Chybne klastre - co s tym? :)

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Používateľov profilový obrázok
YellowZelo
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Št 03. Nov, 2005, 20:00

Chybne klastre - co s tym? :)

Príspevok od používateľa YellowZelo »

Mam 20GB HDD znacky Maxtor. Ked nanho skopirujem nejake data, takmer vzdy sa poskodia. Myslim ze to je kvoli chybnym sektorom. Da sa disk (alebo jeho cast) nejako opravit? Mozno nejaky dobry soft.

PS: Hej, este som zabudol skusal som ho aj testovat (QuickTest) softverom priamo od Maxtoru PowerMax. Takisto nepomohol ani low-level format s PowerMaxom.

Dik za rady
LittleMan
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 27. Máj, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa LittleMan »

stiahni si HDtune a vyskusaj test povrchu disku (error scan) ale nechaj prebehnut plny test (nie quick scan). Bude to trvat asi 20 minut (mozno menej).

potom sem posli vysledny obrazok (screen programu s vysledkom) ako aj obrazok smart z toho isteho programu (polozka health)

potom budeme mudrejsi ;)
Life is short - enjoy it!
HP ProBook 6470b, 8GB RAM, SSD | Intel Pentium 4 2.80GHz, 2xKingston DDR 512MB, Intel D875PBZ, Radeon 9800XT, 3×SATA (600GB)
YellowZelo
Nový používateľ
Nový používateľ

Zda sa byt v poriadku, pred testom som ho este low level naformatoval pomocou HDD Low Level Format Tool (http://hddguru.com/content/en/software/) Mozno na nom boli nejake virusy, neviem, kazdopadne sa zda ze teraz je jeho povrch v poriadku. Zatial som nanho nainstaloval hru (450MB) a nie su s nim ziadne problemy.

Vsimnite si rychlost testu robilo mi ho nie 20min ale 166min. Myslite ze to je kvoli tomu ze mam iba 40 zilovy IDE kabel (pri starte mi BIOS hlasi primary IDE channel no 80 conductor cable installed)?

ObrázokObrázok
LittleMan
Používateľ
Používateľ

podla tej dlzky testu - bude problem s elektronikou, cipsetom (diskovy radic) alebo zly ovladac v systeme - ak mas win xp, tak vyskusaj ist do spravcu zariadeni a daj uplne odinstalovat disk, primary/secondary ide channel. potom restartni pc a vyskusaj v hdtune urobit benchmark ...
HP ProBook 6470b, 8GB RAM, SSD | Intel Pentium 4 2.80GHz, 2xKingston DDR 512MB, Intel D875PBZ, Radeon 9800XT, 3×SATA (600GB)
YellowZelo
Nový používateľ
Nový používateľ

Ale na primary IDE channel mam nainstalovany aj disk s WinXP, to nebude vadit?

IDE1:
Master - HDD Seagate (10GB) WinXP
Slave - HDD Maxtor (20GB) - to je ten chybny
LittleMan
Používateľ
Používateľ

pokial win pozna ovladac, tak problem nebude (aspon u mna nikdy nebol - robil som to uz x-krat, ked som mal problemy).
ak si pri instalacii nemusel pouzit disketu s ovladacmi pre diskovy radic, tak ho win pozna urcite ...
YellowZelo
Nový používateľ
Nový používateľ

Obrázok
LittleMan
Používateľ
Používateľ

hmm, to je v poriadku, takze neviem preco robil ten test tak dlho - vyskusaj pustit este raz ten scan povrchu (netreba cely), len ci pojde tak isto pomaly ako predtym ...
YellowZelo
Nový používateľ
Nový používateľ

Rychlost je uplne v pohode, nechapem preco je zrazu vsetko v poriadku, jedine zmeny ktore som urobil medzi oboma testami boli:

1. Vytvoril som logicku particiu na celom disku pomocou Partition Magic 8.
2. Vymenil som ide kable IDE1 <-> IDE2, lebo mi pisalo (aj pise) primary IDE channel no 80 conductor cable installed a myslel som si ze IDE2 kabel je 80zilovy.
3. Skopiroval som na disk data (450MB)
4. Odinstaloval som ho zo systemu

V com mohla byt chyba?
Obrázok
LittleMan
Používateľ
Používateľ

ohladom tej rychlosti - neviem cim to je , ale ked win hodi nejaku chybu ohladom diskoveho radica, a disk ide potom pomaly, tak to odobratie diskoveho ovladaca vzdy pomoze - potom ide disk normalne .... mozno ti pomohol aj ten low-level, co si spominal ...
ale kazdopadne odporucam minimalne na systemovy disk zohnat 80 zilovy kabel, a nie 40zilovy ....
YellowZelo
Nový používateľ
Nový používateľ

Oki, dik za rady :bravo:

Návrat na "Pevné disky, SSD, M.2, úložný priestor a mechaniky"