Intel GPU: Larrabee

Špekulácie o nevydaných produktoch...
Používateľov profilový obrázok
crux2005
VIP
VIP
Dátum registrácie: So 18. Jún, 2005, 20:00

Re: Intel GPU: Larrabee

Príspevok od používateľa crux2005 »

zhrnutie toho čo som o príspevok vyššie postol - btw: novinka na pretaktovanie.sk - Intel Larrabee - 2TFlops a 32 jadier?
s pozdravom, crux.
crux2005
VIP
VIP

Quite some time ago, after the Pentium was obsolete and Intel had moved on, the company gave the RTL code for the processor to the Pentagon so that the military could continue to fabricate a radiation hardened version of it for use in military applications.(...)
A few years later, when the Pentagon had moved on from the P54C, they offered the RTL back to Intel. So Intel took the core, which has a very small footprint and by this time had been pretty thoroughly debugged, and modified it for use in the many-core chip that later became Larrabee.
While I'm just spilling all kinds of Larrabee beans, I might as well drop another, performance-related tidbit that came my way. In an upcoming SIGGRAPH paper, Intel will claim that Larrabee has 20x the performance per watt of a Core 2 Duo and half the single-threaded performance. It also has a 4MB coherent L2, and three-operand vector instructions.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20 ... sorta.html" onclick="window.open(this.href);return false;
s pozdravom, crux.
prepelica
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 28. Júl, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa prepelica »

neviem o co ide intelu....ved kym to vydaju tak nv a a/a vydaju dalsie dve generacie vga :laugh:
Gogi
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 03. Mar, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Gogi »

2 crux2005 : celkom ma zaujala ta cast citacie s pentagonom, ale nie uplne som si dokazal prelozit text, ta by som sa xcel spytat co je to RTL, P54C a ece som nepochopil "fabricate a radiation hardened version" = vyrabat ziarenim stvrdenu verziu???
\_AMD_x2_3800+_@2,6_/\_XFX_9600_GT @,75-1,9-2,2_/\_3G_RAM_Výrobca_=>_miš&maš_/\_Power_by_ASUSTeK_A8N_SLI_Premium_/\_2x80G_Samsung_/\_Casemod_-_hotovo,_uz_sa_mi_viac_nexce_/
A tak som si raz zmenil farbu podpisu na zelenú aby bolo jasné čo mi modrá môže
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

Gogi napísal:"fabricate a radiation hardened version" = vyrabat ziarenim stvrdenu verziu???
http://en.wikipedia.org/wiki/Radiation_hardening" onclick="window.open(this.href);return false;

Radiation hardening is a method of designing and testing electronic components and systems to make them resistant to damage or malfunctions caused by high-energy subatomic particles and electromagnetic radiation, such as would be encountered in outer space, high-altitude flight, around nuclear reactors, or during warfare.

Inac povedane - verzia viac odolna proti ziareniu.
crux2005
VIP
VIP

Prozessorgeflüster - Von Jupiter und Babylon

zem je doska ... :crazy:

@Gogi: P54C - je kódové označenie jadra 0,6 µm Pentium procesorov:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pentium" onclick="window.open(this.href);return false;

a RTL má byť - Register transfer language
http://en.wikipedia.org/wiki/Register_transfer_language" onclick="window.open(this.href);return false;
s pozdravom, crux.
crux2005
VIP
VIP

s pozdravom, crux.
crux2005
VIP
VIP

Intel zverejnil podľa všetkého aj nejaké výkonnostné projekcie:
So, to cut to the chase, they are claiming 10-25 "Larrabee cores" at 1GHz to run FEAR at 1600x1200 60fps with "4 samples" (is that 4xaa or 4xaf or what?)

Well, I guess it'd be more accurate to say they are claiming 25 1GHz cores to keep performance at a minimum of 60fps.
http://forum.beyond3d.com/showpost.php? ... tcount=156" onclick="window.open(this.href);return false;

Obrázok
http://www.neogaf.com/forum/showpost.ph ... stcount=34" onclick="window.open(this.href);return false;
s pozdravom, crux.
crux2005
VIP
VIP

Siggraph Paper k Larrabee
To use one of their examples, F.E.A.R. spends a huge amount of time in rasterization, depth tests, and alpha blending.

By comparison, each frame of Gears of War is extraordinarily heavy on pixel shaders, but comparatively low on depth tests and rasterization. Performing almost all parts of the graphics pipeline in the same bank of general purpose processors allows for perfectly efficient load balancing: You're never "wasting silicon" in Gears of War if you have a bunch of render back-ends that sit largely idle while they would improve performance greatly in F.E.A.R
http://www.extremetech.com/article2/0,2 ... 046,00.asp" onclick="window.open(this.href);return false;
s pozdravom, crux.
slawo206
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 26. Júl, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa slawo206 »

Takze Larrabee (zaujimalo by ma co to slovo znamena, rovnako ako slovo Nahalem, AMD ma nazvy lepsie: Buldozer, Fussion, Hammer...). No ale pokracujme v teme. Mozno poviete ze som skeptik, je pravda ze Intel nemam rad ale budem nestranny. Larrabee je odsudene na neuspech. ATI ma teraz 1,2TF grafiku (4870). Intel sa tu ohana 2TF, neviem ci si mysli ze konkurencia sa teraz pokaka a nebude dalej vyvijat nove chipi. A nehovorim o tom ze Intel je novacik na poli grafickych kariet, nVidia a ATI su v grafikach uz desatrocia. Tym ze je novacik nema bohvieaku podporu u vyrobcoch hier, ale Intel ma marketing docela ok, takze to nie je problem. Co je ale problem vacsi, Intel asi nechape, ze hruby vykon v hrach nie je vsetko a ked vidim ake problemi su s kartami, ktore maju dve jadra tak si nedokazem predstavit co to bude robit ked ich bude 32. Nastane ten efekt ako u SLI a CF teda ze sa javi 60FPS ako 30FPS (neviem ako sa to naziva)???
Gigabyte GA-M52L-S3 II AMD Athlon X2 4200+ Windsor (2,2ghz @ 2,9ghz) II ATI/AMD Sapphire HD3850 512Mb II KME 400W II 2x1Gb Kingston 800mhz CL5 II Arctic Cooling Freezer 64 pro PWM II LG H55L LS II Projekt WoodCase in progress
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

slawo206 napísal:ked vidim ake problemi su s kartami, ktore maju dve jadra tak si nedokazem predstavit co to bude robit ked ich bude 32. Nastane ten efekt ako u SLI a CF teda ze sa javi 60FPS ako 30FPS (neviem ako sa to naziva)???
Problem CF/SLI je uroven, na akej sa rozdeluje praca. Pri SLI a CF sa rozdeluje praca na jednotlivych snimkoch medzi jednotlive jadra, teda jedno jadro robi kazdy parny a druhe kazdy neparny frame.
Spolupraca jadier u Larabee bude na ovela nizsej urovni, na urovni vypoctov a dielcich uloh. Microstuttering by teda nemal byt pritomny.
crux2005
VIP
VIP

slawo206 napísal:Takze Larrabee (zaujimalo by ma co to slovo znamena, rovnako ako slovo Nahalem, AMD ma nazvy lepsie: Buldozer, Fussion, Hammer...). No ale pokracujme v teme. Mozno poviete ze som skeptik, je pravda ze Intel nemam rad ale budem nestranny. Larrabee je odsudene na neuspech. ATI ma teraz 1,2TF grafiku (4870). Intel sa tu ohana 2TF, neviem ci si mysli ze konkurencia sa teraz pokaka a nebude dalej vyvijat nove chipi. A nehovorim o tom ze Intel je novacik na poli grafickych kariet, nVidia a ATI su v grafikach uz desatrocia. Tym ze je novacik nema bohvieaku podporu u vyrobcoch hier, ale Intel ma marketing docela ok, takze to nie je problem. Co je ale problem vacsi, Intel asi nechape, ze hruby vykon v hrach nie je vsetko a ked vidim ake problemi su s kartami, ktore maju dve jadra tak si nedokazem predstavit co to bude robit ked ich bude 32. Nastane ten efekt ako u SLI a CF teda ze sa javi 60FPS ako 30FPS (neviem ako sa to naziva)???
bolo by to na dlho a je veľa hodín, tak to len skrátim
- porovnávať aritmetický výkon čipov (AMD/ATi vs. nV vs. Intel a pod.) je blbosť, nehovorí to nič o výkone, Larrabe je veľmi zaujímavé riešenie, oveľa viac ako som čakal a pre Intel bude tak či tak - aj keď bude na poli grafických kariet úspešné, alebo nie - úspech. Grafické karty a konečný výkon závisí od oveľa väčšieho množstva faktorov, okrem iného aj SW.
- ku skúsenostiam, Intel má v tíme, ktorý vyvíja Larrabe ľudí z: 3DLabs, PowerVR, ATi, IMG a iných (opravte ma ak sa mýlim)
- berieš to zo zlého pohľadu - to škálovanie výkonu, cháp to skôr ako 32 clusterov, nie ako 32 GPUs ;-)
- Intel má toľko financií, že by mohol zaplatiť v pohode vývoj 5 top-titulov, ktoré by boli programované len pre Larrabee
s pozdravom, crux.
slawo206
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 26. Júl, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa slawo206 »

teda ak vylucime moznost microsttuteringu (dufam ze sa to tak pise), nepodporu hier ostava len dufat ze bude navrh karty dobry ale aj tak tu ostane problem zo spotrebou a chladenim. spotreba sa ma pohybovat niekde okolo 300W a je samozrejme ze tych 300W sa nemeni na inu energiu, len na teplo. 32 chipov bude mat dost velku plochu (aj ked su 40nm a pentium III je chip jednoduchsi) takze bude zaujimave to chladit niakym rozumnym sposobom....
Gigabyte GA-M52L-S3 II AMD Athlon X2 4200+ Windsor (2,2ghz @ 2,9ghz) II ATI/AMD Sapphire HD3850 512Mb II KME 400W II 2x1Gb Kingston 800mhz CL5 II Arctic Cooling Freezer 64 pro PWM II LG H55L LS II Projekt WoodCase in progress
Gudas
VIP
VIP
Dátum registrácie: Po 09. Okt, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Gudas »

No ja mám ten pocit, že tých 300W je "určených" len na základe napájacích PCIe konektorov - z PCIe slotu 75W, z jedného 6-pin-u 75W a z jedného 8-pin-u 150W - teda spolu 300W. Pokiaľ viem tak takéto konektory majú už aj súčasné karty a neviem o nijakej s TDP 300W.
Btw, na TDP 300W by Intel musel pridať ďalšie konektory a nespoliehať sa iba na tie čo sú/majú byť. 300W vidím teda veľmi nereálne, skôr do tých 250W, a to má skoro už aj GTX280 :-)
Spoiler: ukázať
Desktop| ASRock Z68 Pro3-M | Core i3 3220 @ 3,4GHz + Phanteks PH-TC14PE (pasívne) | 12GiB DDR3 1333MHz | MSI GTX760 Gaming | SuperFlower Golden King 550W 80+ Platinum | Crucial m4 256GB + WD 1TB Red 2,5" 5400rpm @ Scythe Quiet Drive| Fractal Design Define Mini + Nexus D12SL-12 + Noiseblocker PK-1 + Scythe Gentle Typhoon | LG IPS235 + LG L225WT | Creative Inspire T2900 + Beyerdynamic DT990 Pro + Creative X-Fi HD | Logitech MX1100 + QcK Steel mini
Laptop| Acer Aspire One 753 | Celeron U3400 (1,06GHz) | 2x2GiB DDR3 | A-DATA S599 128GB
PC.sk IRC kanál PC.sk
Práve testujem: - Next: -
crux2005
VIP
VIP

2 PDFka k Larrabbe a ďalšie zaujímavé prezentácie:

SIGGRAPH 2008: Beyond Programmable Shading
s pozdravom, crux.