Diskusia k Threadu: Maximalne dosiahnute takty procesorov!
Re: Diskusia k Threadu: Maximalne dosiahnute takty procesorov!
samozrejme tých 3.6 stačí, len sa tak pýtam... na 4 GHz by už asi trebalo trošku dať do cpu, do tých 1.35V je myslím v pohode, ale už to zas potrebuje chladenie... vDroop to neovlpivňuje, aspoň nie priamo... veď uvidíš s novou doskou, ideš ju kupovať, ak sa dobre pamatám ... skús keď tak, či ti nestačí i menej V do cpu... inak Tvoja doska je v poho, to by som neriešil... a tá nestabilita može byť skor zapríčinená malou voltážou vFSB a vNB
DFI X58 | i7 920 @ 4.4GHz | GTX 260
Taktovanie Intel C2D/C2Q procesorov
P5Q Deluxe Discussion | LN2 - Invex 2008 | OC Sessions
- A2C
- Ban
- Dátum registrácie: So 17. Jún, 2006, 02:00
no dobre podarilo sa mi to zadeliť, ale dalo sa to odpozorovať že keď sa bavíme o voltáži tak tým default som myslel defaultnú voltáž CPU, pevne nastavenú. ale občas sa treba aj zasmiať a som rád že tentokrát sa to podarilo mne
podpis zmazany administratorom za hrube porusenie pravidiel
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 03. Júl, 2006, 02:00
palee: Mne na mojej doske hlavne vadí vyľmi vysoký vDroop, vadí mi, že v idle má takto procesor zbytočne vysoké napätie, až o 0.1V viac, než v maximálnej záťaži.
Preto chcem využívať Load Line Calibration na potlačenie vDroopu, ktorý moja doska nemá.
Pri 45nm procesoroch je, podľa toho, čo som sa dozvedel z viacerých fór a testov, zbytočné zvyšovať napätie FSB Termination na viac ako 1,2v (čo som aj svojim testovaním potvrdil), skôr treba pridať napätie do NB, čo ale pomôže len v obmedzenej miere, pretože pri FSB vyššej než 400 MHz už mostík nemusí a ani väčšinou nevládze.
Na to je tu Strap NB, čo zasa moja doska nemá.
Naviac nemá ani CPU PLL Voltage, CPU VTT, ani GTL, takže o nejakej stabilite pri vysokých FSB môžem len snívať.
Takže hoci na FSB 444 MHz procesor schopný pracovať je, mostík už beží na 1776 MHz, čo je vysoko nad jeho možnosťami.
Moja doska má po osadení nového procesora viacero neduhov, napríklad pamäte, ktoré s E2160 na 3 GHz bežali rock-stable pol roka na 1000 MHz sa teraz na tejto frekvencii nerozbehnú vôbec, nepomôže zvýšenie napätia, či zmena latencií.
Naviac nechápem, prečo mi pamäte po výmene procesora pri nastavení AUTO dávajú časovanie 5-6-6-15 pri 400 MHz, keď podľa CPU-Z majú 5-5-5-18 a so starým CPU aj na týchto časovaniach bezproblémov bežali nielen na 400, ale i na 500 MHz.
Pokazila sa mi doska, alebo je to spôsobené nedoriešenou podporou 45nm procesorov?
Preto chcem využívať Load Line Calibration na potlačenie vDroopu, ktorý moja doska nemá.
Pri 45nm procesoroch je, podľa toho, čo som sa dozvedel z viacerých fór a testov, zbytočné zvyšovať napätie FSB Termination na viac ako 1,2v (čo som aj svojim testovaním potvrdil), skôr treba pridať napätie do NB, čo ale pomôže len v obmedzenej miere, pretože pri FSB vyššej než 400 MHz už mostík nemusí a ani väčšinou nevládze.
Na to je tu Strap NB, čo zasa moja doska nemá.
Naviac nemá ani CPU PLL Voltage, CPU VTT, ani GTL, takže o nejakej stabilite pri vysokých FSB môžem len snívať.
Takže hoci na FSB 444 MHz procesor schopný pracovať je, mostík už beží na 1776 MHz, čo je vysoko nad jeho možnosťami.
Moja doska má po osadení nového procesora viacero neduhov, napríklad pamäte, ktoré s E2160 na 3 GHz bežali rock-stable pol roka na 1000 MHz sa teraz na tejto frekvencii nerozbehnú vôbec, nepomôže zvýšenie napätia, či zmena latencií.
Naviac nechápem, prečo mi pamäte po výmene procesora pri nastavení AUTO dávajú časovanie 5-6-6-15 pri 400 MHz, keď podľa CPU-Z majú 5-5-5-18 a so starým CPU aj na týchto časovaniach bezproblémov bežali nielen na 400, ale i na 500 MHz.
Pokazila sa mi doska, alebo je to spôsobené nedoriešenou podporou 45nm procesorov?
Spoiler: ukázať
mám dosku s rovnakým čipsetom, aj keď trošku drahšiu, ale tieto šli stále dobre taktovať... CPU PLL Voltage, CPU VTT, ani GTL nerieš, pre ten procák je 4 GHz nič... btw, CPU VTT je vlastne vFSB a GTL ani tak u DualCore nepotrebuješ... vFSB tu treba trošku viac, čo ti vidíš, to sú tie novšie dosky, mne sa osvedčilo 1.3-1.35V, ale dával som samozrejme aj viac, do tých 1.45V... vNB má veľký vplyv na stabilitu, 1.4-1.5V v poho, ja som dával samozrejme aj viac... a Strap tiež nerieš, moja doska ju tiež nemá a fsb500+ v pohode len s minimálnymi nastaveniami a to som videl aj pár P5B, ktoré boli na tom rovnako, aj keď to tak nemusí byť...
a tie ram sú nejak divné... máš rovnaké fsb i voltaž a nechcú ísť? ... možno to bude inou deličkou, možno...
a tie ram sú nejak divné... máš rovnaké fsb i voltaž a nechcú ísť? ... možno to bude inou deličkou, možno...
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
palee: Práveže, starý E2160 som prevádzkoval na 333 x 9, pamäte s násobičom x3, nový E8400 rovnako na 333 x 9, ale pamäte idú maximálne s násobičom x2,5.
Nechápem, aký má vplyv nový propcák na RAMky a ich nastavenia, ale tieto proste so štandartným časovaním podľa SPD odmietajú fungovať.
Viete niekto, o aký problém tu ide?
Nechápem, aký má vplyv nový propcák na RAMky a ich nastavenia, ale tieto proste so štandartným časovaním podľa SPD odmietajú fungovať.
Viete niekto, o aký problém tu ide?
aha, som myslel, že ti to teraz beží na 400fsb... ani zvýšenie vNB ti asi nepomohlo...
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
Nie, nepomohlo, akurát skúšam do dosky zapojiť iný zdroj, pamäte a HDD, uvidím, či sa niečo zmení.
EDIT: Takže obe pamäte vyskúšané zvlášť a každá v inom slote, nepomohlo, časovanie podľa SPD doska nastaví zle, teda namiesto 5-5-5-18 nastaví 5-6-6-15.
Výmena zdroja nepomohla k ničomu, ani iný HDD s iným operačným systémom (to som ale ani nepredpokladal).
Skúšal som v doske aj najnovší BIOS 1902 beta, rovnako neúspešne.
Výhoda ale je, že dosku môžem dať reklamovať, konečne je na to rozumný dôvod.
Jednoducho so starším funkčným BIOSom mi pamäte fungovali korektne, no nefungoval by E8400, s novým BIOSom síce E8400 funguje, no nefungujú korektne pamäte.
Čo si o tom myslíte? Uspejem?
EDIT:
Troška som sa pohral s taktovaním a limitom na mojej doske je jednoznačne napätie NB.
Napätie FSB Termination je stále rovnaké 1,2 V a jeho zvyšovanie nemá vplyv na stabilitu procesora.
Samotný procesor potrebuje na tejto doske k stabilnému chodu napätie v BIOSe: 1,3625 V / IDLE: 1,336 V / BURN: 1,280 V.
Jeho teploty v záťaži cez Prime95 25.6 sú 63°C pri izbovej teplote 30°C.
Zaujímavé je, že procesor majúci v Idle napätie 1,336 V a 3600 MHz (2400 MHz ak ide Speedstep) má rovnakú teplotu ako pri napätí 1,112 V a 3000 MHz (2000 MHz Speedstep).
FSB 400 x 9 = 3600 MHz pri napätí NB 1,25 V procesor nenabehne vôbec
FSB 400 x 9 = 3600 MHz pri napätí NB 1,40 V procesor nenabehne do Windowsu, kde pri spustení Prime95 o chvíľu zamrzne
FSB 400 x 9 = 3600 MHz pri napätí NB 1,55 V procesor beží stabilne
FSB 400 x 9 = 3600 MHz pri napätí NB 1,70 V - najvyššie napätie skúšať nebudem, šlo by o život
Celkovo by som to ale zhrnul tak, že pri každom teste istej frekvencie pri zjavne nedostatočnom napätí spadne zásadne len prvé jadro, zatiaľ čo druhé beží v pohode ďalej.
Toto sa asi kúpou overclockerskej dosky myslím odstrániť nepodarí, alebo sa mýlim?
Asi som nechytil najpodarenejší kúsok CPU, no čo už, zadarmo je lepší, ako nič.
EDIT: Takže obe pamäte vyskúšané zvlášť a každá v inom slote, nepomohlo, časovanie podľa SPD doska nastaví zle, teda namiesto 5-5-5-18 nastaví 5-6-6-15.
Výmena zdroja nepomohla k ničomu, ani iný HDD s iným operačným systémom (to som ale ani nepredpokladal).
Skúšal som v doske aj najnovší BIOS 1902 beta, rovnako neúspešne.
Výhoda ale je, že dosku môžem dať reklamovať, konečne je na to rozumný dôvod.
Jednoducho so starším funkčným BIOSom mi pamäte fungovali korektne, no nefungoval by E8400, s novým BIOSom síce E8400 funguje, no nefungujú korektne pamäte.
Čo si o tom myslíte? Uspejem?
EDIT:
Troška som sa pohral s taktovaním a limitom na mojej doske je jednoznačne napätie NB.
Napätie FSB Termination je stále rovnaké 1,2 V a jeho zvyšovanie nemá vplyv na stabilitu procesora.
Samotný procesor potrebuje na tejto doske k stabilnému chodu napätie v BIOSe: 1,3625 V / IDLE: 1,336 V / BURN: 1,280 V.
Jeho teploty v záťaži cez Prime95 25.6 sú 63°C pri izbovej teplote 30°C.
Zaujímavé je, že procesor majúci v Idle napätie 1,336 V a 3600 MHz (2400 MHz ak ide Speedstep) má rovnakú teplotu ako pri napätí 1,112 V a 3000 MHz (2000 MHz Speedstep).
FSB 400 x 9 = 3600 MHz pri napätí NB 1,25 V procesor nenabehne vôbec
FSB 400 x 9 = 3600 MHz pri napätí NB 1,40 V procesor nenabehne do Windowsu, kde pri spustení Prime95 o chvíľu zamrzne
FSB 400 x 9 = 3600 MHz pri napätí NB 1,55 V procesor beží stabilne
FSB 400 x 9 = 3600 MHz pri napätí NB 1,70 V - najvyššie napätie skúšať nebudem, šlo by o život
Celkovo by som to ale zhrnul tak, že pri každom teste istej frekvencie pri zjavne nedostatočnom napätí spadne zásadne len prvé jadro, zatiaľ čo druhé beží v pohode ďalej.
Toto sa asi kúpou overclockerskej dosky myslím odstrániť nepodarí, alebo sa mýlim?
Asi som nechytil najpodarenejší kúsok CPU, no čo už, zadarmo je lepší, ako nič.
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
Teploty niesú vôbec vysoké, to nieje problém.
Problémom je nízka stabilita prvého jadra, škoda.
Okrem toho, táto doska má s FSB vyššou ako 400 MHz značný problém, 1,7v severnému mostíku radšej nedám.
Problémom je nízka stabilita prvého jadra, škoda.
Okrem toho, táto doska má s FSB vyššou ako 400 MHz značný problém, 1,7v severnému mostíku radšej nedám.
tie volty sa mi páčia... Ty ideš asi na Vodke miesto destilky ... perfektný výsledok
- Bikermotyl
- VIP
- Dátum registrácie: Ne 22. Máj, 2005, 20:00
fúú, naozaj skvostný výsledok 0Ro!
...myslíš, že ešte pôjde vyššie?
...myslíš, že ešte pôjde vyššie?
to rottenkiwi: cpu to prezil bez ujmy na zdravi, ziaden fridex---100% cista destilka
to palee: neviem kto sa pri tej voltazi viac potil, ci CPU alebo ja
to Bikermotyl: vyssie no neviem neviem...ked to doladujem cez Win v Systool, tak pri 408FSB mi uz hodi BSOD...bud nizke vCore alebo vysoka teplota(na pridanie vCore uz nemam nervy), takze este vyskusam nieco z teplotou spravit a uvidime
pri 430x9 nastartuje jak nic no ked dam nasobic 10, tak nenabootuje ani pri 400FSB...musim nabootovat s 390 FSB a doladit vo Wine
to palee: neviem kto sa pri tej voltazi viac potil, ci CPU alebo ja
to Bikermotyl: vyssie no neviem neviem...ked to doladujem cez Win v Systool, tak pri 408FSB mi uz hodi BSOD...bud nizke vCore alebo vysoka teplota(na pridanie vCore uz nemam nervy), takze este vyskusam nieco z teplotou spravit a uvidime
pri 430x9 nastartuje jak nic no ked dam nasobic 10, tak nenabootuje ani pri 400FSB...musim nabootovat s 390 FSB a doladit vo Wine
teplota CPU bola uz pri nastartovani v BOSe 61°C, ale po nabehnuti do Winu RealTemp ukazoval nieco okolo 50°C
na zmeranie teploty vody som aj zabudol
prietok nemam presne zmerany, kedze nemam cim merat
vo wine na OC mi fungovali iba dve utility(setFSB a SysTools), ktore mali PLL, ktore je na doske DS4...kedze mi islo max. takt bez ohladu na stabilitu, tak som si vsimol zaujimavu vec, ze pri nastavovani FSB v setFSB utilita na kratku chvilu zatazi CPU na 100%, takze som sa nemohol dostat ani cez 395FSB, akonahle som pouzil SysTools dostal som sa s lahkostou cez 400FSB(+ povypinal som nepotrebne procesy, ktore mohli zbytocne zytazovat CPU)
s tou chemiou vo vode ti neviem povedat, kedy ma lepsie vlastnosti
co si pouzil za izolaciu bloku proti kondenzacii? lebo mam v pivnici odlozeny stary 95W kompresor z mraznicky(Callex rulez ) a chcem najprv spravit aby ventilatory na radiatore nasavali ten studeny vzduch a ochladzovali vodu a keby ani to nepomahalo tak by som to strcil do vody, naj to chladi rovno vodu
na zmeranie teploty vody som aj zabudol
prietok nemam presne zmerany, kedze nemam cim merat
vo wine na OC mi fungovali iba dve utility(setFSB a SysTools), ktore mali PLL, ktore je na doske DS4...kedze mi islo max. takt bez ohladu na stabilitu, tak som si vsimol zaujimavu vec, ze pri nastavovani FSB v setFSB utilita na kratku chvilu zatazi CPU na 100%, takze som sa nemohol dostat ani cez 395FSB, akonahle som pouzil SysTools dostal som sa s lahkostou cez 400FSB(+ povypinal som nepotrebne procesy, ktore mohli zbytocne zytazovat CPU)
s tou chemiou vo vode ti neviem povedat, kedy ma lepsie vlastnosti
co si pouzil za izolaciu bloku proti kondenzacii? lebo mam v pivnici odlozeny stary 95W kompresor z mraznicky(Callex rulez ) a chcem najprv spravit aby ventilatory na radiatore nasavali ten studeny vzduch a ochladzovali vodu a keby ani to nepomahalo tak by som to strcil do vody, naj to chladi rovno vodu
- Memnon
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 11. Sep, 2006, 02:00
preco nie su stale paleeho vysledky v tabulke?
nech je jasne kto to tu drti
nech je jasne kto to tu drti
MB:ASUS Maximus XI Hero / CPU:i9 9900k@5.1(4.8cache)@1.234V / CPUcooler:AC Liquid Freezer II 240 + CM Maker Gel / RAM:4x8GB Patriot Viper 4133Mhz@4oooCL18 / GPU:Gigabyte RTX 4070ti Eagle@0.925V/2670/24600 / SSD:Samsung 970 Evo Plus 2TB / HeadSet:Steelseries Arctis 7 / mouse:Steelseries Rival 650 / keyboard:Fnatic Streak RGB / PSU:Seasonic Focus Plus 850 gold / case:Fractal Design Define R6 Black + Noctua NF-A14 PWM / monitor:Acer Predator XB323UGP
- Bikermotyl
- VIP
- Dátum registrácie: Ne 22. Máj, 2005, 20:00
lebo je to robota na pol dna a zatial som aspoj ja ten cas nenasiel
...ak cas bude, bude aj aktualizacia tabulky
...ak cas bude, bude aj aktualizacia tabulky
- A2C
- Ban
- Dátum registrácie: So 17. Jún, 2006, 02:00
jak že kto to tu drtí? vážne ťa to zaujíma ?
ja to tu drtím
E8500
6,243GHz validované divákmi
6,208GHz validované na webe
ja to tu drtím
E8500
6,243GHz validované divákmi
6,208GHz validované na webe
podpis zmazany administratorom za hrube porusenie pravidiel