Led Diody
- N0SF3RATUS
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Po 25. Jún, 2007, 08:00
Led Diody
Aky odpor treba dat na super svietive led diody ked ich chcem napajat na molex konektor 12 voltov
- N0SF3RATUS
- Nový používateľ
toman toman
je to mladas nekaz mu iluzie no
tak na 5V mozes dat 2 ledky do serie bez odporu a na 12v aj 4.
len sa spitaj v obchode na ake napatie je ta ktora ledka kazda farba ine napatie OKI
a nejak si sa rozbehol klud s tymi prispevkami
je to mladas nekaz mu iluzie no
tak na 5V mozes dat 2 ledky do serie bez odporu a na 12v aj 4.
len sa spitaj v obchode na ake napatie je ta ktora ledka kazda farba ine napatie OKI
a nejak si sa rozbehol klud s tymi prispevkami
Asus Barebone T3 - AMD Phenom II X4 965 - ATI 4670 - 60GB SSD + 640GB - Razer Copperhead . MacBook White C2D 1,83 GHz - 80GB SSD intel - 2TB NAS . Magic Mouse . iPhone 5 16gb Black , Neonode N2 . Lumia 710
- N0SF3RATUS
- Nový používateľ
v pohode 4 led na 12V ale ked ti jedna odide tak zahasnu vsetky vies seria
skus len tak bokom a myslim ze cervene idu na nejakych 2,2V tak ich tam mozes dat aj 5. uvidis ci svietia poriadne ked nie das 4 ledky
skus len tak bokom a myslim ze cervene idu na nejakych 2,2V tak ich tam mozes dat aj 5. uvidis ci svietia poriadne ked nie das 4 ledky
Asus Barebone T3 - AMD Phenom II X4 965 - ATI 4670 - 60GB SSD + 640GB - Razer Copperhead . MacBook White C2D 1,83 GHz - 80GB SSD intel - 2TB NAS . Magic Mouse . iPhone 5 16gb Black , Neonode N2 . Lumia 710
- N0SF3RATUS
- Nový používateľ
- Bikermotyl
- VIP
- Dátum registrácie: Ne 22. Máj, 2005, 20:00
- N0SF3RATUS
- Nový používateľ
To mas tak. Aby LED svietila a mala maximalnu zivotnost je optimalny prud, ktory nou prechadza 20mA. Z ohmovho zakona si vypocitas odpor rezistora, ktory tam musis dat aby si nespalil diodu.
R=odpor rezistora (ten chces zistit)
U=napatie (5V, alebo 12V)
I=prud tecuci diodou (20mA)
R=U/I = 12V/20mA = 600ohmov
R=U/I = 5V/20mA = 250ohmov
(Samozrejme rezistory sa vyrabaju v urcitych seriach, tak kup najblizsiu vyssiu hodnotu ako si vypocitas)
To plati pre jednu diodu. Prud tecuci diodou moze byt aj vyssi (nad 30mA radsej nechod) zvysis tym svietivost a trochu znizis dobu zivotnosti (to mozes kludne zanedbat pri LED je zivotnost vysoka).
Kludne s tym mozes experimentovat, zapoj viac diod a davaj stale mensi odpor, kym nedosiahnes pozadovany svit.
To ze kazda dioda ma ine napatie (1,5V - 2,2V) je pravda, ale takisto rozsah prudu, ktory moze tiect diodou je znacny takze sa neobavaj ze by si ju pri pouziti rezistora spalil.
To Broslowski: "Supersvietive LED diódy" je bezne pouzivany pojem, takze netusim na com sa smejes. Ak hladas v pravopisnom slovniku, nenajdes tam ani pojem vysokosvietive LED diódy. Smiat sa zaciatocnikovi ...
R=odpor rezistora (ten chces zistit)
U=napatie (5V, alebo 12V)
I=prud tecuci diodou (20mA)
R=U/I = 12V/20mA = 600ohmov
R=U/I = 5V/20mA = 250ohmov
(Samozrejme rezistory sa vyrabaju v urcitych seriach, tak kup najblizsiu vyssiu hodnotu ako si vypocitas)
To plati pre jednu diodu. Prud tecuci diodou moze byt aj vyssi (nad 30mA radsej nechod) zvysis tym svietivost a trochu znizis dobu zivotnosti (to mozes kludne zanedbat pri LED je zivotnost vysoka).
Kludne s tym mozes experimentovat, zapoj viac diod a davaj stale mensi odpor, kym nedosiahnes pozadovany svit.
To ze kazda dioda ma ine napatie (1,5V - 2,2V) je pravda, ale takisto rozsah prudu, ktory moze tiect diodou je znacny takze sa neobavaj ze by si ju pri pouziti rezistora spalil.
To Broslowski: "Supersvietive LED diódy" je bezne pouzivany pojem, takze netusim na com sa smejes. Ak hladas v pravopisnom slovniku, nenajdes tam ani pojem vysokosvietive LED diódy. Smiat sa zaciatocnikovi ...
MB Asus A8V,CPUAthlon 64 3000+, RAM DDR 2GB, HDD WD 320GB/7200rpm., VGA GF6600, ATX 350W
- N0SF3RATUS
- Nový používateľ