Pomoc Digi DSL router vs mikrotik hAP ax3 ( bridge)

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
xvydra
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39

Pomoc Digi DSL router vs mikrotik hAP ax3 ( bridge)

Príspevok od používateľa xvydra »

Zdravím. Odsťahoval som sa z Bratislavy. A prišiel som o optiku. Tu mám dls internet odvčera od digi. Ale brutálna doba kamenná. Mám air vpn a forwardovany port ale aj tak mi ide sťahovanie torrentov 2.5MiB/s a upload 300KiB/s. Chcem sa opýtať pomôže mi v ničom keď si dám verejnú IP adresu? Alebo mám router ZTE speedport Entry 2i. Pomôže mi keď ho dám do bridge módu a zapnem zaňho mikrotik hAP ax3? Alebo akoby som zrýchlil tú rýchlosť? Mám program 70/6 Mbps. Ďakujem za rady.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: Pomoc Digi DSL router vs mikrotik hAP ax3 ( bridge)

Príspevok od používateľa mp3turbo »

absolutne najhlavnejsi problem je prekliaty upload : TCP/IP protokol funguje tak, ze komunikujuce strany si potvrdzuju prijatie paketov ; prosim nevybehnite hned, ze UDP toto nepotrebuje blablabla, lebo nic nevieme o pouzitej VPN sieti a preto encapsulated non-acknowledgeable UDP nemusi byt najvacsia spasa zakaznika.

Ano, download by mal ist podstatne viac nez 20Mbit/s (=2.5MB/s). Problem je, od koho tahas - ked si doteraz mal verejnu adresu, absolutne nabeton si mohol torrenty tahat od lepsich partnerov, nez bez verejnej adresy. To je neprekonatelny princip. Rozhodne tu verejnu vyskusaj cez VPNku, ktoru pouzivas.

Navyse, cokolvek ti bezi na pozadi, okamzite zabije prakticky cele upload pasmo a kvoli tomu ti prestane fungovat ta posrata zakladna "signalizacia" tcp/ip protokolu (ACKnowledge pakety). Overis si to jednoducho tak, ze ked zacnes volaco uploadovat - posielat email, desat 9MB fotografii naraz, uploadovat akykolvek torrent, tak ti strasnym sposobom zacne koktat akakolvek dalsia komunikacia. Posrate webstranky sa budu nacitavat viditelne a cititelne horsie nez v pripade, kedy ten upload nebude, vsetky speedtesty ti pojdu horsie (nestahujes torrentami nic, iba posielas 300kB/s a sprav si download test kludne na speedtest.net, sprav ho 10x, zastav upload a sprav znovu 10x download testy).

Mikrotik AX3 ti nepomoze moc, jedine ze by... no to je strasne nadlho a strasne "nakomplikovano". Mikrotik by ti aspon perfektne urobil diagnostiku a ukazal, co sa deje na tvojej linke - vedel by si reagovat napriklad QoS politikami atd, avsak to je vyšší dívčí škola a keby si ju zvladol, nebudes sa pytat tutok. Ospravedlnujem sa, nemyslim to v zlom, proste len konstatovanie - ja si generalku motora nespravim, ja si dom nepostavim, ja si databazu nezabezpecim lebo nemam ten knowledge a mozu mi vela radit, aj tak to bude nafigu atd.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
xvydra
Používateľ
Používateľ

Ja asi nemám verejnú IP adresu. Teda statickú. Len forward port cez air vpn.
Rýchlosti som meral s vpn a bez.

Obrázok

Obrázok
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

vidno nejaky 10% pokles rychlosti pri pouziti VPN, download a skoro aj upload, takze podla ocakavania.
Samozrejme riesime, ze nic ine ti na tom pripojeni nefrci, cize [ mamka | sestra | manzelka ] nepozera videa na telefone atd.

skus tahat tieto subory
https://ftp.energotel.sk/pub/linux/mint ... -64bit.iso
https://ftp.energotel.sk/pub/linux/rock ... 64-dvd.iso
https://ftp.cvut.cz/debian-cd/13.4.0/am ... -DVD-1.iso

pri 70Mbit download pasme by mali chodit okolo 8.5 MB/s v browseri. 17ms pingy su takto vcelku slusny masaker na dnesnu dobu, no neda sa svietit.

Vedecky zaver - nedosiahnut 6Mbit na uploade je akoze fakt katastrofa, skus rozmyslat o zvyseni DSL programu.
70/6 musi byt uplny spodok, snad uz nic pomalsie neexistuje. Nieco na sposob 80/10 alebo 80/15... cokolvek >6Mbit

Bez pouzitia verejnej adresy naozaj torrenty vedia chodit podstatne pomalsie - nie kvoli nepritomnosti verejnej adresy samotnej, ale kvoli tomu, aki vzdialeni partneri sa k tebe pripoja a akym sposobom. Ked ani jeden z vas nema skutocnu verejnu IP adresu, si odkazany na vselijake pomocne mechanizmy, ktore proste nie su dokonale.

Holt ano, optika je optika, aj keby mala mat uplne rovnake rychlosti.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

AirVPN ponuka normalne staticky presmerovany port z verejnej IP adresy. Ak to mas spravne nastavene, tak pouzitim realnej verejnej IP adresy si nepomozes v tomto pripade. Ked budes testovat tie rychlosti, tak skus cez torrent stiahnut napriklad Ubuntu - bude to dobre seedovane na serveroch a samozrejme s verejnymi IP. Pokial sa v AirVPN napajas iba na jeden server, tak skus vyskusat ine.

Inak ked pozeram to ZTE Entry 2i (ak je to toto), tak by som to tam na predajni asi hodil niekomu do hlavy, ze co to na mna skusa. 300 Mbit WiFi a hlavne do psej matere 100 Mbit ethernetove porty... to je uz silna kava na dnesnu dobu. Paradoxne je, ze na ten internet to staci, ale staci to prave len na ten internet a uz nie na domace prenosy medzi zariadeniami. Hadam bez problemov by to malo cez WiFi prepustit aspon 25 MB/s.

Ked pozeram cennik operatora, mal by mat sj DSL programy s neuveritelnym 10 Mbit uploadom. Maju tam v tabulke aj "bezne dosiahnutelnu rychlost", co je pre jeho 6 Mbit upload skvelych 4,8 Mbit - co odpoveda tym meraniam. Alternativa potom moze byt StarLink, kde vies realne dosiahnut 200+ Mbit (kludne aj 300-400 Mbit) download a 20-30 Mbit upload. Horsie to bude s pingom, ak hras online hry (30-40 ms).
xvydra
Používateľ
Používateľ

Áno port mám otvorený. Skúšal som asi 20 serverov ktoré sú najrýchlejšie ale ide to od 500 do 3MB. To je práveže najviac čo tam dokážu dať. Volal som všade. A viac cez ten telefónny kábel proste nepôjde. Telekom za to isté čo digi chcel 22eur. Digi 14eur. Keď sa niečo sťahuje tak wifi 2.4Ghz je mŕtva. Stránky sa načítavajú aj 20-30 sekúnd. Čiže nič. Ani verejná IP ani mikrotik. A starlink neviem. Bývam na druhom poschodí. A okolo mňa sú bytovky. Ale majú len 4 poschodia.
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Pocitac je pripojeny cez WiFi alebo kabel? Celkom urcite treba skusat cez kabel. Ak vie takto zdochnut nacitavanie stranok, tak by som mozno skusil pozriet webove rozhranie toho ZTE zazraku, ci tam nebude nejake vytazenie CPU a to pozerat pocas stahovania. Doba, kedy sa vedel zahltit router paralelnymi konexiami tu bola tak okolo rokov 2005-2010, ale ktovie, co za haraburdu vymyslel provider.

Ak si v panelaku, tak samozrejme StarLink nie je riesenie. Mozno mobilne 5G pripojenie (tj. akoby pevny internet cez LTE). Nie som fanusik takeho pripojenia, ale napr. O2 ma normalne 300/30 Mbit program s 2TB limitom dat. To by mohlo stacit aj na bezne stahovanie veci. Ping tam tiez nebude uzasny a bude kolisat.
Jednoduska
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45

Príspevok od používateľa Jednoduska »

Tiez som chcel mavrhnut starlink ak maju stale akciu ze za HW neplatis. Pripadne si pomeraj 5g rychlosti.
CASE: Xtia X-mini pro, CPU: AMD Ryzen 7600, RAM: 32GB, GPU: AMD Powercolor 9060 XT, 1GB SSD, CPU Cooler Bequiet! Pure Loop 2

Ignore list:
Spoiler: ukázať
DesRe, IVNAtor, SKiLEX, stiv
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

>> Keď sa niečo sťahuje tak wifi 2.4Ghz je mŕtva. Stránky sa načítavajú aj 20-30 sekúnd. Čiže nič

ano, presne toto som ocakaval. Pri tej prenosovej rychlosti nie je najmensi dovod na 20 sekund (stranka nech ma dva megabajty, paneboze obludne tri), takze to musi za polovicu sekundy stiahnut - problem naozaj je s ACK paketmi TCP/IP protokolu.

Mikrotik pomoze aj v tejto situacii - konkretne tak, ze pouzijes Quality of Service nastavenia, ktore akotak zabezpecia, ze ziadny uzivatel nedokaze vyzrat kompletne cele pasmo a tym dosiahnes lepsi zazitok pre ostatnych. Toto je ale poriešenie problemu, nie skutocne vyriešenie.

2TB sa zda malo pre aktivneho torrenťáka. Velmi silno by som rozmyslal o spomenutom Starlinku, ak si dokazes vyriesit pristup na strechu a DLHODOBE zotrvanie na tej streche - nieze ti nejaky kreten v trojposchodovom baraku (teda z piatich susedov) zacne vyhukovat, ze citi vyssiu mieru ziarenia odkedy mas sputnik atd, atd, a hlavne by som zistoval

a) ci niekto v okoli ma optiku - zrejme tam nic taketo nie je, lebo by si neriesil tuto temu.
b) moznosti namontovat radio, to je rovnaky cirkus so strechou plus este otazka spolahlivosti daneho providera, kde skusenosti lietaju od uplne paradnych az po "vam musi chalani xxxxx"

DSL bohuzial je proste DSL, uz sme preskocili jeho moznosti.
xvydra
Používateľ
Používateľ

Nie tu nieje nič. Aj miestny provider ponúka toto isté. 70/6 ale za podstatne viac peňazí. Digi 3 mesiace zadarmo a potom 14eur. Bohužiaľ nič lepšie z toho asi nebude. Za deň sa stiahlo 83gb dát tak len bude musieť byť zapnutý počítač. Televizory sú zapojené cez lan kábel. Nikto okrem mňa nieje pripojený. A nič okrem qbitorent nieje spustené. Tak mám teda ten zte dať do bridge? A dať tam zaňho mikrotik hAP ax3? Alebo je to bezpredmetné? Ten zte nieje zázrak ale ako ste písali asi na túto linku stačí. Vnútri som nenašiel nič akože aktualizácia sw/fw. Píše že je to model z 2021 roku.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

bridge nic nepomoze ; mikrotik takisto (resp. tak ako bolo vyssie napisane, pri nejakych strasnych trampotach a nastaveni QoS politik by sa nieco mohlo zlepsit - to znamena, ze by sa ti stranky nenacitavali 20-30 sekund, ale povedzme 5 co samo o sebe je takisto utrpenie).

Aby si si otestoval tuto teorému, uplne kludne mozes zalimitovat tvoje torrenty na upload 400kB/s (=3.2Mbit/s). Pokial sa zlepsi nacitanie stranok, usetril si nakup mikrotiku, strasne patalie s konfiguraciou a ladenim (mozno by to bol jeden riadok, mozno nie) a hlavne kopec casu.

Zalimituj torrenty. Vyskusaj, ci je wifi stale mrtva, ci stranky stale trvaju 30 sekund. Daj tam 400kB/s na zaciatok, potom 350kB/s, potom 300kB/s.
Porovnaj rozdiel. Napis, som zvedavy aj ja.

este poznamka : 2.5MB/s = okolo 9000MB/hod = 9GB/hod. Cize za jednu jedinu noc, povedzme 10 hodin, natiahnes 90GB. Take mnozstvo filmov budes pozerat dva tyzdne v kuse :) ano, mas problem ale nezda sa mi to ako najhorsi problem na svete. Navyse ked nechas pustene tie torrenty aj cez den ked su vsetci z domu prec, tak... pohoda. Pritom zdoraznujem, ze na 70Mbit linke by download mal ist nesmierne rychlejsie nez 2.5MB/s. Skusal si stahovat linuxove distribucie, linky co som daval hore ? Ocakaval by som minimalne 7MB/s, mozno aj 8MB/s, samozrejme musis mat vypnute vsetko, torrenty, telky, vsetko.
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Nelimitoval by som rychlost torrentov, ale pocet spojeni v torrent klientovi. Rychlosti nechaj ako su. Pozeral si vytazenie CPU routra v jeho nastaveniach, ak daco take zobrazuje? Vzhladom na to, ze to ma 100Mbit porty nemusi mat dost vykonu na poziadavky dnesnej doby.
S tak tragickym uploadom je (cca 600kBit cistej rychlosti) je torrentovanie o drzku a obzvlast, ked tahas viac torrentov naraz, alebo stejnu linku vyuzivaju dalsie zariadenia.

U zakaznika som zazil lacny 100Mbit switch, ktory pri sucasnom downloade dvoch a viacerych PC proste odpajal LAN
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB

Návrat na "Siete"