Neviem ci si mozem pretaktovat procesor lebo som cital na http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... mitstart=3
ze ked mam staru cipovu sadu VIA KT400A tak sa zle taktuje lebo nema blokovanie AGP/PCI frekvencie a teda zmena FSB zmeni aj AGP/PCI a RAM frekvenciu. A teda to bude namahat cely pocitac.
Nebolo by potom lepsie zvysit hodnotu nasobica ako FSB ?
Poradte prosim.
Zakladna doska
Typ procesora: AMD Sempron, 1748MHz Socket A(10.5x166)2500+
Oznacenie procesora: Thoroughbred-B
Nazov zakladnej dosky: Epox EP-8K9A7I (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)
cipova sada zakl.dosky VIA VT8377A Apollo KT400A
System.pamat 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Typ BIOS-u Award (08/03/04)
Teplota CPU do 50°C
Pretaktovanie AMD Sempron 2500+ (1748MHz)
na 90% bude PC nestabilny ked budes postupne zvysovat FSB, preto by som volil alternativu - zmenu nasobica + pripadne ak bude treba tak pridat trosku napatia... do + 0.5V...
Core i5 4570 + Akasa Nero S, Asus Z87M-PLUS, 4x4GB DDR3 1600Mhz Kingston HyperX, EVGA GAMING GTX 1060 6GB, Coolermaster N200, Seasonic Titanium 750W, 250GB Samsung EVO 850 + crucial MX500 SSD 1TB, MSI OPTIX MAG341CQ
to si aj ja myslim. A naviac som sa teraz docital ze ak zvysim FSB nad 166 MHz tak mi nepojde moja DDR400 RAMka. Takze zmenim nasobic na 11.0 a teda CPU bude mat cca. 1826 MHz.miqra napísal:na 90% bude PC nestabilny ked budes postupne zvysovat FSB, preto by som volil alternativu - zmenu nasobica + pripadne ak bude treba tak pridat trosku napatia... do + 0.5V...
V prvom rade si zisti, ci je tvoj procak superlock t.zn. s nasobicom v biose, alebo malovanim, drotovanim nepohnes. Sempronov kde sa to dalo bolo velmi malo. Boli hnede a museli byt vyrobene pred 39 tyzdnom 2003. Ten na linku je napr. ok 0503WPMW = 5 tyzden 2003.. Novsie, zelene su vsetky superlock.
K ramkam. Na VIA chipsete ide ram synchro s fsb, to zn., ze tvoja 400-ka ide 333MHz, podpora znamena, ze ju tam mozes mat.. Na NF2 by bolo mozne cpu=166MHz, ram=200MHz, na via nie.
Riesenie pre teba je nasledovne. Premalujes procak na mobilny cpu (mas plnu podporu chipsetu) a budes menit nasobic on fly (za chodu) vo windoze pomocou software. FSB zostane na 166. Ak mas dobre chladenie, mozes mu nastavit v biose bez obav 1,75V. Minimalne 12*166 zvladne, boli to dobre kusky.
K teme vsetko, bolo to aj tu na fore preberane X krat, takze si vyhladaj a zbytok vygoogli.
Soft odporucam CrystalCPUID.
a postudovat napr. TU
Vela stastia.
K ramkam. Na VIA chipsete ide ram synchro s fsb, to zn., ze tvoja 400-ka ide 333MHz, podpora znamena, ze ju tam mozes mat.. Na NF2 by bolo mozne cpu=166MHz, ram=200MHz, na via nie.
Riesenie pre teba je nasledovne. Premalujes procak na mobilny cpu (mas plnu podporu chipsetu) a budes menit nasobic on fly (za chodu) vo windoze pomocou software. FSB zostane na 166. Ak mas dobre chladenie, mozes mu nastavit v biose bez obav 1,75V. Minimalne 12*166 zvladne, boli to dobre kusky.
K teme vsetko, bolo to aj tu na fore preberane X krat, takze si vyhladaj a zbytok vygoogli.
a postudovat napr. TU
Vela stastia.
Dakujem za radu. V BIOSe sa nasobic da menit. Tak uvidim ci sa to bude dat aj ulozit. A k tej RAMke podla EVERESTu ma takt 200MHz a efektivny takt 399MHz(udaj o 333MHz som tam neasiel. Pravdepodobne tam je delic)AmOK napísal:V prvom rade si zisti, ci je tvoj procak superlock t.zn. s nasobicom v biose, alebo malovanim, drotovanim nepohnes. Sempronov kde sa to dalo bolo velmi malo. Boli hnede a museli byt vyrobene pred 39 tyzdnom 2003. Ten na linku je napr. ok 0503WPMW = 5 tyzden 2003.. Novsie, zelene su vsetky superlock.
a postudovat napr. TU
Vela stastia.
Pozri tu ramku v Cpuz :idea: , ja som mal hodne davno KT-880, co bol najlepsi a posledny via chipset pre K7 a pri fsb 166 sice slo v biose navolit ram takt 400, ale realne stale slapali 333MHz..
Sandra vtedy ukazovala tiez 400MHz, ale v benchmarkoch medzi 333 a 400 nebol ziadny rozdiel. Az ked som zdvihol fsb na 200, tak isli skutocne 400. Nad fsb 200 sa automaticky zapinala delicka 333, skoncil som koli tomu nakoniec pri NF2 a fq 213*12. Za tych 13MHz to nestalo, ale chipset bol o poznanie rychlejsi.
Pozri co mas za jadro moze byt Thorton, alebo Thoroughbred.. S Thortonom by si mal sancu na odomknutie cashe, na plnych 512..ale tych hnedych bolo fakt malicko. Ak je superlock tak to tiez nepojde, ako ten nasobic v biose. Podstatne je to cislo na stitku cpu, ako som pisal.
A este si tipnem. Zmenis nasobic v biose a bud pc ani nepipne, alebo ak nabehne, tak s origos nasobicom. Ta prva moznost a nasledny clear cmos bude najpravdepodobnejsia.
Sandra vtedy ukazovala tiez 400MHz, ale v benchmarkoch medzi 333 a 400 nebol ziadny rozdiel. Az ked som zdvihol fsb na 200, tak isli skutocne 400. Nad fsb 200 sa automaticky zapinala delicka 333, skoncil som koli tomu nakoniec pri NF2 a fq 213*12. Za tych 13MHz to nestalo, ale chipset bol o poznanie rychlejsi.
Pozri co mas za jadro moze byt Thorton, alebo Thoroughbred.. S Thortonom by si mal sancu na odomknutie cashe, na plnych 512..ale tych hnedych bolo fakt malicko. Ak je superlock tak to tiez nepojde, ako ten nasobic v biose. Podstatne je to cislo na stitku cpu, ako som pisal.
A este si tipnem. Zmenis nasobic v biose a bud pc ani nepipne, alebo ak nabehne, tak s origos nasobicom. Ta prva moznost a nasledny clear cmos bude najpravdepodobnejsia.
Tak teraz neviem ci sa mam do toho vobec pustat. A preco by to nemalo ist ked zmenim nasobic ? ved CPU zvisim len na 1826 MHz.AmOK napísal:Pozri tu ramku v Cpuz :idea: , ja som mal hodne davno KT-880, co bol najlepsi a posledny via chipset pre K7 a pri fsb 166 sice slo v biose navolit ram takt 400, ale realne stale slapali 333MHz..
Tu som nasiel v databaze podobny pripad(rovnaka cipova sada)tiez zvisenie nasobica.
http://www.pretaktovanie.sk/modules.php ... 1169392536
12,5*133=1666MHz Athlon XP 2000+
12,5*166=2075MHz @ 2600+ OC z databazy
Tie drobne odchylky su normalne, ziadna doska nedrzi na 100% PLL.
Semprony su preznacene Athlony s fsb 166...uz neteoretizuj, radsej si to otestuj. Alebo ked chces este studovat, tak nech sa paci.
http://fab51.com/cpu/guide/opn-xp-e.html
Athlon 2000+ s fsb 166 sa ak ma pamat neklame nikdy nevyrabal.
edit: K tvojej otazke, preco to nepojde.
Lebo cpu pri inom nasobici, nez na aky ho vyrobca naprogramoval jednoducho odmietne nabehnut, nie ze by tu fq nezvladol.
Vid nove procaky, len black edtion zoberu vyssi nasobic, ako maju oficialne. Preco asi vsetci dvihaju fsb? Len koli ramkam?
Studuj, testuj, ja tu koncim. Snazil som sa ta trochu ponavigovat, ostatne uz je na tebe. Bye.
edit2: A citujes zbytocne, len to zabera miesto.
12,5*166=2075MHz @ 2600+ OC z databazy
Tie drobne odchylky su normalne, ziadna doska nedrzi na 100% PLL.
Semprony su preznacene Athlony s fsb 166...uz neteoretizuj, radsej si to otestuj. Alebo ked chces este studovat, tak nech sa paci.
http://fab51.com/cpu/guide/opn-xp-e.html
Athlon 2000+ s fsb 166 sa ak ma pamat neklame nikdy nevyrabal.
edit: K tvojej otazke, preco to nepojde.
Lebo cpu pri inom nasobici, nez na aky ho vyrobca naprogramoval jednoducho odmietne nabehnut, nie ze by tu fq nezvladol.
Vid nove procaky, len black edtion zoberu vyssi nasobic, ako maju oficialne. Preco asi vsetci dvihaju fsb? Len koli ramkam?
Studuj, testuj, ja tu koncim. Snazil som sa ta trochu ponavigovat, ostatne uz je na tebe. Bye.
edit2: A citujes zbytocne, len to zabera miesto.
- Bubu123
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 17. Máj, 2007, 08:00
na chipsete KT400A som dal 230FSB maximalne stabilita , na doske asrock K7VT4Apro
skus dat tomu CPU rovno 200FSB ci nabehne ak nie tak pridaj napatie tak o 0.3-0.5 V ale to uz len s poriadnym chladenim , alebo ak mas otvoreny nasobic tak zmen nasobic a vyuzi alternativu VYSOKE FSB velka priepustnost pamati
skus dat tomu CPU rovno 200FSB ci nabehne ak nie tak pridaj napatie tak o 0.3-0.5 V ale to uz len s poriadnym chladenim , alebo ak mas otvoreny nasobic tak zmen nasobic a vyuzi alternativu VYSOKE FSB velka priepustnost pamati
MB:Gigabyte M56S-S3 | CPU:AMD Athlon X2 5200+ | RAM:2GB Patriot low latency Dual Channel |HDD: Western Digital 160GB SATAII | GPU: Gainward Bliss 7600GS 256MB DDR3 500/1200mhz @ OC 600/1600mhz | PSU:Fortron 350W | GAMING:Microsoft 1.1 Black + Steel Pad QcK+