AM5 DDR5 memory training / boot , problem AsusTufB850PlusWifi

Všetko o základných doskách, ich problémoch, možnostiach...
Používateľov profilový obrázok
svk_deef
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: St 27. Okt, 2010, 10:57

AM5 DDR5 memory training / boot , problem AsusTufB850PlusWifi

Príspevok od používateľa svk_deef »

Ahojte. Potrebujem prosim pomoc skusenejsich lebo zu mi dochadzaju sily a nervy, a to som zu poskladal zopar zostav. Musim povedat ze AM5 s DDR5 mi dava poriadne zabrat…
Zial musim vypisat cely roman lebo nic ine ma nenapada..
Naposledy som mal AsrockB850 Pro RS. Vsetko fungovalo od zaciatku bez najmensich problemov az do posledneho tyzdna kedy sa pocitac po zapnuty nechcel nabootovat.
Najpr som to riesil vypnutim zapnutim, potom uz nepomohlo ani to tak som zacal googlit a ze nieco s ramkami, a memory training atd. Jedinu vec ktoru som mal v biose nastavene okrem default bolo expo, takze nejake memory context som vobec neriesil.
Potom na videu jayzcent spominal ze po case si doska zmysli ze pre istotu prebehne memory training keby ze nahodou nieco nefungovalo. Tak som to pozapinal v biose, aj power down, a I tak uz ten trening trval hodiny , aj tak dram led nezhaslo. Tak som si povedal ze kaslat na to kupim novu dosku a staru predam s defektom. Ked som daval dole procak z dosky vsimol som si na patici ohnute piny, tak mi asi napadlo ze to boli piny radica ram a preto doska nedokazala spravne trenovat pamate. Inak procesor nebol nijak fyzicky poskodeny asi poskrabany.
Ok dosku som predal s defektom objednal novu, AsusTufB850PlusWifi. Postupoval podla navodu, najpv zapojil len procesor, chladic ( jemne dostiahol aby som nespravil chybu ako pri predoslej doske ), 1 Ram do A2 , zdroj, mys, klavesnicu, monitor do internej gpu, updatol bios bez usb flash, zapol a nechal natrenovat pamat.
Trvalo to samozrejme nie akoby malo zopar minut, ale zase ani po hodine nezhasla dram led, tak som cez droj vypol zapol, potom som sa nejak dostal do biosu , ze hura, dal som druhu pamat, nechal natrenovat, po hodiny vypol zapol , v biose nastavil memory context restore enable, power down enable. Vypol , zapol, zase trenovalo, po hodine vypol cez zrdoj zapol , nabehol bios tak som vypol a pridal disk a externu grafiku.
Zapol, nabootovalo windos po tom ako som presiel cez bitlocker. Boom windows vravim super. Nova doska, pome instalovat ovladace. Vsetky ovladace aktualizovane, chipset atd. Restarty fungovali super, po restarte skoro v momente zhasla dram , potom cervena led, biela , zelena, proste klasicky boot. Tak som instaloval ovladace, restartovat, vsetko super si vravim haleluja. Uz ked bolo vsetko hotove dam ze vypnut pocitac.
Na druhy den zapnem, zase doska visi na dram led, si vravim sak mam zapnuty memory context tak by uz trenink mal trvat max zopar minut, si vravim ok klud daj jej cas. Bum pohodine zase nic. Vyberem jednu ram, nic, Vyberem grafiku, disk , nic. Dobre tak ideme resetovat cmos, vyberem baterku na 5 minut. Zase od znova, jedna ram , vsetko ostatne odpojene, hodina nic, vypnem ,zapnem, vypnem zapnem, po nejakom x pokuse sa zase dostanem do biosu. A cely proces zopakujem az kym sa nedostanem do windows.
Ked sa opytam ai preco ked restartnem pc, tak mi nabootuje, ale ked ho vypnem tak nie, napise ze pri restarte ostane v ramkach prud , teda aj casovanie, ked vypnem pc prud zmizne teda aj ulozene casovanie. Ze mam vo windowse vypnut fast boot.
Ok tak cez cmd vypnem fastboot na off, dam restart. A drb zase nenabootuje ani po hodine. Tak som si povedal ok to nepomohlo, tak som zase zapol fast boot vo windowse. Restart, dovidopo.
Teraz uz mam taky problem ze cely ten proces od zaciatku nezopakujem, lebo uz to nefunguje. Jedine co sa mi teraz podari je ze po xy zapnuti vypnuti s jednou ramkou a bez disku sa dostanem do biosu. Ked ale nic nezrobim s nastavenim ram, alebo aj ked tam nieco prestavi, to je jedno, dam save and exit, zase vysim na dram led.
Cize som zostal vysiet v slucke ked neviem co robim zle a neviem ktory komponent v celom procesere skodi. Na youtube jeden vravi ze ked nefunguje memory training ako ma, moze byt problem v radici na procaku.
Kazdopadne, pamate , procak, ani nic ine nieje mechanicky poskodene.
Doska je nova, upgradnuta na najnovsi bios.
Procak je ryzen 7 9700x, pamate Kingston Kingston 2x32 ( zial moje ramky niesu v oficialnom qvl , ale ze vraj to nieje problem kedze vyrobca dosiek nemoze otestovat vsetky dostupne ramky ).
Co mam teraz robit. Objednat iny am5 procak, hoci aj s bazaru aby som vylucil chybu procesora, to iste aj s ramkami ? Zdroj mam corsair RM750X.
Vopred dakujem za kazdu pomoc. Uz si neviem sam dat rady...
https://www.directupload.eu/file/d/9425 ... k7_jpg.htm
https://www.directupload.eu/file/d/9425 ... zb_jpg.htm
https://www.directupload.eu/file/d/9425 ... wo_jpg.htm
CPU: Ryzen 5 5600x MB: ASUS TUF B550 PlusGK: Asus TUF RX6950XT OC RAM: Crucial 32GB 3200Mhz CL16 , Intel SSD, chladic: Scythe Ninja 4, Bedna: Fractal Design Define R4 Black Pearl Windowed PSU: Super Flower SF-550P14PE Golden King
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: AM5 DDR5 memory training / boot , problem AsusTufB850PlusWifi

Príspevok od používateľa mp3turbo »

musim si to pozorne precitat, co potrva dlho :) ze nie su pamate v QVL naozaj nevadi, vsetci vyrobcovia naozaj nedokazu otestovat vsetky RAM dosky.

ked mas jednu pamat, podla manualu dosky ju mas pouzit v slote A2 (ty ju mas v B2 podla obrazku aj podla BIOSu).
trenovanie nesmie trvat pol hodinu, takato doba tu ani nebola a urcite ked bola, tak davno skoncila.

doska s ohnutymi pinmi, zacina to dobre - ako sa to stalo ? poskodeny procesor by bol rarita, ale neda sa vylucit ; poskodene pamate takisto.
Mas nejakeho kamarata, suseda, spoluziaka, ktory by ti mohol pozicat akykolvek AM5 procesor ? Nech to nekupujes zbytocne... mas niekoho, kto by ti mohol pozicat jeho pamate ? Proste na otocku... pichnem, zapnem, uvidim alebo neuvidim, vyberiem, hotovo. A naopak - mohol by si ty s tvojimi pamatami ist k takemuto spolupachatelovi na vyskusanie ?

Windows, Bitlocker atd to s tym nema nic spolocne. Doske je samozrejme uplne jedno, aky je tam operacny system.

Moj mlady ma doma na neviemakej doske 9600x s 2x 32GB/6400MT tusim zrovna Kingstonami, samozrejme s tym nikdy nebol ziadny problem a to ze sa tie pamate nacestovali v rozlicnych zostavach... ja som ich este kupoval v dobe, kedy 64ka stala nejakych 180 dohromady.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
svk_deef
Nový používateľ
Nový používateľ

Ok budem sa s tym este cez vikend hrat. Popytam sa ci niekto nema cpu a ram na test. Tie piny na starej doske boli podla mna ohnute preto lebo som az moc dotiahol chladic procaku. Inak si to neviem vysvetlit lebo som ho osadzoval len raz ked som staval zostavu. Ramky som asi pred mesiacov testoval cez memtest86 trial a nic nenaslo. Skusim narychlo zohnat am5kovy procak. Dam vediet co nove.
CPU: Ryzen 5 5600x MB: ASUS TUF B550 PlusGK: Asus TUF RX6950XT OC RAM: Crucial 32GB 3200Mhz CL16 , Intel SSD, chladic: Scythe Ninja 4, Bedna: Fractal Design Define R4 Black Pearl Windowed PSU: Super Flower SF-550P14PE Golden King
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

tu nejde o testovanie, tu ide o absolutne zakladnu funkcnost - aj ja som bol furt zdravy, az som nakoniec ochorel.

Zohnute piny dotiahnutim chladica ? No tak to musis byt iny Mister Olympia :)
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
svk_deef
Nový používateľ
Nový používateľ

:laugh: hej porarilo sa no, nejak. Objednal som 7800x3d tak tam vediet jak to dopadlo.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

.

tak rovno objednaj aj nove pamate, tusim mas nejak moc penazi :)

Návrat na "Základné dosky"