potrebujeme kalibracnu sonda

Všetko o monitoroch CRT, LCD paneloch...
sm0ker
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 9
Dátum registrácie: Ne 28. Sep, 2008, 18:27

potrebujeme kalibracnu sonda

Príspevok od používateľa sm0ker »

Neviem tu najist ani taky prispevok tak vytvaram thread

Mozte tu pisat ak poznate nejaky ci uz obchod alebo cloveka co ma kalibracnu sondu a vie "pomoct" ci uz za free (nehrozi asi) ci financny prispevok..

Ja sa snazim sa najist niekoho zo zilinskeho okresu nech si skalibrujem monitor pretoze sa nato teraz moc divat neda :E Zatial bez vysledku...ak o niekom viete helfnite,po pripade ste uz zohnali alebo zhanate dajte vediet :-) Neviem ci takato reklama je tu dovolena ale urcite to nejednemu pomoze ;)
Používateľov profilový obrázok
sm_oOx^
VIP
VIP
Príspevky: 3368
Dátum registrácie: Ut 24. Aug, 2004, 14:00
Bydlisko: nitra

Re: potrebujeme kalibracnu sonda

Príspevok od používateľa sm_oOx^ »

v ziline mas tuto firmu, ktora je oficialnym distributorom x-rite produktov v sr... skus stastie tam.
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2147
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (40)

Re: potrebujeme kalibracnu sonda

Príspevok od používateľa zoom »

Pred istym casom som mal v bazari podobny prispevok, kde som hladal niekoho na zapozicanie/prenajatie optickej sondy na hratie a skusanie. Nikto sa neozval. Urobil som teda taku vec, ze som si vsetko riadne nastudoval a vybral som si spektrofotometer, ktory je vhodny pre mna. Pred samotnou kupou som si vsak z eBay objednal pouzitu pomerne dobru inu sondu len na take lacne skusanie a hranie, aby som zistil, ako sa veci maju predtym, nez si zakupim drahy spektrofotometer aj s obsluznym softwarom.

Planoval som to povodne urobit tak, ze po kupe spektrofotometra by som ten lacny kolorimeter ponukol na take putovanie po fore (poslem cloveku A, ten sa pohra, odosle cloveku B, ten sa pohra, odosle ..., clovek X vrati nazad mne), kedze je kalibracia prave taky modny trend na fore. Toto je vsak len taka vizia do buducnosti a este neviem celkom urcite, ci budem na spektrofotometer prechadzat (neviem, ci nepojdem kupit inu elektroniku, nad ktorou sa prave rozhodujem).

Pisem to sem preto, aby som niekomu pripadne usetril peniaze, keby si chcel kupit sondicku na hranie. Kebyze nechces cakat a chces kupovat, tak ti mozem popisat nasledovne veci k sondam, zacneme od najhorsich:

Spyder (2, 3, TV): v podstate najhorsie sondy z tych popularnych, neodporucam nakup
Eye One Display 2: oblubene, rozsirene, dobry vykon v oblasti 0-20 IRE (tmava cast), mensie variacie merania z dlhodobeho hladiska (sonda tusim nema kompenzaciu teploty, alebo tak nieco)
Monaco OPTIX XR (aka DTP94): discontinued, velmi podobna Eye One 2, ale o nieco lepsia, ma kompenzaciu teploty -- tuto sondu vlastnim a bola by pripadne na zapozicanie
Chroma 5: vyborny kolorimeter, nevyhoda je mala (ziadna) podpora zariadenia vo freewarovom software, ktory je urceny na meranie, preto som ho ani nekupoval
Eye One Pro: jediny spektrofotometer zo zoznamu, moje konecne stadium, ma pisany horsi vykon v oblasti 0-20 IRE, ale da sa to spravnym softwarom poriesit (vid nizsie)

Software:

ColorHCFR: zadarmo blbosticka na hranie, neviem to prilis dobre obsluhovat, velmi som sa s tym nehral
ColorEyes Display Pro: udajne najlepsi nastroj na kalibraciu a profilovanie, velmi sa paci aj mne, plateny -- tento si chcem zakupit, v cene su licencie na 3 pocitace
CalMAN: asi najlepsia vec na kalibraciu videotechniky, ako jediny dokaze spravne obsluhovat Eye One Display 2 a podobne sondy (ColorHCFR len spriemeruje vsetky merania, ale CalMAN ma od vyrobcu priamo pristup k HW sondy a aplikuje neviem co a neviem ake algoritmy na zaklade neviem akej statistiky a blabla, no proste presnejsie meranie), dalej je vhodnejsi k Eye One na kalibraciu plazmy (ColorHCFR len aplikuje CRT mod, ktory nie je velmi vhodny, pripadne sa pocas merania este aj prepne do LCD modu), plateny soft -- planujem zakupit na kalibraciu TV a projektora
Používateľov profilový obrázok
Snake
VIP
VIP
Príspevky: 13677
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta

Re: potrebujeme kalibracnu sonda

Príspevok od používateľa Snake »

a môžem sa opýtať načo ti takáto "jednorázová" operácia bude? Monitor treba kalibrovať mesačne pri dlhom používaní...





.
pet123
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 26
Dátum registrácie: So 27. Sep, 2008, 13:26

Re: potrebujeme kalibracnu sonda

Príspevok od používateľa pet123 »

A ty lovak? Oprav si nazov tema.
Inak ono to nie je nejaky modny trend. Nie je totiz nad to, ked si navrhnes web stranku a pozres na druhom PC a cervena je fialova, zlta oranzova atd. Podobne s tlacenim fotiek.
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2147
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (40)

Re: potrebujeme kalibracnu sonda

Príspevok od používateľa zoom »

Nojoo, tak to bol len taky napad, mne by sa to pacilo, keby mi toho casu niekto poskytol sondu na hranie. Tak ked je to take zbytocne, tak nic nedostanete a basta fidli :-).

Návrat na "Monitory a zobrazovacie zariadenia"