Vista, Ubuntu a Grub

Všetko o operačných systémoch...
POZOR: žiadny WAREZ
MBG
VIP
VIP
Dátum registrácie: Ne 22. Aug, 2004, 14:00

Vista, Ubuntu a Grub

Príspevok od používateľa MBG »

Zdravím páni,

stal sa mi pomerne závažný problém z ktorého nastáva množstvo pre mňa nezodpovedaných otázok, ale pekne po poriadku...
Aby ste boli v obraze, na notebooku (FS Amilo Si 2636), som mal nainštalovanú Vistu Basic a Ubuntu 8.04...ako zavádzač Grub...môjmu ujovi sa nejakým nešťastím podarilo dať Recovery Vista...neviem úplne presne čo sa stalo a čo nie, no predpokladám, že formátlo céčko a nahodilo tam továrenskú verziu Visty...tým pádom Grub zblbol a hádže error 22 tuším...momentálne som mimi SR a nemám tu nič čím by sa to dalo spraviť...riešiť to budem až keď prídem domov...
1. Ako opraviť Grub aby som mohol aspoň nabootovať aspoň do Ubuntu (predpokladám že to zostalo nepoškodené)
2. Ak sa formátlo céčko, a nahodila sa tam továrenská vista, dajú sa ešte nejako získať späť dáta ? ak áno, predpokladám cez Ubuntu, aký softvér ?
Problém je, že nemám zo sebou žiadne bootovateľné médium, takže presne neviem, koľko škody je napáchanej...a nakoniec, ako sa mi to podarí celé rozchodiť bez toho, aby som reinštaloval Ubuntu, resp. čokoľvek znova formátoval ?
Používateľov profilový obrázok
Fester182
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 05. Nov, 2007, 08:00

Re: Vista, Ubuntu a Grub

Príspevok od používateľa Fester182 »

Nazdar bagi, takze na obnovu grubu http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova dufam ze ti to posluzi dobre obnovu dat cez ubuntu bohuzial neviem.
PS4 + OPTOMA HD 141X
Ked ta tlaci topanka, tak ju nevyzuvaj, skus ju rozchodit
Používateľov profilový obrázok
Snake
VIP
VIP
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Snake »

tovarensku nemohol obnovit, to trva par minut (rozumej desat a viac) tym padom by sa prepisal aj bootloader (cize grub by nesiel)...

mozes skusit navod popisany vyssie na obnovu grubu a potom nasledne zaradenie vistackeho bootmgr do ponuky :)

.
MBG
VIP
VIP
Dátum registrácie: Ne 22. Aug, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa MBG »

Ten postup mi nefunguje...nabootujem cez Live Ubuntu, spustím terminál, ale nedostanem sa ďalej ako cez druhý príkaz, ten s Find...tam mi vyhodí error 15...skúšal som aj nabootovať pomocou USB kľúča ten Super Grub či ako sa to volá, ale ani to nefungovalo...čo teraz ?
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

No ak je to taky recovery aky ho poznam ja, tak bohuzial Linux je prec. Recovery media v beznom rezime totiz zrusia povodnu tabulky particii, nahodia novu, rozdielia disk podla nadefinovaneho pravidla a nahodia image... A tym som ti zodpovedal aj tvoju hlavnu otazku, ci sa daju dostat naspat data - beznymi sposobmi nie. Jedine ak by si to zveril nejakej firme, ktora sa tym zaobera.

Bohuzial, recovery je nebezpecna vec ak si neuvedomujes, ci aspon necitas co mas napisane na obrazovke. Tvoj ujo urcite odklepol obrazovku typu "POZOR, VSETKY VASE DATA BUDU ZMAZANE" a podobne.

Návrat na "Operačné Systémy"