť :
v podstate tvoj cpu je "silnejši" ako ta grafika (inak povedane zvladol by nakrmiť aj daleko silnejšie karty a tam by prišla do hry už aj ram)
takže limitovany nebudeš ani cpu ani ramkami ale skor grafikou .
ono ak na tom vydržiš ešte dva-tri roky tak potom už to bude bezpredmetne lebo tuto staru platformu upgradovať už nebudeš ,
ani nebudeš riešiť dalšiu zostavu okolo tej i7 ,
ale skor už prejdeš na niečo nove (uplne iny socket) a tam už bude potom DDR5 nutna či už pojdeš do AMD alebo do intelu .
čo sa tyka Z-tkovych dosak z novych nič lebo DDR4 sa vytratili (respektive su neskutočne drahe)
takže tam potom jedine popozerať bazar a tam už zaleži od toho pri akej doske budeš vedieť vyjednať najlepšiu cenu ...
napr. toto je vyborny deal : https://pc.bazos.sk/inzerat/188949477/m ... i-ddr4.php
neviem ale aky maš zdroj lebo tato doska (a vačšina dalšich Z dosak) vyžaduje 2x8 pin EPS kabel pre pridavne napajanie zo zdroja ,
tiež sa možeš informovať aka verzia biosu tam je
(ale tato doska ma aj Q-flash button takže toto by nebol taky problem aj keby tam mal starši bios)
v podstate tvoj cpu je "silnejši" ako ta grafika (inak povedane zvladol by nakrmiť aj daleko silnejšie karty a tam by prišla do hry už aj ram)
takže limitovany nebudeš ani cpu ani ramkami ale skor grafikou .
ono ak na tom vydržiš ešte dva-tri roky tak potom už to bude bezpredmetne lebo tuto staru platformu upgradovať už nebudeš ,
ani nebudeš riešiť dalšiu zostavu okolo tej i7 ,
ale skor už prejdeš na niečo nove (uplne iny socket) a tam už bude potom DDR5 nutna či už pojdeš do AMD alebo do intelu .
čo sa tyka Z-tkovych dosak z novych nič lebo DDR4 sa vytratili (respektive su neskutočne drahe)
takže tam potom jedine popozerať bazar a tam už zaleži od toho pri akej doske budeš vedieť vyjednať najlepšiu cenu ...
napr. toto je vyborny deal : https://pc.bazos.sk/inzerat/188949477/m ... i-ddr4.php
neviem ale aky maš zdroj lebo tato doska (a vačšina dalšich Z dosak) vyžaduje 2x8 pin EPS kabel pre pridavne napajanie zo zdroja ,
tiež sa možeš informovať aka verzia biosu tam je
(ale tato doska ma aj Q-flash button takže toto by nebol taky problem aj keby tam mal starši bios)
personal rig:
- dexterav
- Sponzor fóra gold

lebže 600 neni štandart pre DDR5 na s1700 takže aj tam môže niečo nahnat ddr4 easy na 3600+, btw ja som prechádzal na 13900 z ddr4 na ddr5 a vraví sa tomu vydohené E 
- dexterav
- Sponzor fóra gold

na druhú stranu sa šuška že ta kríza prekročí r2030 takže dneska 2x32gb ddr5 6000+ za 800e môže byť stále good deal 
- dexterav
- Sponzor fóra gold

Z dosky majú velikú výhody že nemajú strečing pri UV, ktorým B660/760 a nižšie dosky neskutočne trpia, niekedy to ide rozbehať niekedy nie
ale aj tak je pain in ass
riešili sme to aj tu
ale aj tak je pain in ass
riešili sme to aj tu
- dark_globe
- Používateľ

tak ono zaleži ake konkretne hry si na tom hral , alebo čo si na tom PC robil a aku grafiku si k tomu maldexterav napísal: Ne 22. Feb, 2026, 20:34 lebže 600 neni štandart pre DDR5 na s1700 takže aj tam môže niečo nahnat ddr4 easy na 3600+, btw ja som prechádzal na 13900 z ddr4 na ddr5 a vraví sa tomu vydohené E![]()
(subjektivne ano možu to byť aj vyhodene € - a ked si ten upgrade robil niekedy pred dvoma-troma rokmi
tak tam tie rozdiely v nejakych staršich hrach a aplikaciach ešte nemuseli byť take viditelne ako dnes -
tiež si nenapisal na akych rychlostiach si prevadzkoval tie ddr5-ťky)
a na mimoherne aktivity je stale doležitejšia kapacita ako trocha rychlejšia frekvencia .
čo ja viem na ddr4 už toho veľa teda nenaženie (3200 vs 3600 alebo aj 4000 s nejakou vyššou latenciou je už minimalny rozdiel) .
nedavno som testoval intel s 2666MHz vs 3200MHz dual channel kitom a
tiež tam nebol nijaky extremny rozdiel v hrach (išlo ale o starši 9th gen intel)
realny "pocitovy" "hmatatelny" rozdiel bol viditelny iba ked som pamate nechal až na defaultnych 2133MHz
každopadne už je to dosť zbytočna debata kedže OP ma radeon 9060xt a tam to fakt je skôr hlavne o tej grafike .
zhodneme sa tiež na tom , že momentalne by sa mu taky upgrade aj tak neoplatil .
ja osobne ak by som nutne potreboval DDR5 tak by som ich momentalne určite nekupoval ako brand-new z e-shopu
skor by som asi hľadal nejaky prijatelny deal od ruky ...
personal rig:
- dexterav
- Sponzor fóra gold

imho ma14700k/f, takže v podstate lepší herný cpu ani neni na ddr4 asi ani nie
v dnešnej dobe je ale kúpa ddr5 mimo + doska, hodne drahé kombo dneska a za málo muziky
inak fakt by som skúsil pozhánať nejakú Z dosku, inak vydel som ITX z na alze cca okolo 200e, ale to bolo dávnejšie
v dnešnej dobe je ale kúpa ddr5 mimo + doska, hodne drahé kombo dneska a za málo muziky
inak fakt by som skúsil pozhánať nejakú Z dosku, inak vydel som ITX z na alze cca okolo 200e, ale to bolo dávnejšie