Spojazdnenei scsi diskov

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Používateľov profilový obrázok
jararak
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Št 13. Jan, 2005, 20:00

Spojazdnenei scsi diskov

Príspevok od používateľa jararak »

zdravicko ludkovia, experimentujem doma s 2x 18gb scsi diskami.
zohnal som si v pondelok no nejak nebolo casu do dnes. vyrobca ibm, rovno prihodim aj pdf mam 68 pinovi model. viem ze nejak by som mal nanutit jednehmu disku aby bol aj terminator. dokonca bios radica mi ich vezme, doska o nich vie, viem nastavit aj bootovanie z nich, bohuzial ani jeden system mi ich nechce rozoznat Xp Vista, Kubuntu ani Opensolaris. Kto bude taky sikovny a vycita ako mam poprepajat tie piny nanich? radic mam adaptec 2940 nejake ciselko ale je v liste kompaktibilnych pre tieto disky, aspon co sa pise v tom pdfku
Naposledy upravil/-a jararak v Ne 06. Apr, 2008, 04:02, upravené celkom 1 krát.
Watching you ...

Modra je dobra a preto ju mam aj v logu.
Toman
VIP
VIP
Dátum registrácie: St 06. Júl, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Toman »

fuu, to je davno co som taketo riesil...
ak ich zapajes na jeden kabel tak "zaterminatorovany" by mal byt ten posledny.... sa to riesilo bud jumprami alebo koncoukou
AMD 7600X, B650M, 32Gb 6400, RTX 3070TI, Fractal Torrent
kajfun
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 30. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa kajfun »

jararak, IBMky sa niekedy spravali nestandartne ale to platilo tusim len pre 4.5GB a 9GB modely.

v kazdom pripade popis tvojich jumprov najdes na internete lebo je to fasa dokumentovane a zase tych IBM diskov nebolo az tolko :) [google a daj hladat napriklad "IBM DCHC-C9X jumpers description"]. Moje extenzivne skusenosti s Adaptec 2940UW + SCSI zbernicou ako takou jednoznacne hovoria v prospech terminatora na kabli samotnom ako terminovani zbernice na disku.

Pokial by si mal problem, mozem ti poslat 68pin UW SCSI kabel s terminatorom na konci... davaj SS ak treba.
jararak
Moderátor
Moderátor

tak ci tak skusim este narvat to hp radic co ma asi 40cm do kompu dakedy.

btw, mozno to je aj kablom, musim okusit aj ten, mam este jeden, dojdem domov, oprobujem.

to ze musi byt terminator/emulacia terminatora na konci som sa dozvedel uz v predoslom kole testovania s 2x2 gb diskami, bohuzial seagate co som mal a fungoval dokonca tak posiel do nebicka po 2 dnoch.

ja som v prvom prispevku postol datasheet disku kde to je presne popisane vsetky moznosti jumprov, ja len ci sa dakomu nechce kuknut nato, a napisat tak to este skus, popripade skus to tak a este raz, pretoze niekolko moznosti som uz poskusal. tak ci tak dik chalani zatim
Watching you ...

kajfun
Používateľ
Používateľ

scsi zbernica musi byt zaterminovana na obidvoch koncoch ; disky a schlauf su jasne - to znamena disky "uprostred" kabla nemaju zapnute terminovanie avsak UPLNE POSLEDNY disk musi mat zapnuty terminator pokial sa fyzicky terminator nenachadza na kabli [inak to by som chcel tiez vidiet, 68pin UW SCSI kabel ktory nema na konci terminak, to je tiez pekna rarita]. CO SA VSAK LAHKO PREHLIADNE JE FAKT, ZE SCSI ZBERNICA MUSI BYT ZATERMINOVANA NA !!OBIDVOCH!! KONCOCH. Jeden sme uz prebrali a je jasny, ten druhy koniec je RADIC samotny. Davaj do BIOSu a hladaj polozku, ktorou ZAPNES na Adaptecu terminaciu... Pokial tuto vec nespravis, SCSI zbernica ako taka bude "fungovat" avsak nie spravne a to by mohol byt dovod preco adaptec pred bootovanim vidi tvoje disky ale uz ich nevidia operacne systemy.

Samozrejme musis mat na diskoch nastavene rozlicne SCSI ID, inak by ti ich radic nevidel - toto mas. Zapol by som "enable auto spin-up", v ziadnom pripade by som nevypinal SCSI parity check [teda BEZ jumpru na pozicii "disable scsi parity check" ; scsi bola odjakziva o parite]. Vobec ta nezaujimaju delay start prepinace, to sa pouziva pri systemoch kde su tucty scsi diskov ktore by v pripade rozbehu spravili neskutocny naraz na zdroj a napajanie.

daj vediet ci moje blaboly pomohli...
jararak
Moderátor
Moderátor

no ci to boli tvoje blaboli co pomohli neviem, mozno to bolo to ze som zmenil kabel este, povovdny ma 7 konektorov, novy ma 5.

dalej, hodil som aj do druheho disku jumper s id1, prvy s emulaciou terminatora ma samoze id0. autospin boli oba uz zajumprovane ked som ich dostal. bios radica mal emulaciu terminatora tiez zakrtnutu ked som ho mal.

teraz dotaz, 32mb na scsi 10k disk nieje kus malo? to je to co mi pluje hdtune
Watching you ...

kajfun
Používateľ
Používateľ

neni to malo:

a) PCI zbernica na ktorej ti visi Adaptec ma teoreticke maximum 133MB/s, v praxi tak 120MB/s v pripade Intel chipsetov, hrubo pod 100MB/s v pripade akychkolvek inych. Tato priepustnost je zdielana pre vsetky PCI karty dohromady. Preto neexistuju Ultra320 radice pre PCI ale vzdy len pci-x, pci-e a podobne.

b) datova hustota : napriek tomu ze tvoj SCSI disk ma 10k rpm, nema absolutne ziadnu sancu porovnavat sa s datovou hustotou moderneho SATA 500GB disku ktory ho pobije zhruba tak troj- az patnasobne - cim samozrejme hrubo aj v praxi prekona maximalnu prenosovu rychlost. Ty mas ~30MB/s, bezne dneskaj SATA disky robia ~80MB/s.

c) ... a nielen datova hustota, ale aj rozmer disku hraje svoje z dovodu konstantnej rychlosti otacania ale rozlicneho polomeru platne odkial hlavicky citaju data [na zaciatku mas vyssiu priepustnost lebo sa zacina na vonkajsom obvode disku ; naopak na konci kapacity = disku mas z rovnakeho dovodu priepustnost mensiu]. Dnesne 3.5" SATA/PATA disky maju vnutri skutocne fyzicky 3.5" velke platne. SCSI disky ktore robia 10k pripadne 15k rpm NEMAJU vnutri 3.5" velke platne ale len notebookove 2.5" !!! Nie, nepil som hodne dlho...

enjoy!

Návrat na "Pevné disky, SSD, M.2, úložný priestor a mechaniky"