Spravne nanasanie pasty
Spravne nanasanie pasty
Davam do plena otazku, ako spravne naniest teplovodivu pastu pre dosiahnutie co najlepsieho tepelneho prenosu? Totiz vyrobcovia vacsinou odporucaju malu kvapku roztlacit chladicom, cim sa eliminuju vzduchove bubliny, zatial co medzi pouzivatelmi je oblubene sizyfovske roztieranie do tenkej vrstvicky.
Chcem kupit "plastelinu" AC MX-1, preto sa pytam najma v suvislosti s nou, keDze na experimenty jej nie je tak vela. Pri nej vyrobca odporuca prave prvy sposob.
Chcem kupit "plastelinu" AC MX-1, preto sa pytam najma v suvislosti s nou, keDze na experimenty jej nie je tak vela. Pri nej vyrobca odporuca prave prvy sposob.
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 03. Júl, 2006, 02:00
No prave Arctic Cooling MX-1 je pasta, ktora sa nanasa velmi tazko, ma totiz vysoku viskozitu...
V jej pripade je najidealnejsie rozotriet ju po celom povrchu procesora aj zakladne chladica kreditnou kartou.
Samozrejme plati, cim menej pasty, tym lepsie, ale za predpokladu dobrej rovinnosti oboch stycnych ploch.
Pasta ma vyplnit LEN mikrokazy a ryhy, nema byt medzivrstvou medzi chladicom a procesorom.
V jej pripade je najidealnejsie rozotriet ju po celom povrchu procesora aj zakladne chladica kreditnou kartou.
Samozrejme plati, cim menej pasty, tym lepsie, ale za predpokladu dobrej rovinnosti oboch stycnych ploch.
Pasta ma vyplnit LEN mikrokazy a ryhy, nema byt medzivrstvou medzi chladicom a procesorom.
Spoiler: ukázať
To je trochu protirecive - vysoka viskozita a roztieranie, nie? Napriklad aj pri AS Ceramique je odporucane roztlacenie chladicom, pricom staci, aby bola pokryta najma plocha HS nad jadrom. Ide mi najma o osobne skusenosti, keDze som sa stretol s roznymi nazormi na oba sposoby nanasania. Ja som doteraz tiez len roztieral, ale len lacne "zubne" pasty.
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
Asi preto sem pisem, lebo tuto pastu pouzivam... :roll:
Inak neviem, preco si musis za kazdu cenu kupit tuto sice dobru, ale tazko aplikovatelnu pastu, keD je vykonnostne prekonana minimalne piatimi inymi vyrobkami... :dntknw:
Inak neviem, preco si musis za kazdu cenu kupit tuto sice dobru, ale tazko aplikovatelnu pastu, keD je vykonnostne prekonana minimalne piatimi inymi vyrobkami... :dntknw:
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
Vies, Arctic Cooling MX-1 je balenie 2 gramy a stoji 110,-SK.
Kvalitnejsie pasty sice stoja 200 - 300,-SK, ale byvaju balene po 3 az 4 gramy.
Aby si nezostal prekvapeny, keD sa ti tato extremne tuha pasta nepodari toztlacit na chladici tak, ako ma byt. Vies, aky by si na chladic musel vyvinut tlak, aby sa prebytocna pasta vytlacila?
Tak sa pasty proste nenanasaju. Kazda pasta sa musi rucne zapracovat do povrchu a potom dokladne zotriet prebytocnu vrstvu kreditkou.
Dolezite je, aby zostal kontakt kov na kov, pasta ma vypånat len nerovnosti v povrchoch stycnych ploch... Inak posobi ako izolant, pretoze ma podstatne horsiu tepelnu vodivost ako hlinik ci meD.
Kvalitnejsie pasty sice stoja 200 - 300,-SK, ale byvaju balene po 3 az 4 gramy.
Aby si nezostal prekvapeny, keD sa ti tato extremne tuha pasta nepodari toztlacit na chladici tak, ako ma byt. Vies, aky by si na chladic musel vyvinut tlak, aby sa prebytocna pasta vytlacila?
Tak sa pasty proste nenanasaju. Kazda pasta sa musi rucne zapracovat do povrchu a potom dokladne zotriet prebytocnu vrstvu kreditkou.
Dolezite je, aby zostal kontakt kov na kov, pasta ma vypånat len nerovnosti v povrchoch stycnych ploch... Inak posobi ako izolant, pretoze ma podstatne horsiu tepelnu vodivost ako hlinik ci meD.
Naposledy upravil/-a ujo Andydúla v Ne 26. Aug, 2007, 16:47, upravené celkom 1 krát.
To je presne to "vyrobcovia vs pouzivatelia". Vyrobca ale odporuca mnozstvo rovne velkosti zrnka ryze, teda ziadne zbytocne vytlacanie prebytocnej drahej pasty. Nemusis ma poucat dobre znamou teóriou, chcel som vediet, ci je mozne/lepsie pouzit uvedeny sposob aplikacie pri MX-1, lebo aj co sa tyka jej hodnotenia, niekto hovori o extremnej tuhosti, niekto len spomina skvele vysledky, akoby aplikacia bola hracka.
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
Najlepsi sposob aplikacie bude ten, ktory pouzijes Ty.
MX-1 nieje zla pasta, je vykonnostne podobna Arctic Silver 5, ktora sa narozdiel od nej nanasa uplne lahko, pretoze je velmi riedka.
MX-1 nieje zla pasta, je vykonnostne podobna Arctic Silver 5, ktora sa narozdiel od nej nanasa uplne lahko, pretoze je velmi riedka.
Tak fajn. :roll: Asi jej budem musiet minut trocha viac na testy, pretoze mam problematicky mierne preliaceny cipset nforce3 a tam sa mi nanasanie roztieranim velmi neosvedcilo plus chcem pastu pouzit na vga aj notebook.
Naposledy upravil/-a br4n0 v Ne 26. Aug, 2007, 16:53, upravené celkom 1 krát.
- Diablo1st
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
Pastu nemas na jedno pouzitie. Takze 200Sk vysolit nie je az taka polozka, keD ti moze vydrzat aj zopar mesiacov.
Ale suhlasim s Andydulom AS5 je velmi dobra pasta a dobre sa nanasa a aj stiera aj po nejakych mesiacoch v prevadzke.
Ale suhlasim s Andydulom AS5 je velmi dobra pasta a dobre sa nanasa a aj stiera aj po nejakych mesiacoch v prevadzke.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.
FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.
FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
Hlavne sa mi paci ten jeho "test" zakazdym v uplne inej izbovej teplote... Medzi dnom 1 a 3 je rozdiel 6°C (ak berieme v uvahu aj izbovu teplotu), comu teda neuverim, ani keby ma podplatil makovnikom. Take zazracne pasty po dvoch dnoch "zahorenia" zasa niesu...
Tiez by som neveril, ze svoj chladic lapoval, lapovacie stroje niesu len tak lahko dostupne. "Thermalright SLK900u (lapped to 1500grit)".
Lapovanie a brusenie je trosku dost rozdiel.
Ale to aplikovanie pasty ma solidne.
Tiez by som neveril, ze svoj chladic lapoval, lapovacie stroje niesu len tak lahko dostupne. "Thermalright SLK900u (lapped to 1500grit)".
Lapovanie a brusenie je trosku dost rozdiel.
Ale to aplikovanie pasty ma solidne.