Taaakze, konecne aj tema pre mna. Posledny cas velmi experimentujem prave s tymto. Snazim sa prist na klb prave tomu neprijemnemu posekavaniu, ktore vznika pri
panningu kamery (pomale otacanie sceneriou, prelet nad mestom, a pod.). Do uvahy samozrejme berieme filmovy material, ktory je toceny 24 snimkami/s, pri 50-60 fps video materiale samozrejme tento problem nie je.
Moj hlavny problem je, ze na forach sa docitam nasledovne veci:
a) nejaky clovek v US ma problem so sekanim, ked prehrava Blu-ray na TV. Castokrat je na vine prave telka, ktora napriklad nevie spravne zobrazovat 24p material, takze interne pracuje na 60 Hz a teda obraz musi prejst 3:2 pulldownom, aby sa pomalsie policka spravne vlozili do rychlejsich (velmi laicky povedane). Toto moze sposobovat a sposobuje sekanie. Potom mame situaciu
b) kde clovek hovori, ako mu ide Blu-ray 24p plynulo.
A prave tu nastava kamen urazu. Nedokazem zistit, ci clovek, ktory ktory hovori, ze mu obraz ide plynulo mysli to, ze nema tu pulldown sekanie zmienovane v bode a), alebo nejako specialne, ked je spravne prepojene a nastavene 24p BR, ide obraz plynulo (tak plynulo, ze ani pri panningu nevidis trhanie obrazu). Bohuzial nemam a v dohladnej dobe nebudem mat BR prehravac, aby som toto mohol odskusat. Najlepsie by bolo, keby to nejaky ochotny clovek natocil kamerou, aby sme videli, co sa v skutocnosti mysli pod plynulym BR.
Teraz mala matematicka vsuvka predtym, nez dospejem k tomu, co som ti chcel povedat. Vezmeme si 50" plazmu. Pri pomere stran 16:9 si mozeme vypocitat, ze sirka obrazu je cca 110 cm. Teraz si vezmeme stlpcek vysoky na celu obrazovku, ktory bude cestovat od jedneho kraja obrazu k druhemu. Zvolme, ze tuto vzdialenost precestuje za 3 sekundy (moze to simulovat napriklad poulicnu lampu pri panningu kamery). Pre lahke pocty budeme uvazovat, ze je siroky 1 pixel. Ako zdroj obrazu bude 24p (presne 23,976 ale zaokruhlime si to). Kym nasa imaginarna poulicna lampa prejde od jedneho kraja k druhemu, minie sa na zobrazenie 24 × 3 = 72 framov. Kedze pasik prejde cez celu sirku TV, mozes si vypocitat, ze 110 cm / 72 frames = cca 1,5 cm/f. Po kazdom obnoveni obrazu pasik poskoci o 1,5 cm. To je dost velka vzdialenost by som povedal. Na zaklade takychto teoretickych poctov si myslim, ze panning (aj scrollovanie tituliek) pri 24p materiali nemoze byt plynuly.
A to sa dostavame k odpovedi na tvoj post. Ked uvazime, ze titulky po spravnosti mali sekat, tak kazdy z tych televizorov zobrazoval skutocny obraz okrem jedneho. Na nom bolo pravdepodobne zapnute dopocitavanie obrazu (interpolacia framov). Problemom tohoto je, ze pri tychto vypoctoch vznikaju rozne artefakty (Samsung LCD ma trblietanie okolo svetlych ploch, Sony LCD malo davnejsie VELMI biedne zvladnute toto, no a Philips LCD je v tomto uplna spicka - ti celu technologiu vymysleli a maju ju najlepsie zvladnutu). Takze zatial co titulky (jednoduchy obraz hybajuci sa jednym smerom konstantnou rychlostou) vyzeraju OK, tak v realnom filme by si si vsimol kopec deformacii (diagonalne pohyby, rychle pohyby a tak). Na Pioneer plazme je taky mod, ktory dokaze z 24p materialu robit plynuly pohyb (obycajne sa zobrazuje na 72 fps (3× sa zopakuju framy)). Pri tomto pohybu su taketo posuny kamerou skutocne plynule, ale obcas to trva, kym sa to chyti, potom pocas pohybu to parkrat sekne, dalej nejaky objekt, co je v podstate staticky sa rozne krivi a posuva... no celkovo dost o nicom.
Cize hoci presne neviem este, ci sa da dosiahnut uplne plynuly obraz, priklanam sa k tomu, ze asi neda a interpolacia je o hovne cesta. Na nieco funguje, ale je to celkovo bieda.